Da imamo standarde Europske unije, onda niti ne bi morali, po mojem, uć u Europsku uniju. Ovako iz razloga ulaska u EU barem ćemo našu državu značajno modernizirati. Bez prisile sa strane EU to bi kod nas trajalo bar 50 godina, ak ne i više.
Oprosti ali je ne vidim nikavu modernizaciju ili veliki napredak te iste Unije.
Zašto se nekada velika kolonijalna sila ,a danas poltron svima koji su spremni tlačiti Engleska ne odriče svoje valute? A toliko je napredna?

Europska unija je umjetna tvorevina nastala na dogovoru naroda da će se svi nečega odreći i da će svatko poštivati drugoga i njegovu slobodu, ali opet sve to u nekakvim granicama kojih će se svi udruženi u uniju pridržavati. Tako bi to izgledalo ako banaliziramo stvari ,da ne ulazimo nepotrebno u tančine.
Dakle ta je Evropa zajednica evropskih naroda koji svaki sa sobom nosi, odnosno unosi u tu tvorevinu svoje povijesno naslijeđe,vjeru,svijest o pripadnosti pojedinom narodu,ljubav za rodnu grudu,kulturno naslijeđe,jezik i mnogo drugih stvari koje sve zajedno čine osobnost naroda.
Taj narod je naučen na svoj način života i življenja,u svemu tome ima određenu slobodu koja mu je svakako potrebna za sve njegove potrebe koje su naslijeđene tokom generacija.Ponekad naša sloboda ili zadovoljenje te sloboda traži od drugih da nam ustupe dio svoje slobode,što može izazvati sukob,nije nužno ali može.
Dakle svojom slobodom i djelovanjem čovjek ne smije drugome nametati pravila i norme jer se time ugrožava sloboda druge osobe.
Narod živeći u nekoj državi ima mnogo toga čega se treba odreći ako želi živjeti sa drugim narodima u nekakvoj vrsti povezanosti – zajednice,odnosno unije.Tko se tu odriče svojih prava i sloboda ,čija će pravila biti zajednička?
Dakle dolazimo do banalnog problema koji je i zaustavio širenje unije jer se neki narodi (Poljska)ne žele odreći svog iskonskog prava – kršćanstva,kako to traži evropski ustav.
Otkuda to sada,kako ti moderni evropljani,napredni traže takovu stvar ,a trebali bi to bez problema prihvatiti.
Pa oni su moderni narod.
Narodi u Evropi su manje-više svi religiozni ,bez obzira koju vjeru imaju. I danas se svaka ta vjera prakticira u svakoj zemlji .
Da ima i nova moderna vjera – materijalizam- koja zaokuplja ljude sve jače i jače. Zbog nje se vode i ratovi samo se to ne smije priznati. U svemu tome čovjek se polako otuđuje i kat tad ponovno traži utjehu,nadu,spas ,pomoć u onome čega se je lakomisleno „oslobodio“.
Vjeru.
Pitam se jednu stvar,a mislim da nisam jedini. Dali je cilj cijelog ljudskog života ,učiti naučiti raditi,stvarati,usvojiti nova znanja i spoznaje . Postići u životu neke velike stvari,otkriti nešto veliko,i na kraju umrijeti i sve je gotovo?
Dali je to istinski smisao ljudskog života? Ako je to smisao života tada nije vrijedno živjeti.
Čovjek ipak nije stroj,u njemu prebiva njegova svijest,duhovnost koja ga nadahnjuje i koja mu ipak daje smisao,a ne besmisao.
Kao što veli Bilaj sve treba uzeti po malo i u svemu polako uživati.
Mogu ipak reči da razumijem čak i vaše poglede i stavove -Bob Rock- koji me ne iznenađuju. Mislim da se sve ipak polako mijenja s iskustvom i učenjem. tema je zaista široka i mislim da nema kraja.
Priznajem da je meni zanimljiva,barem za sada.