Autor Tema: Nerealna očekivanja - problem svega?  (Posjeta: 10713 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline BobRock

 • Administrator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 1750
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
Nerealna očekivanja - problem svega?
« : Srpanj 28, 2013, 11:53:20 prijepodne »
Prenosim jedan članak koji mi se svidio. Nekak kao da je objašnjeno to kaj mi je i prije bilo jasno, ali ovdje je baš sa razumijevanjem i argumentacijama opisano. Da ne duljim:

Brucoš na ekonomiji lako bi izračunao da je u Hrvatskoj danas nemoguće svima pošteno platiti za rad, jer je nemoguće da svi pokriju troškove, a da pri tome neki i nešto uštede. Zbog toga je nerealno očekivanje i zahtijevanje da se to učini.

Kako je svim pojedincima nemoguće platiti za njihov rad, tako je isto i sa firmama. Objektivne mogućnosti su takve i vode u financijsku propast dijela tvrtki. I to je proces koji ne završava propašću tih firmi. To se nastavlja dalje. Nerealno je očekivati da će se to zaustaviti i da će radnici prestati gubiti radna mjesta.

Nerealna očekivanja su osim kod radnika prisutna i kod poduzetnika. Oni očekuju da će država uspostaviti takve uvjete za poslovanje koji će omogućiti da posao cvijeta i donosi profit, sa time i mogućnost zapošljavanja više radnika. To može uspjeti u nekim državama, ali ne u svima. Nerealno očekuju da će i naša država to postići jer ne znaju koji se makroekonomski uvjeti trebaju postići i što treba mijenjati.

Političke stranke, koje se baziraju na populizmu i osluškivanju želje naroda, često ta ista nerealna očekivanja ugrađuju u svoje programe. Na kraju se događa da programi stranaka liče na spiskove želja.

Stranka, koja bi imala realniji program i očekivanja, bi mogla ispasti neozbiljna jer bi nudila puno manje od populističkih stranaka. Također, kada tekuća vladajuća politička garnitura ostane bez podrške naroda, na vlast bi opet mogli doći političari koji ponovo nude nerealne programske ciljeve.

U Hrvatskoj političko, ekonomsko i gospodarsko lobiranje najčešće za posljedicu ima štetu za zajednicu. Osim što to liči na legaliziranu korupciju, za posljedicu ima i stvaranje nerealnih očekivanja kod naroda. A lobiranja često i ne moraju biti tako očita. Jedan vid lobiranja je i davanje stranih stipendija nadarenim studentima kako bi ih se tokom studija indoktriniralo sa po narod i državu štetnim idejama. Kada spojimo spregu medija, političara, indoktriniranih stručnjaka, velikih korporacija i financijskih ustanova normalno je da dobijemo nerealna očekivanja kod prosječnog stanovnika. Tada je normalno i da demokracija ne funkcionira, nego je farsa.

Već su se naši političari mnogo puta razmetali idejama da ćemo biti zemlja znanja. U ovakvoj klimi, zemlja znanja izgleda prije kao zemlja manipulacije i prijevare. A zemlja znanja je postala nerealno očekivanje. Već danas se događa da su fakulteti postali poslovno orijentirani do te mjere da doktori struke dobivaju zadatak da razviju proizvode i usluge koje će kasnije biti osnova za njihovu osobnu egzistenciju. Naše škole se ne orijentiraju na uspjeh zajednice, nego na uspjeh pojedinaca. Kako će takvi stručnjaci znati savjetovati zajednicu, ako su se fokusirali na osobni uspjeh. Oni će davati savjete koji će više ići na ruku privatnom, nego zajedničkom interesu.

Što je najgore, vlade koje formiraju političari, također na osnovi nerealnih očekivanja vuku pogrešne poteze. Umjesto da se stanje poboljšava, ono se pogoršava. Percepcija mogućeg događanja je iskrivljena pod utjecajem nerealnog očekivanja. Zbog toga se umjesto izgradnje države ide u rasprodaju i bankrot. Pitanje vlasništva ne rješava pitanje blagostanja većine, nego manjine. Desetljeća nakon privatizacije mnogih firmi nema pravih i očekivanih rezultata. Bila su to nerealna očekivanja.

Sindikati su također vodili politiku nerealnih očekivanja. Oni očekuju da će vlastiti problem pokrivanja troškova života riješiti prosvjedima i štrajkovima. To je totalno nerealno očekivanje koje ima za posljedicu gubitak vremena i potonuće još veće probleme. Također je jasno da nikakvi masovni prosvjedi ne mogu promijeniti politiku nerealnih očekivanja dok masa koja prosvjeduje ima nerealna očekivanja. Masovni prosvjedi su često rezultat nekog manje bitnog problema koji se sa masovnošću zna pretvoriti u širi pokret. Međutim, bez obzira na širinu, pod utjecajem nerealnih očekivanja nema ni preciznog definiranja zahtijeva i ciljeva prosvjeda.

Pod utjecajem mnogih nerealnih očekivanja u našoj bliskoj povijesti, izgleda potpuno nerealno očekivati da će se u svemu tome roditi stranka ili savez stranaka koji će imati realan plan za naše bolje sutra. Nerealna očekivanja su posljedica neznanja. To znači da se treba pojaviti program baziran na znanju. Problem je samo što ga trebaju prepoznati birački koji nemaju kompetentnosti da ga spoznaju kao realan i provediv.

I sam prijelaz iz socijalizma u kapitalizam je bio lak jer je podgrijan nerealnim očekivanjima naroda da će mu u kapitalizmu biti bolje. Vladajuća partija je očigledno imala skriveni interes da postane nova posjednička klasa. A bila je u idealnoj prilici da dajući nerealna očekivanja provede program koji će pasati najviše privatnom interesu. Pri tome je sve bilo zamaskirano uvođenjem višestranačja gdje su bivši članovi partije osnivali nove stranke. Ovaj proces je bio i dobro potpomognut iz vana. Prema starom socijalističkom ustavu, nije postojala mogućnost da se društveno vlasništvo pretvara u privatno. Prema tome, da bi se opljačkalo društveno vlasništvo, moralo se uvesti drugi model. Kapitalizam, koji je ukorjenjen u zapadnim državama, se činio kao odličan primjer. Pogotovo što je izgledalo da u tom kapitalizmu svi bolje žive. Tako je bilo lako podvaliti nerealna očekivanja da ćemo poslije socijalizma, još bolje živjeti u kapitalizmu. Višestranačje je trebalo omogućiti da se provode bolji programi stranaka. Međutim, financiranje i promocija stranaka ovise o novcu. A oni koji imaju novac će sigurno potpomagati i lobirati za svoje privatne interese, a ne za interese zajednice. Zbog toga je i tu došlo do nerealnih očekivanja.

Nekako se stječe dojam da društvena depresija više posljedica nečijeg organiziranog djelovanja nego slučajnost. Pogotovo se može u to sumnjati jer demokracija koju danas imamo ne donosi blagostanje velikoj većini. Nevjerojatan je paradoks, da velika većina “odlučuje” da bi od toga korist imala mala manjina. A više je vjerojatno da mala manjina širi nerealna očekivanja da bi se zadržalo stanje koje sada imamo. Oni imaju sredstva i mogućnosti da to rade, te je nerealno očekivati da je sadašnje stanje produkt slučajnosti.
S obzirom da su se sve veće političke stranke više puta izmijenile na poziciji vlasti, potpuno je nerealno očekivati da ćemo ponovnim izborom istih moći nešto promijeniti na bolje. Stoga bi taktika nekompetentnog biračkog tijela trebala biti da se više ne glasa za stranke (i ljude iz njih) koje su dokazano imale nerealne programe i očekivanja. To je minimum inteligencije koji je potreban da bi se uopće moglo razmišljati da će se jednog dana izaći na zelenu granu.


Kaj vi na to velite?

Offline Mlačanin

 • Global Moderator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 3550
 • Karma: +3/-1
 • Spol: Muški
 • Još uvijek ne znam neke važne stvari, o voću, ženi
Odg: Nerealna očekivanja - problem svega?
« Odgovori #1 : Srpanj 28, 2013, 02:33:04 poslijepodne »
Još jedna glupost u moru "nerealnosti".  ;D


O kakvim se tu argumentima radi?


Za varanje i laganje narodu,traži se opravdanje?

« Zadnja izmjena: Srpanj 28, 2013, 02:35:58 poslijepodne Mlačanin »
Naše selo Mlaka je ,nekad kršteno
Jer u njemu bilo je bara,močvara
Al se sinci rodili,bare su zavozili
Nema više močvara ,bara nit blata....

Offline BobRock

 • Administrator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 1750
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
Odg: Nerealna očekivanja - problem svega?
« Odgovori #2 : Srpanj 28, 2013, 08:50:45 poslijepodne »
Ah Mlačanin, kaj buš se navek srdel na mene? Il se sad srdiš na cijeli svijet?

Daj priloži nekaj konkretnog, a ne samo općenito pljuvanje po svemu. Takvog pljuvanja imamo dost ovdje.

Na takav način ničemu niš nebuš pozitivnog doprinesel.

Offline Mlačanin

 • Global Moderator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 3550
 • Karma: +3/-1
 • Spol: Muški
 • Još uvijek ne znam neke važne stvari, o voću, ženi
Odg: Nerealna očekivanja - problem svega?
« Odgovori #3 : Srpanj 29, 2013, 01:57:24 poslijepodne »
Čitaj kaj piše, a ne ono kaj misliš da piše,lijepo molim!
O ovome kaj ti prenosiš ( da budem zločest- gdje je link? Ako nema linka tada to i nije istina, sjeti se……) već smo mnogo puta razgovarali u raznim temama na ovom forumu. Barem sam ja to mogao isčitati iz teksta koji prenosiš, zato i jest takav komentar. Ti se doduše nisi slagao sa svim komentarima,bio si apriori protiv svih i svega. I sada, kroz ovaj tekst ipak daješ potvrdu da su stvari takve, kakvima su se u tim raspravama nazivale ( a ti se nisi slagao). Zbog toga sam je stavio takav komentar, jer smatram i dalje da ovaj narod i ova zemlja ima pravo očekivati od svojeg političkog vodstva  apsolutnu i potpunu odgovornost za ono u kaj se ta klika neodgovornih lakrdijaša kune. A ti to nazivaš nerealna očekivanja!?
Naravno ti buš u svom stilu to zanijekao, bio protiv i kaj sve ne. No nema veze.
Nismo mi kao narod, išli u nerealno oslobađanje zemlje od okupatora koje se danas ne smije nazvati takvim imenom, jer to današnjim političarima ne odgovara, jer oni imaju drugačije poglede na sve, i to sad kad je sve prošlo. Uredno su zasjeli na vodeće odgovorne pozicije, polako osiromašili cijelu zemlju i sada  to čine narodu,samo to zovu prigodnim imenima.
Da ne duljim, smatram ih itekako odgovornima za sve kaj se dešava u ovoj napaćenoj zemlji , u kojoj narod nije lijen i glup, bez obzira kaj tim istim „vođama“ vjeruju.
Davno sam spomenuo ovdje da se po novinama pišu tekstovi koji pokušavaju opravdati stanje u zemlji, skreće se pozornost sa bitnoga, namjerno. I ovo smatram takvim djelom. 
Ne slaganje sa nečim , za tebe je pljuvanje? baš imaš uvijek dobre argumente.
Naše selo Mlaka je ,nekad kršteno
Jer u njemu bilo je bara,močvara
Al se sinci rodili,bare su zavozili
Nema više močvara ,bara nit blata....

Offline BobRock

 • Administrator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 1750
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
Odg: Nerealna očekivanja - problem svega?
« Odgovori #4 : Kolovoz 02, 2013, 12:32:34 prijepodne »
Neslaganje koristeći riječ "glupost" i to bez ikakvog argumenta nije niš neg pljuvanje. Balkanizam, da ne velim ružnije.

I naj mi svračati pažnju da čitam kaj piše kad baš to i delam, neg mi onda reci, kad mi već svračaš pažnju, kaj konkretno nisi napisal a ja sam pročital. Ovak ostaje (opet) ko neka izmišljotina.

Ovdje nije bitno jel sam ja to sam izmislil ili je neko drugi taj članak izmislil, htio sam samo da se to pročita i malo porazmisli. Izvor nije bitan nego sadržaj, no ak ti bu lakše onda si zamisli da mi je to neki kompa ispripovedal.

Glede našeg naroda: kaj se ne veli da ima vladu kakvu zaslužuje? E pa po tome smo mi glup narod. Eto. Kakav očeš veči dokaz? Kaj nismo x puta birali HDZ? Samo želimo slušat obećanja kao veće plaće, veće mirovine, i ko to obeća taj ima veliku šansu dobiti izbore. Tak je to godinama funkcioniralo, i zbog toga smo mi kao Hrvatska u gabuli. Aj mi reči jel to po tvojem pametno? Jel bi ti glasal za nekog ko bi ti rekel da nemjerava otpustit tisuće ljudi iz državnog aparata i snizit plače i penzije zato jer država nema novaca to financirati?

Offline Mlačanin

 • Global Moderator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 3550
 • Karma: +3/-1
 • Spol: Muški
 • Još uvijek ne znam neke važne stvari, o voću, ženi
Odg: Nerealna očekivanja - problem svega?
« Odgovori #5 : Kolovoz 02, 2013, 02:24:39 poslijepodne »
A SDP je super?


Sve gluposti kojima smo zasipani od vrlih mudrih glavica,koje deru kožu s naroda je dobar izbor?


Vlada Zokija je predivna, jel da, Od njegove čvrste ruke stradala je jedino Mirela Holi, koja je imala svoj stav. Nije se pokazala kao dobar uvlakać, pa je morala odjedriti iz stranke i vlade. Ti to nudiš kao alternativu istom ( Jednakom) HDZ-u?


Oni su jednak,i isti, briga za osobni probitak, a tko brine za narod. Davno sam rekao ovdje (prije godinu ili dvije) još nam ostaje samo voda, a sada će i to mudre glavice prodati.


Nema tu nerealnih očekivanja, samo ima nerealnih i gramzivih političara.


Ni sa HDZ-om i na SDP-om mi ne možemo nikud osim u propast,a to je tu, počelo je.
Ja drugo ne vidim, na žalost,koliko god pokušavam ne misliti na to.


Oprosti kvarim ti temu, ne bum više, vidim da je navala.

Naše selo Mlaka je ,nekad kršteno
Jer u njemu bilo je bara,močvara
Al se sinci rodili,bare su zavozili
Nema više močvara ,bara nit blata....

Offline koko-vg

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 2881
 • Karma: +0/-0
 • Mr - Lu= 15 ? HA HA HA !
Odg: Nerealna očekivanja - problem svega?
« Odgovori #6 : Kolovoz 02, 2013, 08:17:15 poslijepodne »
Mlačanin, da je došel bilo tko na vlast a ne SDP, nema šanse da vrati sve ono što su nam pokrali  oni koje podržavate vi i crkva. (ZNA SE koga)Očito vam to ne ide u glavu. Nemojte opet krivo tumačiti. Pun mi je kufer i politike, stranaka, crkve a i svih onih koji ližu pete popovima a i političarima.
... Nagađali su, sudili, prezirali, a ne poznaju me !!! lagali, izmišljali, neka su ... bili su, jesu i ostat će nebitni.

Offline Sledgehammer

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 5157
 • Karma: +4/-3
 • Spol: Muški
 • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Nerealna očekivanja - problem svega?
« Odgovori #7 : Kolovoz 05, 2013, 01:23:42 poslijepodne »
A ponajviše izgubljenih likova koji samo traže krivce za vlastitu mlitavost i neznanje formirano dnevnim tiskom... koji puše gluposti o nekakvim izmišljenim slobodama, vrijednostima i ljudskim pravima i što je to demokracija... isto govno i SDP i HDZ i svi oni koji ih prate i podupiru, obje verzije su jednako loše i jednako pogubne za Hrvatsku, jer nitko normalan nije valjda očekivao da će ga jedna barba Luka ili Jaca, kao i ini glumci kumrovečke škole, učiti što je demokracije, tržišno gospodarstvo, sloboda ili nešto deseto protiv čega su se 50 godina borili, i zahvaljujuću kojoj borbi i dan-danas imaju sve...
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Offline koko-vg

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 2881
 • Karma: +0/-0
 • Mr - Lu= 15 ? HA HA HA !
Odg: Nerealna očekivanja - problem svega?
« Odgovori #8 : Kolovoz 05, 2013, 01:36:57 poslijepodne »
... kao u jednoj baladi: "... prvo su došli popovi, pa topovi, pa lopovi i čitav svet se izobličio, ispuzali su grabljivci, pa lažljivci i snalažljivci..."
... Nagađali su, sudili, prezirali, a ne poznaju me !!! lagali, izmišljali, neka su ... bili su, jesu i ostat će nebitni.

Offline Sledgehammer

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 5157
 • Karma: +4/-3
 • Spol: Muški
 • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Nerealna očekivanja - problem svega?
« Odgovori #9 : Kolovoz 05, 2013, 01:40:14 poslijepodne »
i na kraju je nastao koko, lik koji je sva ta svojstva ujedinio u jednom krhkom tijelu (pardon, telu...)...
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”