Mene ste zadovoljili, poželjet ću Vam od srca još jedan mandat.
Takve zastupnike trebamo u Saboru a ne neke Fioliće, Kundiće.......koji ni u jednom trenu nisu riječi prozborili u Saboru pa tako i o kraju koji predstavljaju.http://www.hns-vg.com.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=380:dolo-je-vrijeme-da-vam-poloim-raune&catid=1:latest-newsDošlo je vrijeme da Vam položim račune
Srijeda, 09 Studeni 2011 18:52
Otvoreno pismo Gorana Beusa Richembergha, saborskoga zastupnika HNS-a, biračima:
Poštovane sugrađanke i poštovani sugrađani,
Istječe mandat šestome sazivu Hrvatskoga sabora u kojemu sam protekle četiri godine bio vaš zastupnik, izabran na listi Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata na parlamentarnim izborima u studenome 2007. godine u VI. izbornoj jedinici. Vrijeme je, dakle, da se podvuče crta i da vam položim račun za za povjerenje koje ste mi kao birači svojim glasovima bili ukazali, za ono što sam u vaše ime radio i govorio i za što ste me kao poreski obveznici plaćali iz državnoga proračuna.
Hrvatski je sabor, u mandatu koji je na izmaku, imao veliku, i može se reći povijesnu zadaću da mnoge naše zakone prilagodi visokim standardima, već ranije dosegnutim u zemljama Europske unije. Bilo je iznimno važno osposobiti Hrvatsku da postane 28. jednakopravna članica EU i osigurati da i naši građani koriste i uživaju brojne prednosti koje ta obitelj država i naroda pruža svim svojim građanima. Ali također što brže provesti za nas same iznimno važne reforme poput reforme pravosuđa, zaštite ljudskih prava, tržišnoga natjecanja, slobodnoga kretanja ljudi i kapitala, obrazovanja, zdravstvene zaštite i svih ostalih područja na kojima svakodnevno komuniciramo s državnom upravom koja mora konačno postati javni servis građana a prestati igrati ulogu kontrolora naših života.
Pored toga velikoga zadatka Hrvatski sabor je donosio i mnoge druge zakone. Moja je zadaća kao narodnoga zastupnika bila da kritički i konstruktivno analiziram sva rješenja koja nam je dostavljala vlada, da ukazujem na propuste i previde, loše strane i moguće posljedice tih prijedloga kako bi se popravili na vrijeme. Zato sam nastojao biti otvoren, kritičan i oštar ali konstruktivan, razumljiv i korektan. Zahvaljujem svima koji su me u ove protekle četiri godine u tome smislu pratili, informirali, ocjenjivali i kontaktirali. Pomagali su mi da svoju dužnost obavim što časnije, poštenije te na dobro i korist za čitavu zajednicu. Zahvaljujem i medijima koji su vrlo često moje stavove i ocjene prenosili ili citirali, omogućavajući da one dospiju do što većega broja građana.
Na ukupno 24 sjednice Hrvatskoga sabora, koliko ih je bilo u ovome mandatu, govorio sam 305 puta, po čemu spadam među najaktivnije zastupnike ovoga saziva. Od toga sam u ime Kluba zastupnika Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata (od konca 2010. i Hrvatske stranke umirovljenika) govorio 185 puta a još sam govorio 36 puta u pojedinačnim raspravama. Zajedno s drugim zastupnicima bio sam podnositelj čitavoga niza prijedloga zakona, zaključaka i interpelacija.
U ime Kluba zastupnika moje stranke uglavnom sam pratio opće političke teme, ljudska i manjinska prava, reformu pravosuđa, informiranje, kulturu, zdravstvo, neka pitanja iz domene socijalne skrbi, izvješća pravobranitelja, suzbijanje korupcije, lokalnu i regionalnu samoupravu i međunarodne sporazume ali po potrebi i teme iz niza drugih područja. Svjestan svojih kompetencija i ograničenih znanja nastojao sam se uvijek dobro pripremiti i govoriti oslanjajući se na činjenice, stavove stručnih i strukovnih izvora, nevladinih organizacija ali i brojnih građana koji su mi se obraćali i informirali me o problemima u njihovoj zajednici ili struci. Nadam se da vas u tome nisam razočarao.
Sudjelovao sam u radu više saborskih radnih tijela, u međuparlamentarnoj suradnji s više država a bio sam i član Povjerenstva za izmjene i dopune Ustava RH. Velika mi je čast što su neki od mojih prijedloga uvršteni i među konačne prijedloge toga Povjerenstva i što su kasnije postali sastavni dio našega temeljnoga zakona.
Posebno sam se trudio da se u Hrvatskome saboru i široj javnosti čuje o Turopolju, Velikoj Gorici i drugim krajevima moje izborne jedinice. U tome sam smislu često ukazivao na naše razvojne potrebe i probleme, tražeći da se vodi računa o ravnomjernom i poštenom regionalnom razvoju kao i o specifičnim problemima našega kraja. Govorio sam i postavljao usmena i pisana zastupnička pitanja Vladi RH o problemima zaštite šumskoga bogatstva i korištenja državnoga poljoprivrednog zemljišta, povratu imovine zemljišnim zajednicama, autocesti Zagreb-Sisak, očuvanju tradicijske kulture i baštine, potrebi očuvanja turopoljske svinje kao autohtone i zaštićene pasmine, našim komunalnim izazovima, posljedicama lanjske poplave u Turopoljskome Prisavju i mnogim drugim pitanjima za koja smo u našemu kraju bili posebno zainteresirani.
Nastojao sam svojim djelovanjem i govorenjem očuvati dignitet Hrvatskoga sabora kao najvišega predstavničkog tijela građana ali i politike kao djelatnosti na dobrobit zajednice. Katkada su moji nastupi bili povod za burne reakcije vladajućih koji nisu znali očuvati razinu i dostojanstvo u raspravi pa su na moje ocjene i činjenice koje sam iznosio znali odgovarati takozvanim „ispravcima netočnih navoda“ a zapravo nerijetko ružnim riječima, uvredama i potcjenjivačkim komentarima iz politikantskih razloga. No to me nije spriječilo da govorim ono u što vjerujem nastojeći se izdići i iznad uskih stranačkih i iz lokalnih okvira i da zastupam interese građana, osobito onih koji su bili pogođeni i oštećeni politikom vladajućega HDZ-a i njemu pridruženih koalicijskih partnera.
Zahvaljujem svima koji su me u tome podržavali i hrabrili i koji su me poticali da ustrajem obavljati svoju dužnost i služiti onima koje predstavljam na način za kojega sam vjerovao da je najbolji mogući.
Nisam se do sada uspio izboriti da Hrvatski sabor konačno i pravedno riješi pitanje povrata imovine zemljišnim zajednicama, unatoč svim zalaganjima i potpori kolegica i kolega zastupnika iz nekih drugih stranaka te brojnih zemljišnih zajednica širom Hrvatske. Volja vladajuće većine, koja se tome godinama uspješno suprotstavlja, i ovoga je puta bila jača. To mi je iskreno žao ali mi kao obveza ostaje za buduće političko djelovanje.
Posve sam svjestan da sam u obnašanju dužnosti saborskoga zastupnika vjerojatno i griješio, da sam katkad možda upotrijebio i neku suvišnu ili pretešku riječ. Da sam katkad govorio ponesen emocijama a ne samo hladnim činjenicama. Svoj sam posao zastupnika radio vođen i razumom i srcem. Nadam se da nisam nikoga časnog i poštenog u tome povrijedio. Ako jesam, ovim putem se ispričavam. Trudit ću se ubuduće pokazati višu razinu odgovornosti, kompetentnosti i mudrosti. No, možete biti sigurni da ni nadalje neću biti spreman odobravati ili prešućivati ono što smatram lošim, štetnim, kvarnim, nezakonitim ili suprotnim interesima zajednice, osobito kad je riječ o ljudskim, građanskim i manjinskim pravima i slobodama te gospodarenju javnim sredstvima.
Parlamentarni izbori su pred nama. Vrijeme je to kad svaka građanka i građanin svojim glasom nagrađuje ili kažnjava određenu politiku i njene zagovornike. To je vrijeme kad birači preuzimaju odluku o zajedničkoj budućnosti naroda i države u svoje ruke i određuju kome će dati svoju potporu i povjerenje da ih zastupa u Hrvatskome saboru a onda i u Vladi.
HNS i ja smo se već odlučili, sklapajući izborni savez sa SDP-om, HSU-om i IDS-om, tzv. Kukuriku koaliciju. Želimo da se mnogo toga u Hrvatskoj promijeni na bolje i da te promjene budu temeljite, dalekosežne i pravedne, da osiguraju svim građanima dostojanstven život i nove šanse.
Pozivam vas da i vi, ocjenjujući moj dosadašnji rad ali i odgovornost, odlučnost i kompetentnost našega izbornoga saveza, odlučite isto tako. Pozivam vas da izađete na izbore i da svoj glas date Kukuriku koaliciji kako bismo svi zajedno sudjelovali u važnim promjenama i doprinijeli da nam sutra bude bolje, da budemo ponosniji i zadovoljniji i sobom i svojom domovinom i da onima koji tek dolaze iza nas ostavimo više nego što smo zatekli.
Još jednom vam zahvaljujem na povjerenju i pozivam vas da to povjerenje obnovimo na predstojećim parlamentarnim izborima.
S poštovanjem,
Goran Beus Richembergh
Saborski zastupnik HNS-a
U Velikoj Gorici, 7. studenoga 2011. godine.