Crkva i kler jesu svjetovne institucije ali se po ustroju i načinu rada razlikuju od MUP-a koji je itekako svjetovan ali je ustrojen da prati provedbu zakona (ili kak već, vi ćete to bolje definirati).
Crkva je pojam koji označava više različitih stvari - jedna je organizacija, tj. tvrtka. Druga je građevina, sam objekt. Treće je zajednica vjernika. Četvrto je institucija. A ima još...
Unutarnje uređenje i način funkcioniranja nemaju veze, oboje moraju poštovati pozitivne zakonske propise jedne države, s time da svećenstvo i ostale uposlenike Crkve "kaći" i Kanonsko pravo i Zakonik.
Prema tome, logično je da u MUP-u postoje zaposlenici koji su ovlašteni da kazuju stavove MUP-a,
Nema tu logike, sve je propisano, i logika je nebitna. A propisano je tko je za što ovlašten, i u MUP-u, i u Crkvi.
ali ste i vi zaposleni da kazujete slovo tog istog zakona, i po njemu me kažnjavate. Naravno dok radite.
Ja nemam ovlasti - a nije mi to ni struka - da tumačim zakone. Oni postoje, a one odredbe koje se konkretno tiču rada jednog policajca, tumače pravne i stručne službe Ministarstva, koje to onda kroz izobrazbu, interne pravilnike te odredbe spuštaju na sve službenike i namještenike. Ja moram poznavati svoje obaveze i prava, a pogotovo ovlasti, a građani su dužni poznavati sve zakonske propise koji ih se tiču, jer nepoznavanje prava škodi (ignorantia iuris nocet). Nije dužnost policajca da građanu tumači zakone, već samo da ga upozna sa njegovom pogreškom, pravima pri lišavanju slobode, te pravnim radnjama koje će trenutno ili ubuduće poduzeti protiv njega.
Izvan radnog vremena niste niti ovlašteni, niti dužni provoditi stavove MUP-a tj zakona.
Netočno. Policajac je više-manje policajac 24 sata dnevno, ovisno o čemu se radi. Ako je riječ o kaznenim djelima za koje se može kazniti kaznom zatvora deset ili više godina, policajac je dužan reagirati i postupati bez obzira da li radi ili ne. A postoje i neke stvari koje kažu da se policajac ni izvan službe ne smije ponašati tako da narušava ugled Ministarstva.
Onda možete tulumariti, hodati u trenirki i slušati Peri deri. 
Mogu sve to, ali ne mogu pretjerivati, u smislu da postoje posljedice koje bi diskreditirale mene kao policajca ili narušile ugled Ministarstva.
A svećenici su svećenici svih dana u godini i cijelog svojeg života dok su svećenici.
Netočno, i oni imaju, baš kao i policajci (pod određenim uvjetima i u određenim situacijama), svoju službu svih 24 sata, ali su i podosta slobodni ponašati se kao i svi ostali građani, sve dok ne krše norme Kanonskog prava.
I oni ne mogu biti malo u civilu, malo ne u civilu.
Mogu, kako da ne??

Dobro, ako je to zaista tako, zašto onda moram slušati jednog svećenika u svojoj fari, i obvljati sve crkvene obrede i sakramente baš kod njega jednoga, a znam da NE "iznosi osobno tumačenje Svetog Pisma, u skladu sa liturgijskim naukom". Ne zanima me njegov stav, zanima me učenje Crkve.
Zato jer se u Crkvu ne ide zbog svećenika, nego zbog Boga. Ekipa koja ide u Crkvu gledati mladog kapelana ili se umiliti župniku, trebaju ostajati doma. A Crkva time - baš kao i građanske službe na istom području - imaju određenu kontrolu i organizaciju sa određenim podacima i brojnošću, što i njoj samoj ne samo garantira nekakav prihod, nego i mogućnost planiranja lokalnog razvoja.
I meni se ne sviđa gospođa koja radi na registracijama auta u goričkoj postaji, pa ne mogu zato otići registrirati auto u Samobor... sve ima svoje.