Autor Tema: IZBORI NETRANSPARENTNI U POGLEDU FINANCIRANJA IZBORNIH KAMPANJA  (Posjeta: 8394 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

shaka zulu

  • Gost
IZBORI NETRANSPARENTNI U POGLEDU FINANCIRANJA IZBORNIH KAMPANJA
« : Rujan 20, 2009, 04:29:26 poslijepodne »
IZBORI NETRANSPARENTNI U POGLEDU FINANCIRANJA IZBORNIH KAMPANJA
Gotovo sve političke stranke i kandidati na izborima nisu objavili prijevremene financijske izvještaje, ali za to neće biti kažnjeni jer nema sankcija. Sukladno Zakonu, samo kandidati su bili dužni predati nadležnom izbornom povjerenstvu prijevremeni financijski izvještaj, ali ne i objaviti ga.

MEDIJIMA
Zagreb, 28. svibnja 2009.

KONFERENCIJA ZA MEDIJE GONG-a I TIH-a

IZBORI NETRANSPARENTNI U POGLEDU FINANCIRANJA IZBORNIH KAMPANJA

Gotovo sve političke stranke i kandidati na izborima nisu objavili prijevremene financijske izvještaje, ali za to neće biti kažnjeni jer nema sankcija. Sukladno Zakonu, samo kandidati su bili dužni predati nadležnom izbornom povjerenstvu prijevremeni financijski izvještaj, ali ne i objaviti ga.
Stoga nažalost, postojeće zakonske odredbe, kad bi se i poštivale, ne bi nudile potpune informacije biračima o tome tko i u kojim iznosima financira kampanje, niti bi istinitost objavljenih podataka moglo provjeriti neko neovisno tijelo.
Ovakav zakon gubi svoj smisao i može se steći dojam da se zakone donosi pro forma zbog pritisaka iz Europske unije, ali bez ikakve namjere da oni budu kvalitetni i u skladu sa standardima razvijenih demokracija.
Tko i u kojoj mjeri financira kampanje i pomaže u dolasku na vlast onima koji će sutra upravljati javnim sredstvima, za hrvatsku javnost ostaje nepoznanica. Hoće li izabrani donositi odluke u korist javnog interesa i vođeni općim dobrom ili u svoju korist, kao i u korist onih koji su im pomogli u osvajanju vlasti, bit će teško nadzirati. A to, izgleda, i jest cilj zakonodavca.

Dok se ne pokaže stvarna politička volja za borbu protiv korupcije, pretočena u kvalitetne zakone koji reguliraju financiranje izbornih kampanja i stranaka te njihovu provedbu, izbori u Hrvatskoj ne mogu dobiti pozitivnu ocjenu.

DETALJNIJE:
GONG i Transparency International Hrvatska su prije mjesec dana pozvali sve stranke, liste i kandidate na predstojećim lokalnim izborima da, između ostaloga:

1. do početka službene kampanje, odnosno do 30. travnja, javno objave iznose koje namjeravaju potrošiti u kampanji;
2. najkasnije 7 dana prije održavanja izbora, odnosno do 10. svibnja, javno objave i dostave nadležnom izbornom povjerenstvu prijevremene izvještaje o visini i izvorima sredstava za kampanju te imena donatora.

Pored neadekvatnog pravnog okvira većina političkih stranaka i kandidata nije odlučila poštivati dobru demokratsku praksu te nije objavila prijevremene financijske izvještaje. Do danas su ih na svojim internetskim stranicama objavili jedino HNS, Međimurski demokratski savez, Tatjana Holjevac i Josip Kregar.

GONG je zatražio od gradskih izbornih povjerenstava Grada Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita preslike prijevremenih financijskih izvještaja i informacije o kandidatima koji nisu predali izvještaje. Jedino je GIP Osijek dostavio preslike izvještaja, a ostala izborna povjerenstva su usmeno javila da sukladno Zakonu nisu dužna objavljivati prijevremene financijske izvještaje.

Zatraženo je mišljenje i Državnoga izbornog povjerenstva koje je također navelo kako nadležna izborna povjerenstva nemaju obvezu objave prijevremenih financijskih izvještaja, ali i da nema zakonske zapreke da se izvještaji prije izbora objave te da se na pisani zahtjev dostave zainteresiranoj strani.

Izborna povjerenstva bi nakon izbora trebala objaviti konačne izvještaje o financiranju kampanja, ali se ti izvještaji iz 556 općina i gradova te 21 županije neće moći pronaći na jednom mjestu što otežava dostupnost i analizu samih izvještaja.

Ponavljamo, bez transparentnog financiranja predizbornih kampanja nema transparentnog izbornog procesa i borbe protiv korupcije.

Nepovjerenje u političke stranke dovodi u pitanje povjerenje u politički sustav, potom neizravno u funkcioniranje rada tijela javne vlasti, što u konačnici ima negativne posljedice za sve građane.
http://www.transparency.hr/index.php?id=194

Nadam se da bu se Gradonačelnik dodel i ove teme 25.09..