Autor Tema: Šteta od vladavine HDZ-a procjenjuje se na oko 14 milijardi opljačkanih kuna  (Posjeta: 59518 )

0 Članova i 6 Gostiju pregledava ovu temu.

Bilaj

• Gost
Odg: Šteta od vladavine HDZ-a procjenjuje se na oko 14 milijardi opljačkanih kuna
« Odgovori #45 : Kolovoz 23, 2010, 12:24:37 poslijepodne »
U svemu kaj si napisal nisi ništa pobio od onoga kaj sam ja napisal prije toga.

Sleđ ja ne trebam ništa pobijati. Ja sam ti iznio brojke koliko košta izgradnja kuče. Sama izgradnja temelja je dio troškova i treba ti jako puno novaca da ostalo napraviš.
Da želiš kontstuktivno nastaviti raspravu onda verujem da bi napisao troškovnik koliko košta pojedini dio gradnje pa da se vidi koliko košta izgradnja samih temelja a koliko od papirologije do izgradnje i svi priključci.

Inaće za ostale, etalonska cijena gradnje je 5800 kuna odnosno oko 800 eura/m2 neto površine. To ne uključuje papire ni cijenu priključaka ni trošak zemlje ali uključuje PDV.

amarkulin

• Gost
Odg: Šteta od vladavine HDZ-a procjenjuje se na oko 14 milijardi opljačkanih kuna
« Odgovori #46 : Kolovoz 23, 2010, 01:07:17 poslijepodne »
Fakat nisam mislil da si toliko plitak...  :(

I jesam - ja sam mislil da pričamo o gradnji, a ne o tvojim pjesničkim bravurama i metaforičkim igrama riječima.

O gradnji... na temi o šteti od HDZ-ove vladavine, koje je integralni dio Tuđman, te njegov doprinos stvaranju te štete. Fakat čudno: o čemu ja to pričam?

amarkulin

• Gost
« Odgovori #47 : Kolovoz 23, 2010, 01:08:29 poslijepodne »
Da želiš kontstuktivno nastaviti raspravu

Ne želi.

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • Spol: Muški
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #48 : Kolovoz 23, 2010, 06:10:23 poslijepodne »
Inaće za ostale, etalonska cijena gradnje je 5800 kuna odnosno oko 800 eura/m2 neto površine. To ne uključuje papire ni cijenu priključaka ni trošak zemlje ali uključuje PDV.

Inače za ostale - ako u toj cijeni nema priključaka, zemlje ni papira - to je duplo više od realnog.
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Bilaj

• Gost
« Odgovori #49 : Kolovoz 23, 2010, 07:29:17 poslijepodne »

Inače za ostale - ako u toj cijeni nema priključaka, zemlje ni papira - to je duplo više od realnog.
Onda piši ministarstvu i narodnim novinama.

Ja sam rekao da stoji od 450 do 700.
Čekam i Sleđa i Ružicu da napišu troškovnik koliko iz njihovog iskustva košta gradnje kuče - postavkama

amarkulin

• Gost
« Odgovori #50 : Kolovoz 23, 2010, 09:26:56 poslijepodne »
Pazi da ne ostariš čekajući.  ^-^

Offline Mile car

• Veteran
  • NEBITAN SI
« Odgovori #51 : Kolovoz 23, 2010, 11:24:41 poslijepodne »
Evo iz vlastitog iskustva s građenjem mogu samo reći da cijena izgrađenosti po kvadratu može koštati onoliko koliko investitor želi tj koliko ima novca.
Ako govorimo u ključu u ruke onda to može biti oko 350 Eura do 2000 eura, naravno da svi detalji određuju konačnu cijenu.
Ali samo papiri koštaju oko 5 - 8 % od cijene izgradnje. Cijena kuće rohbau je oko 20 % od konačne cijene izgradnje. ako je kuća jeftinija onda je to oko 45- 50 % od konačne cijene. I da konačno iznesemo cifre za objekat 10 X 10 ili 100 m2 brutto stambene površine bez uređenja potkrovlja je oko 35000 do 40000 Eura (najjeftinija varijanta bez gradilišta) pa do oko 200,000 Eura za istu takvu kuću s uređenim potkrovljem i delux materijalima. Naravno da je u skupljoj varijanti sve što vidiš perverzija ali mislim da bi se uvijek odlučio za najjeftiniju varijantu. Recimo samo ventili za radijatore po komadu mogu koštati oko 250 kuna a takav objekat ima u prosjeku oko 15 radijatora to je cijena 375o kuna a najobičniji ventil je oko 20 kuna što bi u konačnici iznosilo oko 350 kuna za cijelu kuću, itd itd... Sad bi se tu moglo raspravlajti o razlikama u nedolged.    
NEBITAN SI, FEJK I SMARAŠ...

Offline Goričanka

• Veteran
  • Spol: Ženski
« Odgovori #52 : Kolovoz 24, 2010, 08:13:39 prijepodne »
Po meni glavni krimen Tuđmana kaj nije znal voditi ekonomiju.

Bio je diktator

Nije grijeh nešto ne znati, ali je grijeh to ne priznati.

I nije mi jasno kako mu možeš ekonomiju uzeti za "glavni krimen", dok istovremeno kažeš da je bio diktator?
Diktatori se baš i ne bave ekonomijom, osim vlastitom.......

Potpisujem ne svaku riječ, nego svako slovo!! Svaka čast, odličan analitički sukus Tuđmana.

Hvala, Sledge. Nekad i sebe iznenadim  ;)
Ništa ljudsko nije mi strano, ali mi je nekad previše ....

JosipJoža

• Gost
« Zadnja izmjena: Kolovoz 24, 2010, 09:33:19 prijepodne JosipJoža »

Bilaj

• Gost
« Odgovori #54 : Kolovoz 24, 2010, 10:03:05 prijepodne »
I nije mi jasno kako mu možeš ekonomiju uzeti za "glavni krimen", dok istovremeno kažeš da je bio diktator?

Pa jednostavno.  U ratnom stanju kakvom je bil ahrvatska treba netko tko čvrstom rukom vodi državu. U mirnodopsom stanju treba razvijati različita mišljenja, vagati odluke, referendum raditi.
U ratu treba biti diktator sa brzim odlukama i jednistvenim vodstvom. Istog trena čim prestane rat diktatorstvo treba ukinuti (ili još bolje povući se u slavi :-)
Najbolji primjer je španjolski građanski rat gdje je diktatorstvom osvojena Sevilja a time i stvoren cijeli španjolski rat. REpubikanstvo i demokratičnost tada je upravo dovela do uništenja španjoske i umjesto da je uništila franca odmah i ugušila pobunu, stvorila je uvjete za dugotrajan građansk irat.

Diktatori se baš i ne bave ekonomijom, osim vlastitom.......

Pa to i nije istina samo po sebi. Često je tome tako ali ne i apriori.
Npr. Periklo je bio diktator- a isti je stvorio Atenu kakvu znamo.
Lenjin je bio diktator a opet cijelo njegovo bogatsvo je jedan zid knjiga.
Vjerujem da se objavi popis tajkuna, tuđmanovi ne bi tak visoko kotirali kao neki drugi ljudi koji su prek noći postali ekstra bogati-a. Čak ni među tih famoznih 200 a možda ni 2000 obitelji.

amarkulin

• Gost
« Odgovori #55 : Kolovoz 24, 2010, 10:15:17 prijepodne »
Vid malog što je načitaaan.  ;)

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #56 : Kolovoz 24, 2010, 04:25:26 poslijepodne »
Čekam i Sleđa i Ružicu da napišu troškovnik koliko iz njihovog iskustva košta gradnje kuče - postavkama

Ne treba ti ničije iskustvo, jer nitko od nas ne radi isto veliki objekt na istoj parceli i pod istim uvjetima. Kako reče Mile - to može biti ne znam koliko, mislim da gornje granice teoretski niti nema.

Ista je stvar sa postocima koliko koja stavka čini u ukupnom trošku - o tome je glupo dramiti, jer objektivni uvjeti i situacija svakoga pojedinca su drugačiji od svih ostalih - barem u nečemu (a najčešće u jako puno faktora koji direktno i u velikom postotku utječu na konačnu cijenu gradnje).

Razlike počnu već od cijene zemlje po kvadratu, nastavljaju se kroz propisane kategorizacije područja po kojima se plaća komunalni i vodni doprinos (dobro, vodni je sada za sve isti - 20 kuna po kubiku), pa kroz infrastrukturne detalje koje moraš spojiti ili ih improvizirati - npr. spoj na kanalizaciju je infrastrukturni element, kopanje spetičke je improvizacija iste stvari), pa onda kroz veličinu objekta koji se gradi (gdje logika da kuća od 200 kvadrata košta duplo više od one od 100 - ne drži vodu!), pa onda kroz postojeće infrastrukturne elemente (koje sve priključke imaš na zemlji, koje možeš dovesti, a koje ne možeš imati ni teoretski), pa onda kroz sam projekt uvjetovan oblik objekta, njegove energetske potrebe itd itd...

Naravno da je tu prisutan element - sigurno broj 1 po važnosti - koliko je sam investitor financijski moćan da nešto izvede - do koje faze gradnje i u kojoj razini kvalitete.

Tako da je - baš da svi mi ovdje napišemo svaki svoj troškovnik - na temelju toga ne možeš postaviti nikakav zaključak, osim onoga kojega sam sada tu dao - da sve ima svoje vrlo velike rastezljive, i sa mnogo strana uvjetovane troškove i razloge zašto je nešto baš tako kako je. Drugim riječima - NEMA PRAVILA.

Etalonska vrijednost je pojam kojeg koriste državne službe koje se bave teoretskim aspektima fonda nekretnina da bi nešto same sebi opisale, i za državne statističke prikaze mogle napraviti izračune nečega glede opisa standarda ljudi i građevinske infrastrukture. Taj pojam je u 99% slučajeva - svjetlosne godine udaljen od bilo kakve realnosti, kao i pokazatelja i dokaza koliko nešto stvarno košta i stvarno vrijedi. Zato me etalonska vrijednost i ne zanima - grubo rečeno - ista nema veze s mozgom i zdravom pameti. Sjetite se etalonske vrijednosti samo stanova koji su se otkupljivali - i bit će vam jasno što vam govorim.

Tako da DA - Anđelko, možeš i umrijeti u dubokoj starosti od čekanja, od mene taj "troškovnik" nećeš dobiti, iz čistih gore navedenih razloga - jer isti nije dokaz ičega!! Kao što isti ne postavlja pravila, i ne postavlja zaključke.

Za cijenu samo malog zemljišta u Velikoj Mlaki kod Anđelka - možeš 30-40 kilometara dalje kupiti cijelo imanje, opremljenu kuću sa gospodarskim objektima uokolo, a zemlje koliko bi imao više - nitko i ne broji. I gdje je tu onda logika "gradnje"? Mislim da je jasno kaj hoću reći.

Možemo razgovarati o specifičnostima pojedine zone gradnje u Turopolju kako ih tumače nadležna tijela u Velikogoričkom Poglavarstvu. Možemo razgovarati o različitim stilovima gradnje, građevnim materijalima ili troškovima bilo kojeg uređenja po vrsti materijala. Možemo razgovarati i o eventualnim troškovima gradnje pod istim uvjetima - no u tom moru različitih uvjeta, lokacija, cijena, uvjeta gradnje, financija itd itd - razgovor koji bi želio za posljedicu imati jedno dječje zaključivanje u obliku fiksnih omjera i pokazatelja - nije realna i predstavlja gubljenje vremena, svađu šačice djece koji se prepucavaju čiji je tata jači, i koja boja fasade je ljepša.

Ja jesam za takav razgovor - i iz takvog, i jedino takvog razgovora - može se nešto doznati, naučiti i svatko za sebe zaključiti. Sve ostalo je puko trolanje i bezvezarija.
« Zadnja izmjena: Kolovoz 24, 2010, 04:28:20 poslijepodne Sledgehammer »
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Bilaj

• Gost
« Odgovori #57 : Kolovoz 24, 2010, 04:45:43 poslijepodne »
Kako god okreneš računicu sa bilo kojim materijalima, ne možeš doći do računice da su ti temeljni skuplji od ostatak kuče.
Jednostavno temelji koliko god bili skupi će ti koštati samo jedan manji dio ukupnih troškova izgradnje kuče.

Sama izgradnja je skupa i postoji jako puno momenata koliko košta izgradnja kučice, ali iz iskustva ljudi koji su prošli gradnju ispada da je cijena izgradnje od nekih 450 do 700 eura /m2 sa svime. može ispasti i jeftinije a može i skuplje.

Temelji nikako ne mogu biti skuplji od ostatka kuče (eventualno ako se rade neke perverzije tipa kuča na stupovima na sred riječnog korita).
To je poanta priče i svako u to može odokativno shvatiti. Zato i inzisitram da se iznese tvoj osobni troškovnik koliko košta kuča pa da se vidi da su temelji samo dio troškova u izgradnji cijele kuče.

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #59 : Kolovoz 24, 2010, 10:20:32 poslijepodne »
Jednostavno temelji koliko god bili skupi će ti koštati samo jedan manji dio ukupnih troškova izgradnje kuče.

Zar sam ja ikada rekao nešto drugo??  ??? ??? ???

Ja nisam rekao da cijena temelja predstavlja najveći trošak, ili da zauzima najveći dio troška (a kamoli da su skuplji od ostatka kuće!!  ::) ), no da su temelji, dobri temelji, jedan od većih troškova - JESU!

Procjena gradnje temelja za moju kuću (koja će biti veličine 13x9 metara u osnovi) je cca skoro 10.000 €. Ali sa dodatnim detaljima (vanjska energana, dodatno povećanje za zimski vrt, plus još neki dodatni sadržaji) cijena će otići na skoro duplo toliko... Znači, cijena takvih temelja će dosegnuti skoro 20% cijene kuće. A i inače ovisi o vrsti podloge, vrsti betona, vrsti i količini armature, veličini kuće, dubini na koje moraš kopati, širina temeljnih traka, koliko isti idu iznad površine zemlje... sve to može mijenjati cijenu "jednih te istih" temelja i do omjera 1:3...
« Zadnja izmjena: Kolovoz 24, 2010, 10:25:35 poslijepodne Sledgehammer »