Autor Tema: Nema tolerancije za građanski neposluh  (Posjeta: 21190 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • Spol: Muški
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Nema tolerancije za građanski neposluh
« Odgovori #15 : Srpanj 18, 2010, 11:39:38 prijepodne »
Valjda si već shvatio da pojam "građanski neposluh" u praksi ne postoji, baš kao ni "ljudska prava", "demokracija", te slični izumi dokonih teoretičara demokracije, a kojima se željelo nezakonito ponašanje banalizirati, omalovažiti, maltene legalizirati, iako nitko od svih tih "znalaca" ne zna gdje je razlika između nepoštovanja zakonskih odredbi i nekakvog građanskog neposluha.

Građanski neposluh je najčešće akt anarhizma, koji je vrlo usko povezan sa terorom manjine nad većinom (jaka muda je imati 1000 prosvjednika u milijunskom gradu!!), koji se ne žele pomiriti sa legalnom i zakonitom situacijom u nekom segmentu, pa onda takvim prozirnim etiketama tipa "građanski neposluh" žele legalizirati svoje nezakonito ponašanje, a postupanje po zakonu protivno njihovim interesima žele prikazati kao napad na demokraciju.

BTW, kada su novinari obilazili skupine ljudi na tom prosvjedu u Varšavskoj, svaki drugi je rekao i pitao se "da kaj ti kaj sjede po podu, ustvari, hoće?", a mnogi su im išli i objašnjavati da je "prošla baba sa kolačima", jerbo su za svoja htijenja zaksnili, propustili su legalne prilike i termine za negodovanje i žaljenje. No glup narod se uvijek i svugdje bavio posljedicama, a ne uzrocima, jer za rezanje uzroka treba imati muda, koje ta opskurna ekipica - nema.

Najjače mi je kaj mi nekakvi Makedonci tipa Teodor Celakoski, Slovenka tipa Urša Raukar i ina "purgerska ekipa" ide braniti Zagreb od ne znam koga - valjda smo se mi ipak trebali braniti prvo od dolaska tih prepunih vlakova i buseva dotepenaca, a da bi sada oni zastupali ne znam koga i čije interese, za koje isto ne znam - koji su i kakvi su! Rođen sam u Zagrebu (na Martinovki, za koju sigurno nitko od tih veeelikih "Zagrepčana" nije ni čuo!, iako je ista širi centar Zagreba...), moja cijela obitelj i preci isto tako, a sada me nekakvi lezilebaroši i dotepeni jebivjetri uče "kaj to Zagreb je i kaj u njemu vrijedi"... ma dajte, nabijem ih sve na quaaa...

Jedinio pošteno do njih bi bilo da nam vele za koga rade i za čije interese, te tko ih plaća u gubljenju toliko radnih dana...

P.S. Anđelko, pomažu citati, samo ne od nekih teoretičara i drkadžija, te ne onih koji apostrofiraju samo svoj uski interes naspram cijele slike, a koja je neophodna za objektivan nastup... jer sve ono što se tu navodilo nema blage veze sa konkretnim slučajem Varšavske, to su sve samo glasne etikete - jer zakonske podloge ionako nemaju... sve skupa - šaka jada, kojoj treba pokazati što, ustvari, demokracija je. Jer ista je jako daleko do toga čime se busaju ti prosvjednici.
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Offline Muha

• Jezerača
« Odgovori #16 : Srpanj 20, 2010, 01:25:04 poslijepodne »
Teško se organizirati preko noći, oni se organiziraju 20 godina. Poćeli su dok smo ratovali.
Poslje rata su nas svađali sa susjedima, svađali međusobno, dijelili na ustaše, partizane, pedere, kurve i bog te pitaj na što sve ne.
Svo to vrijeme su krali i pleli mrežu.
Teško je sada otpustiti lošeg suca (dobrih je malo), lošeg policajca, lošeg menanđera...
Loši su u većini i podržavaju se međusobno.
Sjetimo se poslje rata, umjesto u sudnici i zatvoru završili na vlasti. Njihovi "potomci" vladaju i sada. Oni su temelj ovog stanja u državi. Prisjetimo se stoga 31.01.2008. godine, a to je dana kada su vijećnici raspravljali u skupštini o projektu Varšavska. Taj dan u Gradskoj skupštini odvijala se prava drama jer su tada upravo SDP-ovci bili vrlo angažirani i gorljivo obilazili neodlučne zastupnike i lobirali da glasuju ZA projekt Cvjetni trg. Sigurno se dobro sjećate kako je na toj sjednici od 39 prisutnih njih 23 glasalo ZA; neću biti ironičan i dodati; tih 23 je glasalo dakle za devastiranje Cvjetnog trga kako su taj zahvat okarakterizirali mnogi od demostranata, pa i nekih javnih angažiranih osoba. Dakle nakon te sjednice i izglasanog zelenog svjetla za tajkuna Horvatinčića na Cvjetnom trgu bila je standardna atmosfera, šetači, cvječarice , dječja kolica….nigdje  prosvjednika, nigdje policije, nigdje dežurnih boraca za građansko društvo...Pitam se da je Milan Bandić ostao u SDP-u bi li uopće došlo do prosvjeda, i ako kojim slučajem da, kako bi isti obranili svog gradonačelnika od valstitih SDP-ovaca?..Gdje bi tu bio interes građana? Najveći apsurd je da Milanović poziva građane na nužnost funkcioniranja pravne države, a ovim činom sam sebi skače u želudac, dvije godine kasnije kao predsjednik SDP-a naglo mijenja svoje mišljenje i ustaje protiv svoje odluke kojoj su nota bene uvelike pridonjeli glasovi SDP-ovaca. I ono što je najvažnije je to da se blokiraju investicije za koja su nadležna gradska i državna tijela izdale sve potrebne dozvole. Mi možemo voljeti ili ne voljeti Horvatinčića, možemo se slagati ili ne slagati s koncepcijom rekonstrukcije no činjenica je ova; Investitor je dobio zeleno svjetlo zahvaljujući ponajviše rukama SDP-ovih vijećnika za gradnju a da bi na kraju bio šikaniran od istih ljudi, nije li to apsurd?? Što mislite kakvu poruku ovaj grad, ovo društvo šalje potencijalnim budućim investitorima? Mislite li doista da ovakvim neozbiljnim ponašanjem u smislu promjene stavova, a sve zbog dnevne politike i partikularnih interesa ostavljamo dojam modernog i urbanog grada otvorenog za nove investitore? 

Offline Mlačanin

• Global Moderator
  • Jezerača
  • Još uvijek ne znam neke važne stvari, o voću, ženi
« Odgovori #17 : Srpanj 20, 2010, 03:32:39 poslijepodne »
Bez obzira dali je stvar legalna u Varšavskoj ili nije,odnosno dali su izdana sva pravovaljana rješenja,doista legalno izdana ( u što osobno sumnjam ), nije se smjelo na takav način devastirati stara gradska jezgra Zagreba.
Ovdje mi pada na pamet šansona od gospodina Črnka…… da bi oženjeni Vuci ,mogli bolje da jedu…. (mislim da tako ide.).

Nitko,ali doista nitko,a tu mislim niti jedna stranka na vlasti ,doista nema prava dozvoliti da se na bilo koji način mijenja sadašnje stanje užeg centra grada , a naročito stara jezgra grada. Mišljenja sam da tu doista ne može imati nikakvu ulogu bilo koji kapital ili nešto drugo. U ovakvim kriznim vremenima ,uvijek se pogoduje pojedincima bez skrupula,koji gledaju samo osobnu zaradu i profit. Sve to nije moguće bez udjela samih političara koji  se bezobrazno ne obaziru na svako kulturno i normalno ponašanje.jer ne prežu pred ničim da dođu do profita. Mlaka ili nikakva reakcija javnosti njima je samo poticaj i potvrda da nastave dalje.
A kada se jednog dana pojavi stvarno stanje i vide se posljedice za sve je kasno. Pa takovom smo ponašanju svakodnevno svjedoci , od predsjednice vlade ,preko ministara  do zastupnika u Saboru.
Jednostavno ne postoji način da ih čovjek zaustavi u bilo čemu. Uostalom od poslijeratnog Kutleraja do auto cesta ,vojnih kamiona ,pšenice i svega ostalog,nema pomaka na bolje. Samo tonemo u svemu sve dublje u blato.
Naše selo Mlaka je ,nekad kršteno
Jer u njemu bilo je bara,močvara
Al se sinci rodili,bare su zavozili
Nema više močvara ,bara nit blata....

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #18 : Srpanj 21, 2010, 07:20:05 prijepodne »
Mislim da malo previše i u potpuno krivom kontekstu baratate sa pojmom "devastacija", jer ovdje nitko ništa ne devastira... sve tamo je odavno devastirano do neprepoznatljivosti, a ja to - kao rođeni Zagrepčan - mogu reći, jer se sjećam kako je Varšavska izgledala tamo negdje prije 35 godina (i imam dosta starih forki sebe kao klinca u istoj toj Varšavskoj i istom tom Cvjetnom trgu)... već i zadnje veliko uređenje Cvjetnog trga uništilo je svaki trag originalnosti i izvornog izgleda tog Trga, kao i izgleda Varšavske ulice - njezina sadašnja podloga je od betonske galanterije (što je rješenje potpuno u neskladu sa originalom), nema denivelacije (koja je postojala), a nasred nje se kočoperi modernistička zgrada bivšeg kina Balkan, sada Europe, koja isto tako ne liči na zgradu koja je tu postojala početkom XX stoljeća (već je svojevrsna šaka u oko kao i ona metalna rugoba na Kazališnom trgu...)...

Znači, o čemu se tu radi - problem je u još jednom uređenju cijelog tog sklopa, koji odavno nema nikakve veze sa bilo kakvom povijesnom arhitektonskom tradicijom centra Grada Zagreba, no sada je to nekakko problem... možda i zato je roni, koji se zalažu za očuvanje "starog" izgleda - sami nemaju pojma kako je taj izgled - izgledao...?!

Istina je da zamjeram i nepoštovanje osnovnih građevinskih uzusa i obzira prema (pre)ostalim stanarima, kao i još neke detalje oko cijele procedure, no mislim da se tu ipak ne može govoriti o "očuvanju Vašavske", kao niti o nekakvoj devastaciji... jer ti su pojmovi odavno čisti aorist.
« Zadnja izmjena: Srpanj 21, 2010, 07:21:40 prijepodne Sledgehammer »
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Offline Mlačanin

• Global Moderator
  • Jezerača
« Odgovori #19 : Srpanj 21, 2010, 08:04:50 prijepodne »

Istina je da zamjeram i nepoštovanje osnovnih građevinskih uzusa i obzira prema (pre)ostalim stanarima, kao i još neke detalje oko cijele procedure, no mislim da se tu ipak ne može govoriti o "očuvanju Vašavske", kao niti o nekakvoj devastaciji... jer ti su pojmovi odavno čisti aorist.

Da jesu aorist,ali tako je kada se ne reagira , ili se to radi jako kasno ,kao što je ovaj slučaj.

Imamo sličnu situaciju sada u V.Gorici.
Renovira se poslovnica Zagrebačke banke kod tržnog centra. Poslovnica u Galženici ne radi tri dana od pet radnih.

Preostala poslovnica kod Štarkelja,ludilo......klijenti na ulici moraju stajati da dođu na red.

Banka je doduše uredno poslala obavijest o tome,ali to ništa ne znači. Oni su uredno zatvorili svoja vrata,a vi se narode lijepo hebite ,ako trebate gotovinu.

Mislim da to nije poslovnost, to je bahatost!!

Bez obzira ne sve ,u ovakvim situacija treba reagirati i dati im do znanja da smo mi klijenti,a ne oni. Naravno to se ne događa i zato mogu raditi svinjarije!
« Zadnja izmjena: Srpanj 21, 2010, 08:08:51 prijepodne mlačanin »

Bilaj

• Gost
« Odgovori #20 : Srpanj 21, 2010, 11:00:14 prijepodne »
Mislim da to nije poslovnost, to je bahatost!!

Kada si spomenuo bahatost: RBA radi samo ujutro od 8-15 i subotom od 8 do 12:30. Ni jedan jedini dan popodne. I to je jedna jedina poslovnica u gorici.

Glede varšavske: Ne zna mjeste li vi morali asvaltirati ulicu i to plačati, ali mi smo morali plačati da nam se alvaltira ulica. Ako nismo imali pristpu cesti nismo mogli graditi odnosno morali smo kupiti neku zemlju i dopeljati sa svojim novcima cestu do našeg grunta.

A tu grad em radi sve radove o svom trošku em gradi pristup cesti parceli dok svi smrtnici tu istu uslugu moraju sami plačati.
« Zadnja izmjena: Srpanj 21, 2010, 11:10:51 prijepodne Bilaj »

Offline Mlačanin

• Global Moderator
  • Jezerača
« Odgovori #21 : Srpanj 21, 2010, 12:11:31 poslijepodne »
Svjestan sam činjenice ,da se ništa u svijetu,a tako i kod nas ne radi i gradi bez otpora. Uzmimo samo za primjer Eiffelov  toranj u Parizu ,kojeg su nakon završetka svjetske izložbe htjeli srušiti da bi danas posta simbol grada i turistička atrakcija. Iako sam toranj doista dominira nad gradom i nikako se ne uklapa među sve one zgrade koje su približne visine i izgleda.

No dobro, uzmimo tako i naš neboder na Trgu, koji je doista bio šaka u oko,a ima još takovih primjera.
Za nekoga je to lijepo i dobro, dok je za drugog ruglo. Slažem se i sa tim ,da je varšavska poslužila jednim dijelom kao politički bunt protiv vlade, što u konačnici i nije tako loše.
Vidimo iz reakcija da je to tako i prepoznato. Važno je i to da se u ovakvim situacijama ispituje strpljivost građana i institucija ( vlasti ili ) upravljanja , a i samih političara koji uvijek pokušavaju nešto ušićariti ako se može.

Bilaj

• Gost
« Odgovori #22 : Srpanj 21, 2010, 12:48:30 poslijepodne »
Za nekoga je to lijepo i dobro, dok je za drugog ruglo. Slažem se i sa tim ,da je varšavska poslužila jednim dijelom kao politički bunt protiv vlade, što u konačnici i nije tako loše.

Pa nije vlade kao takve, prije grada i uprave grada a posredno i svih političara.

Najgore je što ne da se samo gradi kao onaj neboder na trgu nego je više kao ferimport zgrada kod trga maršala tita.

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #23 : Srpanj 21, 2010, 01:40:55 poslijepodne »
Kada si spomenuo bahatost: RBA radi samo ujutro od 8-15 i subotom od 8 do 12:30. Ni jedan jedini dan popodne. I to je jedna jedina poslovnica u gorici.

To je normalno, iako su mogli odrediti nekakvo dvokratno vrijeme, no to je kod banaka teško. BTW, plaćaj putem interneta, maltene cijelo svakodnevno poslovanje možeš raditi od doma i online... kaj ćeš visiti u poslovnici bezveze...

P.S. Nije ASVALT, već ASFALT, kada već koristimo tuđice, konkretno njemačku riječ... tamo se V čita kao F...

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #24 : Srpanj 21, 2010, 01:43:50 poslijepodne »
Najgore je što ne da se samo gradi kao onaj neboder na trgu nego je više kao ferimport zgrada kod trga maršala tita.

Čisto sumnjam da će ono što se gradi izgledati lošije od sadašnjeg stanja, koje je šaka o oko...

Bilaj

• Gost
« Odgovori #25 : Srpanj 21, 2010, 02:12:23 poslijepodne »
To je normalno, iako su mogli odrediti nekakvo dvokratno vrijeme, no to je kod banaka teško. BTW, plaćaj putem interneta, maltene cijelo svakodnevno poslovanje možeš raditi od doma i online... kaj ćeš visiti u poslovnici bezveze...

Neke dokumente ipak moraš papirnato potpisivati.
Pa ako nekaj trebaš potpisivati onda moraš ili bežati s posla ili tražiti potpisivanje u nekoj drugoj poslovnici.

Poslovnost nema šta.

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #26 : Srpanj 21, 2010, 03:10:41 poslijepodne »
Pa kakav je to posao - ako si privatnik, možeš si sam urediti kada i kako, a ako nisi - pa odlazak u banku ti je dio posla. U svakom slučaju! Kaj to imaš za potpisivati baš svaki dan, ne znam...  ::)

Offline Mlačanin

• Global Moderator
  • Jezerača
« Odgovori #27 : Srpanj 21, 2010, 03:33:00 poslijepodne »

P.S. Nije ASVALT, već ASFALT, kada već koristimo tuđice, konkretno njemačku riječ... tamo se V čita kao F...

Ne slažem se sa tobom da je to normalno.
Radno vrijeme se uvijek može odrediti i podesiti potrebi strankam,barem je to normalno.
Naravno niti ti ,a niti banka se ne mora u tome složiti samnon.

Međutim od banke sa punim pravom očekujem da me kao klijenta obavijesti o svojim namjerama ,barem onima koji se mogu ticati mojih potreba koje nisu posebne več su univerzalne za sve klijente.

Ponekad mi treba i gotovina,koju mogu podići u banci (radi se naravno o večim iznosima), i ne vidim tu ništa nenormalno. Pa oni raspolažu sa mojim novcima i na tome zarađuju. Zar je previše očekivati da se radno vrijeme prilagodi strankama?

Uostalom ,očekujem da me poštuju kao svoju stranku i da se prilagode kao što se svi mi na svojim poslovima moramo prilagoditi donekle strankama,ako nam je takav posao.
Ništa mi ne tražimo posebno.
A trebali bi i tonam je pravo,samo što si mi to ne želimo priuštiti. Znam da se ponašaju drugačije i bolje i da jako vode računa o svim svojim strankama,naravno ne iu Hrvatskoj.

Mislim da smo si sami krivi.

Offline BobRock

• Administrator
  • Jezerača
« Odgovori #28 : Srpanj 21, 2010, 04:12:18 poslijepodne »
Štima, kod nas se čita kak se piše, i zato se to zove asfalt. Mada neki to čitaju i sa V, kaj je naravno krivo.

Pridodao bih samo da to nema eto baš niš s time kaj se u Njemačkoj V najčešće čita kao F. Asfalt se, naime, u Njemačkoj ne piše sa V nego sa PH: Asphalt.

Offline Sledgehammer

• Jezerača
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
« Odgovori #29 : Srpanj 21, 2010, 04:14:54 poslijepodne »
Asfalt se, naime, u Njemačkoj ne piše sa V nego sa PH: Asphalt.

OK, ali se i opet čita F...  ;)