Autor Tema: SU: Kožić je krivotvorio službene isprave  (Posjeta: 11179 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Stjepan

  • Administrator
  • Jezerača
  • *****
  • Postova: 1909
  • Karma: +8/-2
  • Spol: Muški
SU: Kožić je krivotvorio službene isprave
« : Lipanj 20, 2011, 06:36:57 poslijepodne »
http://www.zagrebancija.com/hr-zupanija/su--kozic-je-krivotvorio-sluzbene-isprave_311855

SU: Kožić je krivotvorio službene isprave

Čelnici Stranke umirovljenika prijavili su Državnom odvjetništvu Stjepana Kožića (HSS) župana zagrebačke županije i njegove suradnike zbog krivotvorenja službenih isprava. Slučaj je navodno proslijeđen USKOK-u koji je krajem travnja napravio izvide.

Kako su rekli na konferenciji za novinare Lazar Grujić i Milivoj Špika iz  SU-a oni su Kožića i njegove suradnike prijavili da su krivotvorili službene isprave ne bi li za ravnatelja Uprave županijskih cesta (ŽUC) imenovali velikogoričkog HSS-ovca Ivana Mikulčića.

Grujić: Bilo je pritisaka da potpišem imenovanje

Gruić ističe da je kao predsjednik Upravnog vijeća ŽUC-a tražio da se imenuje drugi kandidata koji je imao prednost pri zapošljavanju s obzirom da je nezaposleni branitelj. Budući da nije htio imenovati Mikulčića Kožić je donio odluku kojom se daju ovlasti drugom članu upravnog vijeća da potpiše imenovanje.

Grujić ističe kako su to protupropisnio te da su sve odluke koje su naknadno donesene nezakonite te da predstavljaju krivotvorenje službenih isprava. Dodaje da takvu nezakonitu odluku potvrdila i Županijska skupština iako su upozoreni da krše zakon.

- Bilo je pritisaka i prijetnji no nisam pristao da donesem nezakonitu odluku - kaže Grujić.

Špika (SU) kaže da je razlog forsiranja imenovanja Mikulčića na ovo mjesto krije u činjenici da on na taj način može utjecati na dodjeljivanje unosnih poslova izgradnje i održavanja prometnica. ŽUC raspolaže s oko 90 milijuna kuna godišnje te da oko 80 posto tog novca daje tvrtci Županijske ceste za izvođenje radova. No tvrtka Županijske ceste često nisu izvođači već ih daju kooperantima. Špika ističe da se tu kriju brojne nepravilnost i preplaćivanje usluga.
 
Zagrebačka županija godišnje na održavanje cesta potroši oko 90 milijuna kuna 

- Na javnom natječaju kojeg sam proveo Županija je tonu asfalta smo platili 200 kuna. Kada je natječaj provodio netko drugi ta ista tvrtka je tonu asfalta podala za 700 kuna. Pitanje je gdje je razlika završila - kaže Špika te dodaje kako se godišnje kupi između 40.000 i 50.000 tona asfalta što otvara veliki prostor za malverzacije.
Kožić u ŽUC-u zaposlio sina i nećaka

SU-ovci ističu da se Županijske ceste leglo nepotizma i korupcije. Kao primjere nepotizma navode da su u toj tvrtci zaposleni Kožićevi nećak i sin. Dodaju da je nećak zaposlen na mjestu glavnog inženjera iako nema certifikat. Bez obzira na to on potpisuje građevinske knjige an temelju kojih se radi isplata za izvedene radove.

Kožić je inače prije nego što je postao župan bio ravnatelj ŽUC-a dok je danas predsjednik skupštine i nadzornog odbora tog društva.

Grujić i Špika također odgovornim smatraju i ministra pravosuđa Dražena Bošnjaković koji je ujedno predsjednik HDZ-a zagrebačke županije. Kako kažu on je bio upoznat sa svim ovim malverzacijama no nikada nije ništa poduzeo. Zato su zatražili njegovu ostavku.

Kožić: Grujić i Špika lažu, tužit ću ih

Stjepan Kožić demantira iznesene navode te ističe kako ne postoji niti jedna odluka nadležne vlasti koja je osporila postupak imenovanja. - Državni inspektorat je 15. ožujka odbio zahtjev protukandidata koji se pozvao na članak 35. (prednost zapošljavanja branitelja). Odbilo ga je kasnije isti zaključak donijelo i Povjerenstvo za žalbe koje je drugostupanjsko tijelo - kazao je Kožić. Dodaje kako Grujić i Špika upoznati s ovim rješenjima no da bez obzira na to šire tendenciozne i neistinite informacije. Kožić je zato protiv njih na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu dignuo tužbu. Kožić je potvrdio da mu sin i nećak rade u ŽUC-u. - Točno je da su u Županijskoj upravi za ceste zaposleni moj sin i nećak i to na poslovima čijim općim i posebnim uvjetima u cijelosti udovoljavaju i na koje su izabrani u redovitom i na Zakonom utemeljenom postupku popunjavanja radnih mjesta - kaže Kožić.