Svakidašnje teme > Povijest

"Za Dom Spremni" je stari hrvatski pozdrav

(1/14) > >>

Sledgehammer:
Hvala Bogu, konačno da netko počne zdravorazumski razmišljati, pa makar to bio i sud - od kojega bi to u ovoj državi zadnje očekivao...

http://www.braniteljski-portal.hr/sadrzaj/drustvo/13805
koko-vg:
Šubić je u posljednjem jurišu na turce uskliknuo: "Za dom sad u boj"
Nekih 300 godina kasnije, ban Josip Jelačić koristi sličan pozdrav za motivaciju vojnika i naroda. Kada bi išli u bitku, ban bi uzviknuo "Za dom!" a vojska bi odgovarala "Spremni umrijeti!"
Pozdrav "Za poglavnika i dom spremni" ustaše su rabili kao službeni u doba NDH. Iz tog razloga pozdrav "Za dom spremni" se često poistovjećuje s njima i tumači kao njihov "izum". Nakon Drugog svjetskog rata za vrijeme jugokomunističke vladavine je ozloglašen kao ekvivalent nacističkog "Sieg Heil". Ustaški pozdrav je bio "Za Poglavnika i dom - Spremni"! Izbacivanjem "poglavnika" jasno se distanciralo od ustaša i NDH.

koko-vg:
HRVATSKI helsinški odbor očitovao se danas vezano za presudu Prekršajnog suda u Kninu koji je oslobodio obrtnika koji je u Čavoglavama prodavao majice i suvenire sa ustaškim sloganom "Za dom spremni".

Stajalište Odbora jest da je "Za dom spremni" ustaški pozdrav te drže da je presuda Prekršajnog suda u Kninu samo jedan od pokazatelja o stanju u hrvatskom sudstvu.

Konačno, kako navode, Odbor smatra da je ova presuda zapravo odraz šireg stanja u društvu. "Kako je moguće da bilo koji sud u Hrvatskoj donese drugačiju presudu kada cijelo društvo, sve institucije vlasti ne samo da toleriraju masovno skandiranja 'Za dom spremni' na sportskim natjecanjima pogotovo na nogometnim utakmicama, nego se od toga ne nastoje, barem riječima i djelom, ograditi", stoji u priopćenju Odbora.

Hrvatski helsinški odbor podsjeća na svoja ranija priopćenja u kojima je isticao da je "Za dom spremni" službeni pozdrav Pavelićeva fašističkog ustaškog režima koji je postao uobičajena pojava na domaćim nogometnim utakmicama državne reprezentacije. U izjavu od 5. rujna prošle godine napominju kako takvoj praksi naročito doprinosi i sam predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković koji to ružno ponašanje hrvatskih navijača pokušava opravdati tvrdnjom da je riječ o starom hrvatskom pozdravu. "Istina, ovaj je pozdrav u formalnom smislu sličan pozdravu Hrvatske seljačke stranke ('Za dom, za hrvatski seljački dom - spremni!'), ali je također istina da se on, zahvaljujući povijesnoj zloupotrebi u vrijeme ustaškog režima, zauvijek i nepovratno kompromitirao", naveo je tada HHO.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/hho-za-dom-spremni-je-nepovratno-kompromitiran-zloupotrebom-u-ustaskom-rezimu/592665.aspx

spoofy:
Zake delate bedake od ljudi, moreš si misliti kak je "za dom spremni " distancirano od ustaštva i sličnoga sranja. FUJ!!!!!!!! Lakrdija za koji bi da je ovo država kak spada odgovaral i taj kaj je prodaval i ta sutkinja kaj mu e tak presudila.


--- Citat: koko-vg - Siječanj 08, 2012, 05:06:48 poslijepodne --- Izbacivanjem "poglavnika" jasno se distanciralo od ustaša i NDH.

--- Kraj citata ---

Sledgehammer:
Očito si malo neupućen - ne samo u hrvatsko pravno stanje, hrvatsko povijesno stanje, nego i u općenite principe koji vladaju pri ocjeni i procjeni takovih stvari bilo gdje u svijetu. No samo su Hrvati koji seru sami po sebi i sami sebi sude da bi se kompleksaški dopali nekome tko istodobno za njih nedaje ni prstomet govna...

Taj pozdrav je sigurno neusporedivo manje kompromitiran od komunista i nihovih zločina - pa sada takve "delije" vladaju ovom zemljom glupih ljudi... evo malo raspirivanja bratstva i jedinstva, onako za tebe i tebi slične:

http://www.dalmacijanews.com/Svijet/View/tabid/78/ID/76755/Dodik-Josipovic-mi-je-cestitao-20-roendan-Republike-Srpske.aspx

Samo isječak iz cijelog teksta:

"Dodik je iskoristio priliku da promovira i Dan RS-a, a nije propustio istaknuti da je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović uputio čestitku u povodu obilježavanja 20. godišnjice postojanja RS, javlja SEEbiz."

Sramota, sramota, prokleta sramota - čestitati postojanje države koja je nastala na zločinima protiv Hrvata i Hrvatske... to može raditi samo prokleta budala, na žalost - naš predsjednik je predstavnik upravo takovih! Istodobno, jednom Dodiku nikada, ali nikada neće pasti na pamet išta drugo osim da hrvatsku legitimnu obranu i oslobodilačke akcije proglašava "zločinačkim akcijama" i genocidom, a da službene hrvatske državne praznike nikada niti čestita, niti mu to pada na pamet... to znači držati do sebe i svoje zemlje, to znači imati svoje JA, a ne biti budalčina koja naivno prodaje svima nekakve debilne pričice o pomirenju i jednakosti i suradnji i prijateljstvu... mi se ponašamo poltronski, ponašamo se kao da smo se mi zamjerali njemu i napali njegovu zemlju, a ne obrnuto... najveći je jad što je Hrvatska prepuna budala kojima je to sasvim u redu.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju