Svakidašnje teme > Povijest

Pré 70 lét, 10. trâvna 1941. leta, proglâšena jě Nezâvisna Država Hrvatska

(1/5) > >>

Ljudevit Kaj:

NDH v Varaž(din) stigla dân kesnešě – i to na beciklini

Pré 70 lét, 10. trâvna 1941. leta, proglâšena jě Nezâvisna Država Hrvatska. Samo dân kesnešě v osvojeni (il oslobođeni) Varaž(din) vlezlě su nemačkě postrojbě na - beciklini.

Ironično il samo slučajno, v Varaž(din) (denas grâd beciklinov) su nakon proglašejna NDH i borbi na prilazem grâdu prvě od nemačkih snâg vlezlě oně na - beciklini. Pripadniki 183. nemačkě beciklističkě divizijě vlezli su v Varaž(din) 11. trâvna 1941. leta.
Barokni grâd né ni bil brâjnen od vojskě Krâlevině Jugoslavijě, neg su sě borbě odvijale na prilazem grâdu.

Borbě pri Cestice

Već 10. travnja 1941. njemačka je vojska ušla na područje općine Cestica, a ostaci starojugoslavenske vojske postavili su liniju obrane na potezu Drava - Gornje Vratno.
Jedna skupina vojnika dočekala je njemačku vojsku kod Cestice, gdje je izbio i prvi sukob, a u okršaju je stradalo desetak vojnika i civila.
Ranjenici stradali u sukobu u Gornjem Vratnu otpremljeni su u bolnicu u Varaždin, a Nijemci zarobljavaju oko stotinu pripadnika vojske Kraljevine Jugoslavije koja će kapitulirati 17. travnja.
Varaždinci su u međuvremenu, 11. travnja konačno izvjesili na prozore hrvatske trobojnice u čast nezavisnosti i oslobođenja od srpske krune.
Drugog dana toliko željene hrvatske države nakon dugih stoljeća pod tuđom vlašću, stoji tako na fotografiji iz privatnog arhiva zapis o dolasku njemačkih "osloboditelja" u Varaždin.

Némci otišli v shopping

Iza spomenute skupine „radfahrera“ u grad stižu prethodnice motoriziranih postrojbi Wehrmachta. Nijemci su dio svojih kamiona i poluteretnjaka parkirali na Korzu i na sveopće iznenađenje – krenuli u shopping!
Prema pričanjima starijih Varaždinaca, "Švabe“ su u rukama nosili svežnjeve novčanica (Reichsmarken) kupovali prvorazredne štofove, zlatninu, satove, radio aparate. Pokupovali su i u kamione potrpali sve što je bilo vrijedno. Naši trgovci – trljali su ruke. No, tezge su im bile prepune, brzo će se pokazati – bezvrijednog novca.
Nažalost, u "paketu" s Reichsmarkama, uskoro su u osam stoljeća čekanu neovisnu Hrvatsku stigli i rasni zakoni. Samo tri mjeseca kasnije, Varaždin doživljava jednu od najsramotnijih stranica svoje bogate povijesti, kada zarađuje etiketu prvog "Judenfrei" grada u Hrvatskoj.
Neovisnost (ili okupacija, ovisno o tome kako tko osjeća) potrajala je do 7. svibnja 1945. godine, kad u grad stižu novi "osloboditelji" - Treća jugoslavenska armija, a rasne zakone zamjenjuju križni putevi i pogubljenja, dok Hrvatska gubi neovisnost i postaje jedna od republika Jugoslavije.
Do nove (i konačne) neovisnosti prošlo je još gotovo 50 godina, a kao Dan oslobođenja grada Varaždina danas se ne slavi ni 11. travnja, ni 7. svibnja, već - 22. rujna u spomen na (ove godine 20.) godišnjicu odlaska tada okupatorske JNA iz Varaždina nakon sedmodnevnih borbi i razaranja grada.

http://www.evarazdin.hr/dolazak-ndh-grad-bicikala-osvojili-nijemci-na-biciklima/

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

"Komm' mit nach Varasdin“ - Dojdi v Varaž(din), dok cveta ružmarin
- duet z operete Gräfin Mariza (Grofica Marica) Emmericha Kálmána
(neslužbena himna Varaždina)

Komm mit nach Varasdin - Trio „Joj!, 02:36
Barbara Kuklinski, Sopran; Gerhard Dierig, Tenor; Jan Weigelt, Klavier (Trio „Joj!)

Komm mit nach Varasdin - Trio „Joj!

Ljudevit Kaj:

Dô jě vekši (b)lâženik: Broz ili Pavelić?

PRONAĐEN TRANSKRIPT KOJI OTKRIVA KAKO SU NASTALI “ANTIFAŠISTI“
Diana Majhen, nedjelja, 10 Kolovoz 2008

IZ TAJNE BILJEŽNICE U(L.JU)DBAŠA POKAJNIKA

Izvod:

Staljin: Pa komunisti, tvoja Partija, što ona radi?

Tito: A što bi radila, pa ono što ste vi rekli da se radi! Ništa. Trebali smo spriječiti Britance da sruše vladu Cvetković-Maček koja je pristupila Trojnom paktu još u ožujku, nismo uspjeli, onda su Britanci srušili Vladu, pa smo ih skupa s Nijemcima, Talijanima i ostalima napali. Kralj je pobjegao u London. Naš saveznik Hitler je sa svojim satelitima podijelio zemlju, sjetite se kako smo bili zadovoljni događajima.

Staljin: Pa jeste ubili kojeg Nijemca? Jeste zapalili koju štalu? Jeste digli koju prugu u zrak?

Tito: A zašto bi to radili, kad smo saveznici???

Staljin: Odmah dižite ustanak! Hitler nam više nije saveznik, izbacite ga iz Jugoslavije!

Tito: Ustanak, ustanak, lako je to reći… kako ćemo objasniti komunistima da moramo ratovati protiv Hitlera koji nam je dvije godine bio najvjerniji saveznik!?

Molotov: Što nas briga! Izmisite nešto, recite da su nacisti postali grozni, da je nacizam zločinačka ideologija, recite da smo mi oduvijek bili antifašisti, pobijte par seljaka, popalite par sela i recite da su to napravile ustaše! Okrenite narod!

Nâstavek:

--- Citat: ---http://www.forumgorica.com/povijest/do-je-veksi-blazenik-broz-ili-pavelic/msg27069/#msg27069
--- Kraj citata ---


POPEVKE SEM SLAGAL RITZ BAR ZAGREB 1941, 01:25

POPEVKE SEM SLAGAL RITZ BAR ZAGREB 1941

Ljudevit Kaj:

Dô jě vekši (b)lâženik: Broz ili Pavelić?

Maček post portam - Ante ante portas
(iliti: Kak Maček prepušča vlast Paveliču)

3.    Vladko Maček je učinio nešto drugo. „Ratnu vladu“ prepustio je Dr. Anti Paveliću i ustašama, kojih jedva da je u to vrijeme bilo u Hrvatskoj, pristajući da se „Banovina Hrvatska“ preimenuje u „Nezavisnu Državu Hrvatsku“. Mačeka ionako, kao konačni cilj, nikako nije mogla zadovoljiti nekakva „banovina“, nego samo „Kraljevina Hrvatska“. (Zagorci su govorili: „Mi smo za republiku, ali ak' bu Maček kral.“) No, kako rekoh društvene igre nemaju strogih pravila, pa se u njima lako preračunati. Očito, dogodilo se to na kraju i Vladku Mačeku.


Po meni, između 6. travnja 1941. godine (možda već i 5. ravnja – s obzirom na Pavelićeva priopćenja) i 10. travnja 1941. godine („neslužbeni“) događaji su tekli ovako:

 
U „seljačkom“ stožeru:

 
•        Maček – „Pristao sam.“
•        Ostali – „Na što?“
•        Maček – „Pavelić će biti predsjednik ratne vlade, a država će se, umjeto BH zvati NDH. To je dobro za osamostaljenje Hrvatske od Srbije, a HSS ne će biti odveć izložen ratnim zbivanjima.“
•        Ostali – „A naša dugogodišnja borba?“
•        Maček – „Ne brinite, pobijedit ćemo na izborima. Uzmite samo za usporedbu seljačku zaštitu (140.000 ljudi) i ustaški pokret (250 ljudi). Ništa ne brinite. Osim toga, i Slavko je s nama, stari domobran.“

 
U ustaškom stanu:

 
•        Pavelić – „Pristao je. Bit ću državni poglavar. Preuzet ćemo sve oružane snage. Slavko Kvaternik proglasit će NDH. Nema njihove BH.“
•        Ostali – „A oni? U zapećku. Dok mi budemo krvarili oni će se pripremati za izbore. Kad prođe gusto preuzet će vlast.“
•        Pavelić – „Kad mi uzmemo vlast u svoje ruke, ne ćemo se dati iz sedla. Osim toga, proglasit ću Slavka Kvaternika vojskovođom (maršalom).
         On će s tim biti zadovoljan. Vodit će vojnicu – za nas. Ne zaboravi da je on bio austro-ugarski časnik.“

 
Bio je, 100 %, i treći razgovor: Naime, Slavko Kvaternik nije bio nikakav „tutlek“. Uskoro ću u potvrdu takva gledanja na portalu www.hravtskauljudba.hr objaviti članak (lokalnog) povjesničara Vladimira Kapuna na temu „dva Kvaternika iz Međimurja.“
 
Sad smo na imanju Vladka Mačka:
 
•        Maček – „Bog Slavek. Sedni si. Buš nekaj popil?“
•        Kvaternik – „Se razme. Sami smo?“
•        Maček – „Kak i uvek.“
•        Kvaternik – „Se bude kak smo se spominali.“
•        Maček – „Javljaj se. Skrivečki, ha, ha, ha.“
•        Kvaternik – „Ha, ha, ha.“
•        Maček – „Pazi se.“
•        Kvaternik – „Bog.“
•        Maček – „Bog.“

Obširnešě:

--- Citat: ---http://www.forumgorica.com/povijest/do-je-veksi-blazenik-broz-ili-pavelic/msg27071/#msg27071
--- Kraj citata ---

(lojtrice, lest)VICE (z)VUKOV - HRVATSKI KRAJ, 03:23
(Skrivečki, skrivečki)

VICE VUKOV - HRVATSKI KRAJ

Obširnešě:

--- Citat: ---http://www.forumgorica.com/kajkavski/popevke-sem-slagal-i-recice-bral-kaj-danke-i-kaj-nocke/msg30283/#msg30283
--- Kraj citata ---

Ljudevit Kaj:

Hrvatski križni pûti

Crveno i crno o komunističkom antifašizmu
Fašizam je bio zlo i svaki onaj antifašizam koji je prepoznao narav tog zla i zbog toga mu se usprotivio dobit će pozitivan predznak. Ali nije jasno da su komunisti ikada to stvarno prepoznali. Prije svega, oni to nisu ni mogli jer njihov vlastiti pokret ima toliko sličnosti s fašizmom da se ta dva režima (“heterozigotni blizanci”, kako ih je nazvao povjesničar Pierre Chaunu) u političkoj literaturi obično zajedno klasificiraju kao potpuno nov i drastični oblik opresivnog političkog sustava koji se naziva totalitarizmom.


--- Citat: ---http://www.forumgorica.com/povijest/hrvacki-krizni-puti/msg17038/#msg17038
--- Kraj citata ---

Kuljerić - Crn Bel, 04:15

Kuljerić - Crn Bel

Ljudevit Kaj:
Schnellende Hrvatska,
(pendrek Hrvatska i/ili srbende Hrvatska i/ili efendije Hrvatska i/ili ...)

Franjo Tuđman o NDH, 01:35
Franjo Tuđman o NDH

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju