Mrla je Ana Štefok, kultna pevačica stareše generacije, međimurskoga roda z Dolnoga Kralevca
V Zagrebu je v sedamdeset drugomu letu mrla Ana Štefok, jena od najbolše hrvatske pevačic zabavne i pop glazbe stareše generacije z božanstvenem glasom, teru su mnogi nazivali hrvatskum Edith Piaf. Rođena je leta 1940. v Zagrebu, a roditeli joj poteču z Dolnoga Kralevca, de je gustokrat kak deklica dohajala na školsko ferje, a kesneše i kak pevačica z mnogemi zvezdami šezdesete. Bila je kultna pevačica stareše generacije. Ana Štefok počela je pjevati u crkvenom zboru u svom kvartu Trnje, a potom u Prvom pljesku u zagrebačkom Varijeteu. Imala je čist zvonki sopran, tako da je uskoro postala pobjednica tada mnogobrojnih festivala zabavne glazbe.
Prvu pobjedu ostvarila je na sarajevskom festivalu Vaš Šlager sezone 1968. izvedbom pjesme “Molitva” Kemala Montena i Sabina Varešanovića. Potom je pobijedila na Opatijskom festivalu 1970., otpjevavši pjesmu Alfia Kabilja koja je ubrzo postala hit “Želim malo nježnosti i ljubavi”. Ostat će upamćena i po nastupima na Festivalu kajkavske popevke - Krapina, 1973. i pjesmi “Međimurje zeleno”. Nastupila je na brojnim festivalima zabavne glazbe, na Opatijskom, Splitskom, Krapinskom i Zagrebačkom festivalu, televiziji i posebno radiju.
Anini najveći hitovi su i danas popularni: “Gitara romana”, “Majko, nemoj plakati”, “Malo mira”, “Ne mogu ti vjerna biti”, “Varaš se, znaj” i postali su evergreeni.
Godine 1989. povukla se sa scene i otada više nikada nije nastupala, osim tek povremeno. Bila je rado viđen gost na svečanostima Društva Međimuraca u Zagrebu, gdje bi ponekad i zapjevala.
Nakon devedesetih pada joj popularnost, što teško podnosi i pada u sve veću depresiju. Ranije je zbog nesretne ljubavi započela piti i liječila se od alkohola, a istodobno se brinula o teško bolesnom i nepokretnom ocu Franji, koji je preminuo 2005.
Najteže joj je padao zaborav, stalno je isticala u svim prigodama što je učinila za hrvatsku glazbu, da bi potom bila sasvim nepravedno zaboravljena.
Najbolje prijateljice koje su joj pomagale i u starosti su također popularne pjevačice starije generacije Višnja Korbar i Zdenka Vučković. Danas mladi popularni pjevač Bojan Jambrošić pjeva neke od hitova Ane Štefok. (J)
Ploče i diskografska izdanja Ane Štefok: Gitara Romana / Takav je život / Oprosti / Ti želiš to, 1963. Jugoton EPY 3248
Balada / Sve je isto ko pre, 1964. Jugoton SY 1276
Bez majke / Fiesta Brasiliana / Ne oplakujem / Lastavica, 1964. Jugoton EPY 3317
Pjesmom ti pričam / Svijet je pjesma / Santo Domingo / Upravo zato, 1966. Jugoton EPY 3600*
Nemoj nikad reći zbogom / Da to si ti / Hvala ti za ljubav / Ali danas ne, 1967. Jugoton EPY 3868
Uz tebe sam sretna / Poljubi me za kraj / Varaš se, znaj... / Čovjek za mene, 1968. Jugoton EPY 4006
Doviđenja, sretan put / Živim za tebe, 1969. Jugoton SY 1475
Što me grije / Moje srce kuca ko tvoje, 1969. Jugoton SY 1398
Želim malo nježnosti i ljubavi / Majko, nemoj plakati, 1970. Jugoton SY 1686-F
Daj mi malo nade / U malom gradu, 1970. Jugoton SY 1598
Koga ću zavoljeti? / Moje selo je pusto, 1971. Jugoton SY 1797
Moj prijatelj vjetar / Pošla bih s tobom, 1974. Jugoton SY 22478
Ako me sanjaš / Još smo uvijek na početku, 1980 Jugoton SY-23616
Zvir:
http://www.mnovine.biz/index.php?option=com_content&view=article&id=8025:umrla-ana-tefok-kultna-pjevaica-starije-generacije-meimurskog-roda-iz-d-kraljevca&catid=36:crna-kronika&Itemid=58 Međimurje zeleno
Zdavnja sem otišla ja
z mojeg Međimurja,
tam je ostal del mog sna
i najlepša zorja.
Nastavek:
http://www.forumgorica.com/kajkavski/popevke-sem-slagal-i-recice-bral-kaj-danke-i-kaj-nocke/msg38575/#msg38575
ANA STEFOK Medjimurje zeleno, 03:23
(Krapina, leta 1973.)ANA STEFOK Medjimurje zeleno