Autor Tema: Hrabrost ili slabost?  (Posjeta: 6547 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mlačanin

 • Global Moderator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 3550
 • Karma: +3/-1
 • Spol: Muški
 • Još uvijek ne znam neke važne stvari, o voću, ženi
Hrabrost ili slabost?
« : Kolovoz 29, 2013, 08:01:00 poslijepodne »
Dali je ovo Blankina "hrabrost" ili slabost?

http://www.vecernji.hr/komentar/605476/
preobratila se Blanka Vlašić:
Sramim se što sam Bogu stalno okretala leđaSve je nekako počelo s ozljedom, priča Blanka. Zbog bolova koji nisu prestajali upadala je sve dublje u depresivno stanje. Shvaćala je nekako da je to stoga što se toliko poistovjetila s uspjehomPoznata sportašica Blanka Vlašić doživjela je vjersko preobraćenje, a svoju je priču prekjučer podijelila s vjeroučiteljima na Katehetskoj ljetnoj školi. Blankinu priču o tome kako se zbližila s Bogom napisala je jedna od vjeroučiteljica na blogu magnifikat.blog.hr.

Blanka je ispričala kako 'se srami što je Bogu stalno okretala leđa' i opisala kako se odlučila preobratiti. Priču prenosimo u cijelosti:

Valjda ste čuli da se BLANKA VLAŠIĆ obratila, da sad redovito ide u crkvu i da ne može zamisliti više život bez Isusa. ''Ona Blanka?'' E, ona Blanka koju poznajemo s TV ekrana i koja je svoj život, svoje postojanje poistovjetila s uspjehom na natjecanjima. A onda se dogodila OZLJEDA, a s njom se otvorilo i neko sasvim NOVO POGLAVLJE U BLANKINU ŽIVOTU.

Pričala je Blanka jučer vjeroučiteljima na Katehetskoj ljetnoj školi kako je krenula putem obraćenja...
Kao što je to bivalo s većinom njenih vršnjaka KRIZMA je ujedno bila i prekid s Crkvom. Svoje svjedočanstvo Blanka je započela kroz suze nastavljajući: 'SRAMIN SE što sam bila takva... sramin se što san Bogu stalno okretala leđa... a nekako san znala da je on cilo vrime tu'.

Sve je nekako počelo S OZLJEDOM, priča Blanka – te kako je zbog neprestajanja bolova upadala sve dublje u depresivno stanje. Shvaćala je nekako da je to stoga što se toliko poistovjetila s uspjehom. Ona je bila ukoliko je uspijevala. Ako ne bi uspijevala, onda bi se najradije ''tri dana zaključala u sobu da je nitko ne vidi i ne čuje''. ''Skakanje je bio moj IDENTITET''... Bez uspjeha se ne bi osjećala vrijednom. To stanje depresije se toliko povećalo da je osjećala strašan pritisak u prsima zbog kojeg je jedva mogla disat. Već je u glavi složila sliku o najgorim mogućim oblicima bolesti. S nikim nije imala želju pričat niti govoriti o ozljedi, o bolima, o onome što prolazi.

Nazvao ju je prijatelj i rekao – 'ja san na Poljudu zapalio SVIĆU SVETOM ANTI za te'. Kasnije je razmišljala kako bi i sama mogla to otić učinit... pa eto, možda se nešto i popravi. I otišla je, bez neke osobnije molitve, ''paliti sviću ... svaki dan dva miseca (!) zaredon''. No ništa se još nije događalo, ali i to kao da je bilo priprema na obraćenje.
Taj teren obraćenja pripremalo je i bratovo prethodno obraćenje koje se također događalo usljed njegove ozljede. Onako usput, požalila mu se na treningu kako je boli. A on joj je onda prišao i počeo pričat o Bogu. (!)
MOJ BRAT MARIN DA MENI PRIČA O BOGU?! Pa nije on za to kompetentan, mislila je, najprije se čudeći šta mu je. No kaže ona – ''da ste vi čuli moga brata tada – sve bi vam bilo jasno!'' ... I tako je odjednom počela plakat i plakat... a plakala je, kako kaže – tri dana. Moj brat je bio potpuno druga osoba, priča Blanka, a onda se i ona sama počela sve više okretati prema Isusu.

Ono što ju je odjednom silno radovalo bilo je da ne mora nositi tu 'OPASNU MASKU' kojom plaši druge oko sebe. Kaže kako joj se čini da su njene protivnice na terenu bile toliko prestrašene njenom pojavom da bi ustuknule pred njom i da su možda (nagađa ona kroz šalu) već zbog toga skakale lošije. Postala je sretna da smije biti ponizna. Kao da joj je netko nametnuo tu potrebu da bude uvijek jaka i puna samopouzdanja. Shvatila je koliko je oslobađajuće što smije biti slaba.

Govorila je Blanka i o tom kako se jednom prigodom u Parizu prije IZLASKA NA TEREN - MOLILA držeći za ruke skupa s još dvije natjecateljice. Ostalih devet su bile sa strane. Na tom natjecanju su tog puta baš njih tri bile – prva, druga i treća. ''No ne mora to ništa značit'' – dodala je Blanka, valjda već svjesna da Božja volja ne mora uvijek biti – medalja. Da, dodala je kako su se sljedeći put i ostale pridružile molitvi – te kako uviđa koliko taj natjecateljski teren po svijetu može biti PODRUČJE APOSTOLATA.

Kao plod Blankina obraćenja i obraćenja njenog brata dogodilo se još nešto veliko za njihovu obitelj a to je da su joj se roditelji, nedavno – u mjesecu srpnju – nakon tridesetak godina civilnog braka konačno vjenčali u crkvi.
Kroz vrijeme svjedočenja o vjeri Blanka je na trenutke jedva susprezala suze, a time i pokazala javno da je došlo vrijeme da odbaci svoju masku koja joj nije dopuštala da bude ono što je u dubini duše, bez obzira na pobjede i poraze – da bude Božje ljubljeno dijete.
-----------------------------------------------------
Gledajući komentare ispod teksta , napadi i osude su već počeli, zanimljivo. No da je odlučila biti članom trenutno "modernih" udruga  >:D , vjerojatno bi dobivala ovacije.
Kako bilo da bilo, i ona kao svjetska sportašica iz tako male zemlje, poput Hrvatske šalje pozitivnu poruku svjesna kaj sve može očekivati. Odlika je njezina , kao što je bila i do sada.
Naše selo Mlaka je ,nekad kršteno
Jer u njemu bilo je bara,močvara
Al se sinci rodili,bare su zavozili
Nema više močvara ,bara nit blata....

Offline BobRock

 • Administrator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 1750
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
Odg: Hrabrost ili slabost?
« Odgovori #1 : Kolovoz 29, 2013, 09:55:37 poslijepodne »
Nije za osuđivanje kaj se "preobratila". To je njen izbor. To je i razumljivo. Lako je ne trebati Boga kada ti je dobro, no kad ti je teško onda su ljudi u stanju i vragu prodati dušu, samo da bi im bilo bolje. Pa kak onda ne bi počeli vjerovati u Boga, u čudesa i slično.

No sad iz toga stvarati ovakvu javnu dramu... bezveze.

Offline koko-vg

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 2881
 • Karma: +0/-0
 • Mr - Lu= 15 ? HA HA HA !
Odg: Hrabrost ili slabost?
« Odgovori #2 : Kolovoz 30, 2013, 07:43:16 prijepodne »
... sve je to marketing ...
... Nagađali su, sudili, prezirali, a ne poznaju me !!! lagali, izmišljali, neka su ... bili su, jesu i ostat će nebitni.