Baština > Kajkavski

O YES YES Bûševec

<< < (14/14)

Ljudevit Kaj:
(I) turopolski osvinčeni iliti olovni cajti
(nem. „Blei“, slovenski kajkavski „svinec“ = olovo)

Predstavljanje knjige Josipa Kovačevića “Mrtva vojska u hodu”
Objavljeno: 2. svibnja 2019

U izdanju Naklade K. Krešimir objavljena je nova knjiga Josipa Kovačevića, književnika i kulturnog djelatnika iz Buševca. U knjizi „Mrtva vojska u hodu“ Josip Kovačević obradio je jednu od najaktualnijih političko-povijesnih tema – Bleiburg, Križni put i događaje vezane uz kraj Drugog svjetskog rata, a likovi su mahom naši seljaci i obični ljudi koji su se našli u paklu rata.

Predstavljanje knjige održat će se u srijedu, 8. svibnja 2019. u 19.00 sati, u Gradskoj vijećnici, zgrada Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, Zagrebačka 37. O knjizi će govoriti autor Josip Kovačević, urednica knjige Marica Kordić, a kulturna djelatnica Romana Rožić, dipl. TV i filmska redateljica rodom iz Buševca i dugogodišnja suradnica Ogranka Seljačke sloge Buševec, iznijet će svoj osvrt na knjigu i burna događanja opisana u njoj, a koja su neizbježno obilježila i područje Turopolja. Moderatorica predstavljanja je ravnateljica Gradske knjižnice Velika Gorica Katja Matković Mikulčić.

Tekstove iz knjige čitaju Drago i Matija Katulić, a u popratnom umjetničkom programu nastupa Ogranak Seljačke sloge Buševec.

Josip Kovačević rođen je 9. ožujka 1936. u Buševcu, u Turopolju. Završio je osnovnu školu u rodnom mjestu i Zagrebu, a srednju ekonomsku školu u Zagrebu. Radio je desetljećima kao knjigovođa u Radioindustriji (RIZ) Zagreb, a sada je u mirovini. Bio je osnivač i urednik lpkalnog lista „Glas Buševca“ i „Godišnjaka“ Ogranka kulturno-umjetničkog društva Seljačka sloga Buševec. U tom se društvu bavio i amaterskom kazališnom djelatnošću (redatelj i glumac). Od početka 60-tih godina objavljuje novele i članke u raznim listovima i časopisima. Među njegovim objavljenim djelima valja istaknuti „Ženidbu turopoljskog plemenitaša Vida Lackovića“, roman „Tragom vezirskog tuga“, priče za djecu „Jastreb iz turopoljskog luga“, monografiju „Obiteljska zadruga plemenitih Kovačevića“ te „Dramska djela“. Najizvođenije djelo mu je „Turopoljska svadba“ koja je izvođena na radiju te uprizorena na kazališnim daskama i televiziji.

*****
Mrtva vojska u hodu

predstavljanje knjige Josipa Kovačevića

 Gosti: Josip Kovačević, autor

Marica Kordić, urednica knjige

Romana Rožić, dipl. TV i filmska redateljica

Katja Matković Mikulčić, ravnateljica Gradske knjižnice Velika Gorica

Tekstove iz knjige čitaju Drago i Matija Katulić

U umjetničkom programu nastupa Ogranak Seljačke sloge Buševec

Srijeda, 8. svibnja 2019. u 19.00 sati

Gradska vijećnica

POUVG, Zagrebačka 37

http://www.knjiznica-vg.hr/sredisnji-odjel-za-odrasle/predstavljanje-knjige-josipa-kovacevica-mrtva-vojska-u-hodu/


Ljudevit Kaj:
Preštimani kulturolubci i -lubice,

vevo je 23-minutni video
OSS Buševec - Dobro jutro Hrvatska (29.02.2020.)
https://www.youtube.com/watch?v=buUaRqOIeh4

************************

OSS Buševec na “Dobro jutro Hrvatska”
29-02-2020

povodom obilježavanja 100 godina postojanja i aktivnog djelovanja, Ogranak Seljačke sloge Buševec prezentirao se 29.02.2020.(subota) u HTV-ovoj emisiji “Dobro jutro Hrvatska”.
U emisiji su se predstavili s tradicionalnom “Turopoljskom svadbom” i predstavom “Svoga tela gospodar” koje su izvele folklorna i dramska sekcija.
Bio je tamo i “Turopoljski stol” sa tradicionalnim jelima i pićima.

Subota 29.02.2020., od 10,30 sati,
HRT 1, emisija Dobro jutro Hrvatska,
GLEDAJTE I UŽIVAJTE !

Zvir:
https://oss-busevec.hr/en/oss-busevec-na-dobro-jutro-hrvatska/

********************

(00:00 - 5 minutni izseček v-živo z „Turopolske svadbe“)

*****

(04:50 - Spominek z predsednikom KUD-a OSS-a Buševec Nenadom Rožičovem:

Rođendan (društva) Vam je v mesecu travnu. Osnovani ste leta 1920., pre sto let.
I sto let neprekinutoga deluvajna, celo vreme?
Ne bilo skroz neprekinuto. Za vreme drugoga svetskoga rata je bilo mele prekidov i za vreme nekakve zabrani, da se deluvalo pod drugi nazivi i v drugem organizacijam v Buševcu.

Prilično ste vitalni za stoletnika (stogodišnaka).
Trudimo se da bumo. Odgajamo mlade generacije, pa se one vuklučuju.

Ja se vas sečam još kak dečec. Znači, murala je dojti neka smena generacij, ovo sad su vuglavnom se mlajši ludi. Da je bila ta velika smena?
Pri-nas nema smene generacij. Deca od da se rode vuklučuju se. Najmlajša članica nema ni leto dan, a najstareša prek 80 let. Trudimo se da tu tradiciju održimo.

Ali tuliko energije, siline v vašomu popevajnu i tancajnu, entuzijazem teri onda lako prenašate na mlajše generacije.
Kad je velika tradicija, kad je nekakva takva stoletna, ludi se trse (trude) da to održimo i da taj naš Buševec isteknemo, da bu poznat prek toga. To je naš zaštitni znak i jednostavno tak nam je to v krvi.

Tere bi dogotke izdvojili z teremi bute obilležili 100 let postojajna?
Kak je društvo pisano (šaroliko), od dramske, folklorne, etno sekcije, media grupe, imamo 3 podelene dogotke.
Jen bu sad v proleče 19.04. da nam je i rođendan – svečani koncert se generacij Ogranka „Selačke sloge“ Buševec. Posle toga je centralna proslava 28.06. na dan našoga zaštitnika svetoga Iviča (Ivana) Krstitela. Onda (tad) bu HTV meša (misa), svečana sednica, opirajne spomenika, bu i velika izložba (posebna, malo drukčeša), opirajne etno zadruge (retko do prinas ima etno zadrugu) - jen veliki program.
Mam posle toga 04.07. imamo „Turopolsku svadbu“ teru održavamo sako peto leto. To je veliki dogodek, multimedijski, na 3 pozornice. Naši pajdaši (prijateli) z „Nove Zore“ (Dolna Lomnica) i „Dučeca“ (Mraclin) vučestvuju skup znami vu-tomu.
Trejti del programa je na jesen, v 11. mesecu, imamo 3 dane smeja (smeha) v Buševcu, de bu premijera predstave, pa naš „Kaj-Buš“ iliti „Kajkavci v Buševcu“…

… Kaj buš ti bum i ja…
… tak nekak ide i najava za naš bogat program.

Nekulko rečenic za one teri ne-znaju de se Buševec geografski smestil, kuliko ima stanovnikov…
Mi smo 10 kilometrov južno od Velike Gorice, tera je našo središče, na glavne ceste od Zagreba prema Sisku, jeno mesto tero nema ni jezero (iladu, tisuču) stanovnikov. Ja rada povedam da je to selo jako bogate tradicije i društvenoga dela (rada), teri datera tam negde od leta 1900., a morti i rajneše, da su osnuvani naši ognogasci (vatrogasci) teri letos slave 120-letnicu, športaši (vtemeleni leta 1933.), neke mlajšo „Drušvo žen“, Vudruga pen(e )zionerov,  vudruga „Moj Buševec“, lovci…

… bogato društveno živlejne.

***********

(08:07 – Sanja Pribanič: opisuvajne buševske narodne nošni mladenke, mladenca delatne (radne) nošne)

**********

11:13
Gospon Rožič, imate i amatersku glumačku, dramsku sekciju. O tomu se bumo pospominali malo kesneše. Ke bumo sad videli v nastavku?
Videli bumo izseček z predstave „Sega (svoga) tela gosoodar. Bogata je dramska grupa, dela od leta 1923., prek 130 premijeri, prek jezero (iladu) i dvjesto prikazivajni se predstavi tere smo imali, da se skupa ne nabrajamo, al se rada podičimo.

*****

(11:40 - izseček v-živo z predstave „Sega (Svoga) tela gospodar“)

*****

15:27 - Ova gluma z amaterizmom stvarno nema veze (to je več profesionalizem). Saka vam čast.
Gospon Rožičov, očemo predstaviti glumce…
Zlatko Vnučec i Nenad Lukič, dvoje od nekuliko glumcov z jako dobre ekipe. Do oče, more tu predstavu još videti, još ju igramo, nesmo ju okončali. Do sad je bilo 20 izvedbi, a trsili (trudili) se bumu da ju i dale prikazujemo.

To je pripovest Slavka Kolara po tere je snimlen i film, de sem videl Mladena Šermenta kak glumi.
Mi rada zvodimo predstave tere su na kajkavskomu, od Breze, Jankičove snobokov, Sega tela gospodar, … Ovo je trejto vuprizorejne ove predstave v naše povesti.

Vidimo da su si ovi mladi ludi nasmejano (nasmešeno) gledeli ovo. To znači da stvarno vuživate v staremi hrvatski teksti.

*****

(16:09 – a sad košta, rana (hrana;
Marija Robič, Dunja Katulič i Mirjana Kovačevič )

***

19:45 - Gospon Rožičov, kak privlačite mladu generaciju? A primate nove člane?
Naravno, naša dečja sekcija trenut(o)čno broji nekakve devedesetek članov, ke tancačov (plesačov), ke igračov (sviračov). Sako leto vupisujemo mlade člane v dobe od četiri lete na više. Pri-nas imamo četiri male grupe, jene tamburaše (A grupa) i stareša grupa. Ima nas podosta. Ja rada velim: četiristo članov društva, od toga dvestotijnek sakodnevo aktivne čez niz te sekcij, od pondelka do petka saki dan su probe, šezdesetek nastupov na leto se oddela. Po delatnostim tere imamo (kad nabrojimo tu i etno-zadrugu i sekcije (folkorne i dramske) i sve ostalo, ja smatram da smo jeno od najkompletneše ili najkompletneše društvo v Hrvatske.

Ak more, samo još jena najava. Mi smo zebrani da ovo leto predstavlamo Republiku Hrvatsku na svetske folklorne olimpijade v Rusije v Ufe, Baškirska iliti Baškortostan. Tam bu prek 80 zemli z celoga sveta. Mislim da je to dovolen dokaz kuliko smo kvalitetni i dobri.

Da bu se to održalo?
V sedmomu i osmomu mesecu, 18 dan, v Rusije, prava folklorna olimpijada.

Pre toga veruvatno intenzivne pripreme…
Tako je, za se ovo ke smo nabrojili.

Želimo vam puno sreče, da na dostojno predstavlate.
Čuvajte vaše dekle, nek srečno i lepo otidu zamuš, a mi vas pozdravlamo i vuz drmeše želimo vugoden tjednokonec (vikend).

**********

(21:42-23:50 – turopolski drmeši)

Ljudevit Kaj:
IVANJE U BUŠEVCU 28.06.2020., NEDELA
28-06-2020

Dragi naši Buševčani i si oni teri vole naše malo plemenito mesto, letes zbog dobro poznatih razlogov nemremo održati Ivanje kak smo planerali, preštimano i gizdavo. Da ipak nebi zatrli tradiciju i običaje dogovorili smo se da bu ovo leto Ivanje posvečeno samo nam teri volimo i poštivamo ovaj naš lepi Buševec i sem našem dragem gostom teri su nam navek dobrodošli.

Če se oćete pospominati, podružiti, kaplicu dobroga vina popiti, videti nekoga teroga dugo neste videli, dojdete na letošnje Ivanje jer vam bumo zriktali da uživate u neformalnom druženju uz jelo i pilo po popularnem cenami. Do zna da se bumo mogli pak družiti.

Program smo složili ovak:

10,00 h – Sveta meša posvećena 100-te obletnice Ogranka Seljačke sloge Buševec u cirkvi Sv. Ivana Krstitelja, Buševec

Mešu pevaju i sviraju vokalna i tamburaška grupa OSS Buševec (do nebu stal v cirkvu mešu more v direktnomu prenosu gledeti i na HTV1)

17,00 h – Sveta meša u cirkvi Sv.Ivana Krstitelja Buševec, a mešu peva župni zbor Svete Cecilije-župe Vukovina

18,00 h – Svečano raskrivanje spomenika posvećenog 100-te obletnice Ogranka Seljačke sloge Buševec i to na Trgu seljačke sloge Buševec

https://oss-busevec.hr/en/ivanje-u-busevcu-28-06-2020-nedela/


--- Citat: ---Misa: Buševec: 100 godina KUD-a Ogranka Seljačke sloge Buševec
- Na trinaestu nedjelju kroz godinu prenosimo misno slavlje iz filijalne crkve sv. Ivana Krstitelja u Buševcu, koja pripada župi Vukovina. Na euharistijskom slavlju obilježit će se blagdan sv. Ivana Krstitelja. Uz to proslavit će se i 100 godina od osnutka ogranka Seljačke sloge u Buševcu. Misno slavlje predvodit će župni vikar vlč. Matija Vragović.

http://www.forumgorica.com/index.php?topic=356.msg57099#msg57099
--- Kraj citata ---


Navigacija

[0] Lista Poruka

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju