Baština > Kajkavski

O YES YES Bûševec

<< < (2/14) > >>

Ljudevit Kaj:


Prectava "Breza" Pûčkoga kazališča Bûševec na medmrežju*:


a) prék ogrankově stranicě (http://www.oss-busevec.hr/):
kliknuti na "(v)ulaz" desno, oko sredině, ispod nâslova "videotéka" odn. ispod tancâčov.


b) izravno prék youtube-a:

Pučko Kazaliste Buševec - Breza 2008 1 dio, 10:00
Pučko Kazaliste Buševec - Breza 2008 1 dio

Pučko Kazaliste Buševec - Breza 2008 2 dio, 10:00
Pučko Kazaliste Buševec - Breza 2008 2 dio

Pučko Kazaliste Buševec - Breza 2008 3 dio, 10:00
Pučko Kazaliste Buševec - Breza 2008 3 dio

Pučko Kazaliste Buševec - Breza 2008 4 dio, 10:00
Pučko Kazaliste Buševec - Breza 2008 4 dio

Pučko Kazaliste Buševec - Breza 2008 5 dio, 10:00
Pučko Kazaliste Buševec - Breza 2008 5 dio

Pučko Kazaliste Buševec - Breza 2008 6 dio, 10:00
Pučko Kazaliste Buševec - Breza 2008 6 dio

Pučko Kazaliste Buševec - Breza 2008 7 dio, 10:00
Pučko Kazaliste Buševec - Breza 2008 7 dio

Pučko Kazaliste Buševec - Breza 2008 8 dio, 10:00
Pučko Kazaliste Buševec - Breza 2008 8 dio

Pučko Kazaliste Buševec - Breza 2008 9 dio, 10:00
Pučko Kazaliste Buševec - Breza 2008 9 dio

Pučko Kazaliste Buševec - Breza 2008 10 dio, 10:00
Pučko Kazaliste Buševec - Breza 2008 10 dio

Ljudevit Kaj:
Tûžna vést:

posle dûgoga i žmekoga betega mrla jě v 39. letu

Marina Kovâčevič
z Bûševca.

Marina ostâvla v velike žalosti mamu Lubicu (rođ. Cvetnič, rodom z Mraclina), oca Josipa (Jožu Bizômkinoga, spisatela), sěstru Anu i brojnu rodbinu.

Sprěvod bû predvidivo pondelek 9. kolovoza 2010. Vukovine.


Něk je jě lehka turopôlska zemlica.

Ljudevit Kaj:

1) kajkavski pisano
2) štandardno pisano

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *   

1)
Ogranek Selačkě slôgě Bûševec slâvi ovo leto 90. obletnicu osnuvajna

Povodum toga (l)jubileja održan jě niz kulturne dogotkov (folk-kolorni tamburâško-pevački koncerti, turopôlska svâdba, kazališne prectavě i festivâli, ..).
Dâna 05.10.2010. v Precedničkem dvorem na Pantovčâku jě precednik Republikě Hrvackě dr. Ivo Josipovičov dodelil "Povelu Republikě Hrvackě" OSS-u Bûševec.


POVELA REPUBLIKĚ HRVACKĚ DODELÉNA OGRANKU "SELAČKĚ SLÔGĚ" BÛŠEVEC 
http://www.oss-busevec.hr/Povelja/Povelja.htm

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *   

2)
Ogranak Seljačke sloge Buševec slavi ove godine 90. obljetnicu osnivanja

Povodom tog (l)jubileja održan je niz kulturnih događanja (folk-kolorni tamburaško-pjevački koncerti, turopolska svadba, kazališne predstave i festivali, ..).
Dana 05.10.2010. u Predsjedničkim dvorima na Pantovčaku je predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović dodijelio "Povelju Republike Hrvatske" OSS-u Buševec.


POVELJA REPUBLIKE HRVATSKE DODIJELJENA OGRANKU "SELJAČKE SLOGE" BUŠEVEC 
http://www.oss-busevec.hr/Povelja/Povelja.htm

Ljudevit Kaj:

Obrezivajně Hrvâtov po Nemačke

"BREZA" PÂK ODUŠEVLÂVA

Bûševska kajkavska «Breza» v Župajne, Ulmu i Stuttgartu

Glumci Pûčkoga kazališča OSS Bûševec sudelovali su na 3. Festivâlu kazališnoga amatérskoga stvaralaštva v Župajne (08.10.2010.).
Potlam su gostuvali v Nemačke na poziv glumačkě družině "Pûtujuča scena" z Stuttgarta tera jě sudeluvala v Bûševcu na 13. Smotre kazališne amatérov Zâgrebečkě županijě.
Kuliko su glumci bili vuverlivi dokaz jě i to kě su v Stuttgartu Baricu Kovâčevičovu (Janičinu svekrvu v predstave) v pauze skoro mûrali braniti od nâpadov lutite gledatelov.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


"BREZA" PONOVNO ODUŠEVLJAVA

Buševska kajkavska «Breza» u Županji, Ulmu i Stuttgartu

Glumci Pučkog kazališta OSS Buševec sudjelovali su na 3. Festivalu kazališnog amaterskog stvaralaštva u Županji (08.10.2010.).
Potom su gostovali u Njemačkoj na poziv glumačke družine "Putujuća scena" iz Stuttgarta koja je sudjelovala u Buševcu na 13. Smotri kazališnih amatera Zagrebačke županije.
Koliko su glumci bili uvjerljivi dokaz je i to što su u Stuttgartu Baricu Kovačević (Janičinu svekrvu u predstavi) u pauzi skoro morali braniti od napada ljutitih gledatelja.

Nakon poduže pauze (u međuvremenu je uvježbana i prikazana nekoliko puta nova predstava Turopoljski top) Breza se ponovno prikazuje na daskama koje život znače. Najprije su glumci Pučkog kazališta OSS Buševec sudjelovali na 3. Festivalu kazališnog amaterskog stvaralaštva u Županji (08.10.2010.) gdje je naš Marko Labudan alias Zlatko Bobesić dobio nagradu za najbolju mušku ulogu na festivalu (čestitke njemu ali i cijeloj ekipi).
     Kad smo se u Županji malo zagrijali uslijedilo je gostovanje kod naših Hrvata u Njemačkoj. Dugo očekivani nastup dramske sekcije izvan domovine je konačno realiziran od 22-24.10.2010. i to u Ulmu i Stuttgartu. U Njemačkoj smo gostovali na poziv glumačke družine "Putujuća scena" iz Stuttgarta koji su sudjelovali kod nas u Buševcu na 13. Smotri kazališnih amatera Zagrebačke županije. Na put se krenulo rano 22.10. (u 5 sati) jer je do 17.00 trebalo stići u Ulm. Tamo su nas dočekali članovi Hrvatske katoličke misije iz Ulma i Hrvatske škole koji su i organizirali naš nastup u Ulmu. Po dolasku smo istovarili kulise i rasvjetu, te smo otišli na ručak koji su za nas pripremili domaćini. Nakon ručka slaganje pozornice, rasvjete i priprema glumaca za nastup. Nastupili smo u dvorani Gemeide Maria Himmelfahrt-Ulm pred stotinjak gledatelja. Publika je sa oduševljenjem prihvatila našu predstavu i odlično je reagirala na svaki geg ili tekst, iako smo se mi malo plašili da nas neće razumjeti jer je predstava na kajkavskom, a publika je iz svih krajeva Hrvatske (dijelom i iz Hercegovine). Na našu veliku radost možemo konstatirati da je publika bila jedna od boljih pred kojom smo do sada nastupali. Nakon zadnjeg naklona, presvlačenje, raspremanje pozornice i spremanje kulisa u autobus. Naša domaćica Gordana je došla po nas u Ulm te nas otpratila do Stuttgarta gdje su nas čekali naši domaćini, brzinski raspored i odlazak kod domaćina na zasluženi odmor. Ujutro opet istovar kulisa slaganje pozornice i rasvjete i tek kad smo sve složili odlazimo na izlet u Mercedesov muzej. Tri sata koje smo imali na raspolaganju nije dovoljno da biste vidjeli svu ljepotu Mercedesa od onih najstarijih iz tisuću osamsto i neke do najnovijih formula. Stvarno Nijemci znaju napraviti auto, ali znaju to i prekrasno prezentirati. Svi koji se ikada zateknete u Stuttgartu nemojte propustiti za samo 7 eura pogledati ovaj prekrasni muzej i odvojite si dovoljno vremena za obilazak svih 8 katova.

     Nakon što smo se nahodali u muzeju slijedi zajednički ručak koji su nam pripremili naši domaćini sami, a potom ostaje i malo vremena za obilazak trgovina, za one koji su to željeli.

     Navečer u 19.00 sati drugo izvođenje Breze u Njemačkoj - dvorana Burgerzentrum Stuttgart West, publika također izvrsna, a kada je publika tako dobra onda su glumci još i bolji. Ovdje smo predstavu igrali sa pauzom, a koliko su glumci bili uvjerljivi dokaz je i to što smo našu Barica Kovačević (Janičinu svekrvu u predstavi) u pauzi skoro morali braniti od napada ljutitih gledatelja. Zaslužene ovacije glumcima na kraju predstave, ali i tehničkom osoblju i naravno režiserki Romani Rožić koja je također bila sa nama na gostovanju. Najljepše je kada je nakon predstave zadovoljna i publika i domaćini i glumci, a to je ovaj puta bio slučaj. Nakon predstave su naša dva svirača-zabavljača Branko i Jura pjesmom i svirkom razveselili publiku koja se ostala družiti i nakon predstave. Opet slijedi raspremanje pozornice i posprema kulisa u autobus, već se ekipa toliko uvježbala da svi znaju tko što nosi do autobusa. Zajednička večera i druženje do pola noći jer tada je u Njemačkoj fajrunt (a i ti Nijemci se ne znaju zabavljati). Pomogli smo mi i domaćinima da sve i raspreme jer bez njih nismo mogli doma. Neki odlaze kućama na spavanje, a neki se nastavljaju zabavljati sa svojim domaćinima po kafićima.

     Polazak za Buševec je dogovoren u nedjelju u 10.00 sati, a tako je i bilo, neminovni rastanak sa našim domaćinima iz "Putujuće scene" i poziv da dođu kod nas kada spreme novu predstavu. Uz ugodnu vožnju vozača iz tvrtke "Prijevoz putnika Marić" i pokoje stajanje stigosmo u Buševec malo poslije 21.00 sat, živi, zdravi i dobro raspoloženi zbog prekrasnog gostovanja. Hvala našim domaćinima iz Stuttgarta na svemu što su učinili za nas da bi se u Njemačkoj osjećali što bolje i naravno vidimo se ponovno kod nas u Buševcu.

Predsjednik OSS Buševec
Nenad Rožić 

Slikôvnica (fotozâpis):
«Sliknuti» (kliknuti) na sliku lévo od nâslova na zvirne stranice
http://www.oss-busevec.hr

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

«Njemačko-hrvatski» pogled na Brezu:
http://www.oss-busevec.hr/Geometrija/tisak.htm


Zvir:
http://www.oss-busevec.hr

Ljudevit Kaj:

Večernji list, 27. listopada 2010.
HRVATI IZVAN DOMOVINE


Daske koje život znače
Pučko kazalište Buševec nastupilo u Stuttgartu s dramom "Breza"

Ganuli osebujnim prikazom sudbine nesretne Janice

Svi sudionici predstave, kao i tehničko osoblje, dolaze iz kraja u koji je smještena priča pa se u "Brezi" govori autentičnim narječjem iz samog djela, otkriva redateljica Romana Rožić

Ivana Livaić

STUTTGART – U organizaciji stuttgartskog amaterskog kazališta Putujuća scena, publici u gradu mercedesa predstavilo se Pučko kazalište Buševec s dramskom predstavom «Breza».
Svi koji su htjeli uživati u predstavi napravljenoj prema romanu poznatog hrvatskog pisca Slavka Klara, a u režiji Romane Rožić, ostali su ganuti pričom o nježnoj seoskoj djevojci Janici koja je umrla zbog bešćutnosti i patrijarhalnosti sela u kojemu ljudi više nariču nad uginulom kravom i puricom nego nad mrtvom ženom, te osebujnom glumom kazališne družine iz Buševca, pokraj Velike Gorice.

Slave 90. obljetnicu

- Pučko kazalište Buševec djeluje od 1923. godine unutar ogranka Sljačke sloge, koji ove godine slavi 90 godina postojanja – predstavio je to društvo njego predsjednik Nenad Rožić. Osim pučkog kazališta unutar društva djeluju i folklorna i etno skupina, fotoskupina, te godišnji list.
- Udruga obuhvaća i održavanje kulturnoumjetničkih priredaba, promicanje i podizanje opće kulture, estetskih vrijednosti i moralnih načela u sredini u kojoj djeluje, njegovanje prijateljstva, te potiče kreativnost – naglasio je Rožić.
Nakon predstave razgovarali smo i s redateljicom Romanom Rožić.

Iznjedrili puno glumaca

- Ovo kazalište iznjedrilo je mnogo profesionalnih glumaca. Prve korake ovdje su napravili Rene i Sven Medvešek*, Vanda Winter... ** – rekla je R. Rožić. Među ostalima, na njihovu repertoaru našle su se i predstave «Matijaš Grabancijaš Dijak» i «Diogeneš» Tituša Brezovačkog, Zagorkina «Gordana» ***, «Turopoljski top» Augusta Šenoe, Kolarov «Svoga tela gospodar»...
- Kolarovu «Brezu» odabrali smo jer je nastao u našem zavičaju, u Vukomeričkim goricama, iako je široj javnosti to malo poznato i većina misli da se radnja zbiva negdje u Zagorju. Važno je reći da su svi glumci, kao i tehničko osoblje, iz našeg kraja i da je to narječje njihov svakodnevni govor, jezični element koji ih čini autentičnim – zaključila je Rožić.

Errare «novinarum» est (opaske L.K.):
*      posredno, prek matere Slave Črnko,
**    pozablen je Zvonimir Črnko,
***  misli se na jen drugi Zagorkin komad

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Tekst uz 1. sliku:
Glumci su bili oduševljeni načinom kako je stuttgartska publika prihvatila njihovu verziju poznate Kolarove priče «breza»

Tekst uz 2. sliku:
»Breza» je djelo o tužnoj sudbini mlade seoske djevojke Janice

Tekst uz 3. sliku:
Glumci govore autentičnim turopoljskim naglaskom / Ivana Livaić

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

27 puta dosad izvedena je „Breza“ u domovini, a ovo je prvo gostovanje u inozemstvu

3 predstave režirala je Romana Rožić: «Brezu», «Točno u podne» i «Priču o Jobu».

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Zvir:
http://www.oss-busevec.hr/Geometrija/tisak.htm

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju