Povezani Događaji

  • Interzone:Rod: Rujan 09, 2009

Autor Tema: Izložba Interzone:Rod u Galeriji Galženica  (Posjeta: 3824 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Alen

  • Iskusni član
  • ****
  • Postova: 344
  • Karma: +3/-0
  • Spol: Muški
    • VG Dnevnik
Izložba Interzone:Rod u Galeriji Galženica
« : Rujan 07, 2009, 06:22:12 poslijepodne »
Galerija Galženica poziva na otvorenje izložbe “Interzone: Rod” u srijedu 9.rujna u 20 sati.

“Interzone: Rod” nastavlja ovogodišnji niz izložaba posvećenih fenomenu globalizacije i njegovom utjecaju na lokalno, na politiku te, između ostalog, i na intimu. Izložba će pokušati ponuditi uvid u jednu od aktualnijih tema današnjice: pitanje roda i rodnih odnosa/uloga. Unutar tog konteksta, na izložbi će biti predstavljeni radovi umjetnika iz regije (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Srbija).

Performansom “Vješanja autoportreta” na kuhinjskim krpama u prostoru galerije slovenska umjetnica Alenka Spacal imitira atmosferu domaćinstva problematizirajući pritom relaciju između privatnog i javnog, odnosno osobnog i političkog, kao i odnos između autoportreta kao klasičnog slikarskog žanra i performansa kao njegovog produžetka unutar suvremene feminističke umjetničke prakse.

Autoportret hrvatske umjetnice Helene Janečić referira se na rad modernističke slikarice Naste Rojc te također otvara pitanje prezentacije rodnog identiteta u lokalnom kontekstu.

Rad Milice Rakić “Krasna zvezda” kombinira povijesnu dokumentaciju i fotografije kako bi istražila ideju postojanja, prolaznosti i vremena, te načine na koji jezik i kultura oblikuju identitete.

Problematika rodne različitosti i njezina kulturološka uvjetovanost okosnica je video rada Ibre Hasanovića pod nazivom “Pokušaj da budem …” u kojem umjetnik, čitanjem teksta francuske spisateljice Sidonie-Gabrielle Colette “Nježna Libertina”, propituje ideje seksualnog identiteta i ženskog pisma.

U svom radu “Čovjek od akcije” Davor Dukić na duhovit se način pozabavio problemom i simbolima pop-kulture, te njihovim značenjima u okviru lokalne tradicije i muškog rodnog identiteta.

Izložba ostaje otvorena do 11. listopada 2009.

www.galerijagalzenica.info
The will to greatness clouds the mind
Consumes the senses, veils the signs
We each are meant to recognize.
(VNV Nation)

http://twitter.com/alenf
http://twitter.com/vgdnevnik