Anketa

Idete li redovito na misu?

Da, jednom tjedno
5 (31.3%)
Ne, samo za blagdane
0 (0%)
Ne, od kad je ove države
1 (6.3%)
Ne, od kad mogu čuti ovakve propovjedi
0 (0%)
Ne
10 (62.5%)
Da, svaki dan
0 (0%)

Ukupno Glasova: 13

Glasanje završeno: Veljača 16, 2010, 04:26:02 poslijepodne

Autor Tema: Crkvena zvona  (Posjeta: 61599 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

plemenitashica

 • Gost
Crkvena zvona
« : Siječanj 17, 2010, 03:42:20 poslijepodne »
a kakve veze imaju crkva i bog s vodjenjem drzave zbilja ne znam
Ovo je klasična parola iz doba komunizma. Kakve veze ima Crkva sa politikom? Jasno da ima. Itekako ima. Kršćani su pozvani da svoju vjeru promiču u svim sferama društva i javnog života. Ako ateisti imaju pravo sprovoditi svoja uvjerenja kroz politiku, zašto ne bi imala pravo Crkva? Crkva kao organizacija ima apsolutno pravo savjetovati svoje vjernike. Ona ne "određuje" vjernicima za koga će glasati (kako su to neki njezini protivnici protumačili), ona savjetuje vjernike.
A savjetovati treba, jer joj je to zadaća. Ako svećenik kaže da ne treba podržavati političare koji promiču ubojstvo još nerođene djece, zar je to "određivanje"? Crkva ima pravo to reći javno i otvoreno. Ne mogu zamisliti Crkvu koja se ne bori protiv ubojstva.

Ključna rečenica je: „Crkva kao organizacija ima apsolutno pravo savjetovati svoje vjernike.“
Crkva je organizacija, a ateisti nisu organizacija. Prema tome ne možete uspoređivati.
 
U donjem citatu je vidljivo kako „Ona ne "određuje" vjernicima za koga će glasati (kako su to neki njezini protivnici protumačili), ona savjetuje vjernike.“ Crkva (ona) ucjenjuje i prijeti.
Ili vi Tur – ne čitate tako? Kaj bi vi rekli svojim Mraclincima da vaš Đuro izgovori takve riječi pred oltarom?

Točno tako! Država se treba brinuti za sve a Crkva treba biti samo unutar crkvenih zidova. Što se ima Crkva miješati u vođenje države.

Ima, se miješati, tj ima razgovarati i skretati pažnju vlastodršcima.


Dajte sad vas dvojica povežite vaš stav s ovim donjim citatom koji  nikako nema konotaciju savjetovanja nego ucjene.
I da, to je rekao neki svećenik za oltarom, bi se reklo službeno, i to u jednom manjem mjestu u dalmatinskoj zagori. Vjerojatno jer podrazumijeva da ljudi i u 21. stoljeću žive u strahu od svećenika.

Citat:
"ODABERETE li ime Ive Josipovića, obećavam vam da će vam biti uskraćen blagoslov kuća u ovoj godini. Vaš će grijeh biti toliki da ćemo vam uskratiti odrješenje pri sakramentu ispovijedi, nećete se moći pričestiti i djeca vam neće biti krštena. U bolesti će vam biti uskraćeno pravo na pokajanje i pomast. A kada u tome grijehu umrete, crkvena zvona vas neće ispratiti, niti će vas katolički svećenik sprovesti."

tako je glasila nedjeljna propovijed u župnoj crkvi Svih svetih u mjestu Aržano u Općini Cista Provo, koju je predvodio župnik Ante Čipčić. Župnik je u razgovoru za Index potvrdio sadržaj svoje propovijedi govoreći kako u tome ne vidi ništa čudno ...

http://www.index.hr/vijesti/clanak/propovijed-tko-glasa-za-josipovica-ostat-ce-bez-blagoslova-ispovijedi-i-posljednje-pomasti/470212.aspx

Kratko i jasno - S T R A Š N O  što si pojedini ljudi, namjerno neću reći svećenik, dozvoljavaju.

Jedino ispravno bi bilo kazniti ovog čovjeka kojega se naziva svećenikom.
I Crkva bi  itekako napravila pozitivan čin kad bi kaznila svojeg pastira, i kad bi se svi normalni svećenici ogradili od ove propovijedi.
No, nisam pročitala da je netko iz Crkve ove „savjete“ osudio.
« Zadnja izmjena: Siječanj 17, 2010, 03:45:59 poslijepodne plemenitašica »

Tur

 • Gost
Odg: Crkvena zvona
« Odgovori #1 : Siječanj 17, 2010, 03:52:00 poslijepodne »
Plemenitašica ja uopće ne namjeravam trošiti svoje vrijeme na komentiranje članka koji je objavljen na antihrvatskom i anticrkvenom portalu index.hr-u čiji je glavni urednik Srbin Babić. Ne zato jer je Srbin, nego zato jer je antihrvat. Oni su u svojih nekoliko godina postojanja toliko popljuvali sve što ima veze sa Bogom, domoljubljem i zdravom pameću da mi se gadi i sama pomisao na taj portal. Poštedite nas citata od tamo, radije citirajte stranice komunističke partije iz Kine. Vi samo i dalje naivno vjerujte svemu što piše index, to je vaše pravo, ali ja neću.

Ako se to zaista dogodilo, zar je taj svećenik Crkva? Molim Vas! U svakom žitu ima kukolja, tako i u Crkvi. Međutim, ONI pokušavaju ljude uvjeriti da je cijela Crkva puna pedofila i idiota, što je prljava laž i bedastoća. Jugonostalgičari se i dalje ne mogu pomiriti sa sadašnjošću pa na sve načine žele pljuvati po Crkvi i domoljublju.
« Zadnja izmjena: Siječanj 17, 2010, 04:13:41 poslijepodne Tur »

Tur

 • Gost
Odg: Crkvena zvona
« Odgovori #2 : Siječanj 17, 2010, 04:04:57 poslijepodne »
Zašto u anketi nema odgovora "Da, svaki dan"?

Tur

 • Gost
Odg: Crkvena zvona
« Odgovori #3 : Siječanj 17, 2010, 04:07:23 poslijepodne »
Crkva je organizacija, a ateisti nisu organizacija. Prema tome ne možete uspoređivati.
Stranke koje su u većini ateističke su organizacije. Te stranke djeluju u politici promičući svoje ateističke stavove i poglede na svijet u kojima nema Boga, a Crkva smije i mora na to reagirati.

plemenitashica

 • Gost
Odg: Crkvena zvona
« Odgovori #4 : Siječanj 17, 2010, 04:23:23 poslijepodne »
Plemenitašica ja uopće ne namjeravam trošiti svoje vrijeme na komentiranje članka koji je objavljen na antihrvatskom i anticrkvenom portalu index.hr-u ........
Pošteno rečeno, ako je to za vas tako. U redu.  :)

...... Vi samo i dalje naivno vjerujte svemu što piše index, to je vaše pravo, ali ja neću.

Ne, ne vjerujem, čitam i komentiram.
Kao što čitam i necenzurirano kad vi ili netko postavi na ovaj forum, ali nikada nisam otišla na tu stranicu. Isto kao i vi sada, nemam namjeru gubiti vrijeme u komentarima istih, iako se mnogo puta zapitam da li je to točno.


Ako se to zaista dogodilo, zar je taj svećenik Crkva?

Za mene nije, ali isto tako sam dodala komentar kako očekujem da bi Crkva ovakve propovjedi (nebitno da li je Josipović prozvan ili bilo koji drugi političar) morala osuditi.

plemenitashica

 • Gost
Odg: Crkvena zvona
« Odgovori #5 : Siječanj 17, 2010, 04:24:16 poslijepodne »
Zašto u anketi nema odgovora "Da, svaki dan"?

Zato jer ne znam nikoga tko to čini, a još manje vjerujem da to čini netko na forumu.
U stvari znam jednog čovjeka. Točno, znam ga.
Hvala na opomeni, dodat ću.

Tur

 • Gost
Odg: Crkvena zvona
« Odgovori #6 : Siječanj 17, 2010, 04:37:53 poslijepodne »
Za mene nije, ali isto tako sam dodala komentar kako očekujem da bi Crkva ovakve propovjedi (nebitno da li je Josipović prozvan ili bilo koji drugi političar) morala osuditi.
Dakle kao prvo treba znati da Crkva apsolutno štiti svoje svećenike. To je normalno, isto kao što svaka organizacija štiti svoje članove. Kad bi Kaptol kažnjavao svećenike zbog svega što napiše index, danas Crkva ne bi ni postojala jer bi svi svećenici zajedno za Bozanićem bili u zatvoru.

Međutim, ukoliko je ovo sve istina smatram da bi Crkva trebala reagirati na takve ispade. Jer uzeti djetetu pravo na krštenje zbog toga što je njegov tata glasao za Josipovića je suludo. Pravo na blagoslov kuća i slična prava ima svatko pa baš da je najveći zločinac. Sad da li je glas za Josipovića dobro ili loše, tu presudu prepuštam ljudima.
« Zadnja izmjena: Siječanj 17, 2010, 04:44:57 poslijepodne Tur »

Offline mojca

 • Skoro pa pravi član
 • ***
 • Postova: 213
 • Karma: +0/-0
Odg: Crkvena zvona
« Odgovori #7 : Siječanj 17, 2010, 04:38:29 poslijepodne »
ima nas koji idemo ,ali ne baš svake nedjelje,ali ipak više nego samo blagdanima.Isto tako se ograđujem od ovakvih komentara,tj. propovjedi na misi.Jedan svečenik ne čini cijelu crkvu i žalosno je da se crkva ne ograđuje od takvih ispada.Moja obitelj je izabrala drugačiji način da ide na misu bez politike.Odete u Tabor u Samobor kod franjevaca,na ispovjed kod voditelja Opus dei u Hrvatskoj i zaista doživite Boga i molitvu na pravi način, bez politike.

Offline Rožica-ljutibijes

 • Skoro pa pravi član
 • ***
 • Postova: 235
 • Karma: +2/-0
Odg: Crkvena zvona
« Odgovori #8 : Siječanj 17, 2010, 04:42:42 poslijepodne »
...
Ako se to zaista dogodilo, zar je taj svećenik Crkva? Molim Vas! U svakom žitu ima kukolja, tako i u Crkvi. Međutim, ONI pokušavaju ljude uvjeriti da je cijela Crkva puna pedofila i idiota, što je prljava laž i bedastoća. Jugonostalgičari se i dalje ne mogu pomiriti sa sadašnjošću pa na sve načine žele pljuvati po Crkvi i domoljublju.

Zato sam ja pisala da bi htjela razgovarati s  kardinalom Bozanićem, a Vi ste me pak poslali kod nekog svećenika, kod Đure ili ne znam kojeg. A ja sam si mislila da bi mi koja pametna došla baš od njega.

Tako ste se pjenili što bi i ja htjela s njim razgovarati kak sa najvišim predstavnikom Crkve u Hrvata. A pak nisam jugonostalgičarka, a sa sadašnjošću se, nažalost,  MORAM POMIRITI hoću-neću. Ajojjoj. :'(

Tur

 • Gost
Odg: Crkvena zvona
« Odgovori #9 : Siječanj 17, 2010, 04:50:35 poslijepodne »
Zato sam ja pisala da bi htjela razgovarati s  kardinalom Bozanićem, a Vi ste me pak poslali kod nekog svećenika, kod Đure ili ne znam kojeg. A ja sam si mislila da bi mi koja pametna došla baš od njega.

Tako ste se pjenili što bi i ja htjela s njim razgovarati kak sa najvišim predstavnikom Crkve u Hrvata. A pak nisam jugonostalgičarka, a sa sadašnjošću se, nažalost,  MORAM POMIRITI hoću-neću. Ajojjoj. :'(
Znate meni se čini da ću ja pisati kardinalu da Vas primi na razogovor jer vidim da Vam je to velika želja. Pa ako msilite da ćete se osjećati bolje nakon razgovora, zašto ne?

Offline Sledgehammer

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 5157
 • Karma: +4/-3
 • Spol: Muški
 • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Crkvena zvona
« Odgovori #10 : Siječanj 17, 2010, 05:33:07 poslijepodne »
Crkva (ona) ucjenjuje i prijeti.

Oh ne - ne opet!!

Opet se slabići jadaju kako ih onaj - koji nema nikakvu vlast nad njima - maltretira, buzorira i tlači, dok o onima koji to stvarno mogu i to stvarno i rade - ni riječi!

BTW, molim - najuljudnije - da mi se kaže - sa čime to Crkva ucjenjuje, koga ucjenjuje, te kako ona to može provesti ucjene?

Jer je moj zaključak kako se ljudi vole služiti pompoznim izjavama za koje nemaju pokrića - možda i zato jer im ne znaju značenje...

BTW, "ucjena" je kazneno djelo opisano u Kaznenom zakonu svake zemlje, pa tako i RH, što znači da je riječ o vrlo ozbiljnoj stvari i terminologiji. Pa valjda smijem - da se stanovite osobe ne uvrijede - pitati (čisto u svrhu osobnog prosvjetljenja) ono što sam već pitao...

Ili se (i opet) netko "samo šalio, a ja to ne razumijem"??

BTW, izjave tog svećenika - sve ako su i istinite!! - nisu službeni stav crkve, i svoditi govor nekakvog svećenika pood Svetom Misom pod isti nazivnik je - ma neću, netko će se opet žaliti na moju netrpeljivost i vrijeđanje... istinaibog - onih koji svojim lakomislenim i zlonamjernim izjavama ništa drugo i ne zavređuju, jer koriste svaku priliku da bi ocrnili Crkvu (a istodobno se guraju krstiti djecu i imati sakramente da u svom društvu ne bi bili crna ovca... neš' ti povoda i iskrenosti, morala i karaktera)... di je onaj smajlić za bljuvanje?
« Zadnja izmjena: Siječanj 17, 2010, 05:39:13 poslijepodne Sledgehammer »
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

plemenitashica

 • Gost
Odg: Crkvena zvona
« Odgovori #11 : Siječanj 17, 2010, 05:56:57 poslijepodne »
Oh ne - ne opet!!

I ja bih rado da to prestane, ali eto... nikako da neki svećenici prestanu. I to svaki put drugi ispliva.


sa čime to Crkva ucjenjuje, koga ucjenjuje, te kako ona to može provesti ucjene?

Citat:
"ODABERETE li ime ...... obećavam vam da će vam biti uskraćen blagoslov kuća u ovoj godini. Vaš će grijeh biti toliki da ćemo vam uskratiti odrješenje pri sakramentu ispovijedi, nećete se moći pričestiti i djeca vam neće biti krštena. U bolesti će vam biti uskraćeno pravo na pokajanje i pomast. A kada u tome grijehu umrete, crkvena zvona vas neće ispratiti, niti će vas katolički svećenik sprovesti.

Ovo vama na sliči na ucjenu i prijetnju?

Offline Sledgehammer

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 5157
 • Karma: +4/-3
 • Spol: Muški
 • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Crkvena zvona
« Odgovori #12 : Siječanj 17, 2010, 06:12:32 poslijepodne »
To meni liči na isprazno laprdanje za naivce, jer kako će taj svećenik znati tko je kako glasao??

Naravno, za naivce koji se ravnaju po njegovoj propovijedi, i za naivce koji puše tu visokoparnu spiku za dnevnopolitičko dokazivanje ničega...

Zar ti moraš svaki puta letjeti bez razmišljanja na svaku takvu glupost??

Svećenici neće prestati, njihov je posao da pričaju i štite svoje interese. Ja tebi zamjeram poistovjećivanje potpuno različitih stvari. Računao sam ipak da znaš razmišljati i raditi barem osnovne razlike...
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

port

 • Gost
Odg: Crkvena zvona
« Odgovori #13 : Siječanj 17, 2010, 07:07:40 poslijepodne »
Ne idem.
Nemam potrebu ići u crkvu.
Ne činim ništa loše pa tako da nemam što niti okajati.
Zna se tko "visi" u crkvi. Oni koji moraju.
Mentalno/duhovno sam dovoljno stabilan i jak.

Božje kazne su za mene osobno jedna bolesna glupost.
Bog ne kažnjava nego prašta i upućuje na pravi put.
Ljudi su oni koji kažnjavaju i koriste njegovo ime za zastrašivanje "neposlušnih", odnosno
onih koji su van crkvene sheme.
Ja svog Boga nosim u sebi.

U crkvu i svećenike ću početi vjerovati kada prodaju barem jedan komad svoga zemljišta koja su
inače kategorizirana u najkvalitetnija a kojih imaju da valjda niti sami ne znaju koliko i
naravno ne plaćaju porez na to, te tim novcem pomognu opremanju dječjih bolnica.
Vjerojatno će taj "gubitak" osjetiti toliko koliko krokodil osjeti kada muha sleti na njegov rep.
 :-\

Bilaj

 • Gost
Odg: Crkvena zvona
« Odgovori #14 : Siječanj 17, 2010, 07:55:37 poslijepodne »
U crkvu i svećenike ću početi vjerovati kada prodaju barem jedan komad svoga zemljišta koja su
inače kategorizirana u najkvalitetnija a kojih imaju da valjda niti sami ne znaju koliko i
naravno ne plaćaju porez na to, te tim novcem pomognu opremanju dječjih bolnica.

Znači uvijet je da prodaju barem jedan komad svoga zemljišta i tim novcima pomogu opremanju dječjih bolnica.

A što kada osnuju bolnice. To se ne računa.
Ili kada donose hranu onima koji su ostali bez svojih domova u Lici. To se isto ne računa.


Citat:
Ne činim ništa loše pa tako da nemam što niti okajati.

Imamo svetca na forumu. Jupi!
« Zadnja izmjena: Siječanj 17, 2010, 08:07:46 poslijepodne Bilaj »