Autor Tema: Dô jě vekši blâženik: Broz ili Pavelić?  (Posjeta: 95530 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ljudevit Kaj

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 4057
 • Karma: +0/-0
Dô jě vekši blâženik: Broz ili Pavelić?
« : Prosinac 30, 2010, 11:18:31 poslijepodne »

Vezano za mešu zadušnicu za poglavnika Antu Pavelića:

Dô jě vekši blâženik: Broz ili Pavelić?

Ustaši i jugo-komuni(onisti)sti-internacionalisti nedemokracki su bili na vlasti dok i nijovi patroni: nemački nacional-socijalisti i ruski (sovjecki) bolševiki
(IRačan je pristal na višestranačko zbirajne (posredni odstup z vlasti) tek nakon ke je vubit Ceausescu (posle pada berlinskoga zida kak metafore komunizma)). Daklem, jeni i drugi skoristili su sve povesne šanse i došli na vlast prek sve patronof, a povesno su ocejneni kak zločinci ili blaženiki ovisno o ratne sreče (jerbo povest pišu pobedniki).

Ant(e)fašisti i tzv. ant(i)fašisti
Vupitna je kakvoča tzv. antifašizma de je najvekši antifašist Stalin.
Stalin je leta 1940. vuputil Hitleru čestitku na ogledne pobede nad Francuskum.
Komunisti nesu bili antifašisti da su Nemci (i Rusi) napali (Turo)Polsku leta 1939., čak niti da su Nemci napali i osvojili Jugoslaviju travna 1941*. 
Nakon poraza kralevine Jugoslavije v travenskomu ratu 1941., Pavelić i Tito su dogovarjali zajedničku vladu, vu tere je Tito trebal dobiti resor nutrašne del.

Nedavno oprti engleski arhivi otkrivaju da je Tito nudil Nemcem vojnu suradnju vu slučaju iskrcavajna Englezov i Amerikancov na Balkan.
Čuden neki antifašizem.

Jugo-komunisti o okupaciji Pribaltika, Besarabije (Moldovije) i zap.Ukrajine od strane SSSR-a (sukladno paktu Ribbentrop-Molotov):
"U toku ove godine Sovjetski savez je oslobodio bratske narode Bjelorusije i zapadne Ukrajine od poljskih panova, oslobodio je narode Besarabije i Bukovine koji su dvadeset godina čamili pod ropstvom rumunjskih boljara, primio je u svoju veliku zajednicu narode triju baltičkih zemalja na njihovu vlastitu molbu i tako ih spasio bezdušnog izrabljivanja, gladi i omogućio im da se u velikoj sovjetskoj zajednici slobodno razvijaju...**


NDH i horvacki jal(taizem)
Maček ne štel ratnu opciju. Zato je pristupil Trojnomu paktu, ter i nakon vojnoga puča od 27.03.1941. otišel v Beograd v vojnu vladu.
„Dok se veliki tuku – mali pod stol!. Nabu ishod (sveckoga) rata ovisil o tomu jel buju prevladali ustaši ili partizani.
(„Pre buju do Hrve došli Ameri, nek Rusi z Volge, mislil je Maček, inače vuveren vu pobedu Saveznikov“).

Da je negdo drugi (na priliku Maček) mesto Pavelića došel na čelo NDH, nebi se nike bitno premenilo. Komunisti i Srbi bi pak (nakon invazije Nemcov na SSSR) digli bunu. Maček bi bil proglašen veleizdajnikon i moral bi pak bežati od komunistov.

Rasni i (k)rasni (crleni), klasni zakoni
Vu ime rasne i krasnaje (rus.: crlene), klasne zakonov fundani su milijuni ludi. Povesničari i „povesničari“ se natežu čije žrtvi je bilo više.

Vu cele okuperane (Trejtomu Rajhu priklučene) ili kvislingerane „nezavisne“ Europe bili su na snage rasni zakoni.
More se moralizerati jel je bilo bole tam de su te zakone donašale i sprovodile „nezavisne“ države (Hrvacka, Slovačka), ili tam de su teritoriji bili vuklučeni direktno v Trejti Rajh (Slovenija, Češka, Banat, …).
Rasne zakonov ne bilo v neutralne fašističke Špajnolske / Portugalu, v neutralne Turske, Švecke i Švicarske (s tem da su Helvečani na granice zastavili okolo 30 iladi (vuglavnom Židovof), v putovnicu im štemplali poseben „židovski“ znak. Veliki broj Židovov teri su ilegalno vlezli v CH, „eidgenossi“ su lifrali prek granice v okuperanu Francusku, de su je čekali nacistički kamioni i transporterali v logore) .

Po krasnem (crvenem), klasnem zakonem zginuli su milijuni ludi v Stalinovem čistkam, v ukrajinskomu gladomoru, po križni puti, …
 
„Prodaja“ teritorijov
Pavelič je, vele, “prodal“ Taljanem čakavsku (ikavsku) Dalmaciju i otoke, ter Mađarem kajkavsko Međimurje (bilo do iza 1. sveckoga rata pod Mađarem).
Pavelić je, realno gledeč, leta 1941. mogel vutecati na granice NDH kak i 1945. prvi precednik (Turo)Polske na polske granice
Nakon 2. svjetskog rata, Poljska je dobila nova područja na zapadu, ali je izgubila dvostruko veća područja na istoku.
More se moralizerati o tomu ke bi bilo bolše: nikakva hrvacka država (teritorij direktno vuklučen v Trejti Rajh (poput Slovenije, Češke)), ili pak krjna država (bez Dalmacije, Međimurja).

„Trst je naš“
Na sličen način Slovenci smatraju da je je Tituš prodal – ke se Trsta i okolice (Zona A) dotikavle.
Južni Tirol, Trst, Istra, Zadar, …, dani su z Londonskem vugovorom (1915.) Italije (na škodu Austrije) kak nagrada za vučestvovajne na strane sil Antante v prvomu sveckomu ratu.
Srem i Boku Kotorsku Tituš Kumrovečki „(pro)dal“ je Srbem 1945. 

Spomenik Mussoliniju
Da je Italija v 2. sveckomu ratu bila neutralna ili na strane Saveznikov, i denes bi Zader, neki otoki i Istra bili del Italije.
Ovak, Mussoliniju treba podiči veliki spomenik ke je bil na strane sil osovine.  (Spomenik treba zrušiti drugi dan zbogradi fašističke žrtvi).

Rimski U-govori
Na youtube-u se more videti
Paveličov govor od 21.05.1941. , 08:38
(vreme lubavi i suradnje z Titovem komunistem, vreme dok je na snage vugovor Stalina i Hitlera o nenapadajnu).
Izvod (04:45-06:23):
Danas je hrvatski narod uz bok slobodnih naroda. Danas je hrvatska država potpuno ravnopravna sa svim slobodnim i nezavisnim državama.
Mi smo u tom doprinjeli i pokoju žrtvu, nu narod koji nije kadar podnijeti žrtvu, nije kadar niti živjeti.
Kada smo mi pravili ugovore o granicama, onda nismo radili nagode i sporazume. Nagode i sporazume radili su političari koji nisu bili predstavnici slobodnoga naroda i nezavisne države. Mi smo kao predstavnici slobodnog i suverenog naroda i predstavnici Nezavisne Države Hrvatske pravili međunarodne ugovore. Ja Vam mogu reći da će uskoro i ostale granice biti riješene i postavljene i to na veliko zadovoljstvo cijeloga hrvatskog naroda.


Paveličajne grejov
Jasenovec i Gradiška Stara, ….
Staljin je  predložio Paveliću da propusti sovjetske trupe preko NDH do krajnje jugozapadne granice, gdje bi se susrele sa zapadnim saveznicima, a SSSR bi zauzvrat priznao NDH. No, Pavelić je to odbio.
Svoju političku nespretnost, ali i emocijama nabijenu uobraženost u svoju osobnu važnost Pavelić je pokazao u danima samog završetka rata. Ogromne kolone naroda i vojske kretale su se uz Savu i Dravu prema Zagrebu. No Pavelić ništa nije poduzeo da bi osigurao njihovu budućnost. On s nekoliko suradnika bježi u unaprijed osigurano skrovište u Austriji.****


Zubar i/ili zločinec
Guske v meglu
Bez obzira što to čak i službena hrvatska historiografija osporava, kao i bez obzira kako se novi režim kasnije ponašao, neosporiva je činjenica da je uspostava NDH bila u skladu s međunarodnim propisima i običajima. Drugim riječima: NDH izvorno nije bila njemačka vještačka tvorevina, ali Kraljevina SHS - kasnije diktatorski proglašena Jugoslavijom - jest bila francuska vještačka tvorevina.

Čak i kada se uzme u obzir samo činjenica da Sabor nije potvrdio odluku o uključivanju Hrvatske u Kraljevina SHS, u formalno-pravnom pogledu uspostava te Kraljevine (kasnije nazvanom Jugoslavija) je ništetna, a samim time je ništetna i uspostava njezine slijednice Titove Jugoslavije. Međutim, kada uzmemo u obzir da Narodno vijeće nije poštovalo jedan od temeljnih zaključaka Hrvatskog sabora: proglašenje neovisnosti, onda je ta odluka ništetna bez ikakvih ograničenja.****


Hebeš zubara Antu Pavelića, teri je zigral Naputake Narodnoga  vijeća Države SHS od 24. studenoga 1918.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Ante_Paveli%C4%87_(stariji)*  * * * * * * * * * * * * * * * *  *  * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * *


* Dovoljno je samo pročitati proglase komunista.*** U njima se SSSR stalno spominje, a ne vlastita zemlja. I jasno se ukazuje zašto su krenuli u rat.
-Komunistička partija u HR, dio KPJ, (kao i sve komunističke partije) bila je ogranak Internacionale, glavne smjernice rada stizale su iz Moskve i u suglasnosti s moskovskom Partijom.


** "Tri godišnjice", Proleter, god.15, br.7-8, august-septembar 1940)


*** Proglas KPH ( razlogi „antifašističke“ borbe v Hrvacke)
http://www.forum.hr/showpost.php?p=21175486&postcount=559


**** Međutim, krajem 1944. već je bilo izvjesno da Njemačka gubi rat, pa je pokrenuta inicijativa da se NDH pridruži Saveznicima, što je okončano uhićenjem glavnih inicijatora, ministara Vokića i Lorkovića. Kasniji su pokušaji bili izrazito naivni. O tomu se puno pisalo, ali je znakovito da se ništa ne govori o jednoj drugoj, mnogo konkretnijoj inicijativi. Naime, budući da su se Rumunjska i Bugarska već bile pridružile Sovjetima, Staljin je tada predložio Paveliću da propusti sovjetske trupe preko NDH do krajnje jugozapadne granice, gdje bi se susrele sa zapadnim saveznicima, a SSSR bi zauzvrat priznao NDH. No, Pavelić je to odbio.

Danas je teško procijeniti što bi bilo da je Pavelić pristao na Staljinovu ponudu. No sigurno je da ne bi bilo bleiburške tragedije, a ne bi bilo ni ovog obrambenog rata i t.zv. „razdruživanja“ Jugoslavije - jer Jugoslavije ne bi bilo.

Pavelić je bio izrazito neelastičan političar, a to da je još od prije rata bio antikomunist, ničim ga ne opravdava. Churchill je sigurno bio odlučniji antikomunist, a da bi spasio Englesku stupio je sa Sovjetima u ratno savezništvo. Činjenica je da režimi prolaze, a država ostaje.

Svoju političku nespretnost, ali i emocijama nabijenu uobraženost u svoju osobnu važnost Pavelić je pokazao u danima samog završetka rata. Ogromne kolone naroda i vojske kretale su se uz Savu i Dravu prema Zagrebu. Prema procjenama engleskih pilota, što je objavljeno preko Radio Londona, u tim je kolonama bilo oko dva milijuna osoba. No Pavelić ništa nije poduzeo da bi osigurao njihovu budućnost. Umjesto da se ispred vojske i naroda osobno povlači prema Zapadnim saveznicima, on 04.05.1945. s nekoliko suradnika bježi u unaprijed osigurano skrovište u Austriji, a ogromne kolone vojnika i civila dva dana kasnije neorganizirano kreću prema Zapadu.
   
http://www.croatia.ch/zanimljivosti/100122.php 
« Zadnja izmjena: Prosinac 30, 2010, 11:23:08 poslijepodne Ljudevit Kaj »
Švicarsko-nemački TV i radijski modél za spâs nestandardizéranoga kajkavskoga (čakavskoga)
(kajkavska, čakavska i štokavska inačica članka):
http://www.forumgorica.com/kajkavski/hrvacki-trojezicni-pluralizem-ili-sto-jenoumle/msg23549/#msg23549

amarkulin

 • Gost
Odg: Dô jě vekši blâženik: Broz ili Pavelić?
« Odgovori #1 : Prosinac 31, 2010, 04:18:04 prijepodne »
To je to:

Umjesto da se ispred vojske i naroda osobno povlači prema Zapadnim saveznicima, on 04.05.1945. s nekoliko suradnika bježi

Pravi vođe vode svoje ljude kad je najteže - kad su im najpotrebniji. Kukavice petama daju malo vitra.

Bilaj

 • Gost
Odg: Dô jě vekši blâženik: Broz ili Pavelić?
« Odgovori #2 : Prosinac 31, 2010, 08:55:52 prijepodne »
Danas je teško procijeniti što bi bilo da je Pavelić pristao na Staljinovu ponudu. No sigurno je da ne bi bilo bleiburške tragedije, a ne bi bilo ni ovog obrambenog rata i t.zv. „razdruživanja“ Jugoslavije - jer Jugoslavije ne bi bilo.

Nisam baš siguran. Naime bleiburg nije bio zbog toga što je tito želi eliminirati ustaše, ustaše su bile tu kolateralna žrtva.
Naime u trenutku kada se dogodio Bleiburg, tada je bilo kristalno jasno tko je pobjednik.

Ali tito se trebao učvrstiti na vlasti a to je najlakše napraviti terorom. Zato je bilo jako bitno da ljudi koji žive u jugoslaviji znaju da ako se usprotive komunistima da će biti ubijeni. Zato su te velike grobnice i križni put do kraja jugoslavije da svi građani dobro zapamte da ako nisu uz komuniste da će biti ubijeni.


A što se tiće NDH. ne bi NDH preživjela WW2. Dogovoreno je da sve države koje je uspostavio hitler trebaju biti razmontirane. Tako da NDH ne bi preživjela WW2.

Offline koko-vg

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 2881
 • Karma: +0/-0
 • Mr - Lu= 15 ? HA HA HA !
Odg: Dô jě vekši blâženik: Broz ili Pavelić?
« Odgovori #3 : Prosinac 31, 2010, 09:14:20 prijepodne »
... a sad će vam sleđ objasniti u svojoj maniri, da niste u pravu ... on, on, on ...  dugo nitko ...   pa opet on ....   :P
... Nagađali su, sudili, prezirali, a ne poznaju me !!! lagali, izmišljali, neka su ... bili su, jesu i ostat će nebitni.

Offline Neo

 • Iskusni član
 • ****
 • Postova: 291
 • Karma: +2/-1
 • mas-tur-bator
Odg: Dô jě vekši blâženik: Broz ili Pavelić?
« Odgovori #4 : Prosinac 31, 2010, 10:17:29 prijepodne »
Ne znam tko je veći blaženik ali evo nekih usporedbi.

Tito
-vladao 40-tak godina
-zabranio ostale stranke ali imao ustav
-suprotstavio se Staljinu
-odmah pripojio Dalmaciju i Međimurje
-nikada se nije dogovori s Vatikanom
-osnovao nesvrstane
-imao je jedan od najvećih pogreba

Pavelić
-vladao 4 godine
-zabranio ostale stranke i ustav te uveo diktaturu
-veliki dio teritorija je izgubio samo da dođe na vlast
-nitko ga nije shvaćao ozbiljno tako da ni nakon pada Italije Njemačka mu nije dala Dalmaciju
-jedina stvar koju je dogovorio s Vatikanom je bilo izvlačenje novaca i blaga iz zemlje
-osnovao terorističku organizaciju koja je imala jednu glupu i bezuspješnu akciju
-jedva da netko zna gdje mu je grob

Ako ima netko dodati slobodno neka nastavi niz.

Bilaj

 • Gost
Odg: Dô jě vekši blâženik: Broz ili Pavelić?
« Odgovori #5 : Prosinac 31, 2010, 10:52:05 prijepodne »
Tito je imao totalitarni režim dok je pavelić imao samo diktaturu.
Tito je imao najveće političke progone.
Tito je vladao za vrijeme mira a Pavelić upravljao za vrijeme rata.
Tito je u razdoblju nakon rata do raskola sa Staljinom ubio 147 svečenika, a i ubio Stepinca.
Tito ja na vlast došao terorom.
Broj partizanskih zločina je ekvivalentan broju nacističkih.
Tito je ubijao emigrante - to je terorizam.
Tito je pomagao teroristički pokret u grčkoj koji je doveo do građanskog rata.
Pripojio Dalmaciju, Međimurje i Istru (Istru si zaboravio) ali se odrekao dijelova hrvatske koji su bili u banovini kao i Srijema i Kotora.

Offline kum

 • Učim se pisati
 • **
 • Postova: 62
 • Karma: +0/-0
Odg: Dô jě vekši blâženik: Broz ili Pavelić?
« Odgovori #6 : Prosinac 31, 2010, 12:04:58 poslijepodne »
Samo si pozabil napisat da je za Pavelića sluga biti bilo pravo rvatstvo.
Kaj se blaženstva dotikavle tu so si nekak blizu.
« Zadnja izmjena: Prosinac 31, 2010, 12:07:45 poslijepodne kum »
Je to vam je tak

Offline Sledgehammer

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 5157
 • Karma: +4/-3
 • Spol: Muški
 • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Dô jě vekši blâženik: Broz ili Pavelić?
« Odgovori #7 : Prosinac 31, 2010, 12:45:23 poslijepodne »
Pravi vođe vode svoje ljude kad je najteže - kad su im najpotrebniji. Kukavice petama daju malo vitra.

Daj zašuti više, jer nemaš pojma.

U čemu bi bio od koristi svojim ljudima da je ostao? Što se on trebao spustiti u rov s njima i pucati - onda bi dobili rat?? Daj malo pojasni, umjesto da piskaraš tu nekakve partizanske teorije...  ::) ::) ::)

Kukavice bježe uopće od bojišnice, i bježe u vrijeme kada su jednaki ili ravnopravni, te dok imaju šanse i dobiti bitku.

Pobjeći nakon poraza je normalna reakcija, koju su prakticirali svi kroz povijest, čak i najveći vojskovođe. Dapače, "zadnje herojske juriše" su prakticirali oni koji druge mogućnosti i izbora i nisu imali (zbog potpunog okruženja i opkoljenosti, ili nemogućnosti bijega). Ili su bili potpune budale.
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Offline Sledgehammer

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 5157
 • Karma: +4/-3
 • Spol: Muški
 • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Dô jě vekši blâženik: Broz ili Pavelić?
« Odgovori #8 : Prosinac 31, 2010, 12:48:18 poslijepodne »
... a sad će vam sleđ objasniti u svojoj maniri, da niste u pravu ... on, on, on ...  dugo nitko ...   pa opet on ....   :P

Pa mogel si nam ti objasniti, prosuti malo svojeg kokošjeg biserja pred svinje, i začepiti nam usta... ili to kokošji primozgić nije u stanju?  >:D >:D >:D

Ja mislim da i nije - jer osim provociranja i podjebavanja, ništa taj lik drugo u životu ne zna...

Tak je - iza mene dugo nitko, ali ti - nikad. To je porazna činjenica za tebe, kaj uopće i nisi u redu... a kak bi i bil?
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Offline Sledgehammer

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 5157
 • Karma: +4/-3
 • Spol: Muški
 • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Dô jě vekši blâženik: Broz ili Pavelić?
« Odgovori #9 : Prosinac 31, 2010, 12:56:34 poslijepodne »
Samo si pozabil napisat da je za Pavelića sluga biti bilo pravo rvatstvo.

Glupost.

Nikada i nigdje nije to tako napisano niti tumačeno kao takvo (osim u režiji poslijeratnih partizanskih "hroničara").

Biti u paktu je bio način dolaženja do konačnog cilja - neovisne hrvatske države. I to je bila povijesna realnost, takva su bila vremena. Hrvatska je bila premala i preslaba da bi išta mogal sama odlučivati i određivati (pa i danas je tako!), a druge strane ionako nije ni bilo u to vrijeme.

Svi samo kenjate nekakve kritike, nitko od vas ne veli kaj bi VI napravili u toj situaciji?

Ili za takove procjene i mišljenja ipak treba znati malo više? Ili se barem probati postaviti u njegovu ulogu i smisliti pametno rješenje?

Markulin, ako mjerimo pamet diplomama (što je tvoj jedini obrazac vrijednosti), Ante Pavelić je bio doktor znanosti. Znači, ne sumnjam da bi napravio puuuuno bolje od tebe - bilo što da je radio...  >:D
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

amarkulin

 • Gost
Odg: Dô jě vekši blâženik: Broz ili Pavelić?
« Odgovori #10 : Prosinac 31, 2010, 01:28:25 poslijepodne »
Ili se barem probati postaviti u njegovu ulogu i smisliti pametno rješenje?

Evo, postavi se u njegovu ulogu:

Je li točno da je potkraj 1944. zaustavio akciju Lorkovića i Vokića za odvajanjem NDH od Njemačke?

Zašto? Jel bi i ti tako napravio? Zašto?

Offline Neo

 • Iskusni član
 • ****
 • Postova: 291
 • Karma: +2/-1
 • mas-tur-bator
Odg: Dô jě vekši blâženik: Broz ili Pavelić?
« Odgovori #11 : Prosinac 31, 2010, 01:50:40 poslijepodne »
Tito je imao totalitarni režim dok je pavelić imao samo diktaturu.
Ček malo, zar nije totalitarni režim jedan dio diktature? Napisao sam da jedan i drugi su uveli jednostranačje amo Pavelić nije imao ustav.
Citat:
Tito je imao najveće političke progone.
Pavelić je imao i političke i nacionalne progone.
Citat:
Tito je vladao za vrijeme mira a Pavelić upravljao za vrijeme rata.
Teže je vladati u poslijeratno vrijeme.
Citat:
Tito je u razdoblju nakon rata do raskola sa Staljinom ubio 147 svečenika, a i ubio Stepinca.
Koliko je Pavelić ubio rabina i prota? A i katoličke svećenike je ubijao koji su imali različito mišljenje.
Citat:
Tito ja na vlast došao terorom.
Pavelić je cijelo vrijeme provodio teror, a ne samo da je došao njie na vlast.
Citat:
Broj partizanskih zločina je ekvivalentan broju nacističkih.
To pod nacističkih misliš ustaških zločina?
Citat:
Tito je ubijao emigrante - to je terorizam.
To je bio antiterorizam.
Citat:
Tito je pomagao teroristički pokret u grčkoj koji je doveo do građanskog rata.
Pomagao je komuniste tj. istomišljenike.
Citat:
Pripojio Dalmaciju, Međimurje i Istru (Istru si zaboravio) ali se odrekao dijelova hrvatske koji su bili u banovini kao i Srijema i Kotora.
Izvini za Istru. Nije se odrekao ničega kada su ti dijelovi bili u zajedničkoj državi.

P.S. nemoj sada pisati da veličam Tita, ja ga samo uspoređujem sa Pavelićem.

Bilaj

 • Gost
Odg: Dô jě vekši blâženik: Broz ili Pavelić?
« Odgovori #12 : Prosinac 31, 2010, 02:56:06 poslijepodne »
Ček malo, zar nije totalitarni režim jedan dio diktature?
Nije. Totalitarni režim je više od diktature.
Najjednostavnija razlika bi bila ova. U diktaturi, vladar progoni određenu skupinu ljudi, a ostale ne dira odnosno ostali ljudi se samo boje.
U totalitarnom režimu, vladar progoni sve koji ne obožavaju vladara, te vladar tjera ljude na obožavanje istog. Zato npr u paveličevoj diktaturi nemamo masovnih okupljanja, dok u titovom totalitarnom društvu cijelo vrijeme imamo masovne sletove.

Citat:
Pavelić je imao i političke i nacionalne progone.
Jednako su pognili ljude samo što su svi stavljeni u druge kategorije. Pavelić je išao po nacionalnom modelu a Tito po ideologijskom.

Citat:
Teže je vladati u poslijeratno vrijeme.
Zašto? Pobogu zašto?
Citat:
Koliko je Pavelić ubio rabina i prota? A i katoličke svećenike je ubijao koji su imali različito mišljenje.
Tito je naveden ubio za vrijeme mira (nakon Belibura). Za vrijeme rata je isto tako ubijao kao i pavelić. Pa koji je onda gori. Onaj za vrijeme rata ili onaj koji i za vrijeme rata i za vrijeme mira.
Citat:
Pavelić je cijelo vrijeme provodio teror, a ne samo da je došao njie na vlast.
E nije. Pavelić je došao na vlast relativno bezbolno. Nije došao terorom - cijela hrvatska je pala fest lako. Ali je onda počeo provoditi tetror i radikalizirao je stanje.
Citat:
To pod nacističkih misliš ustaških zločina?
Možeš i tako ali bit je da nije bila velikih disbalansa u zločinima.

Citat:
To je bio antiterorizam.
To nije antiterorizam. To je terorizam i ubijanje. Zato i imamo osuđene ubojice jugoslavenskih tajnih službi a taj nam je najpoznatiji primjer Perković.

Citat:
Pomagao je komuniste tj. istomišljenike.
Defakto je ratovao. Nije to potpomaganje to je bilo širenje komunističke ideje puškama a ne idejama ili kulturnom razmjenom. To toj komponenti je bio radikalniji od staljina.  

Citat:
Izvini za Istru. Nije se odrekao ničega kada su ti dijelovi bili u zajedničkoj državi.
Kada Tita ljudi spominju onda govore često o Dalmaciji a zaboravljaju istinski partizanski pokret u Istri.
Da su ti dijelovi u sklopu hrvatske onda bi i sada bili u hrvatskoj- ali očito nisu.
« Zadnja izmjena: Prosinac 31, 2010, 02:58:55 poslijepodne Bilaj »

Offline koko-vg

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 2881
 • Karma: +0/-0
 • Mr - Lu= 15 ? HA HA HA !
Odg: Dô jě vekši blâženik: Broz ili Pavelić?
« Odgovori #13 : Prosinac 31, 2010, 03:35:21 poslijepodne »
... a sad će vam sleđ objasniti u svojoj maniri, da niste u pravu ... on, on, on ...  dugo nitko ...   pa opet on ....   :P

Pa mogel si nam ti objasniti, prosuti malo svojeg kokošjeg biserja pred svinje, i začepiti nam usta... ili to kokošji primozgić nije u stanju?  >:D >:D >:D

Ja mislim da i nije - jer osim provociranja i podjebavanja, ništa taj lik drugo u životu ne zna...

Tak je - iza mene dugo nitko, ali ti - nikad. To je porazna činjenica za tebe, kaj uopće i nisi u redu... a kak bi i bil?

... naravno, iza tebe nikad, par stepenica ispred tebe, ali u drugom redu ...

... sleđ ... Antuntun je mala beba za tebe ... naravno, ti pjesmicu znaš napamet, ali za one koji te još ne poznaju, citirat ću je ...

U desetom selu Živi Antuntun.
U njega je malko Neobičan um.
On posao svaki Na svoj način radi:
Jaja za leženje On u vrtu sadi.
Kad se jako smrači, On mrak grabi loncem.
Razlupano jaje On zašiva koncem.
Da l' je jelo slano,On to uhom sluša.
A ribu da pjeva Naučiti kuša.
Na livadu tjeraBicikl da pase.
Da mu miše lovi,On zatvori prase.
Guske sijenom hrani, Snijegom soli ovce.
A nasadi kvočku Da mu leže novce.
Kad kroz žito ide On sjeda u čun.
Sasvim na svoj način Živi Antutun.


sleđ, nisam ti ja plemenitašica pa da me možeš izbaciti iz takta.

... Samo ne znam, ovakvu osebujnu kulturu izražavanja se uči na Policijskoj akademiji u Zagrebu ili Sremsko Kamenici ?
... Nagađali su, sudili, prezirali, a ne poznaju me !!! lagali, izmišljali, neka su ... bili su, jesu i ostat će nebitni.

Offline Goričanka

 • Veteran
 • *****
 • Postova: 874
 • Karma: +9/-6
 • Spol: Ženski
Odg: Dô jě vekši blâženik: Broz ili Pavelić?
« Odgovori #14 : Prosinac 31, 2010, 05:07:09 poslijepodne »
Ček malo, zar nije totalitarni režim jedan dio diktature?
Nije. Totalitarni režim je više od diktature.

Totalitarizam i diktatura su sinonimi.
Režim je totalitarni, a način vladanja u takvom režimu je diktatura (totalitarizam).

A kaj se tiče blaženika, ni jen ni drugi nisu blaženici, daleko od toga.
Ništa ljudsko nije mi strano, ali mi je nekad previše ....