Autor Tema: Naselja U Vukomeričkim goricama  (Posjeta: 10091 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

plemenitashica

 • Gost
Naselja U Vukomeričkim goricama
« : Srpanj 02, 2010, 10:58:50 prijepodne »
Bukovčak je naseljeno mjesto u Zagrebačkoj županiji u sastavu grada Velike Gorice u Turoplju. Prema popisu stanovništva iz 2001. godine naselje broji 77 stanovnika na površini od 3,41 kvadratnih kilometara. Gustoća naseljenosti je 22,58 stanovnika po kilometru kvadratnom. Bukovčak ima 23 domaćinstva.

Cerovski Vrh je naseljeno mjesto u Republici Hrvatskoj. Nalazi se u sastavu grada Velike Gorice u Turopolju. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine u naselju živi 97 stanovnika, a proteže se na površini od 3,58 kilometara kvadratnih. Gustoća naseljenosti iznosi 27,09 stanovnika po kvadratnom kilometru. Cerovski Vrh ima 28 domaćinstava.

Cvetković Brdo je naseljeno mjesto u Turopolju. Administrativno pripada Velikoj Gorici, a nalazi se u Zagrebačkoj županiji. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine ima 45 stanovnika. Proteže se na 2,90 kilometara kvadratnih. Gustoća naseljenosti iznosi 15.52 stanovnika po kvadratnome kilometru. Cvetković Brdo ima 17 domaćinstava.

Dubranec je naselje smješteno u Vukomeričkim goricama, udaljeno 20 km od glavnog grada Hrvatske, Zagreba. Prema popisu iz 2001. godine ima 338 stanovnika i gustoću naseljenosti od 25,07 stanovnika po km².Naselje Dubranec ijako samostalna župa smještena na zapadnim obroncima Vukomeričkih gorica nije dobilo status samostalne općine več je administrativno pripojeno pod područje grada Velika Gorica od kojeg je udaljeno oko 15 km.
Veliki turistički potencijal ovoga kraja je očuvana priroda te pogodan položaj u Vukomeričkim goricama na nadmorskoj visini od 200 do 255 metara na kojem se nalazi najviši vrh Vukomeričkog niskog gorja "Režidovka".
Dolina potoka "Kravaršćica" sa novim turističkim naseljem u seoskom duhu veliki su gospodarski pokretač ovoga kraja.

Gustelnica je naseljeno mjesto u Republici Hrvatskoj u Zagrebačkoj županiji. Administrativno je u sastavu Velike Gorice. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine naselje broji 125 stanovnika. Naselje se proteže na 3,63 četvorna kilometra. Gustoća naseljenosti iznosi 34,44 stanovnika po kilometru kvadratnom.

Jerebić je naseljeno mjesto u Republici Hrvatskoj. Nalazi se u Zagrebačkoj županiji, točnije u Turopolju. Administrativno pripada gradu Velikoj Gorici. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2001. u Jerebiću stanuje 41 stanovnik (22 muškarca i 19 žena) na površini od 3,78 kvadratnih kilometara. Gustoća naseljenosti iznosi 10,84 stanovnika po kilometru kvadratnom. Naselje ima 20 domaćinstava.

Ključić Brdo je naselje u Republici Hrvatskoj u Zagrebačkoj županiji, točnije u Turopolju. Nalazi se na površini od 4,42 četvorna kilometra. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine selo ima 195 stanovnika i 67 kućanstava. Gustoća naseljenosti iznosi 44,12 stanovnika po km². Naselje je poznato po velikom izletištu i ribnjaku.

Kozjača je naseljeno mjesto u sastavu grada Velike Gorice u Turopolju. Nalazi se u Zagrebačkoj županiji. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine naselje ima 330 stanovnika raspoređenih u 110 kućanstava. Kozjača se proteže na 6,23 kvadratna kilometra. Gustoća naseljenosti iznosi 52,97 stanovnika po km².

Mala Buna je naseljeno mjesto u Republici Hrvatskoj u Zagrebačkoj županiji. Nalazi se u Turopolju, a administrativno pripada gradu Velikoj Gorici. Proteže se na površini od 2,01 km². Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine Mala Buna ima 274 stanovnika koji su raspoređeni u 77 kućanstava. Gustoća naseljenosti iznosi 136,32 st./km².

Petravec je naseljeno mjesto u Republici Hrvatskoj u Zagrebačkoj županiji.Nalazi se u Turopolju, a administrativno je u sastavu grada Velike Gorice. Proteže se na površini od 1.65 km².Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine Petravec ima 90 stanovnika koji žive u 29 domaćinstava. Gustoća naseljenosti iznosi 54,55 st./km².

Prvonožina je naseljeno mjesto u Republici Hrvatskoj u Zagrebačkoj županiji. Nalazi se u Turopolju, a administrativno je u sastavu grada Velike Gorice. Proteže se na površini od 1,37 km². Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine Prvonožina ima 43 stanovnika koji žive u 10 domaćinstava. Gustoća naseljenosti iznosi 31,39 st./km².

Šiljakovina je naseljeno mjesto u Republici Hrvatskoj u Zagrebačkoj županiji. Nalazi se u Turopolju, a administrativno je u sastavu grada Velike Gorice. Proteže se na površini od 16,68 km². Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine Šiljakovina ima 720 stanovnika koji žive u 209 domaćinstava. Gustoća naseljenosti iznosi 43,17 st./km².

Trnje je naseljeno mjesto u Republici Hrvatskoj u Zagrebačkoj županiji. Nalazi se u Turopolju, a administrativno je u sastavu grada Velike Gorice. Proteže se na površini od 1,46 km². Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine Trnje ima 50 stanovnika koji žive u 16 domaćinstava. Gustoća naseljenosti iznosi 34,25 st./km². ???

Velika Buna je naseljeno mjesto u Republici Hrvatskoj u Zagrebačkoj županiji. Nalazi se u Turopolju, a administrativno je u sastavu grada Velike Gorice. Proteže se na površini od 12,03 km². Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine Velika Buna ima 686 stanovnika koji žive u 205 domaćinstava. Gustoća naseljenosti iznosi 57,02 st./km².

Vukomerić je naseljeno mjesto u Republici Hrvatskoj u Zagrebačkoj županiji. Nalazi se u Turopolju, a administrativno je u sastavu grada Velike Gorice. Proteže se na površini od 3,83 km². Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine Vukomerić ima 137 stanovnika koji žive u 47 domaćinstava. Gustoća naseljenosti iznosi 35,77 st./km².

Općina Pokupsko obuhvaća ukupno četrnaest naselja, koja su uglavnom smještena uz glavne prometnice koje prolaze ovim krajem. Sva naselja su ruralnog tipa, u pravilu s više zasebnih zaseoka. Središte općine, po kojem je općina o dobila ime je u Pokupskom. Uz cestu koja iz Pokupskog vodi prema zapadu uz rijeku Kupu su smješteni Lijevi Degoj i Auguštanovec. Na putu prema Sisku cesta D-36 prolazi kroz Pokupski Gladovec, a od nje se prema sjeveru odvaja cesta prema Velikoj Gorici, uz koju su razasuti zaseoci Hotnje i Strezojeva. Istom cestom D-36, ali u smjeru prema Karlovcu dolazi se do Pokupskog Cerja, Lijevih Štefanki i Lukinić Brda, dok su sva preostala naselja; Cvetnić Brdo, Zgurić Brdo, Šestak Brdo, Roženica i Opatija, smještena uz cestu D-31 na smjeru prema Velikoj Gorici.
Pokupsko je postalo općinskim središtem još 1851, kada su nakon ukidanja feudalnog sustava osnovane općine. I ranije je bilo središte ovoga prostora, ne zbog veličine i broja stanovnika, već kao sjedište župe i točka od prometne važnosti. Okosnica je mjesta cesta koja je povezivala prostor Vukomeričkih gorica i Turopolja s Banijom. Prijelaz preko Kupe bio je upravo u Pokupskom, gdje je bila skela za prijevoz ljudi, stoke, zaprežnih, a kasnije i motornih vozila, koja je bila u funkciji sve do 1967. godine, kada je izgrađen most u zaseoku Kaurići. U Pokupskom su sjedišta svih javnih institucija i usluga: Poglavarstva, pošte, ambulante, šumarije, elektre, župnog ureda, škole, matičnog ureda, stočnog sajma i drugih uslužnih djelatnosti. U Popisu 2001. godine u Pokupskom je evidentirano 259 stanovnika u više zaselaka koji zauzimaju prostor uz Kupu između njenih pritoka Žirovec i Ždinj: Popovčići, Kaurići, Jagodići, Božurići i Busije.

U drugoj polovini 19. stoljeća Auguštanovec je bio najveće naselje općine Pokupsko. Mjesto je bilo važno zbog povoljnog prijelaza preko Kupe, s nižim obalama nego u Pokupskom, te je i ovdje dugo vremena postojala skela. Međutim, modernizacijom prometa skela gubi važnost, a Auguštanovec ostaje prometno izoliran, te u 20. stoljeću drastično pada broj stanovnika. Od nekadašnjih 545 stanovnika (1931. godine) ostalo ih je tek 170. Kao i ostala naselja općine Pokupsko, Auguštanovec se sastoji iz više zaselaka, ali su oni zbog blažeg reljefa manje međusobno udaljeni, te tvore cjelinu: Donje Selo, Gornje Selo, Brdo i Saldum. Neke od obitelji koje ovdje žive su Kirete, Sremići, Marklini, Sukalići, Grahovci, Škrinjarići, Kapci, Kuzmići.

Cvetnić Brdo je bilo i ostalo najmanje naselje općine. Danas ima tek 36 stanovnika. Nizno naselje izduženo je uz prometnicu koja povezuje Pokupsko i Veliku Goricu. Ime je dobilo po obiteljskoj zadruzi Cvetnić, a osim Cvetnića danas su tu i obitelji Lukšići, Popovčići i drugi. U novije vrijeme u blizini naselja starosjedilaca uz odvojak ceste nastaje naselje doseljenih povremenih ili stalnih stanovnika, neslužbeno Jurjević Brdo. Iako je smješteno u neposrednoj blizini Cvetnić Brda, popisno spada u naselje Pokupski Gladovec.

Hotnja je najistočnije naselje općine, smješteno uz dolinu potoka Hotnjice. Glavna prometnica je cesta koja preko Donjeg Hruševca, Strezojeva i Hotnje spaja državne ceste D-31 i D-36. Samo manji dio naselja smješten je uz ovu glavnu prometnicu. Od nje se odvaja više odvojaka s pripadajućim zaselcima. Raštrkanost naselja uvjetovana je reljefom, pa se izdvaja više zaselaka: Marekovići, Cavrići, Gajdeki, Skrbini, Muže, Perekovci i drugi. Najveći broj stanovnika zabilježen je 1910. godine (734),a danas ih ima 252.

Lijevi Degoj je jedno od najmanjih naselja naše općine. Ima tek 67 stanovnika. Iako smješteno gotovo na obali Kupe, ona nije ovdje imala velik utjecaj na nastanak naselja zbog nepovoljnih osobina korita, brojnih sprudova koji su otežavali promet rijekom i prelazak skele. Stoga je ranije naselje bilo izduženo u smjeru sjever – jug, dok se u dvadesetom stoljeću grupira oko lokalne prometnice prema Auguštanovcu. Ovdje su domaće obitelji Brnardići, Posavci, Jastrebinci, Jagići.
 
Lijevi Štefanki su, kao i Lijevi Degoj, naselje uz Kupu koje ima istoimeni par na desnoj obali Kupe. Povezanost Lijevih i Desnih Štefanki je bila očigledna, u oba sela su postojale istoimene obiteljske zadruge. Naselje se naslanja na Kupu, a u prošlosti je rijeka imala puno veći gospodarski značaj u prometu i trgovini. Skela je bila aktivna do šezdesetih godina 19. stoljeća. Kao i u drugim mjestima, u prošlosti se živjelo u obiteljskim zadrugama, koje su ovdje ipak nisu bile međusobno udaljene, pa tako nisu niti današnji zaseoci: Karasi, Orečići, Stanešići, Žugaji, Blažekovići, Lončari. Središnji dio naselja je Veliko Selo, u kojem je grupiran veliki broj obitelji: Čunovići, Tičarići, Kovačići, Prigorci i drugi. Danas Štefanki imaju 254 stanovnika, a najveća napućenost e zabilježena 1948. godine, kada je bilo 474 stanovnika.
U novije vrijeme je uz rijeku Kupu u blizini Orečića nastalo vikend naselje s velikim brojem kuća za odmor. Dio korisnika boravi ovdje tokom većeg dijela godine.

Pokupski Gladovec je jedno od rijetkih originalno niznih naselja općine Pokupsko. Smješteno je na blagom uzvišenju paralelnom s dolinom potoka Kovačevca, izloženo panoramskom pogledu s glavne ceste prema Velikoj Gorici. Samo su dva zaseoka izdvojena s druge strane doline potoka. Jedan od njih je na odvojku od ceste D-36, a drugi upravo uz tu cestu, u dolini Kupe. U posljednjih tridesetak godina razvijaju se vikend naselja na brežuljcima ponad Kupe i u samoj dolini, Sunčani brijeg i Hrtić.
Glavna djelatnost ovdje je uvijek bila poljoprivreda, a osobito su bili poznati vinogradi u Pokupskoj i Gladovskoj Gori. Vinogradi su se zadržali do danas, ali u znatno smanjenom obimu.
Domaće obitelji ovdje su Zaluški, Medvedi, Jandrići, Lugarići, Banići, Skrbini, Maleki, Šepčići i Antolovići. Popisana su 182 stanovnika.

Strezojevo je smješteno u dolini potoka Hotnjice, sjeverozapadno od Hotnje. Doline su ovdje uže, a reljef razvijeniji. Stoga su zaseoci manji i međusobno udaljeniji. U Strezojevu su se do danas zadržali izdvojeni zaseoci s imenima starih obiteljskih zadruga: Jelekovci, Vranešići, Skrbini, Muže, Šaše, Vlahovci. Zaseok Filkovići već je dugo napušten. Obitelji su se odselile zbog prometne izoliranosti i udaljenosti. U Strezojevu danas živi 158 stanovnika.

Pokupsko Cerje je smješteno uz glavnu prometnicu prema Lijevim Štefankima i Pisarovini. Jedini zaseok su Kraljevići, ali i oni su u blizini glavne ceste. Cerje ima fizionomiju niznog naselja, bez puno odvojaka i zasebnih cjelina.
Obitelji koje naseljavaju Pokupsko Cerje su Išeki, Kraljevići, Silaji i Žugaji, a ukupno ima 99 stanovnika.

Lukinić Brdo je površinom i brojem stanovnika najveće naselje u općini Pokupsko. Osnovna okosnica razvoja naselja je cesta Pokupsko - Lukinić Brdo - Dubranec - Lukavec. Najveći dio naselja je smješten u dolinama potoka Kravarščica i Jablan, odnosno na povišenom terenu uz njih.
Naselje se sastaoji od većeg broja zasebnih zaselaka. Najzapadnije je Skender Brdo, iznad Kravarščice u smjeru prema Pisarovini. U smjeru Velike Gorice prvi zaseok su Krpečanci. Desno u dolini potoka Jablan su Pauni. Na istoj strani, ali zasebnom hrptu smjestio se Batinovec. Na sjeveru prema Kravarščici, koja predstavlja granicu Općine Pokupsko, su Lukinić i Belečići, te Žužići. Od središta mjesta su najudaljeniji Pori, smješteni također u dolini Kravarščice, ali mnogo istočnije tako da su prometno bolje povezani s Opatijom. Otkad postoje moderni popisi stanovništva Lukinić Brdo je bilo najveće od svih naselja u općini. Ipak je depopulacija ostravila i ovdje traga, tako je broj nekadašnjih 717 stanovnika (1931. godine) danas gotovo prepolovljen, ostalo ih je tek 388 .

Zgurić Brdo se razvilo na istoimenom uzvišenju između potoka Roženica i Setnik. Izvorno su tu naseljene obitelji Zgurići i Drvodelići. Danas ima i drugih prezimena, ali je jako iseljavanje. Tako je danas Zgurić Brdo sa 58 stanovnika među najmanjim naseljima naše općine.

Šestak Brdo se počelo razvijati u više zaselaka uz dolinu potoka Roženice. Kada je porasla važnost prometne povezanosti, stanovništvo se počelo seliti prema prometnici Pokupsko - Velika Gorica, te je nastalo selo u obliku u kojem ga i danas poznajemo. Naseljavale su ga samo obitelji Šestak.
Danas ima 89 stanovnika, a od svih naselja općine ima najmanje oscilacije broja stanovnika od prvog modernog popisa stanovnika 1857. godine. To ima zahvaliti upravo dobroj prometnoj povezanosti, odnosno prilagodbi novim prilikama.

Opatija je prema predaji dobila ime po samostanu - opatiji, koji je nekada postojao. To je najsjevernije naselje Općine Pokupsko, smješteno uz cestu prema Velikoj Gorici (Blažnčići) i u više odvojaka koji se odvajaju od glavne ceste: Klasnići, Brajkovići, Šajnovići, Sečnji i Sokoli. Danas ima ukupno 166 stanovnika.

Roženica je smještena u dolini potoka Roženice. Uz Hotnju je najraštrkanije naselje naše općine. Maleni zaseoci smješteni su na rubovima doline. U prošlosti je ovaj dio bio jako prometno izoliran, zaeoci su bili i dalje od glavne ceste nego su danas, pa je poljoprivreda bila najvažnija djelatnost. Roženica i Šestak Brdo su jedina dva naselja koja danas imaju više stanovnika nega 1857. godine. Danas je u Roženici nasljeno 314 osoba. Do pojedinih zaseoka se dolazi dvjema cestama od glavne ceste D-31, pa su u upotrebi nazivi Roženica I i Roženica II. U Roženici I su prezimena, odnosno zaseoci Hodalji, Markuzi, Mlinarići, Ježoviti, Dolački i Poturice, a u Roženici II Jankeši, Majetići, Sučeci i Šandori.

Barbarići Kravarski su naseljeno mjesto u Republici Hrvatskoj u Zagrebačkoj županiji.
Administrativno su u sastavu općine Kravarsko. Naselje se proteže na površini od 4,71 km².
Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2001. godine u Barbarićima Kravarskim živi 181 stanovnik i to u 71 kućanstvu. Gustoća naseljenosti iznosi 38,43 st./km².

Čakanec je naseljeno mjesto u Republici Hrvatskoj u Zagrebačkoj županiji.
Administrativno je u sastavu općine Kravarsko. Naselje se proteže na površini od 3,85 km².
Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2001. godine u Čakancu žive 83 stanovnika i to u 31 kućanstvu. Gustoća naseljenosti iznosi 21,56 st./km².

Donji Hruševec je naseljeno mjesto u Republici Hrvatskoj u Zagrebačkoj županiji.
Administrativno je u sastavu općine Kravarsko. Naselje se proteže na površini od 13,38 km².
Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2001. godine u Donjem Hruševcu živi 350 stanovnika i to u 111 kućanstava. Gustoća naseljenosti iznosi 26,16 st./km².

Gladovec Kravarski je naseljeno mjesto u Republici Hrvatskoj u Zagrebačkoj županiji.
Administrativno je u sastavu općine Kravarsko. Naselje se proteže na površini od 9,53 km².
Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2001. godine u Gladovcu Kravarskom živi 212 stanovnika i to u 51 kućanstvu. Gustoća naseljenosti iznosi 22,25 st./km².

Gornji Hruševec je naselje u općini Kravarsko, Zagrebačka županija.Naselje je smješteno uz cestu D-31 Velika Gorica-Glina. Proteže se po južnim vrhovima središnjeg dijela Vukomeričkih gorica na važnom prijevoju iznad dolina "Kravaršćica" na sjeveru i "Luka" na jugu. Najviša točka "Jurašćak" 213 m/nm.
Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine u Gornjem Hruševcu živi 251 stanovnik.

Kravarsko je općina u Hrvatskoj, u Zagrebačkoj županiji.Općina Kravarsko nalazi se u središnjem dijelu Vukomeričkih gorica, (blaga brda zasađena vinogradima i voćnjacima). Općina Kravarsko prava je oaza zelenila šume hrasta kitnjaka, bukve, graba i ponegdje crnogorice. Općina kravarsko nalazi se u neposrednoj blizini gradova Zagreba i obližnje Velike Gorice, na važnom prometnom pravcu Velika Gorica - Pokupsko - Glina.
Po posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Kravarsko imala je 1.983 stanovnika, raspoređenih u 10 naselja:
Kravarsko - 512

Novo Brdo je naselje je u općini Kravarsko, Zagrebačka županija.
Naselje je smješteno na središnjim obroncima Vukomeričkih gorica na oko 230 metara nadmorske visine.
Prema popisu iz 2001. godine ima 98 stanovnika.

Podvornica je naseljeno mjesto u Republici Hrvatskoj u Zagrebačkoj županiji.
Administrativno je u sastavu općine Kravarsko. Naselje se proteže na površini od 2,03 km².
Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2001. godine u Podvornici živi 87 stanovnika i to u 29 kućanstava. Gustoća naseljenosti iznosi 42,86 st./km².

Pustike su naseljeno mjesto u Republici Hrvatskoj u Zagrebačkoj županiji.
Administrativno su u sastavu općine Kravarsko. Naselje se proteže na površini od 5,62 km².
Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2001. godine u Pustikama živi 168 stanovnika i to u 54 kućanstva. Gustoća naseljenosti iznosi 29,89 st./km².

Žitkovčica je naseljeno mjesto u Republici Hrvatskoj u Zagrebačkoj županiji.
Administrativno je u sastavu općine Kravarsko. Naselje se proteže na površini od 1,86 km².
Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2001. godine u Žitkovčici živi 41 stanovnik i to u 14 kućanstava. Gustoća naseljenosti iznosi 22,04 st./km².

Fala cjenjenom forumašu Kunti na ovom popisu.
« Odgovor #57 na: Srpanj 01, 2010, 11:34:53 pm »

Za one koji su zaboravili jer već dugo nisu bili gore, i za one koji nisu nikad bili - uputite se u brege, provozajte se po naseljima. Svašta ima za vidjeti.  :)

shaka zulu

 • Gost
Odg: Naselja U Vukomeričkim goricama
« Odgovori #1 : Srpanj 02, 2010, 11:03:00 poslijepodne »
Trnje je naseljeno mjesto u Republici Hrvatskoj u Zagrebačkoj županiji. Nalazi se u Turopolju, a administrativno je u sastavu grada Velike Gorice. Proteže se na površini od 1,46 km². Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine Trnje ima 50 stanovnika koji žive u 16 domaćinstava. Gustoća naseljenosti iznosi 34,25 st./km². ???

A de je ovo!?  ???  ???  ???

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
wwwg tablice

Zagorec BP

 • Gost
Odg: Naselja U Vukomeričkim goricama
« Odgovori #3 : Kolovoz 29, 2012, 09:08:43 prijepodne »
Vidim da ste upućeni u teritorijalnu pripadnost pojedinih mjesta, pa bih zato postavio pitanje koje sam već negdje postavio, ali nisam dobio odgovor.

Gdje pripada naselje Ribnica, da li u Turopolje ili Posavinu?

Hvala

Offline kramer werke

 • Učim se pisati
 • **
 • Postova: 77
 • Karma: +0/-0
Odg: Naselja U Vukomeričkim goricama
« Odgovori #4 : Kolovoz 29, 2012, 02:48:57 poslijepodne »
"Dubranec je naselje smješteno u Vukomeričkim goricama, udaljeno 20 km od glavnog grada Hrvatske, Zagreba. Prema popisu iz 2001. godine ima 338 stanovnika i gustoću naseljenosti od 25,07 stanovnika po km².Naselje Dubranec ijako samostalna župa smještena na zapadnim obroncima Vukomeričkih gorica nije dobilo status samostalne općine več je administrativno pripojeno pod područje grada Velika Gorica od kojeg je udaljeno oko 15 km.
Veliki turistički potencijal ovoga kraja je očuvana priroda te pogodan položaj u Vukomeričkim goricama na nadmorskoj visini od 200 do 255 metara na kojem se nalazi najviši vrh Vukomeričkog niskog gorja "Režidovka".
Dolina potoka "Kravaršćica" sa novim turističkim naseljem u seoskom duhu veliki su gospodarski pokretač ovoga kraja."

ovo je krivo,"Kravaršćica" ne prolazi dolinom kroz Dubranec
Dolina potoka "Kravaršćica" prolazi između mjesta Cerovski Vrh i Lukinić Brdo(buduce etno selo "Kravaršćica")

Offline kramer werke

 • Učim se pisati
 • **
 • Postova: 77
 • Karma: +0/-0
Odg: Naselja U Vukomeričkim goricama
« Odgovori #5 : Kolovoz 29, 2012, 02:54:57 poslijepodne »
Grdovčak ?
mislim da je to kod Selnice Š.