Autor Tema: (c/p) Turopolska podgutnica-zaštičeno nematerijalno dobro?  (Posjeta: 32267 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Newbie

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 1047
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
 • Stručnjak za potpuno nevažne stvari

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: (c/p) Turopolska podgutnica-zaštičeno nematerijalno dobro?
« Odgovori #16 : Srpanj 09, 2011, 02:53:57 prijepodne »
(S)pred (i st)rag Luci(jani)čov kak zaštitnik i/ili provokator

* ga Robi u * .
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: (c/p) Turopolska podgutnica-zaštičeno nematerijalno dobro?
« Odgovori #17 : Srpanj 25, 2011, 09:37:24 poslijepodne »
Gorica - rodni grad kravate
25.07.2011.
Povodom medijskih napisa o sukobima Gorice i Zagreba po pitanju „prava na kravatu“, odnosno njezine tradicije kao hrvatskog nacionalnog ponosa, ovim putem želimo naglasiti da se Velika Gorica odlučila promovirati kao rodni grad kravate, kako bi se u svakom trenutku znale prave informacije o porijeklu kravate.

Podsjetimo, preteča kravate je turopoljska podgutnica. Priču o tome još je prije 20 godina počeo pričati Velikogoričanin Marijan Bušić. Znamo da se od davnina u Turopolju vezao rubec pod vratom/ pod gutom, i s tako svezanim rupcem su u Francuskoj u 17 stoljeću bili i turopoljski vojnici. Rubac svezan a la croat, na hrvatski način, prepoznat je upravo u Francuskoj i po Hrvatima, nazvan kravata.

Grad Zagreb je sebe nazvao “prijestolnicom kravate” i nama je drago da se čitava naša odjevna kultura pa i naš glavni grad ponose time, samo ne želimo da se zaboravi da, ako je Zagreb prijestolnica, Velika Gorica je rodni grad kravate – poručio je gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić.
http://www.gorica.hr/2011/07/gorica-rodni-grad-kravate/#more-8953

Saka čast,Draš,nedaj se.

-

V.Gorica - rodni grad kravate

Grad Velika Gorica odlučio se promovirati kao rodni grad kravate i tako stati uz bok Zagrebu koji se identificira kao prijestolnica kravate. Upravo je stoga na velikogoričkom neboderu, koij se ovih mjeseci obnavlja, postavljen veliki natpis "Gorica - rodni grad kravate".

- Povodom medijskih napisa o sukobima Gorice i Zagreba po pitanju „prava na kravatu“, odnosno njezine tradicije kao hrvatskog nacionalnog ponosa, ovim putem želimo naglasiti da se Velika Gorica odlučila promovirati kao rodni grad kravate, kako bi se u svakom trenutku znale prave informacije o porijeklu kravate - stoji u dopisu iz gradske uprave.

Podsjetimo, preteča kravate je turopoljska podgutnica. Priču o tome još je prije 20 godina počeo pričati Velikogoričanin Marijan Bušić. Znamo da se od davnina u Turopolju vezao rubec pod vratom (pod gutom), i s tako svezanim rupcem su u Francuskoj u 17 stoljeću bili i turopoljski vojnici. Rubac svezan a la croat, na hrvatski način, prepoznat je upravo u Francuskoj i po Hrvatima, nazvan kravata.

- Grad Zagreb je sebe nazvao "prijestolnicom kravate" i nama je drago da se čitava naša odjevna kultura pa i naš glavni grad ponose time, samo ne želimo da se zaboravi da, ako je Zagreb prijestolnica, Velika Gorica je rodni grad kravate – poručio je gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić.

Projekt "Turopolje i kravata" pokrenut je inicijativom Plemenite opčine turopoljske koja je javno predstavljanje projekta upriličila u lipnju ove godine, a s ciljem poticanja na daljnja istraživanja o porijeklu kravate. U ovoj povijesnoj udruzi smatraju da je Turopolje kolijevka kravate odnosno da je turopoljska podgutnica koju vojska Turopoljskog banderija nosi oko vrata njena preteča.

Najrašireniji modni detalj svijetu je podarila Hrvatska, a preciznije se želi utvrditi da je njeno izvorište upravo Turopolje i njegovo središte Velika Gorica. Projekt za cilj ima potvrditi da Velika Gorica doista je kolijevka kravate, a čime bi kulturno povijesnom baštinom bogat turopoljski kraj dobio dodatan turistički proizvod za svoju promociju. Tako bi jednoga dana u našemu gradu mogli imati i ulicu te spomenik kravati.
http://www.vgdanas.hr/Info/Clanak/3039/v-gorica--rodni-grad-kravate.aspx

-

Gorica- rodni grad kravate
25.07.2011.Vijesti
Turopoljci- ponosni, prkosni i ne daju svoje. Ne daju bome ni da im susjedni Zagreb preuzme status grada- koljevke kravate.

„Ako je Zagreb prijestolnica, Velika Gorica je rodni grad kravate“, kažu. Na to upućuje i istoimeni natpis ovih dana postavljen na goričkom vodotornju.

Od davnina se u Turopolju vezao rubec pod vratom ili ti pod gutom i tako dobio naziv podgutnica. Rubac svezan a la croat, na hrvatski način, prepoznat je upravo u Francuskoj i po Hrvatima, nazvan kravata- kažu u gradu Gorici.  Pametnome dosta, rekli bi. No i Zagreb se njome diči, a tajnik Academie Cravatica, Dino Bedrina kaže da je cijela Hrvatska domovina kravate. "Kravata se pojavljuje na više od 40 narodnih nošnji diljem Hrvatske", kaže Bedrina. Vi prosudite sami i sjetite se ovih priča sljedeći put kad, ma gdje god bili, ovaj ukras vežete oko vrata.
http://www.rvg.hr/index.php?id=4235

-

Gorica rodni grad kravate
U posljednje se vrijeme naveliko raspravlja tko polaže prava na kravatu, Gorica ili Zagreb? Velika Gorica odlučila se promovirati kao rodni grad ovog danas općeprihvaćenog modnog ukrasa, čija je preteča turopoljska podgutnica. U Turopolju se, naime, od davnina vezao rubec pod vratom ili gutom, a turopoljski vojnici borili su se s tako svezanim rupcem u Francuskoj u 17 stoljeću. Običaj su ubrzo preuzeli modno osviješteni Francuzi, a potom i cijeli svijet.

Velikogoričani nisu uskogrudni ljudi. Zagreb se slobodno može nazivati  “prijestolnicom kravate” i bit će nam drago da se čitava naša odjevna kultura pa i naš glavni grad ponose time. No, neka se ipak ne zaboravi da – Gorica je rodni grad kravate. A to potvrđuje i natpis postavljen ovih dana na jedinom goričkom neboderu koji je trenutno u sanaciji. Veliki natpis podsjetit će na to i stanovnike ovog kraja ali i sve one koji prvi puta dođu u naš grad.
http://www.cityportal.hr/vijesti/gorica-rodni-grad-kravate/

Najte zabiti negde oko erodroma vrči jenu a bome ni natpis na engleskomu nebi bil viška.
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Turopolska podgutnica-zaštičeno nematerijalno dobro?
« Odgovori #18 : Kolovoz 15, 2011, 09:40:30 poslijepodne »
JL: Zagreb nema nikakve veze s kravatom
Prošlih tjedana u Zagrebu su osvanule tri goleme kravate, a uskoro će još jedna biti postavljena blizu Autobusnog kolodvora. Skulpture visoke četiri metra zajednički su projekt Turističke zajednice grada Zagreba i Academije Cravatice, koji žele metropoli dati jedinstven i prepoznatljiv identitet pa su se odlučili za kravatu.

No, koliko je kravata uopće simbol Zagreba? Mnogi se svađaju oko toga otkud je kravata potekla. Turopoljci tvrde da su upravo turopoljske djevojke osmislile kravatu vezujući je muškarcima oko vrata kada su odlazili u rat. S druge strane, Velika Gorica također tvrdi da je kravata potekla iz njihova grada, a sada se i Zagreb želi upisati kao prijestolnica kravate.

- To je apsurdno. Zagreb nema nikakve veze s kravatom - kaže Zvonko Maković, povjesničar umjetnosti koji se upravo vratio s puta te nije stigao pogledati sporne skulpture.

Povjesničarka Snješka Knežević dijeli Makovićevo mišljenje i tvrdi da ideju o Zagrebu kao prijestolnici kravate treba odbaciti i da je sramotno što netko tu ideju uopće želi nametnuti.

- Ovo su izmislili ljudi koji ne poznaju Zagreb. Kravata nema nikakve veze s kulturnim i umjetničkim identitetom grada. To je kampanja jedne institucije koju oni žele nametnuti kao brend - govori povjesničarka.

 S druge strane, voditelj projekta “KravatArt - Zagreb grad koji veže” ističe da je povijest kravate vezana uz Hrvatsku i da ti spomenici trebaju biti postavljeni u Zagrebu. Marijan Bušić, idejni začetnik projekta, osnivač Academije Cravatice i suvlasnik tvrtke Potomac koja proizvodi kravate Croata, jučer nije bio dostupan za komentar.

(TEKST: V. Macukić, Z. Korljan) / Jutarnji list

http://www.vgdanas.hr/Info/Clanak/3065/jl-zagreb-nema-nikakve-veze-s-kravatom.aspx
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: (c/p) Turopolska podgutnica-zaštičeno nematerijalno dobro?
« Odgovori #19 : Kolovoz 29, 2011, 11:38:02 poslijepodne »
Broj 378 || 18. ožujka  2002.

PRIČA O KRAVATI I HRVATSKOJ

Možeš ti to, Hrvatska!

          Piše: Gordana Dujić

          U uvodniku jednog njujorškog časopisa pisalo je nedavno:
          "Ne tako davno, 1976., urednik The New York Timesa rekao je o hrvatskom narodu: 'Oni to ne rade često, ali kad urade, učine to na spektakularan način'. To im je karakterna osobina. Sjetimo se samo Vukovara u ratu. Sjetimo se Svjetskog nogometnog prvenstva 1998. i utakmice protiv Njemačke. A što reći za Gorana Ivaniševića u Wimbledonu i Janicu sada?"

          Pobjednici ne priznaju ograničenja
          Iako Hrvatska ima, i imala je, mnogo samozatajnih genija kroz stoljeća, istina je da su joj slavu zadnjih deset godina na senzacionalan način pronijeli upravo sportaši: Šuker, Ivanišević, Kostelić... Oni imaju mentalitet pobjednika koji je oslobođen poimanja granica.
          Taj potencijal hrvatskog narodnog genija, obznanjuje svijetu, na vrlo nenametljiv način već desetak godina, još jedan čovjek – Marijan Bušić. Čovjek koji diljem svijeta promiče hrvatsko podrijetlo kravate. To je već odavno, od 17. st., mogao učiniti bilo tko. Ali, učinio je to baš on sa svojim samozatajnim prijateljem i partnerom Zlatkom Penavićem te svojim suradnicima. I ne na bilo koji način, već pobjedničkim mentalitetom osviještenog domoljuba koji poznaje i cijeni prošlost svog naroda.
          Svaka njegova kravata ne nosi samo priču o hrvatskom podrijetlu, ona nosi priču o tisućljetnoj povijesti, o tisućljetnom imenu i kulturi tog naroda, koja, unatoč činjenici da je od "velikih" prekrajana i zanemarena, nije nikako zanemariva. Priče, koje dobijete uz Croatine proizvode u ukusnoj ambalaži, vezane su uz motiv koji se nalazi na kravati ili rupcu. Te minijaturne brošurice hrvatske povijesti su na nenametljiv i intrigantan način predstavile hrvatsku kulturnu i povijesnu baštinu auditoriju od dosad pola milijuna kupaca. Dizajn kravata je vrhunski, kvaliteta vrhunska, priča vrhunska, a poruka je: Hej, svijete, tu smo, Mi postojimo! Mali kao mala kravata koja ZNA biti ures cijelom odijelu!
          Sudbina svih pobjednika je da prolaze kalvarije, tako je i Marijan Bušić prošao i prolazi svoju kalvariju nerazumijevanja. Pa ipak - nije odustao. I svezao je oko vrata hrvatsku kravatu, s hrvatskom pričom, Pierreu Cardinu, Armandu Assanteu, Johnu Malkovichu, Tedu Turneru, Goranu Višnjiću...

          Svijet prepoznaje kravatu kao hrvatski proizvod
          Zahvaljujući toj upornosti, čitav svijet počinje prepoznavati kravatu kao hrvatski proizvod. Kravata Croata se dva puta pojavila na CNN-u, reportaže o njoj izlaze u mnogim vodećim svjetskim časopisima (Financial Times, Eurobusiness, Paris Match, US Universal News), dokumentarac - napravljen u produkciji s HRT-om – objavljuje se u Australiji, Brazilu, Francuskoj, Švedskoj. Podrijetlo kravate postavlja se kao pitanje na kvizovima znanja u Japanu i Njemačkoj, ali nigdje nije izazvalo toliko potresa kao na trusnom turskom tlu.
          Na njihovom najpoznatijem TV-kvizu, inženjeru Mustafi Soezenu, ocu dvoje djece, otvara se mogućnost da zaradi pola milijuna dolara. Pola milijuna dolara ukoliko odgovori na samo još jedno pitanje!
          S tih pola milijuna čovjek može osigurati ne samo budućnost sebi, već svojoj obitelji i potomcima! Čitav svijet se otvara pred njim! Pred očima mu se, poput pustinjske oaze, već smiješe egzotična mjesta, najpoznatija ljetovališta, prelijepe vile, otvaraju mu se vrata u najelitnijim dućanima, smiješe mu se najskuplji automobili...
          A pitanje je vrlo jednostavno: porijeklo kravate. Nude se i odgovori: Saudijska Arabija, Francuska, Španjolska (Katalonija) i – Hrvatska. Razmišlja Mustafa, a odgovor djeluje tako jednostavan. Koja je zemlja središte svjetske mode? Pa nisu kravatu, valjda, osmislili Hrvati čiji su krajevi stoljećima bili pod Turcima? Ali, dugo se koleba, jer je odgovor previše jednostavan, nešto tu nije kako treba. Na kraju, ipak kaže: Francuska.
          Pola milijuna dolara nestaje kao fatamorgana žednog u pustinji! A sve se činilo nadohvat ruke. Nesretni inženjer reagira ljudski: prvobitno zaprepašten priznaje da je iznenađen činjenicom da je taj glasoviti odjevni dodatak nastao u tako maloj zemlji poput Hrvatske. Ili u – Hrvatistanu, kako je Turci zovu!

          Mali čovjek i veliki snovi
          Naizgled, Mustafa je dobro podnio činjenicu da je kravata nastala u Hrvatistanu, ali, kako vrijeme odmiče - u Mustafi raste nezadovoljstvo – bio je tako blizu pobjedi i ostvarenju snova. Traži tisuće razloga da povrati tih pola milijuna dolara: Je li uopće moguće da su Hrvati izumili kravatu, kad on to nigdje nije uspio pronaći? Možda je to podvala?
          Njegovo nezadovoljstvo doseže kulminaciju kad su ga producenti, u najpoznatijem turskom "TV showu", koji vodi najveća turska zvijezda današnjice Huelia Ausar, pozvali kao gosta u emisiju i želeći mu ublažiti gorak okus poraza, kao iznenađenje doveli hrvatsku delegaciju koja mu je trebala uručiti poklon: kravatu i knjigu o hrvatskom podrijetlu kravate, u kojoj sami Francuzi potvrđuju hrvatsko podrijetlo tog odjevnog predmeta. Šokirani Mustafa, čuvši za iznenađenje koje je trebalo biti ugodno – bar po mišljenju producenata - odbija primiti i goste iz Hrvatske i njihov dar i - bježi s pozornice.
          A što mu je drugo i preostalo, kad je tjedan dana prije toga angažirao odvjetnike kako bi dokazao da je prevaren i da je kravata francuskog podrijetla. Primi li hrvatsku delegaciju i njihov dar - indirektno priznaje da njegova tužba ne stoji i da je kravata – hrvatska. Tako je nesretni Mustafa pobjegao i od straha da mu Hrvati ne ubiju i onu zadnju nadu da će, ako nije uspio kvizom, makar sudskim putem izvući nešto novca i barem dijelom ostvariti san?
          Skandal, koji je izbio pred desetmilijunskim televizijskim gledalištem, objavili su svi turski mediji.
          I pokreće se lavina, jer turska javnost je zaintrigirana do, za nas, neslućenih razmjera.

          "Slučaj Mustafa" - ipak promocija Hrvatske
          Kako to da su baš Hrvati izmislili kravatu? Kakvu to kulturu ima zemlja koja joj je domovina? Jesu li sve te priče, koje idu uz kravate, istina? Je li uistinu kravata nastala tako da su djevojke, pogotovo prije vojne, darivale svoje odabranike rupcima, koje su ovi s ponosom nosili? Kako uopće izgleda taj narod? I ta Hrvatska?
          Dvojica turskih biznismena iskoristili su taj interes medija i u Hrvatsku doveli najveće dnevne novine (Sabah i Hurriyet – milijunske naklade), i najtiražniji tjednik (Tempo) koji izlazi u toj šezdesetpetmilijunskoj zemlji te medijsku kuću (predstavnicu 5 TV – kuća: CNN TURK, SHOW TV, ATV, FASHION TV) koja će Hrvatskoj i njenoj kravati posvetiti dokumentarni film.
          Rezultat tog, u Turskoj popularno nazvanog "slučaja Mustafa", dakle, dolazak je predstavnika vodećih turskih medija te dvojice biznismena koji su došli sa željom da na tursko tržište plasiraju Croatine proizvode.
          Domaćin im je bio Marijan Bušić, točnije neprofitna Academia Cravatica i tvrtka Potomac. Gosti su bili oduševljeni.
          U četiri dana dobro organiziranog boravka, gosti su bili iznenađeni toplinom dobrodošlice i bogatstvom programa. Želeći iskoristiti nastalu situaciju za dobrobit Hrvatske u cjelini, a ne samo svoje tvrtke, Marijan Bušić potporu traži i nalazi u Hrvatskoj turističkoj zajednici i njenom direktoru Niki Buliću, koji je primio goste, i govoreći o bogatstvu i specifičnostima hrvatske turističke ponude, spomenuo značaj koji hrvatska kravata ima u promidžbi hrvatskog turizma te napomenuo da je stoga Marijan Bušić dobio i godišnju nagradu Hrvatske turističke zajednice. Niko Bulić je, uz domaćine, ostavio najdublji dojam na turske goste koji su izjavili: "Mnogo nam je pomogao svojim znanjem i na savršen je način predstavio Hrvatsku".
          Turskoj delegaciji posebno je bio zanimljiv program kulturnih događanja u Velikoj Gorici, središtu Turopolja, uz koji je vezan projekt Podgutnica, koji se odvija uz suradnju Gradskog poglavarstva i TZ Velike Gorice, muzeja Turopolja, općine Turopolje te Folklornog ansambla Turopolje. Tako su gosti u muzeju razgledali podgutnicu, dio turopoljske narodne nošnje, hrvatski povijesni naziv za preteču kravate, turski top – koji je pripadao precima današnjih gostiju. Doživjeli su nastup banderija – povijesne čete vojnika Plemenite općine Turopolje s crvenim podgutnicama, te nastup parova u hrvatskoj narodnoj nošnji iz raznih krajeva Hrvatske.
          Vrhunac programa odvijao se u Zagrebu, u prostorijama legendarnog ansambla Lado čija je profesionalna izvedba rukoveti pjesama i plesova "Kravata u Hrvata", u kojoj su naravno bile i nošnje iz krajeva u kojima je sastavni dio muške nošnje bio rubac, izazvala posebnu znatiželju i zadovoljstvo gostiju.
          Turskoj delegaciji upriličen je i susret s turskim veleposlanikom u Zagrebu; bili su gosti Bokeljske večeri u Zagrebu, gdje su imali prigodu upoznati i hrvatskog ministra kulture.
          I još malo povijesti: rupci svezani u čvor, na način kako su ih nosile najelitnije konjaničke postrojbe Hrvata na dvoru Luja XIV. u 17. st., prepoznate su kao - kravate. A te iste kravate, kao dio hrvatske tradicije, sežu daleko dalje u povijest, kako to svjedoče brojne hrvatske nošnje.
          Oduševljenje turske delegacije dočekom "primljeni smo kao da se radi o vladinoj delegaciji", prenijelo se na oduševljenje hrvatskom poviješću sačuvanom u prelijepim nošnjama, običajima, muzejima te na oduševljenje prirodnim ljepotama. Tursku delegaciju počinje interesirati sve: od ostalih hrvatskih proizvoda, mogućnosti poslovne suradnje, do turističkog obilaska "Hrvatistana". Već su troje novine objavile svoje članke, što najavljuju i mnogi časopisi, dok na TV postajama pripremaju prigodne dokumentarne emisije o Hrvatskoj te posebne emisije o turističkim ljepotama.
          A vođa delegacije, biznismen Sencer Ozbay, poručit će, nakon povratka u Tursku: "U ovom trenutku postoji velik interes za hrvatske proizvode, kao i za Hrvatsku. S našom dobro usuglašenom suradnjom s tvrtkom Potomac, činimo vrlo značajnu prezentaciju i hrvatske kravate i države... Sretni smo što smo upoznali Hrvatsku i tvrtku Potomac. Ponosni smo, što smo u suradnji s tvrtkom Potomac, donijeli vrlo visoku kvalitetu hrvatskih kravata - s njenom izvornom poviješću - turskom narodu".
          Čovjeku bude drago slušati kad stranac govori tako lijepo o našem narodu. A sve to zbilo se jer su jedan čovjek i njegov prijatelj vjerovali geniju svog naroda. Jesmo li mi svjesni da su Kostelići, Šukeri, Ivaniševići, Bušići, mnogi nepoznati branitelji i obični ljudi – dio genija tog naroda? Hoćemo li, kako nas na to upućuje Marijan Bušić, doprinijeti prepoznavanju Hrvatske u njoj samoj?
          Možemo li se prepoznati, usprkos svim teškoćama današnjice, na pobjedničkoj strani? To već tako dobro rade za nas Kostelići, Šuker, Ivanišević, Bušić, Penavić i mnogi drugi.
          Samo im se treba pridružiti.
          Možeš ti to, Hrvatska! 
http://www.hic.hr/dom/378/dom12.htm
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Turopolska podgutnica
« Odgovori #20 : Kolovoz 29, 2011, 11:40:07 poslijepodne »
Razni izvori o hrvatskom podrijetlu kravate:

•Francuska monografija Le grande histoire de la cravate (autor Francois Chaille), naklada Flammarion, Paris 1994., obrazlaže i izričito potvrđuje hrvatsko podrijetlo kravate.
•Talijanska monografija Miss Cravatta, izdana 1996. u Comu, najpoznatijem europskom i svjetskom centru za proizvodnju kravata, pojavu kravate u Francuskoj nedvojbeno povezuje uz dolazak hrvatskih konjanika u vrijeme Louisa XIV.
•Enciclopedia Britannica uz imenicu cravat navodi da je nastala od Crabate, Cravate, Croatian i pojavu kravate datiraju sa 1656. godinom.
http://histrica.com/hr/g/hrvatska/kravata-croata/

-

Riječ kravata dolazi od francuske riječi "croata". U svojoj knjizi "La Grande Historie de la Cravate", francuski pisac Francois Chaille, na slijedeći način govori o kravati:

"... Oko 1635. godine, nekih šest tisuća vojnika i vitezova, stiglo je u Pariz kao podrška francuskom kralju Luju XIII. među njima je bio veliki broj hrvatskih plaćenika koji su, predvođeni banom, ostali u službi francuskog kralja. Tradicionalna odora s vezanim, oslikanim, maramama oko vrata pobuđivala je pažnju francuskog dvora. Marame su bile napravljene od različitih materijala, od grubih, koje su nosili obični vojnici, do svilenih i onih od finog pamuka koje su nosili časnici. Taj "hrvatski elegantni stil", potpuno nepoznat u tadašnjoj Europi, oko 1650. godine biva prihvaćen na francuskom dvoru i postaje modni odjevni predmet među buržoazijom tog vremena kao simbol kulture i elegancije. Osim ljepote, te marame su bile i u mnogome praktičnije nego do tada nošeni kruti čipkasti okovratnici francuskih vojnika i časnika. U Englesku je kravatu donio Karlo II. po svom povratku iz izgnanstva. Kravata je ubrzo osvojila, kao modni odjevni predmet, i cijelu Europu. ....."
http://hr.wikipedia.org/wiki/Kravata

-

http://hr-hr.facebook.com/pages/Hrvatski-suveniri-ru%C4%8Dni-rad/109920715727590?sk=info#!/pages/Hrvatski-suveniri-ru%C4%8Dni-rad/109920715727590?sk=wall

-

http://www.etno-ivancica.hr

Kravata
Cena
-180 kn i 250 kn
-72-514€

Kulko košta podgutnica?
wwwg tablice

Offline Newbie

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 1047
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
 • Stručnjak za potpuno nevažne stvari
Odg: (c/p) Turopolska podgutnica-zaštičeno nematerijalno dobro?
« Odgovori #21 : Kolovoz 30, 2011, 07:26:39 prijepodne »
Dobar izbor clanka, bravo Kunta, ponosim se tobom! :)

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Turopolska podgutnica-zaštičeno nematerijalno dobro?
« Odgovori #22 : Siječanj 09, 2012, 09:36:25 poslijepodne »
Badminton u kravati
- Badminton u kravati iz razloga što smo klub osnovali točno 2. siječnja, bila je Nova godina, i kao jednu proslavu kluba odlučili smo to uvijek obilježiti u kravati. S time da je Velika Gorica i podgutnica preteča kravati, to je još veća poveznica da badminton igramo u kravati - kaže Slobodan Mišćević, predsjednik BK V.Gorica.
http://www.vgdanas.hr/Sport/Clanak/3807/badminton-u-kravati.aspx
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Turopolska podgutnica-zaštičeno nematerijalno dobro?
« Odgovori #23 : Lipanj 09, 2012, 09:53:26 poslijepodne »
ZAKLJUČAK
o sufinanciranju troškova snimanja kratkometražnog filma „Turopoljska podgutnica“
http://www.gorica.hr/dokumenti/odluke-gradonacelnika/zakljucci,2012,05.zip

A, do snima film..?
Nit glave, nit repa samo "v rebra".
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: (c/p) Turopolska podgutnica-zaštičeno nematerijalno dobro?
« Odgovori #24 : Lipanj 12, 2012, 11:25:28 poslijepodne »
Otvorenje Goričkih večeri uz premijeru plesne predstave WoMen
...Ljetno kino počinje 14. lipnja u 21:00 premijerom filma „Turopoljska podgutnica“ u organizaciji KUD-a Mičevec, a u sljedeća tri dana, 15., 16. i 17. lipnja prikazivat će se crtani filmovi za naše najmlađe sugrađane.
http://www.gorica.hr/2012/06/otvorenje-gorickih-veceri-uz-premijeru-plesne-predstave-women/

TUROPOLJSKA PODGUTNICA, KUD MIČEVEC
TUROPOLJSKA PODGUTNICA, KUD MIČEVEC, MP4.mp4

KUD MIČEVEC, koregrafija TUROPOLJSKA PODGUTNICA, SMOTRA FOLKLORA 2012
KUD MIČEVEC, koregrafija TUROPOLJSKA PODGUTNICA, SMOTRA FOLKLORA 2012
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: (c/p) Turopolska podgutnica-zaštičeno nematerijalno dobro?
« Odgovori #25 : Lipanj 14, 2012, 08:19:15 poslijepodne »
Dani kulturne baštine Turopolja
 Naredna dva dana u organizaciji KUD-a Mičevec donose Dane kulturne baštine Turopolja. Večeras će Mičevčani u svome društvenom domu predstaviti rad svoga kulturno umjetničkoga društva. Uz koreogrefije dječjih skupina gosti će moći vidjeti koreografiju Prek Save ružica rumena te Turopoljska podgutnica. Prezentirat će se i DVD naziva Turopoljska razglednica.
 U Mičevcu će se prvi puta javno prikazati i kratkometražni film Turopoljska podgutnica kojega će se moći vidjeti i u četvrtak na otvaranju Ljetnog kina u parku dr. Franje Tuđmana. Promociji filma priključit će se i vojska Turopoljski banderij koja je sudjelovala u stvaranju filma, a nastavak je to projekta "Turopolje i kravata" kojim Plemenita opčina turopoljska promovira naš kraj kao izvorište kravate.
http://www.vgdanas.hr/Dogadjanja/Clanak/4872/dani-kulturne-bastine-turopolja.aspx

Otvorenje ljetnog kina u Parku dr. Franje Tuđmana
Pozornica u parku dr. Franje Tuđmana sljedećih će se pet dana pretvarati u ljetno kino. Večerašnje otvorenje rezervirano je za promociju kratkog filma “Turopoljska podgutnica”.
 Promocija filma “Turopoljska podgutnica” nastavak je projekta “Turopolje i kravata” kojim se velikogorički kraj promovira kao kolijevka kravate. Promocija će proći uz prigodni program, Turopoljski banderij, te koreografije KUD-a Mičevec.
http://www.gorica.hr/2012/06/otvorenje-ljetnog-kina-u-parku-dr-franje-tudmana/
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Turopolska podgutnica-zaštičeno nematerijalno dobro?
« Odgovori #26 : Lipanj 15, 2012, 11:17:06 poslijepodne »
Predstavljen film 'Turopoljska podgutnica'
Sinoć je u sklopu ljetnog kina Goričkih večeri, u Parku dr. Franje Tuđmana, predstavljen kratkometražni film “Turopoljska podgutnica”.

Film nastao prema scenariju Stjepana Šipušića, a u režiji Jurja Odrčića i montaži Marija Žilca donosi povijesnu priču o podgutnici, jednom od simbola turopoljskog kraja i preteči današnje kravate.

Promociju filmu popratili su svojim nastupom članovi KUD-a Mićevec, koji su predstavili svoju novu koreografiju posvećenu turopoljskoj podgutnici.

Grad Velika Gorica podržao je financijski snimanje filma “Turopoljska podgutnica”, a gradonačelnik Dražen Barišić je u svom obraćanju nazočnima na premijeri istakao kako su očuvanje i zaštita turopoljske baštine jedan od prioriteta Grada.

- Iako nam to neki pokušavaju oduzeti i osporiti, mi ćemo i ovakvim filmovima svjedočiti o povijesti podgutnice i svima jasno reći da su Velika Gorica i Turopolje kraj iz kojeg je kravata krenula u svijet – rekao je gradonačelnik Barišić.
http://www.gorica.hr/2012/06/predstavljen-film-turopoljska-podgutnica/

http://www.cityportal.hr/vijesti/filmom-turopoljska-podgutnica-otvoreno-ljetno-kino/

Predstavljena Turopoljska podgutnica
...- Točno na ovom mjestu prije godinu dana mi smo cijelom svijetu obznanili da je turopoljska podgutnica preteča kravate, a Turopolje kolijevka kravate. I znate kaj se dogodilo u tih godinu dana? Nitko se nije javio da bi pobio tu našu tvrdnju - rekao je okupljenima podžupan POT-a Stjepan pl. Čunčić.
...- Ovo je večeras bila prekrasna večer u sklopu Goričkih večeri i šteta da je samo jedanput godišnje. Kravata je nešto najpoznatije i na tome trebamo insistirati, kvalitetno raditi i time se ponositi. Bilo bi dobro da se krene još i šire, možda Turopoljski lug, da se ovako afirmiraju i druge značajke našega područja - rekao je gradonačelnik Barišić.
 Sljedeći korak od strane Plemenite opčine turopoljske će biti organizacija okruglog stola na kojemu bi stručnjaci raspravljali o podrijetlu kravate dok je gradonačelnik najavio i mogućnost postavljanja i spomenika podgutnice.
http://www.vgdanas.hr/Info/Clanak/4887/predstavljena-turopoljska-podgutnica.aspx

wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Turopolska podgutnica
« Odgovori #27 : Srpanj 12, 2012, 07:13:12 poslijepodne »
Objavljena Turopoljska podgutnica
 Na službenom Youtube kanalu video produkcije MediaM iz V.Gorice objavljen je kratki film Turopoljska podgutnica. Film je nastao u suradnji KUD-a Mičevec i Plemenite opčine turopoljske. Sastoji se od dva dijela, igranog prikaza priče o Turopoljskoj podgutnici, za koju se vjeruje da je preteča kravate, te drugog dijela u kojemu je prikazana plesna koreografija KUD-a Mičevec posvećena podgutnici.
 Film će biti izdan u nakladi od 500 komada, a njime će KUD Mičevec i Plemenita opčina turopoljska promovirati Turopolje i Veliku Goricu.
 Film možete pogledati dolje. Dostupan je i u HD kvaliteti prikaza.
http://www.vgdanas.hr/Info/Clanak/5004/objavljena-turopoljska-podgutnica.aspx

Turopoljska podgutnica - Kravata
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Turopolska podgutnica
« Odgovori #28 : Listopad 18, 2012, 09:09:59 poslijepodne »
Barišić: 'Goričani, budite ponosni, kravata je naša!'
18.10.2012.
Danas je dan kravate. Pozivam sve svoje Velikogoričane neka je stave i s ponosom nose, jer Velika Gorica je rodni grad kravate. Kravatu svi svojataju, a zapravo su njezini korijeni u našem dragom Turopolju.
 Znamo priču o njezinom nastanku, od turopoljske podgutnice koju su djevojke vezale svojim mladićima prilikom odlaska na ratišta, razvila se današnja kravata. Upravo zbog toga, pokrećem inicijativu kojom ćemo kravatu smjestiti tamo gdje joj je i mjesto – u našu Veliku Goricu – izjavio je gradonačelnik Dražen Barišić i najavio kako će na budućoj gradskoj šetnici biti postavljen i spomenik kravati.
 Ujedno, ovim putem, gradonačelnik poziva sve Velikogoričane neka šalju svoje inicijative i prijedloge za realizaciju projekata i manifestacija koje će za cilj imati promoviranje kravate, modnog detalja koji je nastao u Velikoj Gorici.
http://www.gorica.hr/2012/10/barisicgoricani-budite-ponosni-kravata-je-nasa/#more-13211

"Neka šalju svoje inicijative i prijedloge"; komu i kam? Malo smo nedorečeni, ha?
"Na budućoj gradskoj šetnici biti postavljen i spomenik kravati"; zakaj na šetnice? Zakaj čekati šetnicu, zakaj ne odma? Jen otprti natečaj bi sigurno dal kvalitetno rešejne a na Gradu je da produkt/e natečaja smesti na kvalitetno/a mesto/a.
wwwg tablice

Jaguar

 • Gost
Odg: Turopolska podgutnica
« Odgovori #29 : Listopad 18, 2012, 09:12:53 poslijepodne »


"Neka šalju svoje inicijative i prijedloge"; komu i kam? Malo smo nedorečeni, ha?


Na gradski portal, eto još jedne dobre prilike Masteru za još jedan mail prema portalu Grada. ;D