Autor Tema: Odnosi Republike Hrvatske i Republike Srbije  (Posjeta: 68815 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline koko-vg

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 2881
 • Karma: +0/-0
 • Mr - Lu= 15 ? HA HA HA !
Odg: Odnosi Republike Hrvatske i Republike Srbije
« Odgovori #150 : Ožujak 30, 2014, 09:56:33 poslijepodne »
... o tome tko je smiješan a tko glup, dalo bi se raspravljati ... sjedi - jedan.
... Nagađali su, sudili, prezirali, a ne poznaju me !!! lagali, izmišljali, neka su ... bili su, jesu i ostat će nebitni.

Master

 • Gost
Odg: Odnosi Republike Hrvatske i Republike Srbije
« Odgovori #151 : Travanj 02, 2014, 10:52:00 poslijepodne »
 'Potopila' vlastitu državu u Haagu: 'Srbija i JNA su se od '81. godine pripremali za rat, Hrvati to nisu znali'

    Autor: Snježana Vučković
    Datum: srijeda, 02. travnja 2014. u 18:41

"Srbija je oduvijek shvaćala Jugoslaviju kao Veliku Srbiju. Srbija je uvijek negirala prava i identitet Makedoncima, Hrvatima i drugima. Nije razumjela da su se ti narodi emancipirali i stvorili svoj identitet tijekom 20. stoljeća. Vlasti Srbije pripremale su scenarij za raspad Jugoslavije", svjedočila je protiv svoje zemlje odvažna Sonja Biserko.

Objavljeno je svjedočenje Sonje Biserko, predsjednice Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, koju je u Haag, kao svjedoka, pozvao hrvatski pravni tim. Biserko je, unatoč javnim prijetnjama koje dolaze iz njene domovine, hrabro iznijela niz intrigantnih podataka koje Srbiji nikako ne idu u korist. Najviši sud UN je novinarima zabranio da njen iskaz objave prije jučerašnje kraja rasprave.

Evo što je na sudu o svemu onome što je prethodilo ratu kazala Sonja Biserko:

- Srbija je krajem 20. stoljeća počela provoditi devetnaestoljetni projekt jedinstva i ujedinjenja svih Srba, što nije odgovaralo "duhu vremena", naročito poslije pada Berlinskog zida. Logika iza toga je da je Srbija oduvijek shvaćala Jugoslaviju kao Veliku Srbiju. Srbija je uvijek negirala prava i identitet Makedoncima, Hrvatima i drugima. Nije razumjela da su se ti narodi emancipirali i stvorili svoj identitet tijekom 20. stoljeća. To je bilo ključno za razumijevanje negiranja i nepriznavanja postojanja tih naroda koje je bilo vrlo prisutno u kampanji uoči rata – "Hrvati su Srbi, Muslimani su Srbi" i tako dalje. To je zaista devetnaestoljetna teorija nacija. Srpski nacionalni program odigrao je ključnu ulogu u tragičnom raspadu Jugoslavije. Od smrti Josipa Broza Tita, nijedna druga republika nije razmišljala o odvajanju i odlasku iz Jugoslavije. Vlasti Slobodana Miloševića, poslije pada Berlinskog zida, nastavile su križarski rat protiv Jugoslavije, uništavajući sve federalne institucije i stvarajući završni čin na koji je međunarodna zajednica prekasno reagirala – hrabro je istupila na sudu Biserko.
Amandmane na Ustav Srbije iz 1990, nazvala je "prvim secesionističkim dokumentom" u nekadašnjoj Jugoslaviji:
- Miloševiću je bio raščišćen put da nastavi svoju kampanju. Haaška konferencija (1991.) bila je posljednja šansa da Jugoslavija opstane u tadašnjem okviru, ali je, nažalost, Srbija odbila tu ponudu zato što je JNA već bila na njenoj strani, istakla je Biserko pred najvišim sudom UN. Prema njenim riječima, JNA je čitavo desetljeće prije toga bila podvrgnuta promjenama da bi je Srbi mogli kontrolirati.
- Vlasti Srbije pripremale su scenarij za raspad Jugoslavije – kazala je jasno Biserko čije izjave nikako nisu "legle" pravnom timu Srbije.

Njihov zastupnik, Novak Lukić, tražio je pojašnjenje ovih teza, i dobio sljedeći odgovor:

- Deset godina trajala je neka vrsta medijske pripreme, pogotovo od 1988. do 1991. kada je srpski narod kondicioniran za nešto što će doći, tako što se ponovo najavljivao genocid, prije svega u Hrvatskoj i BiH. Zapravo se inzistiralo na tezi da je srpski narod žrtva obje Jugoslavije, a ta kampanja pokazala je što se sprema. Taj pogled na krizu u bivšoj Jugoslaviji zaokružio je Memorandum Srpske akademije nauka i umjetnosti, a zastupali su ga brojni akademici, kao i Srpski pokret obnove i Srpska radikalna stranka u svojim programima – pojasnila je Biserko.

Na zaključak Sonje Biserko o ključnoj ulozi vodstva Srbije u razbijanju Jugoslavije, odvjetnik Lukić uzvratio je pitanjem zna li ona tko je izgovorio rečenicu: "Mislim da sam obavio zadatak, Jugoslavije više nema."
- Da, znam, to je rečenica koju je izgovorio Stjepan Mesić, koji je tada bio predsjednik Jugoslavije, ali koji zapravo nije bio predsednik Jugoslavije. Instalirala ga je međunarodna trojka i nije imao nikakvu kontrolu i ingerencije nad, recimo, JNA – bila je spremna svjedokinja koja se velikim dijelom u svom iskazu oslanjala na ulogu JNA:

- Savezna vojska je 1991. stala na srpsku stranu, de facto i javno. Našle su se vojska i Srbija na dvije točke – obrana socijalizma i recentralizacija Jugoslavije. Teritorijalna organizacija omogućila je da JNA bude upotrijebljena za ono što se dogodilo. Moji osobni stavovi proizlaze iz brojne literature koju sam pročitala, iz iskustva diplomate u jugoslovenskoj diplomaciji, iz rada ovih 25 godina, tjekom kojih sam se u velikoj mjeri bavila srpskim nacionalnim programom tj. srpskim nacionalizmom – zaključila je svjedočenje Sonja Biserko.

Šamar svim Jugoslovenima u Hrvatskoj...i na ovom forumu naravno!

Offline Sledgehammer

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 5157
 • Karma: +4/-3
 • Spol: Muški
 • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Odnosi Republike Hrvatske i Republike Srbije
« Odgovori #152 : Travanj 03, 2014, 08:42:57 prijepodne »
Žalosno je što se takove istinite stavove nije našao nitko u Hrvatskoj da ih prezentira i dokazuje u kojekakvim predizbornim kampanjama, čime bi se Hrvatsku spasilo od svih neojugoslavenskih vlasti koji uništavaju ovu zemlju unazad 20-ak godina...
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Offline kum

 • Učim se pisati
 • **
 • Postova: 62
 • Karma: +0/-0
Odg: Odnosi Republike Hrvatske i Republike Srbije
« Odgovori #153 : Travanj 03, 2014, 10:41:08 poslijepodne »

Dej navedi ko bi to trebal prezenterat, morti hdz.
Ili još bolše nekakva stranka kaj se isto tak  piše
kak Hrvacka a vunji se nekakvi rvatine kaj ni sami
neznado kuliko putovnic pašoša i passportov ima.
Samo im je do toga kak bi čim više v Hrvacke zgrabili
i ondase v svoje zavčaje pobegli.
Je to vam je tak

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: U Dvoru komemoracija za stradale u akciji Oluja
« Odgovori #154 : Kolovoz 05, 2014, 01:42:44 prijepodne »
U Dvoru komemoracija za stradale u akciji Oluja
 U organizaciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, Srpskog narodnog vijeća i Građanskog odbora za ljudska prava, u nedjelju 03. kolovoza 2014. na pravoslavnom groblju u Dvoru, gdje je pokopano 64-tvero nevino stradalih srpskih žrtava, uglavnom civila, održan je komemorativni skup u spomen na sve ubijene i nestale u tijeku i nakon Vojno redarstvene akcije Oluja. ...
http://www.sisak.info/u-dvoru-komemoracija-za-stradale-u-akciji-oluja/

Probali, popušili i sad talasaju.
wwwg tablice

Offline Sledgehammer

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 5157
 • Karma: +4/-3
 • Spol: Muški
 • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Odnosi Republike Hrvatske i Republike Srbije
« Odgovori #155 : Listopad 05, 2014, 02:59:31 poslijepodne »
http://www.jutarnji.hr/-pomoci-cu-hrvatima-da-dobiju-svoju-drzavu--u-bih-i-da-se-odcijepe-/1225072/

DODIKOV DRŽAVNI UDAR 'Pomoći ću Hrvatima da dobiju svoju državu u BiH i da se odcijepe'

Uoči općih izbora u Bosni i Hercegovini što se održavaju 12. listopada, Darko Hudelist, ugledni novinar i publicist, boravio je u Republici Srpskoj i dva dana pratio iz samog središta političke moći, ureda predsjednika Milorada Dodika, finale njegove predizborne kampanje. U razgovorima s vođom bosanskih Srba, koji već šesnaest godina nedodirljivo upravlja iz Banje Luke polovicom teritorija susjedne države, imao je jedinstvenu priliku iz prve ruke doznati konkretne pojedinosti o njegovu planu ustavnog preustroja Bosne i Hercegovine koji bi trebao završiti s njezinim raspadom. Dodik je Hudelistu otvoreno rekao da će za ostvarenje svojih separatističkih namjera ponuditi savezništvo Hrvatima u BiH, unatoč tome što je to ne samo izazov središnjim vlastima u Sarajevu nego je i u suprotnosti sa stajalištima Republike Hrvatske i međunarodne zajednice o budućnosti države Bošnjaka, Srba i Hrvata. Budući da je Dodik, po svim relevantnim ispitivanjima javnog mišljenja, favorit u utrci za još jedan mandat, uredništvo Nedjeljnoga Jutarnjega procijenilo je da, u interesu javnosti, treba objaviti informacije o idućim, presudnim potezima čovjeka koji nastoji dovršiti rušilački projekt što ga je 90-ih počeo ratni zločinac Radovan Karadžić

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ja uzletjeli smo s helidroma na banjolučkome brežuljku Paprikovac točno u 17 sati. Destinacije: Ljubinje i Trebinje - dva gradića u jugoistočnoj Hercegovini, gdje je te večeri (srijeda, 1. listopada) Dodik imao predizborne mitinge. U helikopteru smo nas dvojica bili sami: pilot i kopilot naprijed, a Dodik i ja otraga. Kako je u kabini bilo vrlo bučno, komunicirali smo pomoću mikrofona i slušalica.

Toliko sam dosad toga čuo o Miloradu Dodiku (a jednom s njim radio i intervju za Globus - u siječnju 2007.), a sada sam ga imao pokraj sebe, gotovo sat vremena, u sasvim neslužbenom ambijentu. Doduše, tog smo poslijepodneva, prije odlaska na put, on i ja već bili vrlo intenzivno razgovarali, i to 45-50 minuta, u njegovu uredu u zgradi Predsjedništva Republike Srpske. Ali to je bilo službeno, gotovo u formi novinskoga intervjua, slično kao i 2007. Ovo sada, međutim, u policijskom helikopteru RS, bilo je nešto sasvim drugo.

S crnim naočalama na glavi (iako je vani sunce već bilo gotovo zašlo), Dodik je izgledao vrlo borbeno, rekao bih - fajterski, ali i pomalo zagonetno.

Upitao sam ga boji li se. Odgovorio je niječno - da ga ničega nije strah. I pritom je, moram priznati, zvučao uvjerljivo. No, svakog bi drugog na njegovu mjestu, pomišljao sam u sebi, moralo biti barem malo strah.

‘Crne’ glasine

Informacije što sam ih dan-dva prije dobio od njegovih najbližih suradnika i prijatelja djelovale su alarmantno. A i sam mi ih je Dodik potvrdio u našem razgovoru što smo ga to poslijepodne vodili u njegovu predsjedničkom uredu. Zapad - tj. pojedine zapadne sile, ili možda bolje rečeno: pojedini zapadni obavještajci ili agenti - priprema mu, kažu, stupicu, i on je sada nekako gurnut uza zid. Nalazi se u sličnoj situaciji u kakvoj je bio i Slobodan Milošević, u Srbiji 2000. - iako se on sam, uglavnom, nikako ne bi mogao uspoređivati s Miloševićem. Osim što je, osobito u novije vrijeme, dosta ruski (u njegovu konkretnom slučaju: proputinovski) orijentiran.

- Opet se aktivirala - potvrdio mi je Dodik te glasine - ona ‘budimpeštanska kancelarija’, koja je stvarala i obučavala DOS (Demokratsku opoziciju Srbije) u vrijeme Miloševića . U Bijeljini drže pod kontrolom tamošnju televiziju (BN), i financiraju je, a u Tuzli su, u tamošnjem hotelu, na 3. i 4. katu, sve donedavna imali svoje urede. To su različiti nevladini sektori - ali plaćeni od pojedinih stranih vlada. Oni su bili direktni organizatori i onih nemira i nereda u Sarajevu i Mostaru, u veljači o. g. A pokušali su te nerede proširiti i na Banju Luku - samo što im to mi nismo dopustili. Njihov je cilj da ovdje nastane kaos, da se kaže da je Dayton mrtav i da treba krenuti ispočetka. Oni žele destabilizirati ova ovdje društva, u BiH, pa da dođu na vlast eksperti, pod njihovom izravnom kontrolom.

Navodno je taj “međunarodni faktor” već osmislio i odgovarajući scenarij, koji bi se trebao realizirati tijekom izborne večeri, u nedjelju 12. listopada. Ako Dodikova opozicija koju taj međunarodni faktor i financijski i na svaki drugi način podupire (riječ je o Savezu za promjene što ga predvode Mladen Bosić i Ognjen Tadić iz Srpske demokratske stranke te Mladen Ivanić iz Partije demokratskog progresa) bude poražena tijesnim rezultatom - riječ “tijesno” ovdje znači: ne s više od 5 posto razlike - Republikom Srpskom (odnosno Banjom Lukom) proširit će se glas da su izbori pokradeni i narod će izaći na ulice. I onda će pokušati zbaciti Dodika s vlasti - silom, kad već ne ide milom.

- Ali to se sigurno neće dogoditi - rekao mi je samouvjereno Dodik tijekom leta helikopterom - jer najnovije ankete, što su ih napravile najjače agencije iz Srbije i Republike Srpske, govore da ja u ovome trenutku imam 13 do 14 posto prednosti. Tako da ja sigurno pobjeđujem.

Inače, postoji čitav niz razloga zašto bi pojedine zapadne sile (ili neki njihovi politički predstavnici) voljele vidjeti Dodika na koljenima. Oni se mogu sažeti u dvije skupine. Prvo, Zapadu se nimalo ne sviđa način na koji Dodik vidi budućnost Bosne i Hercegovine - a on zapravo uopće više i ne krije da je ta država za njega apsolutna prošlost, to jest da treba pošto-poto ići za osamostaljivanjem Republike Srpske, ali i hrvatskoga i bošnjačkoga tzv. entiteta, u obliku Herceg-Bosne (Hrvati) i Bosne (Bošnjaci). A drugo, meta ove velike zapadnjačke ofenzive jest i Milorad Dodik osobno - kao političar i državnik.

‘Ako me svrgnu…’

- Pod udarom je - objasnio mi je jedan Dodikov vrlo bliski suradnik - i MUP Republike Srpske. Jer, stranci smatraju da je policija Republike Srpske pod direktnim Dodikovim utjecajem, i da zato ne želi istraživati korupciju i kriminal u RS - s tim da su oni pritom uvjereni da je upravo on na čelu tog koruptivnog tima. Međutim, 11 je stranih obavještajnih službi dosad istraživalo Dodika, otkako je on došao na vlast, i nisu mu ništa našli. Ni jedan jedini papir s njegovim potpisom. Stalno se priča da je Dodik na vrhu te korupcijske hobotnice, ali to jednostavno nije dokazano.

U helikopteru sam upitao Dodika tko to - tj. koja zemlja - prednjači u međunarodnom pritisku na njega. Odgovorio mi je da je to Velika Britanija, čak više od Amerikanaca.

A kad sam ga upitao zašto, odgovorio mi je da je to zbog toga jer su Englezi bliski saveznici Erdoganove Turske i njezinih aktualnih nastojanja oko “povratka nekadašnjeg Otomanskog Carstva”. A onda me, još u prvom dijelu puta, Dodik poprilično iznenadio. Povjerio mi je da već ima razrađenu odstupnicu - za slučaj ako izgubi. Vratit će se biznisu, kojim se bavio potkraj 80-ih, uoči raspada Jugoslavije. A on - već tada - nije bio bilo kakav biznismen.

Imao je veliku tvrtku s gotovo 200 zaposlenih, a proizvodio je namještaj, krevete i fotelje na rasklapanje - za male stanove, kakvih je tada u Jugoslaviji bilo najviše. Jedan od njegovih poslovnih partnera bilo je i jedno tadašnje poduzeće iz Zaboka, u Hrvatskom zagorju.

Politički gledano, Dodik je pripadao Reformistima tadašnjeg predsjednika jugoslavenske Vlade Ante Markovića. A Markoviću je, prije nekoliko godina, bio i na sprovodu - na zagrebačkom Mirogoju.

- Ipak je bilo bolje u vrijeme Jugoslavije - pomalo jugonostalgičarski rekao mi je Dodik u helikopteru - svi su nakon njezina raspada loše prošli. Pogledajte Sloveniju: toliko je prednjačila u Jugi, a sada je u dužničkom ropstvu iz kojega nikad neće izaći. A to se isto može reći i za Hrvatsku.

Iznad Međugorja

Letjeli smo 500-600 metara iznad tla i Dodik mi je svako malo pokazivao što je gdje ispod nas: ovdje Jajce, ondje Mrkonjić Grad, tu Vrbas, ondje Pliva... Onda smo ušli u zračni prostor iznad teritorija Federacije BiH. Preletjeli smo Kupreško polje, približili se Tomislavgradu te uskoro nadletjeli i Široki Brijeg. Bili smo već blizu Međugorja, iako se ono nije nalazilo na našoj ruti. A onda je Milorad Dodik napravio gestu koja je obilježila ovo naše putovanje.

Upitao je - mene, kao Hrvata i katolika - želim li posjetiti Međugorje, ovako iz zraka. Odgovorio sam potvrdno, na što je Dodik naredio pilotu neka skrene sa zacrtane trase i uputi se ravno prema Međugorju. Nismo najbolje stajali s vremenom, čak smo malo i kasnili (miting u Ljubinju već je trebao početi), ali Dodik mi je baš htio priuštiti da vidim najpopularnije katoličko svetište u BiH i iz ovako atraktivne, zračne perspektive.

Preletjeli smo točno iznad ona dva markantna, visoka tornja međugorske crkve. Pokraj crkve, na tribinama, bilo je jako puno ljudi - upravo je trebala početi poslijepodnevna misa. Onda mi je kopilot rukom pokazao na križ na jednome od brežuljaka iznad Međugorja; ondje su, rekao mi je, djeca prije više od trideset godina ugledala Gospu.

Sve ovo nije bilo slučajno. I na ovakav, simboličan način Dodik mi je htio poručiti da oni, Srbi (iz Republike Srpske) od nas, Hrvata, traže da im budemo saveznici. Čvrsti politički saveznici. U njihovoj strategiji, koncepciji i politici osamostaljenja Republike Srpske (ali i tzv. Herceg-Bosne, što se Hrvata tiče) iz BiH.

A ta je Dodikova gesta samo koju minutu poslije pojačana neočekivanim prizorom.

Zapravo se dogodilo da se Dodik malo preračunao. Kad smo iz Međugorja (tj. iz zračnog prostora iznad njega) naglo zaokrenuli, za 90 stupnjeva, prema Ljubinju, Dodik je najprije rekao, pokazujući na zemlju, polja i vinograde ispod nas, kako je to čisti hrvatski teritorij. To jest - kako Hrvati (ipak) imaju nešto svoje u BiH. Kad tamo, to baš i nije bila “čista” hrvatska zemlja. Najprije se, ispod našeg helikoptera, ukazala jedna džamija, pa zatim još jedna, pa još jedna... Za samo minutu ili dvije u jednom se “kadru”, gledajući lijevo, ravno, i desno - kroz prozore helikoptera - moglo vidjeti deset džamija. Dodik je, zbrajajući ih, bio zabezeknut.

- Evo pogledajte - pokazivao mi je rukom, pomalo uzbuđeno, na ta brojna muslimanska svetišta ispod nas - dovoljno je da imate tri, četiri ili pet muslimanskih kuća, ovako usamljenih, izvan sela, i ti ljudi već grade svoju vlastitu džamiju. Gotovo da ne povjeruješ. Vidite, to financira Saudijska Arabija.

U Ljubinju (krajnje zaostalom i turobnom mjestašcu na jugoistoku BiH) sletjeli smo na centar nogometnog igrališta. Dodika je dočekala gomila djece, sa zastavom (skroz crvenom) i transparentima njegove stranke, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Dodik je prišao oduševljenim dječarcima, s njima malo popričao, a onda im i nešto dao. Kad smo sjeli u auto, kojim smo se odvezli do sportske dvorane u kojoj se održavao predizborni miting, upitao sam ga što im je dao. Odgovorio je: 100 eura.

Govor protiv BiH

U svom predizbornom govoru, u prepunoj (400 ljudi, sam je izbrojio da ih je bilo toliko) dvorani, Dodik je naglasio tri teze.

Prvo, da BiH nema budućnosti, da njome nitko nije zadovoljan, pa ni sami stranci koju su je, ovakvu kakva jest, i stvorili. Prema tome, tu državu treba ukinuti.

Drugo, kao negativan primjer - ili kao upozorenje njima samima, Srbima iz Republike Srpske - Dodik je spomenuo negativno hrvatsko iskustvo s Herceg-Bosnom. Hrvati su tu svoju “državu” imali, no onda su napravili “strahovitu pogrešku” time što su je se odrekli (mislio je na Washingtonski sporazum iz 1994.). No, zato se njima, Srbima iz Republike Srpske, takva kobna pogreška sigurno neće dogoditi.

A treće, upozorio je na jačanje muslimanskog fundamentalizma u BiH.


MN Herceg-Bosna

Kad smo, nakon mitinga u Ljubinju, sjeli natrag u helikopter i produžili prema Trebinju, gdje se održavao drugi predizborni skup, u nazočnosti oko 4000 ljudi, na kojem je govorio i Emir Kusturica (kao Dodikov prijatelj), upitao sam predsjednika Republike Srpske smatra li doista da bi bosanskohercegovački Hrvati ponovno trebali formirati Herceg-Bosnu koju su imali sve do 1994. i potpisivanja Washingtonskog sporazuma. Odgovorio je potvrdno:

- Da, ja ne bih oklijevao da Herceg-Bosnu podržim. Mislim da je službena politika Republike Hrvatske svojedobno žrtvovala hrvatski nacionalni interes u BiH, prihvaćajući tu grešku zvanu Washingtonski sporazum. Ja imam pozitivan stav prema Herceg-Bosni i ne bi mi smetalo da ona i danas postoji. Ali da doista bude republika i da doista ima sve prerogative države - jednako kao i Republika Srpska - jer je nama krivo uvaljeno da se to zove entitet, što je riječ koja sama po sebi ne znači ništa, odnosno koja ima sasvim drukčije značenje od države. Federacija BiH se kao entitet pokazala nefunkcionalnom i neodrživom, jednako kao i ovakva Bosna i Hercegovina. Jedina je na teritoriju BiH održiva Republika Srpska - ona bi već ovoga trenutka mogla početi sa svojim samostalnim životom. A druga održiva republika ili država bila bi Herceg-Bosna - ako bi se formirala. A Bošnjaci bi, opet, imali svoju Bosnu, kao svoju samostalnu republiku ili državu. Sve ostalo jest puki eksperiment koji se pokazao neuspješnim.

Dodik je tomu još dodao:

- Međutim, pitanje ponovnog uspostavljanja Herceg-Bosne moraju artikulirati sami hrvatski politički predstavnici. Mislim da je Hrvatska sad u nešto lagodnijoj situaciji jer više nije opterećena ulaskom u EU i NATO, pa kao takva može bitno pomoći Hrvatima u BiH. I ja bih to, kažem, podržao. A to što Amerikanci govore da u BiH ne može postojati tzv. treći ili hrvatski entitet, to ne mora ništa značiti; tako su govorili i za Jugoslaviju, pa se ona ipak raspala. Herceg-Bosna i te kako može biti realnost. Jer, ako Hrvati nju istinski žele, a ako nju onda podrži i Republika Srpska - onda su Bošnjaci, odnosno muslimani, u svemu tome dramatična manjina. Naravno, puno toga ovisi i o utjecaju globalne zajednice...

Plan za odcjepljenje

Milorad Dodik tim je riječima izrazio bit svojih aktualnih političkih nastojanja, u koja ulazi i nuđenje dogovora ili sporazuma s Hrvatima u BiH o stvaranju tzv. labave konfederacije u BiH i budućega, kad za to, kako kaže, dođe vrijeme, osamostaljivanja i odcjepljenja i srpske (RS) i hrvatske konfederalne jedinice ili države (tj. pretpostavljene Herceg-Bosne). Ideja o tom sporazumu utemeljena je na premisi da će njih dvoje udruženi i ujedinjeni (RS i Herceg-Bosna) to mnogo lakše moći učiniti nego svatko od njih sam za sebe - a u opreci spram Bošnjaka ili muslimana, koji se zalažu za daljnju centralizaciju i unitarizaciju BiH.

U Republici Srpskoj raspiruje se strah od Bošnjaka (muslimana) za koje se smatra da su u savezu s vodećim zapadnim svjetskim silama (ili s nekima od njih). Pretpostavlja se da su glavni ciljevi Zapada i Bošnjaka ovi: prvo, ukinuti entitetsko pravo glasovanja u BiH; drugo, ukinuti postojeće Predsjedništvo BiH (koje se sastoji od tri člana: bošnjačkoga, srpskoga i hrvatskoga) pa da bude samo jedan predsjednik BiH i dva njegova potpredsjednika; i treće, formiranje Vlade BiH (koja zasad na razini države BiH ne postoji, postoji samo Vijeće ministara) u koju bi ušla i neka nova ministarstva s velikim budžetima (npr. Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo zdravstva) kojima bi vladajući Bošnjaci upravljali s jednoga mjesta, tj. iz Sarajeva. Time bi, smatraju vodeći političari u Republici Srpskoj, bio zacementiran kurs na daljnjoj centralizaciji i unitarizaciji BiH na kojem, osobito u zadnje vrijeme, ustraju i Zapad i Bošnjaci.

A da se to ne bi dogodilo, Republici Srpskoj, odnosno Dodiku, potrebni su čvrsti politički saveznici u obliku Hrvata - koji bi Bošnjake u ovako zategnutoj situaciji doveli u rang manjine. Taj pretpostavljeni srpsko-hrvatski savez u BiH trebao bi, po mišljenju Dodika i njegovih suradnika, imati dva aspekta. Jedan je kulturno-civilizacijski, a drugi čisto politički.

Kulturno-civilizacijski aspekt - to znači da su Srbi i Hrvati u BiH pripadnici iste, kršćanske civilizacije, koja je sada u smrtnoj opasnosti od ekspanzije islamske civilizacije.

Sukob civilizacija

- Nemamo razloga bježati od činjenice - rekao mi je Dodik - da mi, Srbi i Hrvati, pripadamo jednoj, zajedničkoj civilizaciji. Iako neki govore da sukob civilizacija danas više ne postoji. Ali on je i te kakva realnost...

Taj se, kulturno-civilizacijski, aspekt može, po Dodiku, izraziti i ovom rečenicom: točno je da su Republika Srpska i Rusija (tj. Dodik i Putin) danas u svojevrsnome savezu, ali taj rusko-srpski savez, na neki način, anulira činjenica da su oba kršćanska naroda u BiH, dakle i Srbi i Hrvati, danas vrlo ugroženi (i sve više kako vrijeme protječe) od Bošnjaka, odnosno od muslimana.

U tom kontekstu, jedan od Dodikovih bliskih suradnika podsjetio me kako je papa Ivan Pavao II. svojedobno inzistirao na tome da Europska unija treba biti kršćanska - a to je osobito govorio kada je jedan od kandidata za ulazak u EU bila Turska. Time je Papa - prema mišljenju mog sugovornika - htio reći da muslimanima nije mjesto u Europskoj uniji.

U Republici Srpskoj općenito jako puno govore o jačanju vehabijskog pokreta na području BiH i pritom upozoravaju na činjenicu da je nakon posljednjih događaja na Bliskom istoku odavde, tj. iz Bosne i Hercegovine, regrutirano u Siriju i Irak više od 700 građana.

Za ovdašnje se muslimane - ne sve, ali svakako one koji su na ovaj ili onaj način aktivni u vehabijskom pokretu - ovdje, u Republici Srpskoj, govori da su “krvoločni”. A imaju, kažu, nekoliko centara ili baza: jedna je u Maoči kraj Brčkog, druga u Bužimu, između Cazina i Bihaća (ondje je bio i njihov glavni vođa Nusret Imamović, koji je sada u bijegu) - dok je stvarni glavni centar vehabija, tvrde, u Beču.
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Offline Sledgehammer

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 5157
 • Karma: +4/-3
 • Spol: Muški
 • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Odnosi Republike Hrvatske i Republike Srbije
« Odgovori #156 : Listopad 27, 2014, 01:17:34 poslijepodne »
http://bhzoom.net/teorija-zavjere-slobodan-milosevic-je-ziv-i-nalazi-se-u-rusiji/

Slobodan Milošević nije umro u Hagu 2006. godine! Živ je i nalazi se sa svojom porodicom u Rusiji a planom tajnih službi iz nekoliko zemalja prije osam godina je iscenirana njegova smrt u Sheveningenu da bi potom bio prebačen u Moskvu! Da bi zatvorski stražari i patolozi bili uvjereni da je bivši predsjednik Srbije i Jugoslavije zaista mrtav iskorišten je lek Droperidol koji umrtvljuje privremeno organizam i vitalne funkcije kod čovjeka.

Skoro decenija je prošla od dana kada je Milošević preminuo ali kada se sve činjenice saberu ispada da mrtvog Slobu niko nije vidio, osim dežurnog zatvorskog stražara koji tog jutra, 11 marta 2006 nije mogao da probudi zatvorenika Miloševića.

Preminulog Miloševića nije vidjela čak ni kamera u njegovoj pritvorskoj jedinici jer baš te fatalne noći i jutra iz neobjašnjivih razloga nije radila!

Ustanovljena je smrt kao posljedica srčanog udara a zvanično je sve objavljeno dam kasnije, 12 marta posle izvršene obdukcije u kojoj su pored holandskih lekara učestvovali i ruski i patolozi sa Vojnomedicinske akademije iz Beograda, pukovnici Srbislav Ilić i Ivica Milosavljević. Međutim, isapada da ni te patologe koji su jedini videli mrtvog Slobu zapravo niko nije vidio jer ni oni ne postoje??!!

Naime, kako je nedavno prenio hrvatski portal “Dnevno” prenio Službeni nalaz patologa nikada nije službeno objavljen, a upravo je nevejrovatna činjenica da imena i adrese patologa sa VMA (pukovnika Ilića i Milosavljevića) nema ni u jednom imeniku i adresaru u Srbiji! Četiri mjeseca pre iznenadne smrti Miloševića je u Hagu pregledao ljekarski tim od troje specijalista – kardiolog iz Francuske, specijalista za krvne sudove iz Rusije i otorinolaringolog iz Beograda koji je na suđenju bio svjedok Miloševićeve odbrane.

Oni su predložili da Milošević ode na pregled u Rusiju u poznati specijalistički institut “Bakuljev”, ali sudsko vijeće je to odbilo. Nekoliko dana kasnije Milošević je umro, barem zvanično, a indikativno je i to da je Borislav Milošević samo nekoliko dana nakon bratovljeve smrti otišao u Moskvu na Institut “Bakuljev”.
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Odnosi Republike Hrvatske i Republike Srbije
« Odgovori #157 : Listopad 27, 2014, 09:41:20 poslijepodne »
Na vozilo u kojem se nalazio Medić s obitelji naletio je Renault Laguna kojim je upravljao navodno mladić (28) u alkoholiziranom stanju.
http://www.jutarnji.hr/poginuo-komandant-skorpiona-slobodan-medic-i-njegova-obitelj-stradali-u-teskoj-prometnoj-nesreci/1151203/

A, vele i da još dan denes Ražnjičev grob čuvaju stražari da nekomu nebi palo na pamet pogledati (jel ima do/kaj) nutre.
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Odnosi Republike Hrvatske i Republike Srbije
« Odgovori #158 : Veljača 25, 2015, 09:47:28 poslijepodne »
Opozicija za smenu, Tomislav Nikolić nedodirljiv
U poruci predsednika države Tomislava Nikolića tužiocu za ratne zločine da „razmisli šta to kopa po Srbiji“ jedino opozicioni poslanici vide kršenje Ustava i pritisak na pravosuđe zbog čega traže njegovo razrešenje. I dok Nikolić misli da može da iznosi svoj stav, a niko iz vlasti u tome ne sme da mu protivureči, pravnici citirajući Ustav i zakon, poručuju predsedniku države da bi ipak morao da povede računa o tome šta govori.

*Milosevic mogao se desiti svakoj naciji,Kostunica samo srbima,Nikolic samo budalama!

http://www.slobodnaevropa.org/content/srbija-opozicija-za-smenu-tomislav-nikolic-nedodirljiv/26860390.html

C/p po Regijonu, samo malo zroštati imena.

Boro Mikelić o tužbi protiv Hrvatske
http://www.portal53.hr/vijesti/hrvatska-i-svijet/103-hrvatska-i-svijet/20809-boro-mikelic-o-tuzbi-protiv-hrvatske.html

Boro bi nas tužil i za napad na Jajce pred 300-400 let.
wwwg tablice

Master

 • Gost
Odg: Odnosi Republike Hrvatske i Republike Srbije
« Odgovori #159 : Svibanj 14, 2015, 11:55:50 prijepodne »
http://www.vecernji.hr/svijet/rehabilitiran-voda-cetnickog-pokreta-draza-mihailovic-1005466

Evo svim ljubiteljima Jugoslavije (inače djelu druga Tita ) jedan pozdrav od njihove braće iz Srbije, ili bolje reči REGIONA, dragog osovini  SDP-Pusič-Josipović-Milanče ... pa vi glasajte za njih i veličajte ih po forumima !
Izgleda da su kojekakvi pusiči u krivoj državi tražili FAŠISTE.Baš me zanima kaj Pupovac misli....vjerojatno isto kaj i kokoši na ovom forumu.
« Zadnja izmjena: Svibanj 14, 2015, 12:02:04 poslijepodne Master »

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Odnosi Republike Hrvatske i Republike Srbije
« Odgovori #160 : Svibanj 14, 2015, 04:48:54 poslijepodne »
Klin se klinom zbija...
wwwg tablice

Offline koko-vg

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 2881
 • Karma: +0/-0
 • Mr - Lu= 15 ? HA HA HA !
Odg: Odnosi Republike Hrvatske i Republike Srbije
« Odgovori #161 : Svibanj 14, 2015, 07:08:57 poslijepodne »
Hrvatska Vlada je, kao pogrešnu i neprihvatljivu reviziju povijesti, osudila odluku beogradskog Višeg suda o rehabilitaciji četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića čiji je četnički pokret u Drugom svjetskom ratu, ističu u Banskim dvorima, bio na strani zla što nikakva sudska odluka ne može promijeniti.

"Odluka Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji ratnog zločinca Draže Mihailovića pogrešna je i neprihvatljiva. Vlada Republike Hrvatske oštro osuđuje takvu reviziju povijesti jer je četnički pokret na čelu s Dražom Mihailovićem bio na strani zla i nepravde, surađivao je s fašističkim i nacističkim snagama, poražen je u Drugom svjetskom ratu i te činjenice ne može promijeniti nikakva sudska odluka", navode u Vladi.

Zaključuju kako je rehabilitacija ratnih zločinaca u suprotnosti s vrijednostima antifašizma, demokracije i suradnje na kojima se temelji moderna Europa.
Karamarko: Presuda će sigurno utjecati na odnose sa Srbijom

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko upozorio je da će presuda sigurno utjecati na odnose dviju zemalja. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić ocijenio je kako je rehabilitacija teška pogreška, ista kakva bi bila da se rehabilitira Adolf Hitler ili Ante Pavelić, dok je bivši predsjednik Stjepan Mesić odluku srpskog suda proglasio 'pravosudnim i političkim skandalom.'

Odluka Višeg suda u Beogradu za Josipa Salapića je skandalozna, za Igora Kolmana nedopustiva, dok Dragica Zgrebec poručuje da to znači "povratak u mračna vremena Republike Srbije".
Povodom odluke Vrhovnog suda u Beogradu priopćenjem se oglasila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

- Iznimno sam neugodno iznenađena presudom Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji ratnog zločinca Draže Mihailovića te kao Predsjednica Republike Hrvatske najodlučnije osuđujem svaki pokušaj povijesnog revizionizma, stoji u priopćenju.

- Ta presuda ne može izbrisati zlodjela četničkog pokreta, počinjena u suradnji s nacistima i fašistima tijekom Drugog svjetskog rata, koja su svim narodima na ovim prostorima, donijela velike patnje i stradanja. Ostaje i činjenica kako je taj pokret doživio svoj potpuni poraz u Drugom svjetskom ratu, ali i prije 20 godina u agresiji na Hrvatsku.

- Držim kako se, gledajući u zajedničku budućnost u Europskoj uniji, konačno treba odmaknuti od politiziranja prošlosti, već povijest prepustiti povjesničarima.
Neovisno o odluci beogradskog suda Hrvatska i dalje drži da je četnički vođa Draža Mihailović bio ratni zločinac, priopćeno je u četvrtak iz ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Viši sud u Beogradu u četvrtak je usvojio zahtjev za rehabilitacijom četničkog vođe u Drugom svjetskom ratu i ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića.

Ta odluka "ne mijenja hrvatski stav da je on ratni zločinac i zapovjednik kolaboracionističke vojske poražene u Drugome svjetskom ratu", priopćeno je iz MVEP-a.
Saborski zastupnik i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u četvrtak je izjavio kako, kao antifašist i sljedbenik partizanskog pokreta, nema razumijevanja za odluku beogradskog Višeg suda, koji je usvojio zahtjev za rehabilitacijom četničkog vođe u Drugom svjetskom ratu i ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića.

"Kao zagovornik i sljedbenik antifašističkih vrijednosti i partizanskog pokreta sasvim sigurno nemam razumijevanja za tu odluku", kratko je Pupovac rekao novinarima u Puli, gdje je s ostalim saborskim zastupnicima nacionalnih manjina potpisao Deklaraciju protiv nesnošljivosti i etnocentrizma u Hrvatskoj.
Odluka Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji četničkog vođe u Drugom svjetskom ratu i ratnog zločinca Draže Mihailovića za Josipa Salapića (HDSSB) je skandalozna, za Igor Kolmana (HNS) nedopustiva, dok Dragica Zgrebec (SDP) poručuje da to znači "povratak u mračna vremena Republike Srbije".

"Za nas je ova odluka skandalozna. Ta zemlja kao da se vraća u prošlost, a ne okreće se budućnosti", izjavio je u četvrtak saborski zastupnik HDSSB-a Josip Salapić novinarima u Hrvatskom saboru.

Ne bi ga, kaže, čudilo da se sutra donese i odluka da se rehabilitira Vojislava Šešelja, koji je otvoreno prijetio Hrvatskoj, i u smislu teritorijalnih pretenzija i ratnih pokliča.

"Mislim da je Srbija ovim potezom i skandaloznom odlukom učinila korak unazad u odnosima sa Hrvatskom. Očekivali smo da ćemo savjetima pomagati susjedima, no ovo što oni rade - od Šešelja do ovakve odluke, mislim da si ta zemlja utabava put u prošlost", kazao je Salapić.

Mišljenja je i kako bi hrvatska diplomacija trebala reagirati. "Ne možemo dozvoliti da oni koji su odgovorni za tisuće i tisuće ubijenih na ovakav način budu rehabilitirani. Očekujem da se oglasi vlada, premijer i ministrica vanjskih poslova te predsjednica RH jer takve poteze susjeda ne smijemo prešutiti i zabijati glavu u pijesak. Ako se ovo danas prešuti, onda je vlada zrela za odlazak", zaključio je Salapić.

Za Igora Kolmana (HNS) takva je odluka nedopustiva, a rehabilitacija zločina i zločinaca iz Drugog svjetskog rata je apsolutno nedopsutiva.

"To sigurno nije dobra poruka i vidjet ćemo kako će se dalje stvari razvijati", poručio je.

Za Dragicu Zgrebec (SDP) ova je odluka povratak u mračna vremena Republike Srbije. "Imat će značajan odjek na njeno približavanje EU, a i u Hrvatskoj izaziva, najmanje rečeno, jednu nelagodu", kazala je Zgrebec.

Evo svim obožavateljima ustaša, par slika za uspomenu i dugo sjećanje

p.s.  svaka sličnost sa kreaturama  na ovom forumu je ...    :D


http://www.jutarnji.hr/karamarko-o-rehabilitaciji-draze-mihailovica--ovo-je-losa-stvar-koja-ce-sigurno-utjecati-na-odnos-hrvatske-i-srbije-/1348902/
... Nagađali su, sudili, prezirali, a ne poznaju me !!! lagali, izmišljali, neka su ... bili su, jesu i ostat će nebitni.

Master

 • Gost
Odg: Odnosi Republike Hrvatske i Republike Srbije
« Odgovori #162 : Svibanj 14, 2015, 09:13:43 poslijepodne »
Ne sjecam se da smo mi rehabilitirali Ustase koje sam bio siguran da ces ti spomenuti da bi opravdao svoju bradatu bracu.

Offline koko-vg

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 2881
 • Karma: +0/-0
 • Mr - Lu= 15 ? HA HA HA !
Odg: Odnosi Republike Hrvatske i Republike Srbije
« Odgovori #163 : Svibanj 15, 2015, 10:35:50 prijepodne »
koliko se može primjetiti, pamćenje ti nije jača strana, pa da podsjetim ... niti su bradati moja braća niti imam bilo kakve veze s ustašama, koje neki na ovom forumu veličaju, a ako si sebe prepoznao pod onim "kreature" ... nisi ti kriv .... majka priroda i tata mađioničar ...
... Nagađali su, sudili, prezirali, a ne poznaju me !!! lagali, izmišljali, neka su ... bili su, jesu i ostat će nebitni.

Master

 • Gost
Odg: Odnosi Republike Hrvatske i Republike Srbije
« Odgovori #164 : Svibanj 15, 2015, 10:42:04 prijepodne »
koliko se može primjetiti, pamćenje ti nije jača strana, pa da podsjetim ... niti su bradati moja braća niti imam bilo kakve veze s ustašama, koje neki na ovom forumu veličaju, a ako si sebe prepoznao pod onim "kreature" ... nisi ti kriv .... majka priroda i tata mađioničar ...
Tvoja kultura je ista onoj kakvu imaju rehabilitirani,kreature su ti oni u koloni za kojima si ti plakao poslije OLUJE (plakao i na forumu a i u stvarnosti ),dakle tvoja brača.Rehabilitirane kreature ti je Tito primio u partizane nakon brijanja brade,te su oni pobili jako puno nedužnih Hrvata.Evo ti par slika o tvojim osloboditeljima koji su BANA JELAČIĆA okovali daskama jer im je sve HRVATSKO mrsko ko i tebi uostalom.Vidimo i razdragano mnoštvo koje ih je dočekalo.Ovu treču ostavljam tvom opančarskom mozgu da sam zaključi o vjerskim slobodama za vrijeme komunizma.

p.s. zaboravio si spomenut katoličku crkvu...malo seniliš vidim.
« Zadnja izmjena: Svibanj 15, 2015, 11:15:19 prijepodne Master »