Budući da imam osobno iskustvo sa legalizacijom mog objekta odlučila sam isto podijeliti s vama u nadi da se neće pojaviti neprimjereni komentari radi kojih inače izbjegavam bilo koji forum.
Odlučila sam legalizirati svoju kuću koju sam naslijedila iza oca jer znam da veličinom ne odgovara građevinskoj dozvoli niti projektu, a i sama sam u dvorištu bespravno sagradila garažu.
Prvo sam se raspitala kako ide cijeli postupak, koliko što košta, što se od papira mora imati i nitko mi puno stvari nije znao objasniti.
Ali sada sam puno "pametnija" pa ću vam probati opisati kako je to sve išlo kod mene.
Otišla sam kod goričkog poznatog arhitekte i on je rekao da će mi sve srediti te će me to koštati 4 eura po kvadratnom metru. Ostavila sam mu građevinsku dozvolu i projekt kuće koji sam imala, rekla da kuća uopće nije građena prema projektu, da je površinom veća od onoga što piše u građevinskoj dozvoli. Potpisali smo ugovor, platila sam mu predujam.
Nakon toga su došli arhitektovi djelatnici, izmjerili kuću i garažu. Onda sam čekala da se nacrta snimak izvedenog stanja. On u potpunosti mora odgovarati stanju u kući ( moraju biti točne mjere svake prostorije, nacrtana vrata, prozori, balkoni, natkrivene i nenatkrivene terase).
Imala sam sreću da mi nije trebao geometar za geodetski snimak jer imam već u katastru ucrtanu kuću i garažu pa sam trebala samo položajni nacrt u 3 primjerka( dobije se u katastru, košta 80,00 kn i čeka se par dana).
Arhitekta je našao ovlaštenog inženjera građevine koji mi je za 2.500,00 kn napravio izjavu o statici zgrade jer je moj objekt veći od 400 m2 ( tu se računa podrum, prizemlje, kat, tavan + garaža + terasa a ja sam mislila kako ću "jeftino" proći ne računajući tavan, terasu, balkon i ne računajući dio kuće koji je legalno sagrađen ) Tada sam postala svjesna da niti arhitekta neće biti tako jeftin kako sam mislila. I nije bio jer su se kvadrati samo povećavali. Zato se dobro raspitajte što ulazi u cijenu. Svi govore o bruto razvijenoj površini i kompleksnosti građevine a onda vas na kraju to košta više nego ste mislili.
To bi bilo sve za početak. Sada se predaje zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju Odjelu za graditeljstvo odnosno u pisarnici u "Općini" sa taksom od 70,00 kuna. Zahtjev sam predala u 6 mjesecu 2012.godine.
Do sada sam iskeširala oko 17.000,00 kuna.
Onda je cijeli predmet došao referentu koji je pregledao zahtjev sa priloženim nacrtom (projektom) i izašao na očevid ( 4 mjeseca od predaje zahtjeva). Tada je na terenu referent ponovo mjerio, pregledao sve prostorije, balkone i terase, udaljenost od susjednih parcela i utvrdio da objekt odgovara uvjetima za legalizaciju.
Nakon toga se dva mjeseca ništa nije događalo pa sam nazvala telefonom i dobila obavijest da su zainteresirane stranke pozvane na uvid. Zainteresirane stranke smo ja, desni, lijevi i stražnji susjed i Grad Velika Gorica ( vlasnik puta). Nismo dobili pozive već se svi zainteresirani obavještavaju putem oglasne ploče . Možeš si mislit tko ide u općinu čitati oglasnu ploču ali rekli su mi da to ide tako jer je kuća dovoljno udaljena od susjeda.
Sada cijeli predmet ide na obračun naknade za zadržavanje zgrade u prostoru ( to svi zovu kazna) . Može se platiti jednokratno i popust je 25% ili na rate za iznose veće od 1.500,00 kuna bez kamata.
Kada se plati ta naknada ili prva rata dobiva se rješenje o izvedenom stanju čiji je sastavni dio tehnička dokumentacija izrađena u postupku legalizacije.
Rješenje o izvedenom stanju sam dobila u veljači ove godine. Nakon toga se čeka oko 3 tjedna da isto postane pravomoćno. Sada sam s rješenjem otišla u Općinu da mi na njega stave štambilju pravomoćnosti. I onda sam isto sa prijedlogom za pozitivnu zabilježbu predala u gruntovnicu da se upiše da je objekat legaliziran.
Do danas nisam dobila rješenje za plaćanje komunalnog i vodnog doprinosa iako u e-pisarnici Grada Velika Gorica piše da je na obračunu. I bolje da nisam jer je komunalni doprinos pojeftinio. Ja znam i koliko ću platiti jer mi je kuća u 1 zoni, dakle 78 kn po kubiku bespravno sagrađenog, ali imam popust od 20% jer mi kuća nema preko 1200 kubika i još 20% ako plaćam odjednom. Vodni doprinos je 10,50 kn po kubiku bespravno sagrađenog.
Toliko za sada.