Autor Tema: Bioelektrana pred vratima Gorice  (Posjeta: 185011 )

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Bioelektrana pred vratima Gorice
« : Rujan 21, 2011, 05:21:40 poslijepodne »
21.09.2011
Bioelektrana pred vratima Gorice
Bioelektrana-toplana na šumsku biomasu je pred vratima Velike Gorice, kako u prostornom jer će se smjestiti na Sisačkoj cesti kod skretanja za Novo Čiče tako i u vremenskom smislu jer će proraditi već 2015.godine.

- Radi se o vrlo bitnom projektu za Veliku Goricu, ali i jednom od 30 najvažnijih investicijskih projekata Vlade RH u narednom razdoblju i on će u mnogočemu promijeniti fizionomiju Velike Gorice, ne samo u energetskom smislu. Ovime se Velika Gorica potvrđuje kao grad razvoja i investicija, vrijednost bioelektrane je 65 milijuna eura - kazao je na predstavljanju projekta gradonačelnik Dražen Barišić.

HEP Obnovljivi izvori energije d.o.o. i HEP Toplinarstvo d.o.o., kao investitori, nakon razmatranja više lokacija odabrali su Veliku Goricu zbog prometne infrastrukture, mogućnosti kogeneracije s toplinskim sustavom te blizine sirovine za rad postrojenja. U krugu od 50 km nalazi se dovoljna količina biomase za godišnje potrebe bioelektrane-toplane (BE-TO), a iz HEP-a uvjeravaju da nema opasnosti za šumski fond jer se kao gorivo koristi "šumski otpad" koje će osigurati Hrvatske šume čišćenjem šuma.

Centralizirani toplinski sustav mijenja koncept

U centraliziranom toplinskom sustavu Velike Gorice (CTSVG) danas je 14 kotlovnica na koje se grije 5900 stanova odnosno 21 tisuća stanovnika koji žive u zgradama. Toplinom se tako opskrbljuje oko 53 posto stambenih jedinica odnosno oko 62 posto stanovništa V.Gorice kroz zakupljenih 58 MW toplinske energije. Od 14 kotlovnica u pogonu će ostati samo plinska kotlovnica Galženica 3, a ostale će se spojiti na centralni toplovod.

- Postojeća postrojenja su relativno stara, niska im je iskoristivost i utjecaj na okoliš je vrlo velik, dok će sa uvođenjem bioelektrane-toplane centralizirani toplinski sustav se osuvremeniti i povećati sigurnost opskrbe toplinom i električnom energijom - kaže mr.sc. Tomislav Virkes.

Postrojenje će proizvoditi 20 MW električne energije te 35 MW toplinske energije. Većinu godine će raditi samo bioelektrana, a u zimskim uvjetima do vršne potrebe od 70 MW (300 do 500 sati godišnje) uključit će se kotlovi na zemni plin u sklopu BE-TO postrojenja. U CTS sustavu će ostati i rezervno postrojenje Galženica 3, koje se trenutno prebacuje na zemni plin, a koje će se paliti u slučaju kvara BE-TO postrojenja.

Gašenje malih kotlovnica u gradskim četvrtima značajno će poboljšati kvalitetu zraka, no još nije poznato kako će novi centralizirani sustav utjecati na cijenu grijanja.

HEP OIE i HEP Toplinarstvo pripremili su niz studija koje su potvrdile opravdanost investicije, a ove godine će biti gotov idejni projekt te očekuju i lokacijsku dozvolu. Ishođenje građevinske dozvole uz glavni projekt će biti tokom 2012. godine, a završetak gradnje se očekuje 2015.godine. U gradnji će se zaposliti 120 osoba, a u postrojenju će po završetku raditi 20 zaposlenika. Europska KfW banka je već pokazala interes za financiranje.

Zbog važnosti ovoga projekta zatražili smo kompletne prezentacije te ih možete preuzeti ovdje i ovdje.
http://www.vgdanas.hr/download/Prezentacija%20projekta-BE-TO%20Velika%20Gorica.pdf
http://www.vgdanas.hr/download/Velika%20Gorica-2011%20-Virkes-1.pdf

http://www.vgdanas.hr/Info/Clanak/3202/bioelektrana-pred-vratima-gorice.aspx
wwwg tablice

Offline koko-vg

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 2881
 • Karma: +0/-0
 • Mr - Lu= 15 ? HA HA HA !
Odg: Bioelektrana pred vratima Gorice
« Odgovori #1 : Rujan 21, 2011, 07:54:48 poslijepodne »
Baš me zanima kaj budu na to rekli u BIOMASI i PANI u Turopolju (a ima i još igrača na ovom terenu - Škrinjarić, Landeka ...) koji isto to pokušavaju napraviti već duže vrijeme ... ?
... Nagađali su, sudili, prezirali, a ne poznaju me !!! lagali, izmišljali, neka su ... bili su, jesu i ostat će nebitni.

cba

 • Gost
Odg: Bioelektrana pred vratima Gorice
« Odgovori #2 : Rujan 21, 2011, 10:27:17 poslijepodne »
SAamo nam još to smeće od zagađivaća treba. Greadite si to ruglo zagađivaćko na trgu S. Radića.

Offline koko-vg

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 2881
 • Karma: +0/-0
 • Mr - Lu= 15 ? HA HA HA !
Odg: Bioelektrana pred vratima Gorice
« Odgovori #3 : Rujan 21, 2011, 10:30:15 poslijepodne »
... Ti si kao neki stručnjak po tom pitanju (mada ispod tvog nicka piše da se učiš pisati ... ) ? Kaj bi radije kakvu nuklearku tu iza Gorice ? Ako se fakat kužiš u to, objasni nam zakaj je to loše rješenje za nas ?
... Nagađali su, sudili, prezirali, a ne poznaju me !!! lagali, izmišljali, neka su ... bili su, jesu i ostat će nebitni.

cba

 • Gost
Odg: Bioelektrana pred vratima Gorice
« Odgovori #4 : Rujan 21, 2011, 10:33:19 poslijepodne »
Kao što sam napisao narciso, napravite si ju na trgu S. Radića. A to kaj piše ispod objesi si mačku o rep.

Offline ulysses

 • Iskusni član
 • ****
 • Postova: 296
 • Karma: +0/-0
Odg: Bioelektrana pred vratima Gorice
« Odgovori #5 : Rujan 21, 2011, 10:35:07 poslijepodne »
SAamo nam još to smeće od zagađivaća treba. Greadite si to ruglo zagađivaćko na trgu S. Radića.

Tupsone, zagađivača i imaš na Trgu Stjepana Radića. I na Trgu Maršala Tita i po cijeloj Gorici. Zato se i radi bioelektrana.

cba

 • Gost
Odg: Bioelektrana pred vratima Gorice
« Odgovori #6 : Rujan 21, 2011, 10:38:47 poslijepodne »
Tupson te napravio. Baš zato napravite si još jednu tamo.

Offline koko-vg

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 2881
 • Karma: +0/-0
 • Mr - Lu= 15 ? HA HA HA !
Odg: Bioelektrana pred vratima Gorice
« Odgovori #7 : Rujan 21, 2011, 11:17:23 poslijepodne »
... sa ovoliko postova koliko si napisao ispada da si zelen, balavac, popišanko, da ne nabrajam dalje i to ti ne daje nikakvo pravo da vrijeđaš bez ikakvog razloga. Kao što sam ti i napisao, ako si po toj tematici doma više nego drugi, napiši zašto je to loše, a ako ne znaš, daj začkomi i ne kaki, da ti tak moram reči.
... Nagađali su, sudili, prezirali, a ne poznaju me !!! lagali, izmišljali, neka su ... bili su, jesu i ostat će nebitni.

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Bioelektrana pred vratima Gorice
« Odgovori #8 : Rujan 22, 2011, 08:47:22 poslijepodne »
Velika Gorica bez velikih dimnjaka
22.09.2011.
Tvrtka HEP – Obnovljivi izvori energije d.o.o. (HEP OIE) intenzivno radi na pripremi projekta kogeneracijske elektrane na šumsku biomasu pored Velike Gorice. Do 2015. godine, kada bi elektrana trebala biti dovršena, sadašnje velikgoričke toplane bi prestale s radom, čime bi se znatno smanjilo onečišćenje zraka u gradu čađom i sumpornim spojevima. Donosimo cjeloviti tekst kojim je javnosti predstavljen ovaj projekt.

Lokacija u gospodarskoj zoni
Lokacija planiranog zahvata nalazi se unutar gospodarske zone proizvodno-poslovne namjene Štuki. Lokacija je odabrana nakon detaljne višekriterijske analize nekoliko potencijalnih lokacija. Prilikom odabira razmatrana je blizina grada, toplinske mreže, električne mreže, ceste, opskrbe vodom i utjecaj na okolinu. S obzirom na namjenu same lokacije kao gospodarske zone, te uz sve navedene kriterije, zaključeno je daje lokacija Štuki optimalna za izgradnju bioelektrane.

Drvna sječka kao osnovno gorivo
Osnovno gorivo za pogon bioelektrane bit će drvna sječka, koja se proizvodi od ostataka od čišćenja šuma, kao što su oblica, granjevina, sječka, korijenje, kora i lišće. Dosadašnja istraživanja i terenski uvid pokazao je da u okruženju od 50km od lokacije buduće bioelektrane postoje dovoljne količine sirovine za proizvodnju drvne sječke. Sječka će se nabavljati od Hrvatskih šuma, s kojima HEP OIE još od 2007. ima potpisan Sporazum o suradnji na projektima obnovljivih izvora energije. Transport pripremljene drvne sječke sa skladišta šumarije do bioelektrane predviđen je kamionskim prijevozom. Očekuje se da će prosječno 28 kamiona dnevno dopremati drvnu sječku u bioelektranu. Izvedbom skladišta odgovarajućeg kapacitetana na lokaciji zahvata, izbjeći će se dobava tijekom vikenda i praznika te noću.

Proračunska godišnja potrošnja drvne sječke iznosi 210.000 tona. Prednost korištenja drvne sječke u odnosu na fosilna goriva je i neusporedivo manja emisija štetnih plinova i otpadnih tvari. Računa se da je opterećenje atmosfere s ugljičnim dioksidom tijekom rasta biljke zanemarivo, ukoliko su sječa i prirast drvne mase u održivom odnosu. Budući da je korištena drvna sječka prijašnjih godina (za vrijeme rasta) trošila ugljični dioksid, ovaj ciklus gotovo je CO2 neutralan i tako pogodan za usporavanje globalnih promjena klime.

Pogon bioelektrane
Bioelektrana se sastoji od niza nužnih sustava za njezin normalni pogon, kao što su postrojenje za prihvat goriva, kotlovsko postrojenje, turbina, izmjenjivači topline, pogon za pripremu vode, rashladna postrojenja, postrojenje za čišćenje dimnih plinova, rasklopno postrojenje, itd.
Iz bioelektrane će se toplinska energija plasirati u centralni toplinski sustav grada Velike Gorice kojim upravlja HEP Toplinarstvo. Pritom će se postojeći toplinski sustavi na lako loživo ulje zamijeniti centralnim toplinskim izvorom iz ekološkog obnovljivog izvora energije na lokaciji bioelektrane. U svrhu rezerve, od postojećeg toplinskog sustava zadržat će se jedino kotlovnica Galženica III koja će raditi na prirodni plin. Predloženim konceptom doći će do znatnog
smanjenja emisija onečišćujućih tvari u zrak na području grada Velike Gorice i prebacivanje toplinske opskrbe grada na ekološki prihvatljivije alternative. Dodatnu vrijednost predstavlja i činjenica da će se bioelektrana nalaziti izvan grada, čime se smanjuje ukupna buka i ne narušava se izgled stambenih četvrti.
Za uspostavu toplinske opskrbe bit će neophodno izgraditi i novi magistralni vrelovod od lokacije bioelektrane Velika Gorica do postojećih dislociranih proizvodnih objekata (kotlovnica) HEP-Toplinarstva, te do područja s potencijalnim novim potrošačima toplinske energije, kako bi se cjelokupni (postojeći i planirani) toplinski konzum povezao u jedinstveni toplinski sustav.
Ukupna bruto godišnja proizvodnja električne energije iznosi otprilike 150.000 MWh, što je dovoljno za godišnju opskrbu oko 50.000 kućanstava električnom energijom, dok predviđena godišnja neto proizvodnja topline iznosi 125.000 MWh.

Bioelektrana i okoliš
Iako je drvna sječka ekološki prihvatljiv izvor energije, tijekom rada bioelektrane Velika Gorica ipak će doći do pojave emisija u okoliš. Odgovarajućim konstrukcijskim rješenjima, te će se emisije umanjiti na prihvatljivu razinu za okoliš i ljude.
U procesu izgaranja drvne sječke nastaju kruti ostaci (šljaka i pepeo) te dimni plinovi. Šljaka i pepeo ne spadaju u kategoriju opasnog otpada, a za njihov prihvat i privremeno skladištenje predviđena je izgradnja zatvorenih sustava na lokaciji zahvata. U konačnici kruti ostaci izgaranja otpremaju se na odgovarajuću deponiju.

Dominantne emisije onečišćujućih tvari u zrak općenito predstavljaju krute čestice, oksidi sumpora i oksidi dušika. Planirana bioelektrana pritom će raditi u skladu s domaćim i međunarodnim direktivama o ograničenju emisija. Prilikom izgaranja drvne biomase u cirkulirajućem fluidiziranom sloju većina krutih ostataka izgaranja odvaja se u obliku šljake i pepela na dnu ložišta te konvektivnog kanala ložišta, dok manji dio, otprilike 20% od ukupnih krutih ostataka, je nošen dimnim plinovima u obliku fine prašine. Prije ispuštanja u atmosferu, dimni plinovi će proći kroz uređaj za pročišćavanje (impulsni vrećasti filtar) gdje se koncentracija čestica smanjuje ispod granične vrijednosti. Zbog niskog sadržaja sumpora u drvnoj sječki, emisija oksida sumpora je nekoliko puta niža od granične vrijednosti. Emisija dušikovih oksida bit će manja od granične vrijednosti zbog primijenjene tehnologije izgaranja u cirkulirajućem fluidiziranom sloju (CFB) te izvedbe primarnih mjera za smanjenje. Emisije ugljikovog monoksida, ostalih ugljikovodika i neizgorenog ugljika relativno su niske zbog turbulencija unutar fluidiziranog sloja i separatora te dovoljnog vremena zadržavanja goriva u kotlu. Ostale onečišćujuće tvari kao što su teški metali, fluorovodik, halogeni spojevi, nesagorivi ugljikovodici, ne-metanski hlapljivi organski spojevi (NMVOC) i dioksini emitiraju se u manjim količinama te se ne očekuje njihov bitan negativan utjecaj na okoliš. Tijekom rada postrojenja pojavit će se tehnološke, sanitarne i oborinske otpadne vode.
Dominantni izvor tehnoloških otpadnih voda je sustav kemijske pripreme vode te ispusti iz kotlovskog postrojenja i rashladnog sustava. Otpadne vode će se zbrinjavati na lokaciji zahvata u uređaju za pročišćavanje otpadnih voda, a potom ispuštati u sustav javne odvodnje sukladno uvjetima definiranim u Pravilniku o graničnim vrijednostima emisija otpadnih voda (NN 87/10). Strukture postrojenja BE-TO vizualno će najizloženije biti s državne ceste D30 koja prolazi
neposredno uz planiranu lokaciju na području između grada Velike Gorice i naselja Staro Čiče. Pravilnim odabirom boje i teksture fasade s ciljem smanjivanja kontrasta te propisivanjem izrade projekta krajobraznog uređenja smanjit će se utjecaj zahvata na vizualne kvalitete.
Dodatni nepovoljni vizualni utjecaj može se pojaviti u obliku maglice nastale iz rashladnog sustava postrojenja. U svrhu smanjenja navedenog utjecaja odabrano je tehničko rješenje sa vlažno-suhim rashladnim tornjevima, kojima je moguće eliminirati pojavu stvaranja maglice, osim u nepovoljnim klimatskim uvjetima u zimskom razdoblju.

Bioelektrana i lokalna zajednica
Osim pogodnosti proizvodnje električne energije i topline iz obnovljivog izvora energije, realizacijom planirane bioelektrane ostvaruju se i neposredne koristi za lokalnu zajednicu.
Direktne mjerljive koristi ostvaruju se naplatom poreza, prireza, doprinosa, naknada i koncesija. Indirektne koristi ostvaruju se zapošljavanjem ljudi i angažmanom tvrtki kao dobavljača roba iusluga tijekom izgradnje i korištenja zahvata. Tijekom izgradnje predviđa se da će broj zaposlenih iznositi od 80 do 120, a tijekom rada pogona od 15 do 20 ljudi. Nositelji investicije su poduzeća u sastavu HEP grupe – HEP OIE i HEP Toplinarstvo, odnosno100% hrvatska
poduzeća, a bioelektrana je uvrštena i među prioritetne projekte Vlade Republike Hrvatske.

Što slijedi?
Za projekt bioelektrane Velika Goricado sada je pripremljeno idejno tehničko rješenje i investicijska studija a na temelju izrađene studije utjecaja na okoliš podnesen je zahtjev za procjenu utjecaja na okoliš pri Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. U tijeku je izrada idejnog projekta. Nakon provedene procedure pri Ministarstvu, što uključuje i javnu raspravu, nastavit će se s ishođenjem lokacijske dozvole. Za predviđeni način priključka na elektroenergetski sustav već je dobiveno pozitivno mišljenje operatora prijenosnog sustava, a o projektu su informirane i ostale relevantne institucije – Agencija za zračni promet, ceste, itd., te se ne očekuju problemi pri ishođenju lokacijske dozvole. Trenutnim vremenskim planom predviđeno je ishođenje građevinske dozvole krajem 2012. godine, a puštanje bioelektrane u pogon 2015. godine.
http://www.gorica.hr/2011/09/velika-gorica-bez-velikih-dimnjaka/#more-9309
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Bioelektrana pred vratima Gorice
« Odgovori #9 : Rujan 22, 2011, 08:49:25 poslijepodne »
Od čega se dela sečka?
Baš i nis čul da se Šumarija bavi z "sečkajnem"...
Kaj se pak granjevine,brkov,truloga,sušcov,penov i sl. "šumskoga otpada" (tak nekaj i ne postoji v šume,tam se ima svo mesto) dotikavle to je * od posla de ni 'penez,a ak pak postane komercijalno cena struje i topline ode v nebo.Još nis videl stroj kaj bi po brege i blatu išel sečkat ( ne mislim na 539 de luxe ;) ) a ak je to nekaj veliko treba bi mu "put" napraviti.Nekak mi se čini da bu tu prava šuma dobila po čuče.

Trenutno se dela novi "odžak" v Gaženice teri bu v funkcije tri lete..?

219000 t drvene sečke-kulko je to pepela?
(luga,lužine...)

150000 MWh EE (-> 50000 hiže)
+ 125000 MWh topline ( ? hiže)

"impulsni vrećasti filtar"
1.Nis nekakov stručnak ali of filter zna dušiti postrojenje pak je jednostavneje "malo" se "prešaltati" na "direktno".
2.Te vreče su muka ježeva za premeniti a bome je treba i vremena...
wwwg tablice

Offline koko-vg

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 2881
 • Karma: +0/-0
 • Mr - Lu= 15 ? HA HA HA !
Odg: Bioelektrana pred vratima Gorice
« Odgovori #10 : Rujan 22, 2011, 09:12:34 poslijepodne »
Možda će nekima sad biti jasnije ... (naravno da će se naći i onih koji će tvrditi da su još prije 20 - 30 godina radili na tome)

Dok je biomasa jedan od izvora energije kojemu zemlje u Europi sve više otvaraju svoja tržišta, u Hrvatskoj je njeno iskorištavanje još uvijek nejasna tematika. Proizvod iz drvene biomase „PELET“ koji sve više osvaja europska tržišta, u Hrvatskoj je relativno nepoznat kao alternativni izvor energije.  Kada je u pitanju potrošnja peleta kao alternativnog izvora energije, potrošači u Hrvatskoj uglavnom troše svega 2 % tog proizvoda dok ostatak odlazi u izvoz, jer domaća potrošnja tog energenta dosad nije ničim poticana."U Hrvatskoj se godišnje potroši oko 5000 tona peleta dok ostatak odlazi na tržište Austrije, Slovenije i Italije.     

PREDNOSTI:
Ekološke suprednosti biomase njena obnovljivost i potrajnost.
Opterećenje atmosfere s CO2 gotovo je zanemarivo.
Eliminacija velikih ekoloških katastrofa prilikom transporta energenata.
Gospodarske su prednosti biomase smanjenje uvoza fosilnih energenata.
Sigurnost opskrbe energijom.
... Nagađali su, sudili, prezirali, a ne poznaju me !!! lagali, izmišljali, neka su ... bili su, jesu i ostat će nebitni.

Offline lostcase

 • Učim se pisati
 • **
 • Postova: 74
 • Karma: +0/-0
Odg: Bioelektrana pred vratima Gorice
« Odgovori #11 : Rujan 22, 2011, 11:31:19 poslijepodne »
... Ti si kao neki stručnjak po tom pitanju (mada ispod tvog nicka piše da se učiš pisati ... ) ? Kaj bi radije kakvu nuklearku tu iza Gorice ? Ako se fakat kužiš u to, objasni nam zakaj je to loše rješenje za nas ?

Pokusavas bit ironican vidim, ali od nuklearke je manje stete nego od termoelektrane. ( iako Velikogoricko podrucje nije pogodno za njenu izgradnju ).


Offline koko-vg

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 2881
 • Karma: +0/-0
 • Mr - Lu= 15 ? HA HA HA !
Odg: Bioelektrana pred vratima Gorice
« Odgovori #12 : Rujan 23, 2011, 06:49:30 prijepodne »
da, ja sam ironičan pogotovo nakon Japana (barem kaj se nuklearki dotikavle) Mada tvrdiš da si izgubljeni slučaj, zašto je to po tebi loše rješenje ?
... Nagađali su, sudili, prezirali, a ne poznaju me !!! lagali, izmišljali, neka su ... bili su, jesu i ostat će nebitni.

Offline Ego

 • Skoro pa pravi član
 • ***
 • Postova: 128
 • Karma: +0/-0
Odg: Bioelektrana pred vratima Gorice
« Odgovori #13 : Rujan 23, 2011, 11:39:37 poslijepodne »
Uf... da je netko dovoljno pametan da krene razvijati nuklearnu industriju. Nažalost, uz ovu našu polupismenu bagru, o tako nečemu možemo samo sanjati. Još ćemo mi skupo plaćati srpsku struju kako je krenulo...

Jaguar

 • Gost
Odg: Bioelektrana pred vratima Gorice
« Odgovori #14 : Rujan 24, 2011, 10:24:13 prijepodne »
A jel se nije mogla pronaći neka "pametnija" lokacija od ove? Ono na ulazu u Grad, tik pred samim gradom, spomenik šljake i smeća. Osim toga od Jezera bi u budućnost trebali napraviti turistički i rekreacijski brend?

Meni je samo lokacija sporna i što grad i građani dobivaju s tim? Projekt je inače dobar.