Autor Tema: Liberalizacija tržišta električne energije  (Posjeta: 9460 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sledgehammer

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 5157
 • Karma: +4/-3
 • Spol: Muški
 • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Liberalizacija tržišta električne energije
« : Lipanj 23, 2013, 01:15:15 poslijepodne »
http://www.24sata.hr/biznis/citajte-sitna-slova-ugovori-za-struju-kriju-nam-mnoge-zamke-320136?utm_source=Facebook&utm_medium=Status&utm_content=320136&utm_campaign=FB+page+statusi

Nakon što su slovenski GEN-I i njemački RWE javnosti predstavili ponude za distribuciju struje za koje tvrde da su najpovoljnije, mnogo pitanja ostalo je neodgovoreno.

Istražili smo što sve trebate znati prije nego što donesete odluku o tome trebate li promijeniti opskrbljivača i koju ponudu izabrati. Proučili smo i sitna slova u ugovorima koje tvrtke nude potrošačima na potpis.

Primjerice, njemački RWE novim klijentima nudi popust od 12 posto ako sklope ugovor na tri godine, no popust se odnosi samo na prvih 12 mjeseci, a opskrbljivač poslije može mijenjati cijenu struje kako želi. Doduše, obvezuju se da će ona biti niža od HEP-ove, no ne i koliko. Sličnu odredbu ima i GEN-I. Obje tvrtke, nakon isteka prvog ugovora, ako sami ne zatražite raskid u određenom roku, automatski ga produljuju još godinu dana. Zato je važno nakon promotivnih akcija u prvoj godini, u kojoj vam se daje mjesec dana besplatno i to uračunava u prosjek ili se daje popust, znati koliko struja novih dobavljača inače stoji. Njihovi cjenici objavljeni na stranicama ne sadrže brojne naknade koje ćete i dalje plaćati, a koje su u HEP-ovu kilovatsatu.

Nezavisni izračuni pokazuju da bi u konačnici računi trebali biti manji oko šest posto, ali riječ je o prosjecima. Zato je važno dobro se pripremiti jer vama račun može biti i manji, ali i veći od prosjeka.
Tražite da vam izračunaju kolika će biti ušteda!

Mogu li prijeći drugoj tvrtki ako sam HEP-u ostao dužan?

Ne. Dužnici moraju prvo podmiriti dugovanje HEP-u, tek onda mogu promijeniti opskrbljivača.

Što ako ne platim račun na vrijeme?

U tom slučaju novi dobavljač može vam zaračunati kamate. Ako ne podmirite dugovanje 15 dana od dobivanja njihove pismene obavijesti, mogu zatražiti od HEP-a da vam isključi struju.

Koga zovem ako nestane struje ili imam neki problem s brojilom?

I dalje zovete HEP, odnosno Elektru, jer su oni i dalje zaduženi za prijenos i distribuciju električne energije te trebaju otkloniti sve eventualne kvarove na mreži.

Što ako moj dobavljač bankrotira? Hoću li ostati bez struje?

Ne. U tom slučaju vašu opskrbu će automatski preuzeti HEP dok ne izaberete novog dobavljača.

Kakav je postupak promjene dobavljača? Moram li sam nositi papire HEP-u?

Ne, to će sve riješiti novi dobavljač. Zahtjev za promjenom dobavljača možete pronaći na njihovim internetskim stranicama. Možete im ga poslati e-mailom, poštom ili faksom. Oni će vam poslati novi ugovor koji vi morate vratiti poštom potpisan i ispunjen. Ako to učinite do 10. u mjesecu, struju po novoj cijeni dobivat ćete od 1. sljedećeg mjeseca.

Plaćam li prelazak novom dobavljaču?

Ne, to je besplatno. Samo što regulator još mora donijeti pravilnik. Obećavaju ga uskoro. Dosad se mogao opskrbljivač mijenjati svakih šest mjeseci, a ako se to čini ranije, to se plaćalo. Sad će se moći besplatno promijeniti dobavljača u roku od tri tjedna.

Mogu li svi potrošači prijeći novom dobavljaču ili postoje neke iznimke?

U svim dijelovima Hrvatske mogu prijeći samo oni koji imaju jednotarifni (plavi) model i dvotarifni (bijeli) model. Oni s narančastim i crnim ne mogu. Narančasti zato što omogućuje samonaplatu, a crni zato što je riječ o uređajima s velikom potrošnjom koje HEP direktno priključuje na mrežu. Morate prvo s njih prijeći na bijeli ili plavi model.

Što ako želim raskinuti ugovor s novim dobavljačem prije isteka ugovornog roka?

Njemački RWE u Općim uvjetima koji su sastavni dio ugovora koji potpisujete navodi da “ni jedna strana ne može raskinuti ugovor tijekom inicijalno ugovorenog trajanja ugovora”. Iznimno kupac može u svakom trenutku jednostrano raskinuti ugovor, no tada je dužan vratiti opskrbljivaču popuste koje su mu dodijelili te mu nadoknaditi troškove prijevremenog raskida. Slovenski GEN-I navodi da kupac ima pravo na slobodan izbor opskrbljivača pa zbog toga ima pravo na jednostrani otkaz ugovora.

Mogu li raskinuti ugovor ako mi dignu cijenu struje?

Da. Ako kupac nije zadovoljan novom cijenom, može besplatno raskinuti ugovor. Njemački RWE kupcu daje mogućnost raskida ugovora 20 dana od dana objave novih cijena, no o novom cjeniku vas ne moraju obavijestiti pismeno, nego putem svojih internetskih stranica koje morate redovito pratiti. Slovenski GEN-I kupca će o promjeni cijena obavijestiti 15 dana prije njihova stupanja na snagu, i to na računu ili posebnom dopisu. Također, imate 15 dana za raskid ugovora ako niste zadovoljni novim cijenama.

Hoću li i kod novog dobavljača noću plaćati jeftiniju struju, kao kod HEP-a?

Oba dobavljača nude dvotarifni model skuplje dnevne i jeftinije noćne struje, kao i HEP. Može se uzeti i jednotarifno brojilo.

Kako ću znati isplati li mi se prijeći kod novog?

Pošaljite operaterima svoju potrošnju i tražite izračune. Za prvih godinu dana i uvjete za drugu godinu. I onda to usporedite, nemojte se povoditi za izračunatim prosjecima. Svaki potrošač je poseban.

http://www.24sata.hr/biznis/svi-navalili-po-jeftiniju-struju-hep-vec-bez-1500-kucanstava-320390

U samo tjedan dana 1500 hrvatskih kućanstava potpisalo je zahtjeve za promjenu opskrbljivača električne energije nakon što su na tržište ušli slovenski GEN-I njemačka RWE Energija.

Iako je prvo bilo najavljivano kako će uštede biti oko 30 posto, bit će dosta manje. Novi opskrbljivači zaista nude nižu cijenu struje, ali kada se zbroje naknade koje se plaćaju za korištenje mreže, očitanje i opskrbu te porez, na krajnjem računu ne vidi se toliko. Ušteda će biti od šest do osam posto, otkriva Večernji list. Ipak, u današnje vrijeme to nije zanemarivo.

U ugovorima će biti određeni i penali za neuredno plaćanje, odnosno obračunavaju li se i kolike kamate dužnicima u slučaju kašnjenja s plaćanjem ispostavljenih računa. S obzirom na čestu nelikvidnost, o promjeni dobavljača treba dobro promisliti.
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Zagorec BP

 • Gost
Odg: Liberalizacija tržišta električne energije
« Odgovori #1 : Lipanj 24, 2013, 11:33:13 prijepodne »
Vlasnik HEP-a je vlada.

Vlada je donijela odluku o povečanju cijene električne energije jer je bila loša hidrološka godina(a i drugi popularni razlog - nije dugo poskupljvano).

Ta ista vlada sada kupuje el. energiju od konkurencije, bez obzira što ima vlastitu kompaniju za proizvodnju. Jako čudno, jer da nije bilo poskupljenja (nepotrebnog), ti stranci ne bi mogli niti ući na hrvatsko tržište jer se ne bi isplatilo.

Ti stranci od opreme imaju ured, fax i fikus. Nemaju ekipe koje popravljaju, nemaju.... i tako u nedogled. 

Ispada da je pokrenuto uništenje domaće kompanije koja se zove Hrvatska Elektroprivreda po modelu razlaganja na sitne djelove koji je prošla INA, T- HT... itd, itd...

Pričekajte trenutak kada će "strani investitor" koji zaradu odnosi u inozemstvo, a ne plaća ovdje ljude niti investira, odlući da mu se više ne isplati "investirati". Tada će se desiti "kalifornija",  a mi ćemo žaliti što smo energiju dali u privatne ruke, jer će trebati godine da se štete poprave.

Potrebno je HEP pročistiti od političkih uhljeba koji pojma nemaju kako se HEP vodi i prepustiti ga stručnjacima koji su ga gradili i koji ga razumiju. Samo oni znaju kako se posao vodi i kako se misli na budučnost.

BTW, vlada koristi HEP kao kompaniju preko koje diže kredite da pokrpa rupe u proračunu koje sama stvara. Kada je bila loša hidrološka godina i kada se je puno struje uvozilo (skuplje nego li se prodavalo), vlada je poskupila struju, a ova godina koja je hidrološki dobra, nije donijela smanjenje cijene el. energije, jer tako paše vladi i na taj naćin postoji prostor u koji upadaju tzv. "strani investitori".

 >:D

Offline Sledgehammer

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 5157
 • Karma: +4/-3
 • Spol: Muški
 • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Liberalizacija tržišta električne energije
« Odgovori #2 : Lipanj 24, 2013, 12:36:01 poslijepodne »
A netko bere jako dobre provizije ispod stola, onakve kakve je spominjao i Nigel Farrage u govoru u EU-"parlamentu", kada je rekao da su hrvatske političke elite dobile ispod stola 320 milijuna eura da Hrvatska bez otpora i problema uđe u EU (gdje će se za nju već pobrinuti netko moćan...)...

Želje i željice je Angela već nabajala, sada treba samo propisani recept primijeniti kao terapiju, od kojeg neće biti bolje pacijentu, ali bude liječniku (kao i uvijek...)... jer je Angela već neuvijeno sugerirala i prošlih godina kako bi mi trebali prodati i HEP, i Hrvatske vode i još neke "tričarije", a dapače se je akvizicija HT-a sa DT-om pokazao "jako dobar potez" (za Nijemce, naravno, jer tu naplaćuju 26x skuplji internet i telefoniju nego u Njemačkoj!), i da je to "pokazatelj uspješne suradnje"... pa da je bezveze da odugovlačimo sa tim prodajama...
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Offline Muha

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 1284
 • Karma: +0/-0
Odg: Liberalizacija tržišta električne energije
« Odgovori #3 : Lipanj 24, 2013, 05:21:50 poslijepodne »
Čim je Todorić objavio kupnju Slovenskog Mercatora odmah nakon toga pojavili se Slovenci sa ponudom za nižom strujom..Preočito da bi bilo slučajno
...

Offline Sledgehammer

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 5157
 • Karma: +4/-3
 • Spol: Muški
 • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Liberalizacija tržišta električne energije
« Odgovori #4 : Lipanj 24, 2013, 07:32:00 poslijepodne »
Ne bi ni posumnjao da je riječ o još jednom političkom dogovoru na temelju slovenske ucjene...
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”