Kako sam na bivšem forumu objavio na stotine i stotine viceva, odlučih da ovdje nećem... pa tako i sada ne objavljujem vic, nego tužnu istinu...
========================================
JAKO DOBAR ODGOVOR ZAGREPČANA DALMATINCU, TREBA PROČITATI I DONJI DIO TEKSTA.
Ante2007
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2007.
Slučajno sam na ovom forumu ali mi je topik bio zanimljiv pa sam cijeli pročitao.
Imam 36 godina i živim u jednom primorskom mjestu, učlanjen sam u sportsko ribolovno društvo koje postoji već godinama i članovi imaju barke i spremišta za motore vesla i ribolovni alat. Način na koji se dodjeljuju ti vezovi i spremišta je takav da ga mogu dobiti samo dugogodišnji članovi društva i stanovnici mjesta. Još moj djed a sada i moj otac i ja lovimo tamo ribe i uživamo u moru i naravno da nas taj vez košta simboličnu naknadu.
Međutim svi oni koji nisu iz našeg mjesta ili eventualno okolice tj. već generacijama ne žive
ovdje mogu biti članovi kluba ali po pitanju vezova i spremišta NEMAJU ŠTO TRAŽIT. Bilo je slučajeva da su neki ljudi prodavali barke i ustupali vez ali je klub to na neki način riješio pa se takvima oduzelo pravo na vez. Čak je i jedan bivši predsjednik kluba navodno primio i mito da bi dao nekim ljudima vez, pa su ga kasnije smjenili.
Ne moram niti spominjati da je riva izgrađena još davno i da je u njenoj izgradnji sudjelovao i moj djed a i danas kada se nešto radi moj otac a katkad i ja sudjelujemo u aktivnostima kluba. Smatram da ne može nitko, ne iz unutrašnjosti već niti iz bilo koje drugog mjesta na obali zahtijevati da u lučci dobije mjesto samo zato što bi on to želio ili platio. Jedini način je da nakon što se doseli u mjesto (naravno kao stalni stanovnik a ne po ljeti) i što bude aktivan član kluba više od desetak godina ako se ukaže koji slobodan vez da ga i dobije. Naravno da je su svi dobrodošli na ribarske fešte i slične aktivnosti ALI NA VEZ MOGU ZABORAVIT.
Za mene je to isto kao da ja kažem da želim trčati sinjsku alku pa dođem u Alkarsko društvo tjedan dana prije alke i kažem ja bi ove godine trčao alku. Mislim da bi Sinjani pukli od smijeha. Ili da dođem u lovačko društvo u npr. Požegu ili Bjelovar i kažem da želim sutra ustrijeliti jelena kapitalca jer se to meni hoće. Na žalost svi vi koji biste sada kada je popularno imati različite barke, glisere ili jedrilice htjeli pod svaku cijenu imati vez za male pare na jadranu da se guštate 15 ili 30 dana po ljeti, moram vam reći da to neće tako ići. Barem ne legalno i normalno, osim ako uspijete uhvatiti nekoga kome je par tisuća eura potrebno, svaka vam čast i tu ja ništa ne mogu. No da li ste vi iz unutrašnjosti ili
obale nije niti bitno da kontinentalci ne misle da imam nešto protiv njih jednostavno vez na obali košta i za vas se nalazi u marini dok po mom mišljenju domaći ljudi uživaju, i trebaju uživati te privilegije.
Dok je našeg kluba naš se stav o tome sigurno neće promjeniti ma šta u hrvatskim zakonima o tome pisalo.
Odgovor:
big six
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2009.
Slučajno sam na ovom forumu i ovaj mi se topik učinio zanimljivim al mi se sad okreće želudac. Imam 30 godina i živim u Zagrebu, pohađao sam fakultet godinama, zajedno s mojim zagrebačkim kolegama. Način na koji se dodjeljuju besplatni indeksi bi trebao biti takav da ga mogu dobiti samo dugogodišnji zagrepčani.
Još moj djed i otac pohađahu fakultete u Zagrebu, sagrađene od njihovih doprinosa, i uživaše u naobrazbi, i naravno da nas taj fakultet košta simboličnu naknadu. Međutim svi oni koji nisu iz Zagreba ili eventualno okolice, tj. već generacijama ne žive u Zagrebu mogu doć u posjetu Zagrebu na par sati, ALI PO PITANJU UPISA NA BESPLATNI FAKULTET NEMAJU ŠTO TRAŽITI. Bilo je slučajeva da su se pojedini dalmatinci-primorci uspijevali prošvercat na fakultet. Čak su i poneki profesori navodno primali mito da bi nekim dalmatincima-primorcima omogućili upis na fakultet, ali ti su ukebani u akciji indeks.
Ne moram ni spominjat da je sveučilište u Zagrebu osnovano davno, i da je u njegovom osnivanju sudjelovao i moj prapradjed, te njihovi preci, a i danas kad se nešto radi moj otac a katkad i ja sudjelujemo u aktivnostima sveučilišta.
Smatram da ne može nitko, ne s mora već niti iz bilo kojeg drugog mjesta na obali zahtijevati da dobije besplatno mjesto na fakultetu samo zato što bi on to želio ili platio. Jedini način je da nakon što se doseli u Zagreb, naravno kao stalni stanovnik a ne kao studoš-dotepenec u periodu jesen-proljeće, i da bude veći Zagrepčan od Bandića. To se mjeri brojem izgovorenih 'kaj' u minuti. Naravno da su svi dobrodošli na koncerte u Areni i biciklijadu, ALI NA BESPLATNI FAKULTET MOGU ZABORAVIT.
Na žalost svi vi koji biste sada kad je popularno pohađati besplatni fakultet htjeli pod svaku cijenu imat diplomu da se guštate na burzi, moram vam reći da to neće tako ići. Barem ne legalno i normalno, osim ako uspijete uhvatiti siromaka profesora kojem
hitno trebaju euri za ne znam što, svaka vam čast i ja tu ništa ne mogu. No da li ste vi iz unutrašnjosti ili obale nije niti bitno da dalmoši ne misle da imam nešto protiv njih, jednostavno fakultet košta i za vas neka bude 4 soma eura godišnje dok po mom mišljenju purgeri uživaju, i trebaju uživati te privilegije.
Dok je nas malograđana, naš se stav o tome sigurno neće promijeniti ma što u hrvatskim zakonima o tome pisalo.
===================================
Jel se da nekom od forumaša istipkat ovo isto za bolnice, i za zaposlenja u Zagrebu? Mene već bole ruke…