Svakidašnje teme > Obitelj i društvo

Crkvena zvona

(1/19) > >>

plemenitashica:

--- Citat: Tur - Siječanj 17, 2010, 09:11:14 prijepodne ---
--- Citat: branko - Siječanj 17, 2010, 08:59:49 prijepodne ---a kakve veze imaju crkva i bog s vodjenjem drzave zbilja ne znam

--- Kraj citata ---
Ovo je klasična parola iz doba komunizma. Kakve veze ima Crkva sa politikom? Jasno da ima. Itekako ima. Kršćani su pozvani da svoju vjeru promiču u svim sferama društva i javnog života. Ako ateisti imaju pravo sprovoditi svoja uvjerenja kroz politiku, zašto ne bi imala pravo Crkva? Crkva kao organizacija ima apsolutno pravo savjetovati svoje vjernike. Ona ne "određuje" vjernicima za koga će glasati (kako su to neki njezini protivnici protumačili), ona savjetuje vjernike.
A savjetovati treba, jer joj je to zadaća. Ako svećenik kaže da ne treba podržavati političare koji promiču ubojstvo još nerođene djece, zar je to "određivanje"? Crkva ima pravo to reći javno i otvoreno. Ne mogu zamisliti Crkvu koja se ne bori protiv ubojstva.
--- Kraj citata ---

Ključna rečenica je: „Crkva kao organizacija ima apsolutno pravo savjetovati svoje vjernike.“
Crkva je organizacija, a ateisti nisu organizacija. Prema tome ne možete uspoređivati.
 
U donjem citatu je vidljivo kako „Ona ne "određuje" vjernicima za koga će glasati (kako su to neki njezini protivnici protumačili), ona savjetuje vjernike.“ Crkva (ona) ucjenjuje i prijeti.
Ili vi Tur – ne čitate tako? Kaj bi vi rekli svojim Mraclincima da vaš Đuro izgovori takve riječi pred oltarom?


--- Citat: Bilaj - Siječanj 17, 2010, 09:52:11 prijepodne ---Točno tako! Država se treba brinuti za sve a Crkva treba biti samo unutar crkvenih zidova. Što se ima Crkva miješati u vođenje države.
--- Kraj citata ---

Ima, se miješati, tj ima razgovarati i skretati pažnju vlastodršcima.


Dajte sad vas dvojica povežite vaš stav s ovim donjim citatom koji  nikako nema konotaciju savjetovanja nego ucjene.
I da, to je rekao neki svećenik za oltarom, bi se reklo službeno, i to u jednom manjem mjestu u dalmatinskoj zagori. Vjerojatno jer podrazumijeva da ljudi i u 21. stoljeću žive u strahu od svećenika.


--- Citat: ---"ODABERETE li ime Ive Josipovića, obećavam vam da će vam biti uskraćen blagoslov kuća u ovoj godini. Vaš će grijeh biti toliki da ćemo vam uskratiti odrješenje pri sakramentu ispovijedi, nećete se moći pričestiti i djeca vam neće biti krštena. U bolesti će vam biti uskraćeno pravo na pokajanje i pomast. A kada u tome grijehu umrete, crkvena zvona vas neće ispratiti, niti će vas katolički svećenik sprovesti."

tako je glasila nedjeljna propovijed u župnoj crkvi Svih svetih u mjestu Aržano u Općini Cista Provo, koju je predvodio župnik Ante Čipčić. Župnik je u razgovoru za Index potvrdio sadržaj svoje propovijedi govoreći kako u tome ne vidi ništa čudno ...

http://www.index.hr/vijesti/clanak/propovijed-tko-glasa-za-josipovica-ostat-ce-bez-blagoslova-ispovijedi-i-posljednje-pomasti/470212.aspx

--- Kraj citata ---

Kratko i jasno - S T R A Š N O  što si pojedini ljudi, namjerno neću reći svećenik, dozvoljavaju.

Jedino ispravno bi bilo kazniti ovog čovjeka kojega se naziva svećenikom.
I Crkva bi  itekako napravila pozitivan čin kad bi kaznila svojeg pastira, i kad bi se svi normalni svećenici ogradili od ove propovijedi.
No, nisam pročitala da je netko iz Crkve ove „savjete“ osudio.

Tur:
Plemenitašica ja uopće ne namjeravam trošiti svoje vrijeme na komentiranje članka koji je objavljen na antihrvatskom i anticrkvenom portalu index.hr-u čiji je glavni urednik Srbin Babić. Ne zato jer je Srbin, nego zato jer je antihrvat. Oni su u svojih nekoliko godina postojanja toliko popljuvali sve što ima veze sa Bogom, domoljubljem i zdravom pameću da mi se gadi i sama pomisao na taj portal. Poštedite nas citata od tamo, radije citirajte stranice komunističke partije iz Kine. Vi samo i dalje naivno vjerujte svemu što piše index, to je vaše pravo, ali ja neću.

Ako se to zaista dogodilo, zar je taj svećenik Crkva? Molim Vas! U svakom žitu ima kukolja, tako i u Crkvi. Međutim, ONI pokušavaju ljude uvjeriti da je cijela Crkva puna pedofila i idiota, što je prljava laž i bedastoća. Jugonostalgičari se i dalje ne mogu pomiriti sa sadašnjošću pa na sve načine žele pljuvati po Crkvi i domoljublju.

Tur:
Zašto u anketi nema odgovora "Da, svaki dan"?

Tur:

--- Citat: plemenitašica - Siječanj 17, 2010, 03:42:20 poslijepodne ---Crkva je organizacija, a ateisti nisu organizacija. Prema tome ne možete uspoređivati.
--- Kraj citata ---
Stranke koje su u većini ateističke su organizacije. Te stranke djeluju u politici promičući svoje ateističke stavove i poglede na svijet u kojima nema Boga, a Crkva smije i mora na to reagirati.

plemenitashica:

--- Citat: Tur - Siječanj 17, 2010, 03:52:00 poslijepodne ---Plemenitašica ja uopće ne namjeravam trošiti svoje vrijeme na komentiranje članka koji je objavljen na antihrvatskom i anticrkvenom portalu index.hr-u ........

--- Kraj citata ---
Pošteno rečeno, ako je to za vas tako. U redu.  :)


--- Citat: Tur - Siječanj 17, 2010, 03:52:00 poslijepodne ---...... Vi samo i dalje naivno vjerujte svemu što piše index, to je vaše pravo, ali ja neću.
--- Kraj citata ---

Ne, ne vjerujem, čitam i komentiram.
Kao što čitam i necenzurirano kad vi ili netko postavi na ovaj forum, ali nikada nisam otišla na tu stranicu. Isto kao i vi sada, nemam namjeru gubiti vrijeme u komentarima istih, iako se mnogo puta zapitam da li je to točno.


--- Citat: Tur - Siječanj 17, 2010, 03:52:00 poslijepodne ---
Ako se to zaista dogodilo, zar je taj svećenik Crkva?
--- Kraj citata ---

Za mene nije, ali isto tako sam dodala komentar kako očekujem da bi Crkva ovakve propovjedi (nebitno da li je Josipović prozvan ili bilo koji drugi političar) morala osuditi.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju