Svakidašnje teme > Zabava

Mala Švicarska

(1/35) > >>

plemenitashica:
Slučaj Prvi:

.................."proslavljeni svjetski redatelj, 76-godišnji Roman Polanski uhićen je u subotu kada je iz Francuske putovao u Švicarsku kako bi primio nagradu za životno djelo na filmskom festivalu u Zurichu. Polanski je uhićen na temelju međunarodne tjeralice koja je za njim raspisana prije 31 godinu zbog nezakonitog seksa s 13-godišnjakinjom."


http://www.index.hr/vijesti/clanak/roman-polanski--uhicenje-nakon-bijega-dugog-30-godina-podijelilo-javnost/452637.aspx


Slučaj Drugi:

".....Popularni je pjevač trebao održati koncert u klubu Froschkönig u Luzernu, ali najavljeni dolazak "hrvatskog fašističkog pjevača" na noge je digao lokalne političare koji su zatražili zabranu koncerta koji bi, smatraju, Thompsonu poslužio kao poligon za širenje mržnje.
Da iduće tri godine Thompson neće moći ući u Švicarsku potvrdila je glasnogovornica kantonalne policije u Bernu Eva Zwahlen koja je obrazložila da mu je zabrana izrečena u skladu sa člankom 67. odlomak 2. švicarskog zakona o državnoj sigurnosti."

http://www.index.hr/vijesti/clanak/sluzbeno-thompson-u-svicarsku-nece-moci-uci-tri-godine/452812.aspx

Lokalni političari su zatražili i ... od Ureda za migracije ishodovali ne samo zabranu koncerta (kao nije zabranjen) nego i zabranu ulaska.

Alen:
Švicarska nikad nije bila, niti će biti uzor demokracije. Od egzotičnih tropskih otočnih zemalja razlikuje se po tome što se nalazi usred Europe i ima planine prekrivene vječnim ledom. Daleko od toga da su mi Polanski i Thompson simpatični likovi, naprotiv.

Neo:
Polanski je uhićen jer je za njim izdana tjeralica, a Thompsonu je ovo odlična reklama.

Sledgehammer:
Tako je - Švicarsko društvo nema veze sa nekakvom uzornom demokracijom. Njih od povećala demokratskog svijeta spašava upravo dvoličnost demokratskog svijeta, uzrokovanog količinom love koje Švicarska ima. BTW, čak je i neki Bantustan prije dozvolio glasanje žena na izborima, jer je Švicarska to dozvolila tek prije tridesetak godina... no tko se usudio reći Švicarskoj da nije - demokratska zemlja?? Usred Europe imati takav šovinistički i nedemokratski sustav??

Ma tko te pita za demokraciju... to je uvijek bio samo dobar izgovor za postizanje političkih ciljeva...

Tur:
Švicarski standardi: Mali Knindža pjeva bez problema

Marko Perković Thompson trn je u oku Zapadne Europe, a njegova zabrana ulaska u Švicarsku u trajanju od tri godine, svojevrsna je točka na 'i'. S druge strane, srbijanski pjevač Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja Mali Knindža, nesmetano po Švicarskoj pjeva o četnicima, a njegovi koncerti odišu tome prikladnim simbolima.

Dok se Thompsonovi stihovi u pjesmama interpretiraju kao riječi koje slave hrvatske fašiste, tekstovi Malog Knindže, u kojima se veličaju četnički vojvode Momčilo Đujić i Vojislav Šešelj, u Švicarskoj se shvaćaju primjerenima, piše Slobodna Dalmacija. Baja je svoj repertoar 'istresao' pred publiku u Švicarskim gradićima Dietikonu i Rorschachu, već u nekoliko navrata, a njegovi nastupi dostupni su i putem interneta. Dvostruki standardi, očito su u pitanju kod švicarskih vlasti, jer nacionalistički folklor, popraćen povicima i kokardama, uobičajen je dekor Knindžinih koncerata, dok je Thompsonu zabranjen čak i ulazak u tu zemlju, na duži period.

Pjesme 'Dinaro, srpska goro', 'Dođi kući, vojvodo (Đujiću)', 'Ne volim te, Alija' te 'Stan’te paše i ustaše', samo su neke iz bogatog Pajčinovog repertoara od 12 albuma, nastalih tijekom srbijanske agresije na Hrvatsku i BiH. Ipak, za razliku od njega, Thompson je u Europi nepoželjan i njegovim se tekstovima, za razliku od Knindžinih, bavi čak i visoka politika te brojni analitičari. I dok su Švicarci temeljito 'češljali' po Perkovićevim stihovima, Knindža im se već dugo vremena 'potkrada', kao samo još jedan folk pjevač. Što bi tek bilo da pročešljaju njegove stihove?

Izvor: http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/svicarski-standardi-mali-knindza-pjeva-bez-problema.html

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju