Autor Tema: Hrabrost i odlučnost francuskog predsjednika  (Posjeta: 7391 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Zagorec BP

 • Gost
Hrabrost i odlučnost francuskog predsjednika
« : Rujan 05, 2012, 01:22:37 poslijepodne »
http://depo.ba/vijest/76879

Eeeee, kad bi mi imali hrabrosti za ovako nešto.ZNATE LI ŠTA JE DOSAD URADIO FRANCOIS HOLLANDE?: Smanjio plate državnim službenicima, ukinuo službena vozila i podršku crkvi, a zaposlio na hiljade mladih diplomanata
Ponedjeljak | 20.08.2012.
Snizio je plate svim državnim službenicima za 25 posto, do 33 posto poslanicima u parlamentu, a drugim visokim državnim službenicima, koji zarađuju više od 800.000 eura godšnje – za 40 posto!
 
Znate li šta je za samo nekoliko mjeseci na vlasti učinio francuski predsjednik Francois Hollande?
100% je ukinuo protokolarna vozila i prodao ih na aukciji, a prihod je namijenio za izgradnju velikih infrastrukturnih projekata u do sada neuređenim predgrađima.

Objavio je i dokument koji sadrži 12 alinea gdje svim državnim preduzećima ukida službena vozila. Oland vjeruje da svaki privrednik koji zarađuje 600.000 eura godišnje, ili više, može da kupi automobil. Ako to ne učini, ili je škrt, ili nesposoban, ili korumpiran, a  državnim preduzećima i ne trebaju takvi ljudi…

Pažnja. Ovako se dobija 345.000.000 eura, koji će biti od 15. avgusta ove godine investirani u nove istraživačke institute modernih tehnologija i opet, PAŽNJA, zaposlio je  2560 mladih naučnih istraživača.

Šira javnost jedino zna da je odbio upis fiskalnog pravila u ustav, jer je to kao glupo,  ali je urgentnim predsjedničkim dekretom za 75%, povećao porez svim porodicama, ne pojedincima, čiji neto godišnji prihod premašuje pet miliona eura. Tim novcem, a da nije ni dodirnuo državni budžet, ove godine će zaposliti  59,870 nezaposlenih obrazovanih kadrova, a od 1. septembra 6900 i od 1. oktobra još 12500 nastavnika i profesora u državnim obrazovnim institucijama.

Opet PAŽNJA. Crkvi je ukinuo potporu u iznosu od 2,3 milijarde eura, kojima je rimokatolička crkva finansirala privatne liceume i škole. To je novac kojim će se graditi 4500 državnih dječjih vrtića i  3600 osnovnih škola.

On je uveo i poreske olakšice na “bonus kulture”, na primjer, bibliotekama, a oni koji budu zaposlili najmanje dva diplomirana stručnjaka biće sasvim oslobođeni poreza.

Ukinuo je vladine i državne novine, revije, fondacije i izdavačke kuće…Zamijenio ih je klubovima ili zadrugama koje promovišu razvoj preduzetništva s većom dodatnom vrijednošću.

Bankama koje investiraju razvoj domaće privrede dat će poreske olakšice, a bankama, koje se bave samo novčanim transakcijama će ih povećati.

Snizio je plate svim državnim službenicima za 25%, do 33% poslanicima u parlamentu, a drugim visokim državnim službenicima,  koji zarađuju više od 800.000 € godšnje – za 40%!

Sa četiri milijarde uštede, finansiraće socijalne kategorije. Samohrane majke će imati olakšice za prvih pet djetetovih godina, a druge, s malo starijom djecom, tri godine. Dobijaće redovan zajamčeni dohodak, a  sve navedeno ne dotiče ni jedan cent iz državnog budžeta!

Cijela Evropa se boji ovih šokantnih mjera. A rezultati: inflacije nema, a produktivnost i konkurentnost su se povećale prvi put u posljednje tri godine.

(fragmentarni prevod teksta autora B.Žabjeka, objavljen u DELU)
(DEPO/BLIN)

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Hrabrost i odlučnost francuskog predsjednika
« Odgovori #1 : Rujan 05, 2012, 11:03:49 poslijepodne »
Čista računica, ono čega opče ni bilo v kokodak programu. Vidi se odkud se zima i kam ti openezi ideju.
wwwg tablice

Offline Sledgehammer

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 5157
 • Karma: +4/-3
 • Spol: Muški
 • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Hrabrost i odlučnost francuskog predsjednika
« Odgovori #2 : Rujan 06, 2012, 02:41:47 poslijepodne »
Tako je.

Da bi se vodila uspješna prohrvatska i prodržavna politika, mora se pristati na rezanje samoga sebe, mora se pristati na zamjeranje onima koji najviše imaju, mora se pristati na pretpostavljanje domaćeg interesa stranom interesu, domaćeg čovjeka strancu, domaće proizvodnje stranoj, domaćeg tržišta i tržišnog interesa stranom tržišnom interesu. Dokle god Vlada protežira divlji i nekontrolirani neoliberalni koncept i pravila tržišnog poslovanja u apsolutnom smislu na štetu domaćeg čovjeka i domaće proizvodnje, boljitka neće biti.

Dok tih promjena ne bude ( aneće ih biti jer Vladi je važnije što misli francuski i njemački seljak od domaćeg, što misli francuski i britanski brodograditelj od hrvatskog itd itd), sve je prelijevanje iz šupljeg u prazno, sve je guljenje mrtve kobile, sve su samo ambulatne mjere od danas do sutra, bez ikakve šanse i perspektive da se išta promijeni nabolje.

Zato jer je cijela zemlja talac nečijih fiks-ideja kojima je naša top-politika zadojena zadnjih desetak godina - od NATOa do EU - našim ljudima se ne piše dobro. Vlada prodaje kompleksaški mentalitet gdhjegod stigne - no on ovu zemlju i ovaj narod vodi u propast.
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Offline BobRock

 • Administrator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 1750
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
Odg: Hrabrost i odlučnost francuskog predsjednika
« Odgovori #3 : Rujan 08, 2012, 09:58:25 prijepodne »
Čista računica, ono čega opče ni bilo v kokodak programu. Vidi se odkud se zima i kam ti openezi ideju.
Pa kaj?
Kaj to nije dobar primjer da se može?
Upravo tak nekaj je kokodak trebo napraviti (da nejdem u detalje i da me neki ovde ne kamenuju).