Autor Tema: Veeeeliki interes za Vladine programe stanogradnje...  (Posjeta: 4312 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sledgehammer

  • Jezerača
  • ******
  • Postova: 5157
  • Karma: +4/-3
  • Spol: Muški
  • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Veeeeliki interes za Vladine programe stanogradnje...
« : Svibanj 01, 2010, 12:08:42 poslijepodne »
Za Kosoričine stanove do sada - četiri zahtjeva

Od ponedjeljka, kad je državna Agencija za posredovanje nekretninama (APN) otvorila "lov" na državni poticaj za kupnju novog stana, pa do jučer, u Agenciju u Zagrebu pristigla su svega četiri zahtjeva građana zainteresiranih za poticaj, odnosno jedan zahtjev po danu! Kako ističu u APN-u, dva su zahtjeva stigla iz Zagreba, jedan iz Splita i jedan iz Vinkovaca, pri čemu su dva potpuna, a ostala dva su vraćena pošiljateljima na upotpunjavanje dokumentacije.
 
Nastavi li APN - u kojem na ovome radi 14 zaposlenih, i komisija sačinjena od petero ljudi - zaprimati zahtjeve građana ovim tempom, do 30. lipnja, dokad je Vlada predvidjela potrošiti za to namijenjenih prvih 32,4 milijuna kuna, potrošeno će biti 3,5 milijuna kuna, odnosno tek nešto više od deset posto sredstava! Štoviše, ta je namjenska sredstva, 32,4 milijuna kuna, Vlada već prebacila APN-u iz neuspjelog stambenog fonda, kojim su se trebali, krajem 90-tih, financirati tzv. Njavrini stanovi.  "Njavrinim" kreditima skučeno je tek nešto više od 45 -105.Na tržištu je trenutno desetak tisuća novih, neprodanih stanova koji će teško naći svoje kupce1.200 obitelji, no kako je projekt propao, nepotrošena su ostala i sredstva koja su se za njega izdvajala iz proračuna svake godine.
 
Na tržištu je sada pak desetak tisuća novih, neprodanih stanova, a nastavi li se njihovu prodaju poticati ovim tempom. Novac ponovno morati biti prebačen u neki drugi, uspješniji projekt. S druge strane, model POS-a, u kojem je sagrađeno pet tisuća stanova, značajno je usporen 2004. godine, makar se na POS-ovoj listi samo u Zagrebu nalazi 7.950 zainteresiranih građana, ili pak njih 1.100 u Rijeci.  Kako mali broj zahtjeva APN-u komentiraju u Vladi, natječaj za dodjelu poticaja objavljen je u medijima tek u subotu, odnosno zaprimanje zahtjeva započelo je u ponedjeljak, te su četiri zahtjeva do sada "zadovoljavajući odaziv". Kad građani budu imali više informacija, smatraju u Vladi, bit će i više zainteresiranih. Vlada planira kroz cijelu ovu godinu poticati prodaju stanova, pa ima i vremena za veći interes, zaključuju na Markovom trgu.
 
Prema nedavno donesenom Zakonu o poticanju prodaje stanova, podsjetimo, pravo na zajam države imaju sve fizičke osobe koje u vlasništvu nemaju stan/kuću, ili pak imaju stan/kuću koje prodaju radi kupnje većeg prostora za potrebe vlastitog stanovanja. Zajam se odobrava samo za kupnju novog stana u zgradi koja ima uporabnu dozvolu, i ukoliko se kupuje direktno od izvođača koji je pak zadovoljio određene pravne i porezne kriterije. Zajam pak iznosi od sto do 300 eura po četvornom metru, ovisno o ukupnoj cijeni stana, koja ne smije prelaziti 1.600 eura za četvorni metar, ne računajući građevinarski PDV. Zajmove će APN, kako stoji u natječaju objavljenom u subotu, odobravati prema vremenu zaprimanja potpunih zahtjeva, a u slučaju konkurencije zahtjeva koji su podneseni, odnosno upotpunjeni istovremeno, prednost imaju zahtjevi za kupnju stanova čija je cijena manja. Konkurencije i bitke za zajam, čini se, za sada nema,makar na tržištu ima onih koji u fasciklima pripremljeno imaju svu potrebnu dokumentaciju.
 
Potrebno je priložiti, naime, predugovor/ugovor o kupnji stana, potvrdu banke o kreditnoj sposobnosti, kopiju građevinske i uporabne dozvole te ovjerenu izjavu da u vlasništvu kupac nema drugi stan, ili ga ima, a prodaje radi kupnje većeg. Sve se to pribaviti može kroz dan-dva ukoliko je pronađen stan za kupnju, no očito dovoljno interesa građana nema, ili pak investitor od kojeg se stan kupuje nema vremena čekati da APN kupcu odobri zajam. Najveći je problem u tome, smatraju naši sugovornici, što je u natječaju previše ograničenja, zbog kojih zainteresiranih građana niti neće biti puno više.
 
Izvor: Novi list


==========================================================

Sve se bojim kako će netko od nadležnih idejnih tvoraca razbijati glavu sa tolikim uspjehom...
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”