Autor Tema: Kako si možemo sami pomoći?!  (Posjeta: 8852 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mlačanin

 • Global Moderator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 3550
 • Karma: +3/-1
 • Spol: Muški
 • Još uvijek ne znam neke važne stvari, o voću, ženi
Kako si možemo sami pomoći?!
« : Studeni 05, 2012, 08:00:28 poslijepodne »
SOLARNA MIROVINSKA REFORMA
dakle Hrvatska ima dovoljno novca iz bilo koje sume koju prikuplja mjesečno (svaki mjesec) napraviti jednu VELIKU solarnu elektranu koja će BESPLATNO Sunce koristiti za proizvodnju BESPLATNE električne energije... i tu proizvedenu BESPLATNU energiju će onda prodavati Hrvatskim građanima(građani ionako tu energiju kupuju svakodnevno)
Novac koji je time i na taj način zarađen može se koristiti za rješavanje svih gorućih pitanja u RH.
Od tog novca mogu se:
- isplatiti sve plaće državnim službenicima
- isplatiti sve MIROVINE umirovljenicima (čak i ovim ratnim)
- isplatiti sve stipendije studentima
- isplatiti sve plaće prosvjetnim radnicima
itd itd
ZAŠTO?
zato jer HEP uvozi 60% energije izvan RH, a kada bi taj postotak energije dolazio sa naših krovova, onda bi svaki naš krov imao zaradu, koja bi išla vlasniku krova, dakle novac ne bi izlazio iz ZEMLJE nego bi ostajao u ZEMLJI... ostajao bi nama... jer bi solarni panel sa tvoga krova, prodavao struju HEP-u, a ti bi onda svaki mjesec dobivao još jednu plaću tako i tvoj kolega, tako i moj kolega ako sve kolege s JEDNOM idejom stisnu u jednu točku... TADA imamo nešto što se zove KRITIČNA MASA!!!
u HRVATSKOJ imamo dovoljno i krovova i sunčanih dana da možemo ne samo zadovljiti potrebe HRVATSKE za el. Energijomn nego možemo i IZVOZITI el. energiju a na svu tu zaradu bi se naplaćivao i PDV, što znači da bi i sama država prosperirala.
MEĐUTIM
 što se događa događa se to da će doći jedan Rus, jedan Amerikanac i jedan Englez, te će onda oni uložiti u tu proizvodnju i SAV taj novac koji bi mogao spasiti Hrvatsku, oni će odnijeti izvan Hrvatske... i nekih 200 ljudi u zemlji će se obogatiti, a OVI svi ostali među kojima pripadamo i MI će samo imati skuplju struju koju nećemo više moći plaćati....
 
MI NE TRAŽIMO DA SE PROMJENI ZAKON, niti tražimo nešto novo, nas ne zanima tko je kriv, tko je koga zeznuo, tko je kome ukrao, tko je pronevjerio novac...
 
 
NAS ZANIMA RJEŠENJE!!!!!!!!!!!!!!!!
NAS ZANIMA DA SE ZAKON iz 2007. godine, "NN" br.33/2007" sprovede u cijelosti. To je zakon o POVLAŠTENIM PROIZVOĐAČIMA
GRAĐANI!!!
Ako uzmete Vaš zadnji račun za STRUJU, pogledajte koliko VI osobno izdvajate za poticanje OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE. Dakle na Vašem računu za struju detaljno piše koliko VI osobno svaki mjesec pošaljete novca u HROTE (Hrvatski operater tržišta el. energije)
HROTE je 2009 godine mjesečno sakupljao 12 milijuna kn
HROTE je 2011 godine mjesečno sakupljao oko 20 milijuna kn
HROTE svaki mjesec povećava količinu sakupljenog novca zbog POVEĆANJA broja POTROŠAČA el. energije te zbog povećanja cijene struje. SAV taj novac je predviđen za poticanje gradnje postrojenja
OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE. 1 MW solarna elektrana u 12 god. donese zaradu od 34 miliona kuna isplaćenih iz HROTE, odnosno iz VAŠIH DŽEPOVA, a HROTE neslužbenim računanjem, može isplatiti ovog trenutka 144 MW od novca kojeg je skupio samo tokom siječnja 2012. Mjesečno od VAŠIH RAČUNA!!!!
Zatim tu istu sumu može isplatiti i od novce kojeg je sakupio u veljači 2012, itd, itd
DAKLE RADI SE O VAŠEM NOVCU kojeg se VEĆ UZIMA IZ UPRAVO VAŠIH DŽEPOVA i u sječnju i u veljači...
Taj novac se uzima još 2007 godine kada je zakon stupio na snagu...
Kada bi svi krovovi u Puli imali po jednu elektranu spojenu u VELIKU MIROVINSKU ELEKTRANU svim umirovljenicima u ISTRI bi iz toga mogli isplatiti MIROVINU preko 7.000 kn mjesečno - svaki mjesec!
Zar to nije bolje od DRUGOG MIROVINSKOG STUPA, koji u 4 financijska fonda samo gubi VAŠ novac... i to nepovratno... obećavajući VAMA mirovine koje realno neće biti dovljne za osnovne egzistencijalne potrebe... u ROKU OD GODINU DANA HRVATSKA IMA DOVOLJNO RESURSA I ZNANJA
DA POSTAVI JEDNU TAKVU ELEKTRANU na 10.000 krovova u našem gradu te da već nakon prvih par mjeseci rada te elektranprodati će dovoljno struje da isplati investiciju, te da
onda ta daljnja zarada uđe u SVE SOCIJALNE PROGRAME da isplati MIROVINE
da isplati PLAĆE državnim službama
da isplati STIPENDIJE studentima
da isplati PLAĆE prosvjetnim radnicima
Kako bi se to pitanje pokrenulo potrebna je KRITIČNA MASA...
SVE DRŽAVNE SLUŽBE
SVI UMIROVLJENICI
SVI STUDENTI
SVI PROSVJETNI RADNICI
ITD ITD ITD
To znači da OVAJ E-MAIL treba poslati svim ljudima koje imate na svojim E-mail adresama!!!
ZATO JER POSTOJI RIJEŠENJE i POSTOJI I INICIJATIVA
SADA se prvo u TIŠINI TREBAMO SVI POVEZATI
A ZATIM POČINJE NEŠTO NA ŠTO VLAST NEĆE BITI IMUNA,
A NITI SVIJET.
HRVATSKA ĆE POSTATI GOSPODARSKI FENOMEN JER IMAMO VEĆ SVE -  SUNCE SIJA SVAKI DAN !
te u gradu Puli postoji inicijativa, uskoro će se ta inicijativa probuditi i u ostalim gradovima.
OVIM PUTEM VAS OBAVIJEŠTAVAMO DA ZANEMARITE TELEVIZIJU
I VIJESTI TE DA OZBILJNO RAZMISLITE O ČINJENICI DA JE
RJEŠENJE NADOMAK RUKE i da Hrvatska ima dovljno novca da to
rješenje sprovede u djelo u roku od GODINE DANA...


Mislim da ovo ima smisla.
Naše selo Mlaka je ,nekad kršteno
Jer u njemu bilo je bara,močvara
Al se sinci rodili,bare su zavozili
Nema više močvara ,bara nit blata....

Offline Turopoljka.com

 • Učim se pisati
 • **
 • Postova: 71
 • Karma: +0/-0
  • Turopoljka
Odg: Kako si možemo sami pomoći?!
« Odgovori #1 : Studeni 27, 2012, 09:23:59 prijepodne »
Otok Krk postaje energetski samodostatnim otokom

Krk, 25. studenog 2012. – Misija osnivača Energetske zadruge jest obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost učiniti dostupnima svakom privatnom, pravnom i društvenom subjektu na otoku Krku.

Otok Krk ima realnu mogućnost postati energetski samodostatnim otokom s nekoliko većih komunalnih elektrana pogonjenih obnovljivim izvorima energije, otokom na kojem stanovništvo živi u energetski učinkovitim naseljima, prostorom u kojem velika većina zgrada proizvodi energiju jednaku ili veću od njenih potreba, područjem čije stanovništvo vodu, gdje god je to moguće, prikuplja, reciklira i racionalno troši.

Krk jest i još više može biti i područje na kojem se sav organski otpad u poljoprivredi,  turizmu i domaćinstvima kompostira ili energetski iskorištava i gdje se u lokalnom prometu koriste pretežito električna vozila.

Sve ovo nije tek puka fantazija romantičnih energetskih utopista već dohvatljiva vizija bliže budućnosti na čijem ostvarenju već neko vrijeme intenzivno rade članovi Energetske zadruge “Otok Krk”, neprofitne organizacije koju je na osnivačkoj skupštini održanoj u srpnju ove godine u sjedištu krčke gradske uprave oformilo 19 osnivača, ekološki osvještenih pojedinaca, predstavnika udruga, otočnih lokalnih samouprava, ali i komunalnih društava, posebice krčkih Ponikava koje, vodeći se svojom već zaživjelom strategijom poslovanja na postulatima održivog razvoja Energetskoj zadruzi daju nemalu logističku podršku.

Upravitelj Zadruge Zdenko Kirinčić koji je ujedno i djelatnik Ponikava, prenio nam je kako se idućih dana zahuktavaju aktivnosti spomenute organizacije i to kroz niz informativno-edukativnih radionica kojima će se željama, ciljevima, nastojanjima, ali i planiranim aktivnostima spomenute udruge nastojati upoznati čim širi krug otočana.

“Naša, odnosno misija svih osnivača Energetske zadruge jest obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost učiniti dostupnima svakom privatnom, pravnom i društvenom subjektu na otoku Krku, a sve kako bismo umanjili, a potom i potpuno eliminirali ovisnost otočana o nestajućim i sve skupljim fosilnim gorivima”, naglašava Kirinčić.

“Za ostvarenje tog cilja osmislili smo i u djelo počinjemo provoditi različite edukativne, organizacijske, pravne, poslovne, financijske i brojne druge modele i praksu, sve sa svrhom da se najveći dio aktivnosti u djelo provede oslanjanjem na otočne ljudske i materijalne resurse”, naglasio je Kirinčić.

Objašnjavajući što je EZ Otok Krk i čemu bi ona zapravo trebala poslužiti Kirinčić ističe kako rast cijena energije, kojem svjedočimo godinama, svakom otočnom domaćinstvu, ali i privrednom subjektu neminovno odnosi sve veći dio prihoda. Osjetljivost na daljnja poskupljenja, koja su uzgred rečeno neminovnost, može se izbjeći samo “prelaskom” na obnovljive energetske izvore.

“No, kad pojedinac pokuša na svojoj nekretnini primijeniti postulate za koje se zalažemo i uvesti neki od obnovljivih sustava u pravilu se suočava sa složenim procedurama i mnogim teško prihvatljivim financijskim uvjetima”. Međutim, nastavlja upravitelj Zadruge, “stvari postaju znatno lakše i jeftinije ako pojedincu u pomoć priskoči subjekt kojemu su sve navedene procedure poslovna rutina, koji može dogovoriti razne modele financiranja i koji je u poziciji od dobavljača potrebnih materijala i uređeja “isposlovati” značajnije količinske rabate, s obzirom da naručuje opremu za veći broj korisnika istovremeno”.

Vodeći se upravo tom jednostavnom i u praksi potvrđenom “poslovnom politikom”, svjesni činjenice da zelena energetika nije samo stvar ekologije i održivosti već i pravi, potencijalno vrlo isplativi “biznis” ali i spoznajom da na Krku danas nema takvog subjekta, odlučili smo sami stvoriti i takav subjekt kojem smo najbolju formu pronašli upravo u zadrugarstvu, prenosi nam Kirinčić.

19 osnivača – pojedinaca, ekoloških aktivista, predstavnika lokalnoga gospodarstva, lokalne uprave i komunalnih djelatnosti, ovog su se ljeta tako odlučili formalizirati svoja nastojanja i uključiti se u rad Zadruge u kojoj svi oni danas imaju jednak osnivački udio i po jedan glas. Radionice koje će, najprije u Krku i Dobrinju a potom i po cijelom otoku uslijediti idućih dana, zaključuje naš sugovornik, za temeljni će cilj imati informirati javnost o našim aktivnostima, upoznati ljude s našim nastojanjima i uputiti ih na korake koje kanimo poduzimati u svrhu promoviranja i opracionaliziranja svih naših nastojanja.

http://turopoljka.com/2012/11/26/otok-krk-postaje-energetski-samodostatnim-otokom/

Offline Tazika

 • Skoro pa pravi član
 • ***
 • Postova: 119
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Ženski
Odg: Kako si možemo sami pomoći?!
« Odgovori #2 : Svibanj 02, 2013, 06:44:56 poslijepodne »
Sve bi otok Krk mogao, kad nebi bio u rukama razbojničkih udruga kao što je gorespomenuta legalna otimačka devastacijska družina "Ponikve d.o.o."

Žitelji otoka Krka oduvijek su marljivi i sposobni ljudi, pogledajmo samo zelenu dolinu Baške i okolnih mjesta: uz "jedinu hrvatsku otočku rijeku koja nikada ne presušuje" Vela Riku i nekoliko bistrih izvora smjestilo se više naselja, od kojih su najpoznatija Baška sa svojom dugačkom plažom i Jurandvor, gdje je u crkvi sv. Lucije pronađena Baščanska ploča.
Vrijedni ljudi su svojim rukama i za svoj novac od izvora ponad tih gradića napravili javni vodovod i doveli vodu prvo u česme, a zatim - ponavljam: svojim rukama i za svoje novce - voda je stigla i u kuće. Bistra voda je tekla iz česmi i napajala ljude i stoku, u Vela Riki su se brčkale ribe i riječni rakovi, trska je svugdje obilato rasla.

A onda se odjedamput od nikud pojavila Ponikve d.o.o. i preko noći "privatizirala" svu vodu i sav vodovod!!!

Kako?
Najednom su došli radnici i pred svaku kuću na dovod vode postavili su sat i počeli naplaćivati vodu skuplje nego u Sahari.
Ujedno su plombirali sve česme i zabetonirali izvore, kako se nedaj Bože netko nebi besplatno napio.
Time je propalo stočarstvo, još samo dvije usijane glave na magarcima nose vodu ovcama na planinu, drugi su odustali.
U mjesta se spuštaju zmije, divlje pčele i stršljeni i druge životinje, jer gore više nemaju gdje piti.
Mi koji dolazimo samo ljeti na par tjedana moramo plaćati paušal za vodu: svaki mjesec stiže račun, i čim ne platiš treći mjesec Ponikve d.o.o. ti skidaju svoj sat i plombiraju tvoju cijev, pa kad dođeš na more moraš masno platiti da ti ga opet postave, i žedan čekati danima. Ne tiče se njih što si kao dijete zajedno sa mještanima kopao i postavljao cijevi za vodu od izvora do mjesta i do svoje kuće, i što su tvoji roditelji kupili te cijevi zajedno sa mještanima. Ne tiče ih se što je tvoj djed lično sagradio česmu na trgu i potpisao se na nju, ona je sada plombirana "zbog tvoga zdravlja".

Neću sad spominjati sve načine na koje gramzi-gradska uprava otima novac od turista, ja se čudim svakome tko tamo dva puta dođe a da nema kuću i prijatelje iz djetinjstva (da nema zašto) kao ja.
Uglavnom nekad bogata Vela Rika svela se prvo na potočić, pa ubrzo i presušila do suhoga. Uginula, nestala, istrebljena sva riječna populacija životinja i biljaka.

Gdje je voda?
Saznala sam (privatno, od zaposlenika u Ponikvama d.o.o.) da Vela Rika izvire kako je uvijek i izvirala, samo što svu vodu odmah uzimaju Ponikve d.o.o. i vode u svoje bazene, otkuda ju distribuiraju po astronomskoj cijeni kućanstvima i hotelima.
Eh, da: hotelima.
Kada vode "nema", kad nesmiješ čašu vode odnijeti u vrt da ti baš sve ne krepa, hotelski gosti se kupaju u bazenima slatke vode.
Nisu oni krivi, neznaju, nitko im nije rekao. Oni plaćaju skupe hotele za svoj novac i nisu oni krivi.

Ja samo kažem: ako se Ponikve d.o.o. nisu zasitile time što su otoku Krku i ljudima otele vodu, sada kreću da im otmu i sunce.

Neznam doduše kako će to učiniti.

Ali sve me hvata jeza.

Offline Tazika

 • Skoro pa pravi član
 • ***
 • Postova: 119
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Ženski
Odg: Kako si možemo sami pomoći?!
« Odgovori #3 : Svibanj 02, 2013, 06:51:33 poslijepodne »
Mlačanine: Hrvatska ima i novaca i ideja kako da postane samodostatna bogata zemlja. Preko solarne el.energije koju će prodavati susjedima. Preko svoje bistre vode. Preko svojega mora i turizma. Poljoprivrede. Svojih u većini pametnih, marljivih i dobronamjernih stanovnika.

ALI...

Ima ovdje jedan smajlić koji prikazuje KOME SLUŽE oni koji vode Hrvatsku, od "malih" kao što je Ponikve d.o.o. na otoku Krku, pa do onih "velikih":  >:D - NJEMU.
Samo što ON nije više rezignirano-ljut kao na ovom simbolu, nego se već pobjednički smije.

Samo kako se njega riješiti, to još nismo smislili... Valjda zato jer razmišljamo na drugi način nego on i oni koji mu služe, pa ga nemožemo progledati i naći mu slabe točke...

Offline Sledgehammer

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 5157
 • Karma: +4/-3
 • Spol: Muški
 • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Kako si možemo sami pomoći?!
« Odgovori #4 : Lipanj 10, 2013, 08:28:32 prijepodne »
Treba se uzdati "u se i svoje kljuse", a ne samo čekati kompleksaški da dođe neki tuđin i nešto ti da - jer on kada dođe, neže dati tebi, nego sebi... oduvijek bilo! Kao i što je kratka pamet tu oduvijek bila...

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/hrvatski-laboratorij-jedno-od-najboljih-radnih-mjesta-na-svijetu---290012.html
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”