Autor Tema: Milijunska afera: HT Mostar – Mudrinićeva krava muzara  (Posjeta: 2115 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Stjepan

  • Administrator
  • Jezerača
  • *****
  • Postova: 1909
  • Karma: +8/-2
  • Spol: Muški
Milijunska afera: HT Mostar – Mudrinićeva krava muzara
« : Ožujak 09, 2010, 10:15:51 poslijepodne »
Cijeli članak na: http://hercegovina.ws/3267-milijunska-afera-ht-mostar-mudriniceva-krava-muzara

Sve je Počelo 2006. godine kada je tvrtka mobilne telefonije Eronet, koja je prije toga bila u vlasništvu triju tvrtki bliskih HDZ-u BiH, ponovno vraćena u vlasništvo Hrvatskog telekoma Mostara. Tadašnja neto dobit Eroneta, prije pripajanja, prema službenim podacima iznosila je 80 milijuna kuna (cca. 20 milijuna maraka). Dvije godine kasnije, tijekom 2008., nakon temeljite pljačke zajednička neto dobit HT Mostara i tvrtke mobilne telefonije Eroneta, koja je promijenila i ime u HT mobile iznosila je samo oko 16 milijuna kuna!

Da je situacija dramatična, govori i podatak da je u ovoj Deutsche Telekom iz svoje zagrebačke filijale najprije spremio Joseffa Tuerigla za šefa financija, zamijenio ga nakon samo pola godine Miroslavom Klepačom, a za novog člana Uprave i šefa financija u mostarskoj tvrtki sada se sprema aktualni član Uprave T-HT-a i glavni direktor za prodaju i usluge T-Mobile Hrvatska Davor Daraboš. Upravo je izvještaj interne revizije koji upire prstom u tvrtke povezane sa Mudrinićem i Prlićem i njihovu kirminalu teško šokirao sve.

Cijela operacija izvlačenja novca koju u BiH nadzire sveučilišni profesor Slavo Kukić, bivši presjednik Nadzornog odbora HT Mostara, i koji je praktično mentor Stipi Prliću, odvija se preko dviju velikih marketinških tvrtki – Digitela u Zagrebu vrlo 'bliske' Ivici Mudriniću, agencije SV-RSA iz Sarajeva te još nekoliko tvrtki u BiH u vlasništvu rođaka i bliske rodbine direktora Eroneta Zorana Bakule i Stipe Prlića. Digitel se u HT Mostaru pita sve, od toga gdje se postavljaju stolnjaci, do organiziranja koncerata za koje se plaćaju astronomski iznosi. Navodi se to u financijskim odlukama za HT Mostar iz 2008. koji su sastavni dio revizijskog izvještaja. Tako je primjerice, koncert Olivera Dragojevića s kojim je 'Eronet' častio Sarajlije stajao nevjerojatnih 113.000 eura (oko 848.00 kuna). Uz to ovaj event preko Mudrinićeva Digitela Eronet je platio i press konferenciju te after party još dodatnih 27.000 eura, Budući da je Oliver za Novu 2010. godinu u Makedoniji ove godine nastupio za 60.000 eura, da se lako zaključiti da je na Oliveru u travnju 2008. Digitel zaradio najmanje 60.000 eura. Na sličan je način organiziran i plaćen koncert srbijanske zvijezde Željka Joksimovića u Tuzli. Eronet je navodno opet preko Digitela platio Joksimoviću nevjerovatnih 80.000 eura. Za vezice za novinare kao i za presicu tim povodom preko Digitela je oprano jos 10.000 eura. Digitel Eronetu i HT Mostaru izrađuje i sve spotove koji u prosjeku stoje između 50.000 i 60.000 eura.

Mostarski Eronet je i sponzor prestižnog Sarajevo film festivala (SFF) za koji je u 2008. izdvojeno 2.695.000 kuna. Dakako, Digitel određuje kakav će šator imati Eronet, ali primjerice, osigurava i kokice za koje je potrošeno 10.000 eura! Najveća pojedinačna cijena u 2008. u odjelu za marketing bila je za snimanje spota za tarifne opcije u iznosu od 143.000 eura.

Preko Digitela HT Mostara i Eroneta nastupili su i na skupovima i sajmovima u Klagenfurtu i Beču, a cijena tih izleta stajala je između 30.000 i 40.000 eura. Majice, čokoladice, satove, olovke, kape Eronet je opet putem Digitala kupovao od tvrtke Lotos u Zagrebu u vlasništvu sina visokopozicioniranog HDZ-ovca Ivana Jarnjaka. Samo jedna nabavka 2000 čokoladica stajala je 15.000 eura pa ispada da je cijena jedne čokoladice 7,5 eura! Ako se tako očito potkrada ovu, u većinskom vlasništvu državnu tvrtku, onda su lako prepoznatljivi razmjeri ovog kriminala. Druga agencija iz Sarajeva preko koje su u HT Mostaru osigurali pristup državnim medijima i povratak novca Prliću i Kukiću koji je sve donedavno bio predsjednik Nadzornog odbora Federalne televizije (FTV), je SV-RSA kojoj je vlasnik Neven Kulenović. Kulenović se u Sarajevu sprijateljio s Kukićem i preko ove agencije obavljani su svi marketinški poslovi HT Mostara i Eroneta. Računica je jednostavna. SV-RSA ima povlašten status na FTV-u i dobiva popuste za emitiranje, a zauzvrat Kulenović provizijom bogato nagrađuje Prlića i Kukića.