Autor Tema: Komunisti u HDZ-u: Kako je drug Bebić istrijebio hrvatski nacionalizam i šoviniz  (Posjeta: 1544 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Stjepan

  • Administrator
  • Jezerača
  • *****
  • Postova: 1909
  • Karma: +8/-2
  • Spol: Muški
O ovome je već bilo govora, a Index donosi i skenirani dokaz. I u Gorici je ista priča, komunisti na sve strane.

Komunisti u HDZ-u: Kako je drug Bebić istrijebio hrvatski nacionalizam i šovinizam u Neretvi

http://www.index.hr/vijesti/clanak/komunisti-u-hdzu-kako-je-drug-bebic-istrijebio-hrvatski-nacionalizam-i-sovinizam-u-neretvi/508624.aspx

"LUKA BEBIĆ predsjednik Skupštine općine Metković u želji da se što prije provedu u djelo riječi druga Tita i zaključci sjednice Predsjedništva Saveza Komunista Jugoslavije i 23. sjednice Centralnog komiteta, izložio je program djelovanja Skupštine i mjesnih organa u suzbijanju nacionalizma i šovinizma i svih drugih pojava kontrarevolucionarne djelatnosti. Zaključeno je da se odmah poduzmu mjere za likvidaciju ogranka Matice Hrvatske kao osnovnog žarišta nacionalističkih i šovinističkih djelatnosti", stoji u obavijesti koja je objavljena turbulentnih sedamdesetih godina kada je u dolini Neretve za suzbijanje hrvatstva bio zadužen današnji predsjednika Sabora Luka Bebić koji je upravo na krilima zauzdavanja "hrvatskog nacionalizma" započeo strelovitu karijeru u Savezu komunista.

Uz Bebića, Šeks, Jarnjak, Vukelić i Matulović-Dropulić

Naime, nakon što je Darko Milinović ministar zdravstva i socijalne skrbi,  ujedno  i potpredsjednik HDZ-a javno zavapio da mu se pokaže lista bivših članova Saveza komunista u njegovoj stranci jer on takve ne poznaje, otkrili smo kako je njegov najbliži suradnik kojeg je Milinović upisao u HDZ bio član SK. Slijedom njegova vapaja i tragikomične polemike između SDP-a i HDZ-a "tko u svojim redovima ima više komunista" odlučili smo mu još malo pomoći.

Naime, prema dostupnoj dokumentaciji pet istaknutih HDZ-ovaca koji sjede u Predsjedništvu HDZ-a još do prije dvadesetak i više godina zaklinjalo se na vjernost Josipu Brozu Titu. Osim Bebića koji je javno rekao da se ne srami da je bio u partiji tu su još  Vladimir Šeks koji je bio sudac te je izbačen sedamdesetih godina zbog nacionalizma, te uz njega Ivan Jarnjak. Crvenu knjižicu imao je i Branko Vukelić kao i ministrica Marina Matulović Dropulić.

Bebić nije izbačen zbog nacionalizma nego zbog kriminala?

No Bebić je zanimljiv, jer on sam kaže kako je izbačen iz partije zbog nacionalizma 1975. godine. No, prema novinskim člancima, ali i odlukama koje nose potpis Luke Bebića teško je u to povjerovati. Bebić je zapravo bio na prvoj liniji borbe protiv rastućeg hrvatskog nacionalizma u dolini Neretve.

"Od pravosudnih organa traži se brže, energičnije i efikasnije poduzimanje svih mjera koje zakon predviđa protiv nacionalizma i šovinizma i drugih neprijateljskih djelatnosti", stoji u zaključcima Skupštine kojom je predsjedao Bebić nakon što je "likvidirao" Maticu Hrvatsku. Sada je i posebno zanimljiva razina ironije kada je Ivo Sanader u posljednjoj izbornoj kampanji plašio birače u Dubrovačko-neretvanskoj županiji da će se komunisti vratit.

Sanader plašio birače s komunistima, a uz njega Bebić

"Ne dajmo komunistima da opet vladaju", govorio je Sanader na  Stradunu dok je kraj njega stajao prijatelj Bebić koji ga se nije ni danas odrekao.

Zanimljivo je kako su lokalni HSP-ovci na nedavnoj konferenciji za novinare iznijeli podatak da je Bebić zapravo izbačen iz partije 1975. godine zbog unutarpartijskog sukoba s poznatim neretvanskim komunistom Krešom Sršenom te gospodarskog kriminala. Takve navode Bebić nije za sada opovrgnuo.