Autor Tema: Vlado Gotovac  (Posjeta: 1449 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Stjepan

  • Administrator
  • Jezerača
  • *****
  • Postova: 1909
  • Karma: +8/-2
  • Spol: Muški
Vlado Gotovac
« : Srpanj 31, 2010, 03:52:21 poslijepodne »
http://vladogotovac.wordpress.com/

Vlado Gotovac je bio posljednji hrvatskih političar za kojeg sam stvarno dao svoj glas.

Pokretač bloga na navedenoj adresi pokušava skupiti što veći broj Gotovčevih govora, eseja, pjesama....

I kad vidimo ovo što se događa na našoj političkoj sceni vidimo da nije ostvarena njegova želja...

"Čuvajte mi Hrvatsku od niskosti i mržnje!"

“Jedini smisao mog rada je u nastojanju da se osigura prava, ljudska, pravedna i slobodna zajednica – za sve i svugdje; zajednica koja raznolikost ne samo podnosi, nego joj se i raduje upravo onako, kako se graditelji katedrale u Chartresu raduju, kad iz raznobojnih stakala slažu svoje vjerničke rozete. Tako radostan i tako raznolik svijet – to je moj san! Ako zbog njega moram biti suđen, ja na to pristajem jer bez tog sna ni ja, ni moje djelo nemamo nikakvog smisla.”

(Završna riječ obrane Vlade Gotovca
sa suđenja u Zagrebu, 1981.)


Iz njegovog političkog pojmovnika...

BIROKRACIJA: Rastrošno ponašanje birokracije uvreda je za sve osiromašene društvene slojeve. Istodobno, ta ista birokracija iskazuje nemar i osionost prema svojim građanima. Ona je u sprezi s vladajućom oligarhijom, koja odbija svaku odgovornost za svoje ponašanje.

ČOVJEK je veći od države. Inzistiramo na vrijednosti i dostojanstvu pojedinca u društvu. Rijetki nadolaze sa životom koji je potreban. S njima je dostojno i propasti. A pravi san je svijet u kom je svaki čovjek potreban.

HRVATSKA je naš imperativ, jedina i nezamjenjljiva. Ona bi trebala biti moderna država, dio svijeta, ravnopravna uz moderne zajednice. To znači da bismo u njoj trebali pratiti rast općeg dobra na društvenom planu, a sa stanovišta pojedinca jačanje sposobnosti da budemo zajedno. Mi, liberali, ne želimo Hrvatsku pod svojim krovom, već drugačiji krov za Hrvatsku!

INSTITUCIJE: Želimo državu koja će uzorno služiti građanima, da institucije ne degradiraju čovjeka i ne umanjuju njegovu vrijednost.

KRITIKA društva, kritika političkih ideja i postupaka, osobito je izložena uzurpacijama protivnika. Samo onaj kritičar koji uživa gotovo neograničeno povjerenje može gotovo potpuno ignorirati takvu mogućnost. Pravo na kritiku je povjerenje u naše sposobnosti i naše namjere.

MORAL za nas ne znači da smo bolji od drugih, “nepokvarljiviji” u pitanjima ljudskih slabosti. To znači da želimo preko politike prihvatiti odgovornost za svoje postupke. Ta svjesno preuzeta obveza izvor je naše snage.

POLITIKA ne mora biti prljava, ako se njome bave čisti i odgovorni, moralni ljudi. Cilj je naše politike da Hrvatska postane zemlja gdje se prakticira moderan način upravljanja. To znači decentralizirana, s jakom lokalnom samoupravom. Čovjek u lokalnoj samoupravi odgovara na cijeli kompleks svoga opstanka. Logično je da bi trebao raspolagati sredstvima i utjecati na odlučivanje. Ipak, Hrvati imaju “paleontološki kompleks oca”, koji još uvijek održava ideju jednog velikog vođe na čelu države.