Autor Tema: Auto-moto  (Posjeta: 193733 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sledgehammer

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 5157
 • Karma: +4/-3
 • Spol: Muški
 • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Auto-moto
« Odgovori #15 : Rujan 11, 2009, 05:59:10 poslijepodne »
Kaj velite navo čudo?

To čudo je ružno do bola, ponajviše odnaprijed... a iznutra su postali kao i OPel nekada - svi modeli, od najbogečkijeg do najjače Omege, imali su istu armaturu, vure i ostalo... naravno, i drvene obloge kod bolje stojećih gastarbajtera...
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

shaka zulu

 • Gost
Odg: Auto-moto
« Odgovori #16 : Rujan 11, 2009, 06:10:34 poslijepodne »
Neznam de je inspiracija za nega...Jel to hyundai coupe,xara il stari C5 ?

Offline fitt

 • Skoro pa pravi član
 • ***
 • Postova: 193
 • Karma: +3/-0
 • Spol: Muški
Odg: Auto-moto
« Odgovori #17 : Rujan 15, 2009, 08:51:33 poslijepodne »
Kak zgleda kad se usred utrke upali potuprožarni aparat i počne šikati pjenu na sve strane:

http://www.youtube.com/watch?v=wYr1KAF43TA&feature=player_embedded#t=56
Besposleni internetski ,nadimkom zaštićen, anonimni zloporabitelj - inanugurirani masturbator

shaka zulu

 • Gost
Odg: Auto-moto
« Odgovori #18 : Rujan 15, 2009, 09:05:29 poslijepodne »

shaka zulu

 • Gost
Odg: Auto-moto,Jedna litra za 100 kilometara
« Odgovori #19 : Rujan 19, 2009, 12:39:42 poslijepodne »
Jedna litra za 100 kilometara
14.09.2009 13:52
Piše: Ante Radić
     
Koncept asocijativnog imena L1 biti će predstavljen u Frankfurtu, a njime VW pokušava utažiti žeđ malog hibridnog dizelaša, kojem je dovoljna samo jedna litra dizela na 100 km

Nove fotografije koncepta L1, za razliku od onih iz 2002. kada je premijerno prikazan, otkrivaju izmijenjeni izgled ultra štedljivog automobila – na prednjoj maski vidljiv je prepoznatljiv dizajnerski izričaj marke. Ideja je da se korištenjem različitih tehnologija proizvede automobil kojeg pokreće motor s unutarnjim sagorijevanjem, a zadovoljava ga gotovo nevjerovano mala količina goriva – u ovom slučaju letvica je spuštena na jednu litru za 100 kilometara. Malog VW-a pokreće dvocilindarski dizelaš snage 29 KS, uparen s DSG mjenjačem sa 7 stupnjeva i malim elektromotorom snage 14 KS. Uz vrlo suzdržanu masu vozila, zasad je ostvarena prosječna potrošnja od 1,2 l/100 km. Korištenje ekstremno lakih, sofisticiranih materijala, ali i plastike, monoblock konstrukcije motora te ispušnog sustava od titana, postignut je rezultat od svega 380 kg. Mali automobil broji tek 1,2 metara u širinu, a nudi mjesta za dva putnika smještenih jedan iza drugoga. Više detalja i potpunu specifikaciju očekujemo nakon službene premijere.

http://autoklub.jutarnji.hr/aktualno/ekoauto/detalji_clanka/art-2009,9,14,EKOAUTO-VOLKSWAGEN-L1,5311.auto

Neupotrebljivo v stvarnomu životu kak i Toyota IQ...Kam da tu denem beciklin il televizor?

shaka zulu

 • Gost
Odg: Auto-moto
« Odgovori #20 : Rujan 20, 2009, 11:14:20 prijepodne »
Velika Britanija
Peter Beale, John Edwards, Nick Stephenson i John Towers, četvorica direktora Pheonix Venture Consortiuma, bivšeg vlasnika propalog MG Rovera, dobili su 7. rujna zabranu upravljanja tvrtkama na području Velike Britanije. Državni ured za reviziju ustanovio je da je četvorici direktora neposredno prije proglašenja stečaja 8. travnja 2005. na ime plaće i bonus isplaćeno 42 milijuna funti. MG Rover danas je u vlasništvu indijskog Tata Motosa.
autoklub.hr

U Bananastanu bi 4 direktori tužili Državu,Ustavni sud bi ju raspel,Helsiki watch bi se umešal i sa sila novin,strajnske "žgadije" i druge lešinarov...

shaka zulu

 • Gost
Marussia B2: Prvi ruski superautomobil spreman za Frankfurt
« Odgovori #21 : Rujan 20, 2009, 11:24:38 prijepodne »
Marussia B2: Prvi ruski superautomobil spreman za Frankfurt (2)
Autor/izvor: SEEbiz
Ovo je za sada samo teaser, no dovoljno je da bi se zaključilo da ovo vozilo neće biti dočekano s podsmijehom. Uostalom, Rusi su lani predstavili hibrid Marussia B1 kojega možete odvesti kući za ništa manje nego 100.000 eura. Za sada nisu poznati nikakvi tehnički podaci o pridošlici u svijet superautomobila pa niti čime će tu titulu zasluživati osim svojim izgledom, za kojega Rusi kažu da su za uzor imali mlaznog lovca.http://www.seebiz.eu/hr/seebiz-trend/auto-moto-nautica/marussia-b2-prvi-ruski-superautomobil-spreman-za-frankfurt-(2),55952.html

Koje automobile voze Hrvati?
Autor/izvor: 4kotaca.net
Na temelju istraživanja koje je provedeno tijekom lipnja 2009. na uzorku od preko 1.000 ispitanika, hrvatski web oglasnik za vozila – 4Kotača donosi podatke o tome koje marke automobila Hrvati trenutno voze, jesu li zadovoljni svojim limenim ljubimcima i lojalni jednoj marki, posvećuju li dovoljno pažnje održavanju svog vozila te koje automobile cijene kao najkvalitetnije.

Hrvati i njihovi limeni ljubimci
• Najviše Hrvata vozi Renault, Volkswagen i Opel, najkvalitetnijim smatraju Mercedes, „automobil iz snova“ im je BMW, a najlojalniji marki koju voze su vlasnici Volva
• Prosječna starost automobila na hrvatskim cestama je 7,3 godine
• Žene se manje zamaraju održavanjem automobila od muškaraca - preko 60% ga servisira u ovlaštenom servisu, 30% ih ne zna kada mijenjaju gume, a automobil peru rjeđe nego muškarci

Najviše ispitanika trenutno vozi Renault (11%) i Volkswagen (10%). Na trećem mjestu nalazi se Opel (9%), na četvrtom Fiat (6%), a peto mjesto ravnopravno dijele Audi, Mazda, Ford, Peugeot i Škoda (svi s udjelom od 5%).

Poredak najzastupljenijih marki automobila, u određenoj se mjeri razlikuje po regijama. Dalmatinci preferiraju talijanske marke, pa se na prvom i drugom mjestu nalaze Fiat (13% ispitanika s tog područja) i Alfa Romeo (9%). Stanovnici istočne Hrvatske, Istre i Kvarnera te Zagrepčani, najviše voze Renault, što je u skladu s prosjekom. VW i Opel dobro kotiraju u svim regijama i uglavnom su na drugom ili trećem mjestu. Veći broj Zagrepčana, uz Renault (11%), Opel (10%) i Volkswagen (9%), vozi i Toyotu (6%).

Na pitanje koji bi automobil vozili u cjenovnoj klasi koju si mogu priuštiti, po 8% za svaku marku, odgovorilo je- Hondu, Volkswagen i Audi. Četvrto mjesto zauzeo je BMW (7%), peto Renault (6%), a dva sljedeća Toyota (6%) i Mazda (6%).

Iako najveći broj ispitanika iz Dalmacije trenutno vozi talijanski auto, u cjenovnoj klasi koju si mogu priuštiti radije bi vozili Mercedes (11%) ili Toyotu (9%). Zagrepčani bi, među onima koje mogu kupiti, najradije odabrali Hondu (njih 11%), zatim Volkswagen (8%), Audi te Mazdu (oba po 7% ispitanika). Među 10 automobila koje bi Zagrepčani vozili, nema Mercedesa, ali jedino u ovoj regiji nailazimo na Škodu koju bi vozilo 4% ispitanika.

I dok bi najveći broj muškarca odabrao Volkswagen (8%), žene kao svoj sljedeći automobil vide Renault (njih 11%). Za jedne i druge na drugom i trećem mjestu nalaze se Honda, odnosno Audi. Gotovo polovica ispitanika (45%) kao sljedeći automobil odabralo bi marku koju trenutačno voze. Najlojalniji su vozači Volva, njih čak 92% ponovno bi odabralo Volvo. 89% ispitanika koji voze Volkswagen, prilikom odabira idućeg automobila, ponovno bi odabrali tu marku, a 79% vozača Honde, istu bi marku odabralo i sljedeći put.

Prilikom odabira idealnog automobila, bez obzira mogu li si ga priuštiti ili ne, najviše ispitanika bi odabralo BMW (njih 11%). Isto je pokazalo i istraživanje provedeno 2006. godine kada je za 12% ispitanika upravo BMW bio „auto iz snova“. Prema aktualnom istraživanju, Audi je na drugom mjestu i njega bi odabralo 10% ispitanika, a isto toliko i Mercedes. BMW, Audi i Mercedes su, zanimljivo, popularniji od Ferarrija koji je zauzeo peto mjesto (odabralo bi ga 6% ispitanika) i Porschea koji bi odabralo 5% ispitanika. Kada je u pitanju kvaliteta automobila, ispitanici općenito smatraju da je Mercedes najkvalitetnija marka automobila (ukupno 13%, odnosno 15% muških i 11% ženskih ispitanika). Dok je za muškarce Mercedes najkvalitetnija marka, za žene je to Volvo (14%), kojeg kao najkvalitetniji ocjenjuje tek 5% muškaraca. Velike razlike u mišljenjima postoje i vezano za Lexus- 12% muškaraca smatra ga najkvalitetnijom markom, ali, s druge strane, svega 3% žena.

Najbolji omjer cijene i kvalitete, prema mišljenju muškaraca, nudi Škoda (odabralo ju je njih 10%). Po 7% muških ispitanika smatra da najbolji omjer cijene i tehničkih karakteristika nude Volkswagen, Mazda, Toyota i Opel. Po 8% žena smatra da najbolji omjer cijene i tehničkih karakteristika imaju Volkswagen, Toyota, Renault i Honda.

Svojim automobilom najzadovoljniji su ispitanici koji voze Hondu (prosječna ocjena 4,68). Ispitanici koji voze Suzuki, svoj su automobil ocijenili prosječnom ocjenom 4,62. Istu prosječnu ocjenu zadovoljstva dali su ispitanici koji voze Kiu (4,59) i Mazdu (4,55). Svojim su limenim ljubimcem, iako uz visoku prosječnu ocjenu, nešto manje zadovoljni vlasnici Citroena (4,07), Fiata (4,08), Chevroleta (4,09), Opela (4,11) i Peugeota (4,14).

Prosječna starost automobila koje voze ispitanici iznosi 7,3 godina što znači da je vozni park „ostario“ u odnosu na onaj prije 3 godine kada je prosječna starost iznosila 6,6 godina. Muškarci voze nešto starije automobile, tj. one prosječne starosti 7,4 godina, dok su automobili koje posjeduju žene u prosjeku stari 6,7 godina.

4KOTACA.NET
http://www.seebiz.eu/hr/tvrtke/transport/koje-automobile-voze-hrvati%3f,56094.html

VIDEO
Oh, bože: Sudar automobila iz 1959 i 2009.!
Autor/izvor: Ivan Hrstić, ivan.hrstic@seebiz.eu
Koliko daleko je napredovala sigurnost u automobilima u proteklih pola stoljeća? Jedan od načina da to uvrdimo je da sučelimo automobil iz 2009. i 1959. te damo gas do daske! Upravo to su napravili u nezavisnom Insurance Institute for Highway Safety (Osiguravajući insitut za sigurnost na autocestama), koji je na taj način proslavio svoj vlastiti 50. rođendan. A rezultati su užasavajući - za nostalgičare koji se još uvijek voze u starim krntijama.
1959 Chevrolet Bel Air Vs. 2009 Chevrolet Malibu IIHS Offset
http://www.seebiz.eu/hr/seebiz-trend/auto-moto-nautica/oh%2c-boze-sudar-automobila-iz-1959-i-2009.!,56425.html

Mlađan Dinkić: Subvencije i za FAP-ove kamione
Autor/izvor: SEEbiz
PRIBOJ - Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić je u Priboju predstavio najnoviji program subvencionisane kupovine FAP-ovih kamiona, po sistemu "staro za novo".
"Ovaj program omogućava zamenu starih za nov FAP-ov kamion uz fiksni popust od 25.000 evra za bilo koji kamion stariji od 15 godina. Kupac će imati mogućnost da kupi nov kamion i na kredit sa periodom otplate od pet do sedam godina i kamatnom stopom od 4,5 odsto godišnje", rekao je ministar Dinkić.
http://www.seebiz.eu/hr/tvrtke/transport/mladan-dinkic-subvencije-i-za-fap-ove-kamione,56161.html

Evo kako izgleda nova Opel Astra! (VIDEO)
Autor/izvor: SEEBiz
RUSSELSHEIM - Premijera posve nove Astre dogodit će se 17. rujna u Frankfurtu, a iz Russelsheima nisu imali mnogo izbora kad su procurile prve fotografije (slučajno?,) pa su pustili i prvi video teaser, kojieg vam istog trenutka donosimo. Evo dakle, kako će izgledati buduća zvijezda hrvatskih ulica i autocesta, u što nemamo razloga sumnjati uzevši u obzir hrvatske rezultate aktualne Astre. Da bi novi kompakt dug 4,42 metra bio barem jednako poželjan kao konkurent iz Wolfsburga, tu je i čitav niz novih asova iz rukava. Položen je na posve novo GM-ovo 'mechatronic' podvozje, tu je nova generacija bi-ksenon AFL+ zakretnih svjetlosnih tijela (Advanced Forward Lightning) to Opel Eye, prednja kamera koja prepoznaje prometne znakove i upozorava vozača kad nenamjerno skrene iz svoje trake. Uspjeh nove Astre bit će presudan za budućnost Opela i Vauxhalla.http://www.seebiz.eu/hr/seebiz-trend/auto-moto-nautica/evo-kako-izgleda-nova-opel-astra!-(video),45173.html

Leon + Bravo = Astra?

shaka zulu

 • Gost
Toyota: Zbog problema s papučicom gasa povlači se 3,8 milijuna vozila
« Odgovori #22 : Rujan 30, 2009, 10:04:12 poslijepodne »
PROBLEMI
Toyota: Zbog problema s papučicom gasa povlači se 3,8 milijuna vozila
Autor/izvor: SEEbiz
TOKYO - Zbog neispravnih podloga za noge koje mogu uzrokovati zaglavljenje papučice gasa, Toyota je objavila da s američkog tržišta povlači 3,8 milijuna svojih automobila raznih tipova.
"Zaglavljena papučica gasa za rezultat može imati izuzetno velike brzine, što može znatno otežati zaustavljanje vozila, a posljedice su sudari s ozlijeđenima i poginulima", kažu na Toyotinim službenim stranicama.

Da s podlogama nešto nije u redu, zna se još od 2007. godine, kada  su na njima učinjene određene modifikacije, no američka Administracija za sigurnost prometa na autocestama upozorila je japanskog proizvođača da problem nije u potpunosti uklonjen.

Ovaj opoziv bit će do sada najveće povlačenje Toyotinih automobila u SAD-u. Na kontrolu će biti pozvani i najnovije verzije putničkih sedana „camri” i „avalon”, hibridni „prius”, pick-upovi i dostavni kamioni „tacoma” i „tundra” i luksuzni „lexus” modeli - „is250”, „is350” i „es350”.
http://www.seebiz.eu/hr/tvrtke/transport/toyota-zbog-problema-s-papucicom-gasa-povlaci-se-3%2c8-milijuna-vozila,57385.html

---

Jel se onaj lik (mađar?) kaj se zalepil vuz tunel v pune brzine vozil v lexusu?

Offline Sledgehammer

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 5157
 • Karma: +4/-3
 • Spol: Muški
 • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Auto-moto
« Odgovori #23 : Listopad 01, 2009, 08:03:09 prijepodne »
Je, baš kak i Pukanić... no mislim da kod njega nije bila stvar u papučicama gasa...  :-X
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

shaka zulu

 • Gost
Odg: Auto-moto; Stop neregistriranim i neosiguranim
« Odgovori #24 : Listopad 12, 2009, 05:53:21 poslijepodne »
Stop neregistriranim i neosiguranim
Prije nekoliko dana, točnije od 1. listopada, započeo je novi sustav primjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Policija je, naime, prema nesavjesnim vozačima odlučila djelovati znatno strožije. I znatno efikasnije: u slučaju neproduljenja vozačke dozvole oni će biti kažnjeni sa 700 kuna, i pritom neće morati brinuti o svojoj zaboravnosti: uplatnice za plačanje kazne stizat ce im izravno na kućnu adresu. Nadalje, u slučaju neregistriranja vozila koje je u prometu plaćat će se kazna u iznosu od 5000 do 20.000 kuna.
Kazne će na naplatu, dakle, stizati automatski, što znaći da će uplatnica na odgovarajuće kućne adrese biti upućena nakon 30 do 40 dana od isteka prometne dozvole, naravno u slučaju da u roku od 15 dana vozilo nije odjavljeno i pločice nisu vraćene. Osim toga, policija nakon toga može odjaviti vozilo i bez vraćanja dozvole i pločica, ako je prometna dozvola istekla za više od godinu dana. Broj neregistriranih i neosiguranih automobila na taj bi se način trebao znatno smanjiti.
autoblic.hr
« Zadnja izmjena: Listopad 13, 2009, 09:46:18 poslijepodne kuntakinte »

shaka zulu

 • Gost
Odg: Auto-moto; Alarm riješim za 5 sekundi
« Odgovori #25 : Listopad 13, 2009, 09:45:52 poslijepodne »
Alarm riješim za 5 sekundi
08.10.2009 13:40
Piše: Hrvoje Tomić
     
Čovjek iz vrha beogradske auto mafije otkrio nam je kako je u 30 godina otuđio više od tisuću automobila i zašto prava zaštita od krađe ne postoji

Postoji li stopostotna zaštita od krađe? Isplati li se ulagati novac u zaštitne sustave što se oglašavaju na televiziji i u novinama ili je to samo bacanje novca? Odgovore na spomenuta pitanja što muče tisuće vozača odlučili smo potražiti iz prve ruke - kod ljudi koji se bave krađama. U Hrvatskoj nismo uspjeli naći sugovornika, ali nismo se dali smesti, pa smo ga tri tjedna kasnije pronašli u Srbiji. S pripadnikom srbijanskog podzemlja s podebljim policijskim dosjeom dogovorili smo razgovor na njegovom terenu - benzinskoj crpki sedamdesetak kilometara pred Beogradom, sjedištem automafije na Balkanu. Naš sugovornik, visok i mršav sredovječni muškarac u pripijenoj crnoj majci i sa zlatnim lancem oko vrata, stigao je točno u zakazano vrijeme - osam sati uvečer – u sasvim neupadljivom, dvadesetak godina starom sivom Mercedesu 250D (linija W124). Pozdravljamo se i sjedamo za stol. Bez fotoaparata, bez diktafona, bez treće osobe. Za početak ga pitam je li teško provaliti u automobil? - Ma, jok! Danas sve imaš na internetu. Brava na vratima može se obiti običnim magnetom i teniskom lopticom, a centralno zaključavanje otvoriti daljinskim za televizor i elektrošokerom. Puno je teže provaliti u novija kola, jer su bolje zaštićena pa često treba koristiti i skupe laptope (specijalne elektroničke uređaje za krađe, op.a.). Sve ti to zajedno ne traje dulje od dve-tri minute.
Nije li vas strah alarma?
- Zašto? Ajde iskreno reci kad si posljednji put skočio na prozor kad si čuo sirenu alarma? Pred deset godina, jel tako? Pa sviraju brate po cijeli dan, barem ovde kod nas u Beogradu! A i lako se utišaju. Samo otvoriš haubu i u sirenu uštrcaš pur-pjenu ili naguraš običnu kuhinjsku krpu.
Kako se uopće pripremate za krađu?
- Ovisi što je na rasporedu. Nema priprema ako se diže Yugić ili deset godina stari Golf. Jednostavno klepiš prvi na kojeg naiđeš. Jedino moraš paziti da nije jako hrđav da ga kasnije možeš dobro utopiti. Ako je riječ o novijim, skupljim kolima s jakom zaštitom, prvo se raspitaš kod poznatih u servisima i praonama ili ga pratiš par dana da bih pohvatao navike vlasnika.
Zvuči kao ozbiljna stvar. Radite li sami ili imate pomoćnike?
- Na autu uvijek radiš u dvoje, a ponekad i u troje. Dok obijaš bravu, drugi ti pomaže i čuva ti leđa. Kad je skuplji auto u pitanju, pridružuje ti se i treći, na njemu je da sa sigurne udaljenosti promatra što se zbiva u neposrednoj blizini i da ti osigura prostor za bijeg u slučaju opasnosti. Ako treba i da zapuca.
Pretpostavimo da ste uspjeli ući u unutrašnjost. Sad vas čekaju još mehanička i elektronička zaštita, zar ne?
- Točno. Prvo lomiš bravu da oslobodiš upravljač i startaš motor. To nije problem kod starih auta koji imaju bravu sa širokim prorezom za ključ, pa možeš ugurati lomilicu, strgati bravu i zapaliti motor na žice, kao u američkim filmovima. Ali nova kola imaju uzak otvor za ključ, pa prvo moraš iščupati uložak radapcigerom i na licu mjesta narezati novi ključ. Poslije sve zajedno vraćaš u bravu i pališ motor kao da imaš originalni ključ.
A što je s dodatnim zaštitnim sustavima poput blokade upravljača ili ručice mjenjača? Isplati li se tih par stotina uloženih eura?
- Rijetko. Sve se to da riješiti, isto kao i alarm. Poluge na volanu ne vrijede ni pišljiva boba, a i ručica mjenjača danas se oslobađa blokade za pola minute.
Mehaničke prepreke se, dakle, lako provaljuju. A što je s elektroničkima, poput tvorničke blokade paljenja?
- E pa, postoji elektronika i za naše potrebe. Mi koristimo male računare koji se spajaju u priključak za dijagnostiku na autu. Zato ih i zovemo laptopi. Svaki auto ima drugačiju zaštitu, pa moraš imati različite laptope za različita kola. Skup sport...
Je li vam se ikad dogodilo da niste uspjeli pokrenuti motor?
- Desi se, šta ćeš! Neke ni ne pokušavaš upaliti na licu mjesta, jer imaju predobru elektroničku zaštitu, nego ih uz pomoć drugih ukradenih kola odguraš do garaže. Glavno da oslobodiš volan, da se može voziti. Za guranje se najčešće koristi stara Mazdu 626. Nije upadljiva i ima ludo čvrst prednji branik, pa možeš da guraš drugi auto ispred sebe i sa sto na sat. Nažalost, sve su rjeđe i rjeđe...
Nije li to malo preupadljivo gurati automobil usred bijela dana?
- Većinom to radiš noću, a i garaža je rijetko kad udaljena više od dve-tri minute. Svaka ekipa na svom teritoriju ima po pedeset garaža, uglavnom blizu autocesta ili uz široke gradske avenije.
Pedeset garaža?! Nije li to malo preskupo?
- Nije. Računaj, ako te svaka garaža mjesečno dođe stotinjak eura, sve zajedno te ispadne oko pet hiljada eura mjesečno, a toliko uzmeš za jedan Passat.
A što ako vam se na putu ispriječi policija ili ne stignete do garaže?
- Drotovi uvek stoje na istim pozicijama, pa ih lako zaobiđeš ili jednostavno pričekaš da odu. A ako ti je gužva, ni ne ideš do garaže, nego kola prebaciš do prvog parkirališta i prekriješ ih ceradom, pa ih pokupiš za dan-dva.
Kamo dalje odlaze auti iz garaža?
- Ovisi jesi li ga ukrao radi rezervnih dijelova, preprodaje ili otkupa. Za dijelove se kradu uglavnom jeftinija, stara kola poput Golfova, Unića i Yugića... Ne voziš ih u garažu, nego direktno u radionu, gdje te čekaju majstori za rastavljanje. Tri-četiri sata rada i auto je već u dijelovima.
Spomenuli ste i krađe za otkup. Kako to ide?
- Dan-dva pošto je sakriven u garažu, telefonom zovemo vlasnika i tražimo otkupninu, obično oko 30 do 35 posto vrijednosti auta. Ako se vlasnik pridržava dogovora i ne zove drotove, pošteno ćemo ga izvozati s kraja na kraj grada da se uvjerimo da ga nitko ne prati, pokupiti novac i zatim mu reći gdje će pronaći kola. To je nepisano pravilo, jer ako se pročuje da se ne držimo dogovora, ljudi će prestati da plaćaju.
A što ako čovjek ipak sve dojavi policiji kako mu nalaže vlastita savjest, ali i zakon?
- Ništa. Kraj priče. Zapališ mu auto da prikriješ tragove.
Najviše automobila, pretpostavljamo, krade se za preprodaju, zar ne?
- Da, ali samo kad su u pitanju skuplji auti kao BMW X5 ili Audi A6. Čim ga digneš, skidaš originalne i stavljaš nove tablice, uglavnom njemačke, pripremljene danima prije krađe. Ima ih na internetu po deset eura. Izgledaju isto kao i originalne, nitko ne može da provali jesu li prave. Ni papire nije teško nabaviti - njemačku prometnu dozvolu na crno dobiješ za 200 do 300 eura. Izgleda bolje od originala, vjeruj mi!
Kamo dalje odlaze ukradeni automobili?
- Prema grani, gdje je dogovoren prelazak. A da nas na putu do tamo ne bi slučajno iznenadila prometna, ispred nas ide mamac. Automobil s čistim papirima, danju bez prednje registarske pločice, a noću s jednom pregorenom žaruljom. Što misliš, koga će drot da zaustavi, tebe ili mamac?
Dobro, a na granici?
- Da se ne lažemo, uvijek sve može da se riješi, ali ima svoju cijenu. Jednom je to sto, drugi put hiljadu eura. Glavno da nema rizika. Kad jednom izađeš iz zemlje u kojoj su kola ukradena, dalje sve ide kao po loju. Mirno se voziš sve do krajnjeg kupca, a to su ti najčešće ljudi iz jugoistočne Europe, od Albanije i Kosova do Bugarske, Turske... Sve do Bliskog istoka.

Video:5načina provale u auto

http://autoklub.jutarnji.hr/aktualno/istrazujemo/clanak/art-2009,10,8,ISTRAZUJEMO-KRADJE-AUTOMOBILA,5359.auto

shaka zulu

 • Gost
Odg: Auto-moto; Od prometne nezgode do isplate štete
« Odgovori #26 : Listopad 20, 2009, 10:31:34 poslijepodne »
Od prometne nezgode do isplate štete
Tko gubi pravo na naknadu iz osiguranja
 
18.10.2009.
Sjedanje za volan i s najmanjom količinom alkohola u krvi, ostavljanje ključeva i dokumenata vozila u automobilu, upravljanje tehnički neispravnim automobilom, upravljanje vozilom bez ovlaštenja (vozačke dozvole) samo su neki razlozi zbog kojih osiguravateljska kuća nakon nastanka prometne nezgode može odbiti isplatu štete osiguranoj osobi. Naime, suprotno mišljenju koje se razvilo tijekom doba kad su se pedeset postotni bonusi davali šakom i kapom, osiguravateljska društva se vrlo teško rastaju od svog novca, odnosno novca svojih osiguranika s kojim raspolažu. Mnogi koji su s njima imali posla mogu posvjedočiti kako je put od nezgode pa do isplate štete dug i mukotrpan te da neki osiguravatelji koriste sva raspoloživa legalna sredstva kako bi našli razlog da, ako već ne spriječe isplatu, da je barem odgode.

Što god korisnici usluga osiguranja mislili o takvoj praksi, sigurno je da nije ilegalna, a sigurno je i da im mnogi daju dobrog povoda, ali i konkretnih razloga da prvo pokušaju uvidjeti jesu li bili poštovani svi uvjeti iz ugovora o obveznom osiguranju od automobilske odgovornosti. Isto je i s kaskom. Dakle, nemojte misliti da je dovoljno plaćati svoje police osiguranja i da će u slučaju nezgode ili otuđenja vozila sve biti u redu. Sudska je praksa pokazala da su stvari nešto drugačije te je potrebno čitati sve što piše na ugovoru, te se i informirati.

Stanje je najjasnije kod obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, kod kojeg se gubitak prava na naknadu štete osiguranim osobama (u njih ne spada vozač) odnosno putnicima, regulira Zakonom o osiguranju. Osigurana osoba prava iz osiguranja gubi u mnogo slučajeva. Na primjer, ako vozač nije koristio vozilo u svrhu kojoj je namijenjeno, ako vozač nije imao važeću vozačku dozvolu odgovarajuće vrste ili kategorije, ako je vozaču oduzeta vozačka dozvola ili je isključen iz prometa ili ako mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom određene vrste ili kategorije. Isto vrijedi i ako je vozio pod utjecajem alkohola iznad ugovorene granice, opojnih droga te psihoaktivnih lijekova, ako je vozač štetu prouzročio namjerno ili ako je šteta nastala zbog toga što je vozilo bilo tehnički neispravno, a ta je okolnost vozaču vozila bila poznata.

Što se tiče kasko osiguranja, najbolnija točka mnogima jest odredba od 0 promila.

http://www.pametnakuna.hr/sigurnost/od-prometne-nezgode-do-isplate-stete?utm_source=PR%2B24%2C%20Pametna%20kuna%3A%20Prometna%20nezgoda%20i%20isplata%20%C5%A1tete&utm_medium=%C4%8Dlanak%2Bs%20linkom&u

shaka zulu

 • Gost
Akumulator za auto
« Odgovori #27 : Studeni 02, 2009, 05:04:28 poslijepodne »
Jel do zna kakve bole akumulatore za auto a da se trže na Gorice (tu ne mislim na Topla,Varta i sl.) ?

Bilaj

 • Gost
Odg: Akumulator za auto
« Odgovori #28 : Studeni 02, 2009, 05:10:25 poslijepodne »
Jel do zna kakve bole akumulatore za auto a da se trže na Gorice (tu ne mislim na Topla,Varta i sl.) ?
Ja sam jednom davno tražio neki bosch silver ili tak nekaj.
Ali kak mi se čini bumo skupa išli u kupovinu. I moj polako šteka.
Jel baš moraš promijeniti akumulator? jesi li pogledao koliko ti je dobar akumolator?

shaka zulu

 • Gost
Odg: Akumulator za auto
« Odgovori #29 : Studeni 02, 2009, 05:18:28 poslijepodne »
Nisem,ali pri mene je više tri lete,orginal,a nis auto kupil novi.Čisto sumlam da se bivši gazda hitil v strošek da bi ga prodal...Fajn me časa ***e al denes posebno.
Kakov je taj Bosch?Kak je star?