Svakidašnje teme > Gospodarstvo

Što nam to banke rade? I Vlada u kompi s njima?

<< < (2/6) > >>

Sledgehammer:

--- Citat: Jaguar - Kolovoz 06, 2011, 11:22:18 poslijepodne ---Nisu, po meni samo banke krive, kriva je država koja je dozvolila bankama takav okvir poslovanja i valutnu klauzulu,
--- Kraj citata ---

Apsolutno točno.

--- Citat: Jaguar - Kolovoz 06, 2011, 11:22:18 poslijepodne ---krivi smo i mi građani koji smo uzimali kredite
--- Kraj citata ---

Apsolutno netočno.

Sledgehammer:

--- Citat: Bilaj - Kolovoz 07, 2011, 08:58:12 prijepodne ---Sve ovo je prokleto jednostavno.

Cak uopce nije niti tema za raspravu.
--- Kraj citata ---

Mislim da je, itekako je, jer to što navodiš je samo uvjetno točno, i odnosi se na zdrave sustave i na uređena društva i tržišna gospodarstva, na kojima ne harače anarhoidne pojave ponašanja "država u državi", već postoji vrlo strogo i kvalitetno postavljen sustav obveza i prava.

Na žalost, sustav obveza za naše banke je zakazao, a svojedobne izjave tvorca PDV-a Škegre (nakon dolaska prvih stranih banaka u Hrvatsku) kako je tu riječ o "povjerenju stranih financijskih institucija u hrvatski sustav" ne drže vodu. Ili drže - ali ne u onom smislu u kojem bismo se svi mi nadali, jer sve one imaju povjerenja - u nesposobnost sustava da im imalo naudi kada ih poželi sputati u predivljem mahnitanju i samovolji ponašanja - a što se kod nas već poslovično pravda "tržišnom ekonomijom i tržišnim gospodarstvom"...

Nije problem u tržišnom gospodarstvu - kada postoje jasna pravila i obveze kojih se moraju pridržavati sve strane, i taj sustav obveza i pravila ne propisuju banke same sebi. Problem je kada se te banke ponašaju daleko od onoga što su trebale biti i predstavljati u Hrvatskoj, kada se ponašaju sasvim drugačije od njihovih centrala u matičnim zemljama. Da se RBA u Njemačkoj ponaša onako kako se ponaša u Hrvatskoj, mogla bi sutra ujutro staviti ključ u bravu, kao i maltene sve ostale strane banke. Umjesto toga, za njih ne postoje pravila, zakoni i bilo što drugo izvan vlastitih pravila i zakona, a najveći grijeh države je što nema sustav - ili je on debelo prekilav, jadan i nedefiniran - koji bi sistemom kontrole i korektiva vraćao zabludjele bankarske bahatlije sa stranputica poštenog, korektnog i razvojnog ponašanja. Pogledajte strukturu zaduživanja banaka u Hrvatskoj i u Njemačkoj (ili bilo kojem zapadnom gospodarstvu), pa ćete znati što govorim. I znat ćete zašto su Škegrine riječi plitke floskule bez pokrića, jadnije čak i od naivnih reklama na TV-u...

Bilaj:
To je istina da se banke ne drže onoga što je definirano zakonom.

Npr Slavko Kuljić je danas govorio da je npr grozno što banke legalno krše ovršni zakon i nikom ništa.

Bilaj:
Jeste li vidjeli sutrašnji tečaj Švicarca:

Švicarska       756 CHF            6,835717        6,856286        6,876855

Sledgehammer:
http://www.hrsvijet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=17370%3Adirigirana-kriza-zapadne-banke-povlae-novac-iz-istone-europe&catid=2%3Agospodarstvo&Itemid=8

Zašto me to ne čudi?

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju