Domaće teme > Grad Velika Gorica

Bioelektrana pred vratima Gorice

(1/70) > >>

kuntakinte:
21.09.2011
Bioelektrana pred vratima Gorice
Bioelektrana-toplana na šumsku biomasu je pred vratima Velike Gorice, kako u prostornom jer će se smjestiti na Sisačkoj cesti kod skretanja za Novo Čiče tako i u vremenskom smislu jer će proraditi već 2015.godine.

- Radi se o vrlo bitnom projektu za Veliku Goricu, ali i jednom od 30 najvažnijih investicijskih projekata Vlade RH u narednom razdoblju i on će u mnogočemu promijeniti fizionomiju Velike Gorice, ne samo u energetskom smislu. Ovime se Velika Gorica potvrđuje kao grad razvoja i investicija, vrijednost bioelektrane je 65 milijuna eura - kazao je na predstavljanju projekta gradonačelnik Dražen Barišić.

HEP Obnovljivi izvori energije d.o.o. i HEP Toplinarstvo d.o.o., kao investitori, nakon razmatranja više lokacija odabrali su Veliku Goricu zbog prometne infrastrukture, mogućnosti kogeneracije s toplinskim sustavom te blizine sirovine za rad postrojenja. U krugu od 50 km nalazi se dovoljna količina biomase za godišnje potrebe bioelektrane-toplane (BE-TO), a iz HEP-a uvjeravaju da nema opasnosti za šumski fond jer se kao gorivo koristi "šumski otpad" koje će osigurati Hrvatske šume čišćenjem šuma.

Centralizirani toplinski sustav mijenja koncept

U centraliziranom toplinskom sustavu Velike Gorice (CTSVG) danas je 14 kotlovnica na koje se grije 5900 stanova odnosno 21 tisuća stanovnika koji žive u zgradama. Toplinom se tako opskrbljuje oko 53 posto stambenih jedinica odnosno oko 62 posto stanovništa V.Gorice kroz zakupljenih 58 MW toplinske energije. Od 14 kotlovnica u pogonu će ostati samo plinska kotlovnica Galženica 3, a ostale će se spojiti na centralni toplovod.

- Postojeća postrojenja su relativno stara, niska im je iskoristivost i utjecaj na okoliš je vrlo velik, dok će sa uvođenjem bioelektrane-toplane centralizirani toplinski sustav se osuvremeniti i povećati sigurnost opskrbe toplinom i električnom energijom - kaže mr.sc. Tomislav Virkes.

Postrojenje će proizvoditi 20 MW električne energije te 35 MW toplinske energije. Većinu godine će raditi samo bioelektrana, a u zimskim uvjetima do vršne potrebe od 70 MW (300 do 500 sati godišnje) uključit će se kotlovi na zemni plin u sklopu BE-TO postrojenja. U CTS sustavu će ostati i rezervno postrojenje Galženica 3, koje se trenutno prebacuje na zemni plin, a koje će se paliti u slučaju kvara BE-TO postrojenja.

Gašenje malih kotlovnica u gradskim četvrtima značajno će poboljšati kvalitetu zraka, no još nije poznato kako će novi centralizirani sustav utjecati na cijenu grijanja.

HEP OIE i HEP Toplinarstvo pripremili su niz studija koje su potvrdile opravdanost investicije, a ove godine će biti gotov idejni projekt te očekuju i lokacijsku dozvolu. Ishođenje građevinske dozvole uz glavni projekt će biti tokom 2012. godine, a završetak gradnje se očekuje 2015.godine. U gradnji će se zaposliti 120 osoba, a u postrojenju će po završetku raditi 20 zaposlenika. Europska KfW banka je već pokazala interes za financiranje.

Zbog važnosti ovoga projekta zatražili smo kompletne prezentacije te ih možete preuzeti ovdje i ovdje.
http://www.vgdanas.hr/download/Prezentacija%20projekta-BE-TO%20Velika%20Gorica.pdf
http://www.vgdanas.hr/download/Velika%20Gorica-2011%20-Virkes-1.pdf

http://www.vgdanas.hr/Info/Clanak/3202/bioelektrana-pred-vratima-gorice.aspx

koko-vg:
Baš me zanima kaj budu na to rekli u BIOMASI i PANI u Turopolju (a ima i još igrača na ovom terenu - Škrinjarić, Landeka ...) koji isto to pokušavaju napraviti već duže vrijeme ... ?

cba:
SAamo nam još to smeće od zagađivaća treba. Greadite si to ruglo zagađivaćko na trgu S. Radića.

koko-vg:
... Ti si kao neki stručnjak po tom pitanju (mada ispod tvog nicka piše da se učiš pisati ... ) ? Kaj bi radije kakvu nuklearku tu iza Gorice ? Ako se fakat kužiš u to, objasni nam zakaj je to loše rješenje za nas ?

cba:
Kao što sam napisao narciso, napravite si ju na trgu S. Radića. A to kaj piše ispod objesi si mačku o rep.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju