Domaće teme > Gradska poduzeća i ustanove

e-pisarnica: Sustavom vrijednim 120 tisuća kuna služi se 47 ljudi

(1/3) > >>

Stjepan:
http://www.vecernji.hr/zagreb/sustavom-vrijednim-120-tisuca-kuna-sluzi-se-47-ljudi-clanak-177396

Sustavom vrijednim 120 tisuća kuna služi se 47 ljudi

Već više od mjesec dana na službenim stranicama grada funkcionira e-pisarnica, građani njome mogu pratiti tijek rješavanja vlastita spisa.

Piše: Lana Kovačević/VLM
Već gotovo mjesec dana građani Velike Gorice mogu svakog trenutka uz pomoć računala provjeriti u kojoj se fazi nalazi rješavanje njihova predmeta koji su predali gradskoj upravi.

Putem e-pisarnice koja se nalazi na službenim stranicama grada građani mogu doznati koja je od zaposlenih osoba u Gradu odgovorna za njihov predmet, što je dosad napravila i na kraju kako je taj predmet riješen.

Isplati li se projekt?

No, u vremenskom razdoblju kako e-pisarnica funkcionira njome se poslužilo samo 47 Velikogoričana.

Isplati li se takav projekt, kada se građani njime ne služe, pitali smo u Gradu?

– Naravno da se isplati – poručuju.

Naime lani je za postavljenje takvog projekta, kupnju toga posebnog programa iz proračuna izbrojano 55 tisuća kuna.

Ove je pak godine za kompletnu internetsku podršku u proračunu osigurano oko 70 tisuća kuna.

E-pisarnicu koja je dio Barišićeva predizbornog obećanja – kvalitetnije korištenje interneta u informiranju građana i komuniciranju s njima te razvoj internetskih servisa na noge je postavila zagrebačka tvrtka. Jednostavna je za korištenje.

Građani koji predaju određeni predmet u pisarnici gradske uprave (npr. potvrdu za glavni projekt, građevinsku ili pak lokacijsku dozvolu, određeni zahtjevi za pomoć) trebaju zatražiti klasu i pin svog predmeta.

Putem tog pina i broja predmeta nakon 24 sata što su zahtjev predali mogu na internetu pratiti “put toga spisa”.

Kontrola zaposlenika

Upravo je e-pisarnica svojevrsna kontrola rada zaposlenika u upravi jer građani odsad znaju točno ime i prezime osobe zadužene za njegov spis, a ako ne mogu stupiti u kontakt s tom osobom ili nisu zadovoljni radom toga službenika mogu ga prijaviti pročelniku određenog odjela.

Tom se pisarnicom ujedno i ubrzava čitavi proces rješavanja, a građani provjerom putem interneta štede i vrijeme.

Stjepan:
Podatak o broju ljudi koji su se poslužili e-pisarnicom novinarka je najvjerojatnije preuzela sa stranice same e-pisarnice (https://e-uprava.apis-it.hr/pisarnicavg/pisarnicaUpit.html) na kojoj trenutno piše da je na njoj izvršeno 49 upita. To ne mora značiti da se njome služi toliko ljudi, možda su neki od njih stanje predmeta provjeravali nekoliko puta.

Istu aplikaciju koristi i grad Zagreb i na njihovoj stranici (https://e-uprava.apis-it.hr/pisarnica/pisarnicaUpit.html) stoji da je napravljeno 4066 upita.

Ovo je očito išlo bez javne nabave jer je iznos podijeljen na dva dijela. Kao što vidite adresa zagrebačke i velikogoričke e-pisarnice je skoro ista i najvjerojatnije je riječ o SAAS (Software as a service) principu gdje naručitelj iznajmljuje uslugu od ponuditelja.

Nabava ovog sustava je jako loš posao. Aplikacija te složenosti bi se na javnom natječaju sigurno dobila za 25% tog iznosa (i to bi možda bila najskuplja ponuda), a kod ovakvog servisa puno bi povoljnije za naručitelja bilo da plaća po korištenju. Ako se korištenje nastavim ovim tempom taj projekt će se isplatiti za nekoliko stotina godina.

Alen:
Od tih 50 upita ja sam im sam napravio dvadesetak u posljednjih mjesec dana, jer skoro svaki dan (uzalud) provjerim stanje svog predmeta. Sve u svemu ne vjerujem da sustav koristi više od 5-6 ljudi.

Jedina promjena promjena predmeta u tih mjesec dana bila je dodjela referenta koji mi vodi predmet, koja se dogodila nakon nekih tjedan dana. Ono što bi očekivao od takvog sustava je da prikaže popis koraka koji će se dogoditi tijekom obrade predmeta, tako da znam što me slijedeće čeka i ako je potrebno pripremim se za to (npr. na vrijeme zatražim slobodan dan ako mi slijedi izlazak nekog povjerenstva na teren).

Stjepan:

--- Citat: Alen - Kolovoz 10, 2010, 10:36:44 poslijepodne ---Ono što bi očekivao od takvog sustava je da prikaže popis koraka koji će se dogoditi tijekom obrade predmeta, tako da znam što me slijedeće čeka i ako je potrebno pripremim se za to (npr. na vrijeme zatražim slobodan dan ako mi slijedi izlazak nekog povjerenstva na teren).

--- Kraj citata ---

Previše očekuješ od nečega što je plaćeno smo 120.000 kn. Za takvo nešto će cifra biti 10 puta veća.

Sledgehammer:
Dobro, kaj sad ne valja? Sustav - ili to kaj je raja informatički nepismena i ne služi se nečim naprednim?

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju