Svakidašnje teme > Povijest

Ad Fines

(1/5) > >>

Stjepan:
Rimsku naseobinu svojataju (http://hr.wikipedia.org/wiki/Ad_Fines) mnoga današnja mjesta, a danas sam naletio na citat iz jedne njemačke povijesne knjige koja spominje da se Ad Fines nalazio na ušću Bune u Odru. Kanal Sava - Odra - Sava je malo poremetio tokove, ali vidljivo je da je to mjesto točno iza današnjeg KPD-a Turopolje.

Ne znam da li iz vremena kopanja kanala postoje kakve informacije o arheološkim nalazištima?!

Tekst koji je na Zvjezdarnici napisao Mario Šimac (Izgubljena priroda ili jesen u mom kraju zanimljiv je jer spominje nalazište Gradišće, napušteni arheološki lokalitet. A kako je na tom području bio stari grad Želin koji dokazuje kontinuitet povijesnih nastambi na tom području puno je vjerojatnije da je Ad Fines bio na ušću Bune nego kod Hruševca jer je Želin bio uzvodno od tog mjesta.

Kako je u Cerju Lekeničkom (istočno od Hruševca) poznato postojanje rimskog naselja (a neđene su i velike rimske opeke) sve mi se čini da je suradnik Wikipedije zanesen lokalpatriotizmom malo posudio okolnih znamenitosti da bi veličao svoje naselje.

shaka zulu:
Eto Ad Fines
Panonija i Dalmacija u doba rimskog carstva,
Karte iz Ferdo Šišić, Povijest Hrvata u vrijeme narodnih vladara, Zagreb 1925. i Ferdo Šišić, Pregled povijesti hrvatskog naroda od najstarijih dana do 1. decembra 1918., Zagreb 1920.
http://www.crohis.com/kartesis.htmshaka zulu:
Ad fines
Ilirik
Karte potječu iz Stjepan Srkulj, Hrvatska povijest u devetnaest karata, Zagreb 1937.
http://www.crohis.com/ssrkulj1/ilirik.htm


shaka zulu:
Kobilić
Država Stefana Dragutina (1282. - 1316.), Bosna 1353., Srbija za cara Dušana 1355.
Karte potječu iz Stjepan Srkulj, Hrvatska povijest u devetnaest karata, Zagreb 1937.
http://www.crohis.com/ssrkulj1/dusan.htm


shaka zulu:
Kravarsko – oaza zelenila nadomak Zagreba

Mjesto Kravarsko nalazi se u neposrednoj blizini Zagreba. Kravarsko je danas općina sa oko 2 tisuće stanovnika. No, ova se općina ponosi svojom bogatom poviješću, kao i znamenitim ljudima koji su potekli iz ovog mjesta i njegove bliže okolice. Prije nego kažemo nešto podrobnije o kulturnim znamenitostima ovoga mjesta, spomenimo da se Kravarsko spominje još 1334. godine. Taj podatak kazuje nam spašeni dio arhiva nekadašnje cistercitske opatije u Topuskom, jer je Kravarsko pripadalo ondašnjoj velikoj opatiji. Zanimljivo je da neki arheolozi drže, da se u neposrednoj blizini ovoga mjesta nekada nalazila i utvrda kneza Ljudevita Posavskog, koji je Panonskom Hrvatskom vladao od 810.-823. godine.
...
http://www.travelmap.hr/top-ponude/top-destinacije/1292-kravarsko-oaza-zelenila-nadomak-zagreba.html

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju