Domaće teme > Zagrebačka županija

Zagrebačka energana (spalionica) u Turopolju?

(1/3) > >>

kuntakinte:
TRAŽI SE RJEŠENJE
Milan Bandić: Neću spalionicu u našem dvorištu
...Smatra da bi buduća energana (spalionica) trebala biti udaljena 50 do 60 kilometara od Grada Zagreba, a sama lokacija treba se definirati zajedno sa Zagrebačkom županijom i resornim ministarstvom jer to nije problem samo Zagreba nego cijele Hrvatske. Dodao je, također, da svatko proizvodi smeće, ali ga ne želi u svome dvorištu.
...KOMENTARI
O čemu to Bandić trkelja....ili je totalno neupućen ili nas namjerno laže. Na Jakuševcu su se učili i odlagalište Jakuševac je poluproizvod tkz. sigurnog odlagališta. Barijera ispod Jakuševca nije izvedana dobro i polupropusna je te propušta djelomično opasne spojeve u podzemne vode, zbog toga crpilište Petruševac radi na pola kapaciteta, aktivni sustav ekstrakcije već dvije godine ne radi i odlagališni plin spaljuje na plinskoj baklji s ciljem termičke destrukcije metana. Pri projektiranju i izvedbi donjih i bočnih strana odlagališta uočeni su nedostaci koji rezultiraju zadržavanjem procjednih voda unutar dijela izvedenih plinskih bunara čime je automatski smanjenja i njihova učinkovitost. Navedeno ima za posljedicu da se izvlači manje odlagališnog plina, što znači da ga više završi u atmosferi a plinska turbina ne proizvodi strujuveć dvije godine. Pročišćivać otpadnih voda radi djelomićno , a bazeni su puni i počeli su preljevanjem natrag u Savu, a mjesto pročišćivaća je postao mjesto najveće količine kancerogenog i opasnog otpada u Hrvatskoj koji bez spalionice neće moći riješiti. Uostalom nak se dogovori sa Zagrebačkom županijom prije nego opali i ostane živ, župan ga je upravo demantirao na HRT-u da je Zg županija odavno riješila pitanje svojeg odlagališta i da im ne pada na pamet zbrinjavati Zagrebačko smeće. Kada su pokušali to riješiti zajednički 2008. Bandić je imao prioritenije projekte tako da su oni krenuli u realizaciju sami za sebe.
http://www.zagrebancija.com/hr-aktualnosti/milan-bandic--necu-spalionicu-u-nasem-dvoristu_321128

Jel bumo pak v uže konkurencije za jack-pot?

domovinesin:
ako se pri zbrinjavanju i recikliranju otpada koriste nove i pristupačne tehnologije to može biti unosan posao i isplativa investicija koja bi lokalnoj zajednici donosila višestruku korist. Uostalom, već sam pisao o tome da imamo domaću tvrtku (iz čakovca) koja ima tehnologiju i znanje, samo treba uvjeriti naše političare da izvade svoj gertašlin tamo gdje je to potrebno i korisno za zajednicu. dok se mi gložimo oko toga koja je stara loša tehnologija lošija drugi prate nove tehnologije i rade kvalitetne projekte.

Jaguar:
Upravo tako domovinesin. Samo treba imati znanja, volje i sluha za dobre stvari, ukoliko se želi zaista nešto dobro. Kada se političari nauče slušati i saslušati glas naroda, odakle mogu puno i naučiti, možda se nešto i promijeni. U tom smislu je inicijativa i uloga Akcije za Turopolje još značajnija, kao dobar i poučan primjer.

kuntakinte:
Inače, do sada je Zagrebačka županija obavila istražne radnje na 8 različitih lokacija, a lokacija Tedrovec u općini Brckovljani  uvrštena je u prijedlog V. Izmjena i dopuna Prostornog plana Zagrebačke županije kao potencijalna lokacija na kojoj će se graditi Županijski centar za gospodarenje otpadom. Također u 2010. godini osnovali smo i Trgovačko društvo "Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije d.o.o." čiji je osnovni zadatak izgradnja i upravljanje Županijskim centrom za gospodarenje otpadom. Sanacije  trenutnih odlagališta otpada su u tijeku ili su dovršene. Ujedno, od 1. srpnja 2012. godine na području Sv. Ivana Zeline provodimo pilot projekt odvojenog prikupljanja otpada.
http://www.zagrebacka-zupanija.hr/vijesti?year=2013&id=2469

Jaguar:

--- Citat: kuntakinte - Veljača 09, 2013, 09:16:21 poslijepodne ---Ujedno, od 1. srpnja 2012. godine na području Sv. Ivana Zeline provodimo pilot projekt odvojenog prikupljanja otpada.
http://www.zagrebacka-zupanija.hr/vijesti?year=2013&id=2469

--- Kraj citata ---

Taj pilot projekt je riješen s vrećama, pitanje je koliko je to praktično, obzirom ako se vreće rastrgaju, same ili uz pomoć kućnih i van kućnih ljubimaca, ukoliko još pri tome zapuše, kako zna, ekološka katastrofa.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju