Domaće teme > Turopolje

Da li Kuče spadaju pod Turopolje ili Posavinu?

(1/1)

TK:
Dakle, da li Kuče spadaju pod Turopolje ili Posavinu? Kako ide podjela, gdje je granica između Turopoljskih i Posavinskih sela?

Bilaj:
Pa naravno da spada u Turopolje. Gdje su plemenitaši tu je i turopolje- kaj ne?

JosipJoža:

--- Citat: TK - Siječanj 22, 2010, 11:09:39 prijepodne ---Dakle, da li Kuče spadaju pod Turopolje ili Posavinu? Kako ide podjela, gdje je granica između Turopoljskih i Posavinskih sela?

--- Kraj citata ---

Granica bi išla po mojim skromnim spoznajama, po liniji N.Čiče-Jagodno-D.Podotočje-Ribnica dakle sve sjeverno bi pripadalo posavini uključujući i ove nabrojane MO a južno od te linije  bi bilo Donje Turopolje. Po tome bi bilo logično da naselje  Kuče pripada donjem Turopolju. Ako netko zna bolje i više i sam ću biti zahvalan na novim spoznajama.

Mlačanin:
Da Kuče spada u Turopolje.--- Citat: ---Posavinskih sela?
--- Kraj citata ---
= Posavskih sela.


--- Citat: --- Zemljopisni položaj [uredi]

Zemljopisno u najužem smislu Turopolje se odnosi na ravnicu koja se pruža na aluvijalnoj ploči dugoj 45, a širokoj do 23 km, koje zauzima područje od oko 600 km2, s prosječnom visinom od 110 metara nadmorske visine. Turopoljska aluvijalna ploča nalazi se između Posavine (močvarnije nizine uz rijeku Savu) na sjeveru i Vukomeričke gorice ( niskog uravnjenog gorja)na jugu. Kroz Turopoljsku nizinu teče rijeka Odra s pritokom Lomnicom.

U nešto širem smislu u Turopolje se ubraja prostor nekadašnje općine Velika Gorica koji obuhvaća Turopoljsku Posavinu, Turopoljsku ravnicu, srednji dio Vukomeričkih gorica sve do srednjeg Pokuplja.

U najširem smislu od davnine Turopoljem se naziva širi prostor koji je omeđen sa prirodnim međama a proteže se između rijeke Save na sjeveru, rijeke Kupe na jugu, Žumberačke gore na zapadu i djela grada Siska koji se nalazi u međuriječju Save i Kupe na istoku.

Najveće je naselje grad Velika Gorica, koje se pod imenom Gorica prvi put spominje 1228. godine. Druga važnija naselja su:Mraclin (mlađe kameno doba), Velika Mlaka, Staro Čiče (brončano doba), Šćitarjevo (rimsko doba), Gornji Hruševec (rimsko doba), Lukavec (15. st.), Lekenik, Vukojevac, Peščenica (Turopolje), Buševec, Kuče, Ogulinec, Kravarsko, Vukovina, Pokupsko, Poljana Lekenička, Brežani Lekenički, Bukevje, Roženica, Gornji Vukojevac, Donji Vukojevac i Hrašće.
--- Kraj citata ---

http://hr.wikipedia.org/wiki/Turopolje

Sledgehammer:
Obzirom se KUče nalaze između Velike Gorice, bolje rečeno Starog Čiča, Vukovine, Rakitovca i Buševca (a što su sve Turopoljska sela), ne kužim zakaj Kuče ne bi spadale u Turopolje...  8)

Navigacija

[0] Lista Poruka

Idi na punu verziju