Svakidašnje teme > Čušpajz

Dober primer;

(1/109) > >>

shaka zulu:
Nedjelja, 13.09.2009 09:42 
Autor: Marin Fran   
 
www.matica
 
Petrinjski ogranak Matice hrvatske izrađuje web portal   PETRINJA – U petrinjskom ogranku Matice hrvatske se nakon ljetne stanke počelo s dogovorima za predstojeće aktivnosti. Osim obilježavanja 150. obljetnice smrti bana Josipa Jelačića u listopadu nastavljaju se radovi na ostalim projektima.

Na sjednici Predsjedništva, predsjednik ogranka, Davor Salopek je naznačio kako je u izradi njihov web portal. Adresa je www.maticahrvatskapetrinja.hr. Na stranici se može naći kompletan sadržaj svih dosadašnjih zbornika, popis suradnika zbornika, sažeti pregled i cjenik Matičinih izdanja. Može se pogledati i izvješće Lipanjskih zvuka.

Razgovarali su i o gotovim projektima te je naznačeno u kojoj su fazi postojeći. Gotov je projekt Ive Maroevića, Zrnca životnog mozaika, knjiga poezije Žvižduk uporna sanjara Nenada Radoševića. Završen je jubilarni deseti Zbornik za povijest i obnovu zavičaja kojeg su uredili Ivan Rizmaul i Davor Salopek. Potonji autor završio je i rad na knjizi Korablje samobitnosti. Promocija se očekuje krajem rujna.

Ove godine, održani su drugi Lipanjski zvuci, a u Matici ističu da su zadovoljni odazivom publike. U sljedećoj godini planiraju projekte na kojima se radi već duže vrijeme.

I dalje se priprema Žrtvoslov Domovinskog rata, a na njemu rade Ivan Rizmaul i Vladimir Krpan. Trenutno je u pripremi 900 stranica tog djela. Izlazak ovisi o financijskoj konstrukciji koja još uvijek nije završena. Traje i projekt Pobjeda. Riječ je o povijesnim reminiscencijama i analizama nakon Oluje. Na toj knjizi rade Vladimir Krpan, Hrvoje Tomo Bešlić, a pomaže i Domagoj Bernić.

Pojavio se i zanimljiv projekt Blaža Tominovića Školstvo u gorskom kraju. U mjestu se školstvo prvi puta spominje 1772., a škola postoji i danas. U djelu će se govorit o kompletnom životu u Gorama koji je vezan oko škole. Ivica Golec radi na novom izdanju Povijesti grada Petrinje. Izlazak knjige se očekuje 2012. godine kao prošireno i dopunjeno izdanje izvornika iz 1992. godine. Radi se i na novom izdanju biografskog leksikona.

Članica predsjedništva Matice Božica Vuić mogla bi se uskoro pojaviti s knjigom eseja pod nazivom Ogledi. Profesor Matija Bučar je najavio knjigu Medonosne biljke primorske Hrvatske. Ideja je proizašla nakon uspješnog djela Medonosne biljke kontinentalne Hrvatske. Novost je da je petrinjski zbornik dobio novog urednika, a nakon Ivana Rizmaula taj posao će obavljati Vladimir Krpan. Razmišlja se i o pjesmarici za komorni muški zbor u obradi Nikole Bašića. Radni naslov je Vijala se bijela loza vinova.
http://www.petrinjskiradio.hr/content/view/6692/106/

Stjepan:
U Gorici još uvijek nema ogranka Matice hrvatske?

shaka zulu:
E,to bi bil loš primer.  ;D

juraja:
Mislim da ima... Prošle godine je nakon više godina neaktivnosti opet pokrenut. A opet, sad sam se zbudil pa sam možda to i senjal :P

shaka zulu:
Ali,ovi delaju.Lani-predlani sem od nje kupil 4-5 knig-živa jeftinoča.Za 200 kn se namečeš da neš mogel odnesti.  ;) Izdali su monografiju jenoga sela na 1200 strane. 1200 !!!  :o
Rekel mi je Ivan Rizmaul,na slike skroz desno,da na leto od knig kaj su izdali zasluže 40-50000 kn.  :o
Te ja pitam ...

Kaj znači ceniti nekakovu knigu 200-500 kn da ju nemreš posle prodati nek ju,žalibože,podeliš..?

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju