Autor Tema: Turopolci  (Posjeta: 40825 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

shaka zulu

 • Gost
Odg: Turopolci
« Odgovori #30 : Travanj 26, 2010, 04:17:34 poslijepodne »

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Turopolci
« Odgovori #31 : Kolovoz 15, 2011, 09:43:17 poslijepodne »
Dnevnik.hr: Turopoljci se protive eutanaziji svinja
Četvrtak, 11 Kolovoz 2011 05:54
...'Turopoljska svinja je stoljećima živjela u ovim prostorima, a izgleda kad se inspektorica Kakarkaš počela brinuti o njima, da će svinja turopoljska nestati odavdje', upozorava turopoljski podžupan Stjepan Čunčić. No viša državna veterinarska inspektorica Aneta Karakaš kaže da je Turopolje moguće žarište klasične svinjske kuge te da nije bezazleno ono što oni rade.
...Najvjerojatniji je scenarij, kažu veterinarski inspektori, da će se njihovo meso naći u ponudi nekih mesnica ili trgovina. Bruceloza, nakon termičke obrade mesa, nije opasna i Europska unija, primjerice, čak je i ne priznaje kao bolest.
http://www.hns-vg.com.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=343:turopoljci-se-protive-eutanaziji-svinja&catid=1:latest-news

-

Srijeda, Kolovoz 10th, 2011 | Autor Marija
Turopoljska svinja pred izumiranjem?
Eutanazija turopoljskih svinja koja je trebala biti izvršena još u 7 mjesecu, zbog pozitivne rekakcije na brucelozu, odgođena je na 60 dana. Iako nije prošlo punih dva mjeseca za kada je odgođena, danas je utovareno i odveženo na klanje 25 primjeraka autohtone turopoljske svinje. Plemenitaši su svim silama pokušali odgoditi eutanaziju kako bi se spasilo 60-ak prašića koji bi bez majki mogli uginuti. Iz POT-a kažu kako je moguće liječiti i cijepiti svinje, ali po naredbi inspektorice to im je zabranjeno, kao i zbrinjavanje praščića. Plemenita općina turopoljska, jedini hrvatski ovlašteni uzgajatelj ove pasmine svinja, zbog iste je bolesti prije nekoliko godina izgubila 202 krmače, a sada će ih izgubiti još 25.

POT brine o 30 krmača i 38 praščića u Turopoljskom lugu te još 50 krmača, dva nerasta i 60 praščića u Lukavečkom čretu. Ukoliko se ne odgodi klanje turopoljska autohtona svinja postat će mesni proizvod a krajnji ishod je zatvaranje uzgajališta i izumiranje najstarije hrvatske pasmine svinja.
http://www.cityportal.hr/aktualno/turopoljska-svinja-pred-izumiranjem/

-

Uspavano 25 Turopoljskih svinja 11.08.2011.
Vijesti
Tužne vijesti iz Turopoljskog Luga. Zbog pozitivnog testa na brucelozu danas je eutanizirano  25 autohtonih Turopoljskih svinja. Iza njih ostaje 60 malih praščića koji bi mogli uginuti bez hrane krmače.

„Kupit ćemo mljeko i sve potrebne pripravke i hranit ćemo ih na ruke. Nadam se da će to biti dovoljno.“ – rekao nam je Stjepan Čunčić, zamjenik župana POT-a.

Turopoljske svinje nije spasio niti njihov status zaštićene i ugrožene pasmine jer veterinarski propisi ne prave razliku između njih i industrijske svinje. Naime, bruceloza je  zarazna bolest reproduktivnih organa životinja. Najčešće se dobiva od divljih životinja, a sa životinje može priječi i na čovjeka.

Brucelozu je  moguće lječiti, a postoje i odgovarajuča cjepiva. No, Veterinarska inspekcija zabranila je cijepljenje i liječenje zaraženih Turopoljskih  svinja. Zašto je tome tako pitali smo ravnatelja uprave za veterinarske inspekcije Gordana Jerbića.

„Cijepljenje  životinja nije predviđeno što se tiče bruceloze pošto se radi o bakterijskoj zaraznoj bolesti , a ne liječi se zato što i nakon liječenja životinja dugo izlučuje bakteriju kojom se onda mogu zaraziti i druge životinje.“ – objasnio je Jerebić i dodao: „ Najbolji način sprečavanja daljnje zaraze je eutanazija, jer se na taj način zapravo štite zdrave životinje .“

Nadamo se samo kako ova eutanazija nije početak kraja najstarije autohtone hrvatske pasmine svinja.
http://www.rvg.hr/index.php?id=4255

"Najčešće se dobiva od divljih životinja, a sa životinje može priječi i na čovjeka."
??? ??? ???

-

10.08.2011
Turopoljska svinja u nemilosti birokracije

Turopoljska svinja, od Republike Hrvatske zaštićena pasmina domaće životinje kvalificirana kao kritično ugrožena životinjska vrsta, od danas je zbog birokratskih propisa još bliže potpunom nestanku.


U Turopoljskom lugu, jednom od dva uzgajališta ove pasmine udruge Plemenite opčine turopoljske, danas je zbog sumnje na prisutnost životinjske bolesti bruceloze na klanje poslano 25 od 30 krmača iz ovog uzgajališta. Iza njih je ostalo 60 malih praščića koji će u narednim danima uginuti bez hrane krmače.

S time se nisu mogli pomiriti u Plemenitoj opčini turopoljskoj i udruzi Prijatelji životinja koja je pozvala i policiju da spriječi, po njima, nerazuman i okrutan čin.

- Dogodilo se ono što smo vjerovali da se neće dogoditi, da će razum prevladati i da će veterinarska inspekcija samo odgoditi izvršenje jednog dijela koje se moglo prolongirati za dva mjeseca dok bi praščići odrasli da mogu živjeti bez krmača – kaže Stjepan Čunčić, podžupan POT-a.

Ove dvije udruge pozvale su se na kršenje Zakona o zaštiti životinja jer su sve strane svjesne da će izuzeće krmača dovesti do uginuća praščića od gladi. Veterinarska inspektorica odgovorila im je da to nije njena odgovornost već da Plemenita opčina turopoljska se mora pobrinuti za zdravlje praščića.

- Vi ste vlasnik životinja i morate se brinuti za njih. Imate dudu, mlijeko i brinite se za njih – poručila je inspektorica plemenitašima neka postanu "surogat majke".


Veterinarska inspektorica poručila je da ona samo radi po hrvatskim propisima

Turopoljske svinje nije spasio niti njihov status zaštićene i ugrožene pasmine jer veterinarski propisi ne prave razliku između njih i industrijske svinje. Državna veterinarska inspektorica Aneta Karakaš pojasnila nam je da je eutanazija najekonomičniji način suzbijanja bruceloze, a svinje se odvode u klaonicu Mesnice Kurilovčan gdje će se dalje preraditi u proizvode za ljudsku prehranu.

- Svinje će ići u preradu za ljudsku prehranu. Ovaj tip bruceloze nije opasan za ljude u prerađenom stanju. Najbolje je suzbiti bolest da se ukloni bolesni organizam, na bilo koji način. Ovo je najekonomičniji način - poručila je veterinarska inspektorica Karakaš.

U posljednjih nekoliko godina je eutanizirano 209 krmača, a od posljednjih 9 tek je na jednoj utvrđena bruceloza koja je bolest koja za kliničke pokazatelje ima pobačeje i neplodnost, a upravo živi praščići argument su uzgajivača da je svinja koja obitava na otvorenom kroz stoljeća razvila imunitet na tu životinjsku bolest. Stoga se traži izmjena pravilnika kako bi se vrsta spasila od izumiranja.

- Sigurno bi se izmjenom pravilnika ta bruceloza B suis trebala tretirati drugačije jer nije prenosiva na čovjeka. Isto tako bi se taj pravilnik trebao imati izuzetke kada je u pitanju zaštićena autohtona pasmina. Nama je zabranjeno cijepljenje i liječenje tih životinja, a ne shvaćamo zašto. Već time bi mogli spasiti to stado - objašnjava Čunčić.


Nakon eutanazije 25 krmača za njima u "vječna lovišta" će doći i 60 praščića ovisnih o mlijeku krmača

Pred kraj prošle godine na Lucijskom spravišću plementaši su slavili kraj bruceloze nakon što je potvrđeno da su sve svinje zdrave. Sada se ponovno pojavila sumnja na brucelozu zbog čega je izvršena eutanazija u Turopoljskom lugu. Uđe li bolest i u gater u Lukavečkom čretu bio bi to kraj za izvorni genetski kod Turopoljske svinje.

- Naše svinje su pred godinu dana bile ovdje negativne i uzgajalište je bilo slobodno od bruceloze. Jednako tako kako se pojavilo ovdje moglo bi se dogoditi i u Lukavečkom čretu. Nakon toga jednako poštivanje svih tih propisa bi isto tako mogli uništiti drugo i posljednje uzgajalište izvorne turopoljske svinje u Hrvatskoj - ogorčeno je rekao podžupan Čunčić.

Pomalo ironično za kraj je zaključio kako je Turopoljska svinja sama opstala od 6. stoljeća, kada je nastala, da bi postala ugrožena kada se za nju počeo brinuti veterinarski inspektorat. Svjesni su da gater u Turopoljskom lugu, za razliku od Lukavečkog čreta, nije primjeren, ali sve je to odraz cjelokupne gospodarske situacije i nedostatka sredstava, kažu u POT-u.


Podžupan POT-a nije mogao uvjeriti policijske dužnosnike da se radi o kršenju Zakona o zaštiti životinja

Kako će eutaniziranje životinja pred izumiranjem, a koje ne pokazuje kliničke znakove bolesti, pomoći očuvanju vrste nitko nam nije znao objasniti. Hrvatski propisi, za razliku od europskih, kažu da je eutanazija i pretvaranje posljednjih primjeraka turopoljske svinje u kobase najekonomičnije rješenje.

http://www.vgdanas.hr/Info/Clanak/3060/turopoljska-svinja-u-nemilosti-birokracije.aspx
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Analiza DNK pasmine turopoljskih svinja
« Odgovori #32 : Rujan 10, 2011, 09:58:42 poslijepodne »
REPUBLIKA HRVATSKA ZAGREBAČKA ŽUPANIJA
GRAD VELIKA GORICA
GRADONAČELNIK

KLASA: 320-08/2011-01/8
URBROJ: 238-33-10/2040-2011-1
Velika Gorica, 8. kolovoza  2011.


Na temelju članka 20. Pravilnika o radu Gradonačelnika Grada Velike Gorice (Službeni glasnik Grada Velike Gorice br. 14/09), Gradonačelnik Grada Velike Gorice dana 8. kolovoza 2011. godine, donosi
                           
ZAKLJUČAK
o podmirenju troškova kupnje epruveta s antikoagulansom za krv radi analize DNK pasmine turopoljskih svinja


I.

   Grad Velika Gorica podmirit će troškove kupnje epruveta s antikoagulansom za krv radi analize DNK pasmine turopoljskih svinja u iznosu od 287,97 kn.

II.

   Sredstva iz točke I ovog Zaključka isplatit će se Veterinarskoj stanici Velika Gorica d.o.o. iz stavke proračuna Grada Velike Gorice za 2011. godinu  - iz razdjela 008 - Upravni odjel za gospodarstvo i poljoprivredu, iz Programa – Razvoj i unapređenje poljoprivrede na području Velike Gorice koji se provodi kroz Aktivnost – Subvencije poljoprivrednicima, obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima.

III.

   Ovaj Zaključak stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u Službenom glasniku Grada Velike Gorice.

                                GRADONAČELNIK
                         
                                     Dražen Barišić
http://www.gorica.hr/dokumenti/odluke-gradonacelnika/zakljucci,2011,08.zip

Da ne ispalo da štite i rane divlake.
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Turopolci
« Odgovori #33 : Rujan 11, 2011, 09:10:34 poslijepodne »
A sad se ja pak pitam kak je Miško Ledar uspel občuvati taj čisti genotip i kakovu je ograđu imal v šume da mu divjaki nisu prasice mrdali dok se (krdo,jato,čopor,...) žirilo ..?

Veli mi pak prijatel da lofci nečeju više iti na (divje) svijne v "krajinu" jel su se posle rata pomešale divje i pitome.
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Turopolci
« Odgovori #34 : Rujan 17, 2011, 01:19:07 prijepodne »
U posljednjih nekoliko godina je eutanizirano 209 krmača, a od posljednjih 9 tek je na jednoj utvrđena bruceloza koja je bolest koja za kliničke pokazatelje ima pobačeje i neplodnost, a upravo živi praščići argument su uzgajivača da je svinja koja obitava na otvorenom kroz stoljeća razvila imunitet na tu životinjsku bolest.
...
Pred kraj prošle godine na Lucijskom spravišću plementaši su slavili kraj bruceloze nakon što je potvrđeno da su sve svinje zdrave. Sada se ponovno pojavila sumnja na brucelozu zbog čega je izvršena eutanazija u Turopoljskom lugu.
...
- Naše svinje su pred godinu dana bile ovdje negativne i uzgajalište je bilo slobodno od bruceloze.

Kako i zašto se stvara epidemija od nepostojećih virusa?
Posted in Medicina on 08 ruj, 2011 No Comments »

Nijemac, dr. Stefan Lanka, jedan od malobrojnih virusologa koji je odlučio ne zatvara oči pred znanstvenim činjenicama, tvrdi da ukoliko bi virus (kao na primjer H5N1) koji uzrokuje bolest “ptičja gripa” zaista postojao, svaki znanstvenik bi ga lako izolirao u običnoj laboratoriju iz tijela mrtve ptice. Ali, to se nikada nije dogodilo. Naprotiv, ono što se koristi za utvrdjivanje prisutva virusa su indirektne metode koje ne dokazuju apsolutno ništa.

Primjerice, ako bi se pokazalo postojanje antitijela koja se kače za tobožnji virus (a virus se kači ćeliju) i ako bi došlo do reakcija tijela na postojanje antitijela, time bi se “dokazalo” postojanje virusa koji može izazvati bolest. Ovdje se očito radi o posrednom “dokazivanju” pretpostavke da postoji virus.


Istina je, međutim, da su ova antitijela rastvorljivi krvni albumini koji imaju centralnu ulogu u strukturnom integritetu stanica koje su u rastu i dijeljenju i sudjeluju u zalečivanju rana.

Krvni albumini, također nazvani globulini, u epruveti koja sadrži odgovarajuće koncentracije kiselina i baza minerala i rastvarača, kombinirat će se proizvoljno sa drugim albuminima.

Tako bilo koji uzorak krvnih albumina uzetih od čovjeka ili životinje kada prođe ovaj test može biti proizvoljno pozitivan ili negativan. Izaći sa nekim određenim rezultatom testiranja na ovaj način predstavlja čist kriminal u kojem sudjeluju odabrani virusolozi spremni za manipulaciju, objašnjava dr. Lanka.

“Također, posredstvom tehnike biokemijskog umnožavanja nazvanog” lančana reakcija polimeraza “, genske supstance (fragmenti DNK) virusa mogu biti umnožene pa se to smatra” dokazom “za postajenje virusa. Ali, samo umnožavanje genske supstance u laboratoriju nije nikakav dokaz da je taj virus uzročnik bolesti “.

Suština je u tome što nigdje ne postoji genska supstanca virusa za koji je dokazano da je izazivač bolesti sa kojom bi se mogli usporediti ovi umjetni umnoženi fragmenti.

Drugo, samo fragmenti genske supstance koji su već postojali i prije u tim tekućinama se umnožavaju i oni su sada upotrijebljeni za indirektno “dokazivanje” postojanja tobožnjeg virusa koji izaziva bolest.
...

Kako su paraziti postali virusi

Ljudi uglavnom ne razmišljaju kada primaju informacije o pojavi i širenju bolesti koja se naziva „ptičiji grip“ i koju izaziva “opasan virus” H5N1. Ne ulazeći u to što prosečno obrazovan čovek zna o vrusima (odnosno ne zna), neka nelogičnost se ipak može dokučiti i bez mnogo znanja. Ali, treba uključiti mozak.

Tako, po tvrdnji medija i stručnjaka (epidemiologa) ispada da smrtno bolesne ptice selice lete hiljadama kilometara iz Azije i onda u Rumuniji, Turskoj, Grčkoj, Srbiji ili bilo gde inficiraju domaće ptice – golubove ili živinu sa kojima po zakonima prirode nikada ne dolaze u kontakt. Tako ove domaće životinje obole i za kratko vreme uginu. Kamere udarnih medija snime nekoliko mrtvih ptica na jednom mestu i izveste o misterioznom pomoru ptica. Običan čovek ne proverava da li su ptice ubijene vazdušnom puškom ili praćkom, a još manje je u stanju da izvrši obdukciju i vidi od čega su i kada ugunule. Zato postoje “stručnjaci” uvek isti, a to su pojedinci na važnim strateškim državnim funkcijama kao što su epidemiološke službe koji stručno objasne da je u pitanju verovatno teška zaraza među pticama nastala usled virusa koji može i da se prenese na čoveka ukoliko je “mutirao”.

Ptice selice tako nastave svoj put, žive i zdrave, dok običan narod ostane u paničnom strahu.

A onda je nakon Drugog svetskog rata, pod uticajem američkih stručnih autoriteta, uveden naziv “ptičiji grip” (ptičija influenca), da bi se kao njegov uzročnik sve češće pominjao virus koji se prenosi sa jedne jedinke na drugu.

Ipak, od ovoga nije nikada umrlo sto miliona peradi, već se desilo nešto drugo. Ukoliko jedna kokoška leže manje jaja, ima plavu krestu i testirana je pozitivno na H5N1 (na način koji smo opisali), pristupilo ubijanju svih drugih na farmi. Tako se došlo do toga da je od H5N1 uginulo 100 miliona ptica.

“To je dio dugogodišnje strategije kako bi se očuvala cijena peradi na zapadnom tržištu. Naime, uspješan farmerski razvoj u Aziji i ogromna proizvodnja pilića predstavljaju realanu opasnost jer može doći do pada cijene peradi na svjetskom trištu. Zato je bilo neophodno razoriti jeftino tržište na Istoku i to je učinjeno uz pomoć Svjetske Zdravstvene Organizacije, UN i FAO “, kaže dr. Lanka.

Najnovija epidemija “svinjske gripe” ima, vjerojatno, isti cilj. Oni koji prate kretanja ponude i potrežnje svinjskog mesa na svjetskom tržištu to će lako uočiti.

“Zato veterinari na Zapadu šute jer znaju da će i sami biti ugroženi ukoliko cijena peradi na tržištu padne, pa prihvaćaju igru o postojanju infektivne virusne bolesti nazvane” ptičja gripa “, tvrdi dr. Lanka.

Iz svega navedenog, logično je onda pitanje od čega su umrli ljudi od “ptičje gripe” ukoliko on ne postoji?
...
http://razotkrivanje.net/2011/09/08/kako-i-zasto-se-stvara-epidemija-od-nepostojecih-virusa/#more

Hmmmm... Tko je smjestio zecu Rogeru ..?
« Zadnja izmjena: Rujan 17, 2011, 01:24:13 prijepodne kuntakinte »
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Turopolci
« Odgovori #35 : Ožujak 29, 2012, 12:22:43 prijepodne »
EPSPA Godišnja konferencija 2012.   
Godišnja konferencija EPSPA 2012. (Europskog udruženja uzgajivača i proizvođača svinja) održati će se od 17. - 20. svibnja 2012. godine u Hrvatskoj. Svake godine se konferencija EPSPA-e održava u drugoj zemlji članici. Tradicionalno, konferencija se sastoji iz dva dijela.
Program godišnje konferencije 2012. u Hrvatskoj će se također odvijati u dva dijela.
Prvoga dana konferencije u Zagrebu 18. svibnja, održati će se Country Reports/Izvještaji zemalja članica o stanju i problematici svinjogojske proizvodnje pojedine zemlje. Krajem dana planira se odlazak u Lukavečki Čret u Turopolje, gdje će se gostima predstaviti uzgoj turopoljske svinje, jedne od najstarijih pasmina svinja u Europi. Za završetak dana planira se tradicionalna turopoljska večera u dvorcu Lukavec.
Drugi dan konferencije je predviđen za posjet Slavoniji i Baranji, gdje će sudionici imati priliku vidjeti Crnu slavonsku svinju u njezinom prirodnom okruženju (držanje na otvorenom u ograđenom prostoru). Nakon toga planira se posjet Festivalu kulena u Vinkovcima gdje će se degustirati i ocjenjivati kulen kao i još neke od tradicionalnih proizvoda slavonskog sela koji su tipični isključivo za područje Slavonije. Gosti će posjetiti Đakovačku ergelu, staru 502 godine, te tvrtku za prehrambenu i poljoprivrednu proizvodnju Belje d.d., koja upravlja svinjogojskim farmama razvijenim po najnovijim tehnološkim dostignućima kako bi sudionicima predstavili najmodernija dostignuća industrijskog svinjogojstva, čiji se rezultati mogu komparirati s rezultatima iz bilo koje zemlje članice EPSPA-e.
 
Godišnju konferenciju EPSPA 2012. organizira Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske uz stručnu i tehničku potporu Hrvatske poljoprivredne agencije, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.
 
EPSPA
Program godišnje konferencije EPSPA 2012.
EPSPA Annual Conference 2012
Registration Form
 
http://www.hpa.hr/Po%C4%8Detna/Najave/tabid/135/language/en-US/Default.aspx
wwwg tablice

Offline Ljudevit Kaj

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 4057
 • Karma: +0/-0
Odg: Turopolci
« Odgovori #36 : Prosinac 01, 2012, 01:25:05 prijepodne »
Kreativni Kajkavci, 2012-11-18

Turopolska svina
Turopolje-Schwein

Potlem filmeka o Turopolju i tradicionalni, zadružni navoadi žitka, gde su po prvi krat snimljene i Turopoljske svinje, evo male o Turopolje-Schwein v poznatem nemškom Schwarzwaldu i njihovom vidženju Turopolja!

(Gdo nezna Nemški, naj slobodno uživa v super slikami.)
http://www.turopolje.de/


Zvir:
https://www.facebook.com/Kajkavci/posts/368079696615564

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vide(l)o
turopolje, 0:11
turopolje
Švicarsko-nemački TV i radijski modél za spâs nestandardizéranoga kajkavskoga (čakavskoga)
(kajkavska, čakavska i štokavska inačica članka):
http://www.forumgorica.com/kajkavski/hrvacki-trojezicni-pluralizem-ili-sto-jenoumle/msg23549/#msg23549

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Turopolci
« Odgovori #37 : Siječanj 19, 2013, 07:41:20 poslijepodne »
Turopoljska svinja
Turopoljska svinja
Turopoljska svinja kao autohtona svinja Turopolja uzgaja se u dva gatera i to u Turopoljskom lugu i u Lukavečkom čretu. Početkom 2000. godine brojno stanje varira od 150 do 300 komada.
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Turopolci
« Odgovori #38 : Siječanj 19, 2013, 07:41:49 poslijepodne »
Djeca u Turopoljskom lugu
Djeca u Turopoljskom lugu
Posjet djece, učenika 3. razreda, O.Š. “Juraj Habdelić“ Turopoljskom lugu u Hrvatskoj.
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Turopolci
« Odgovori #39 : Siječanj 19, 2013, 07:42:35 poslijepodne »
Uspavano 25 autohtonih Turopoljskih svinja
Uspavano 25 autohtonih Turopoljskih svinja.mp4
Tužne vijesti iz Turopoljskog Luga. Zbog pozitivnog testa na brucelozu 10.kolovoza je eutanizirano 25 autohtonih Turopoljskih svinja. Iza njih ostaje 60 malih praščića koji bi mogli uginuti bez hrane krmače. Turopoljske svinje nije spasio niti njihov status zaštićene i ugrožene pasmine jer veterinarski propisi ne prave razliku između njih i industrijske svinje. Naime, bruceloza je zarazna bolest reproduktivnih organa životinja. Najčešće se dobiva od divljih životinja, a sa životinje može priječi i na čovjeka.
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Turopolci
« Odgovori #40 : Siječanj 19, 2013, 07:43:15 poslijepodne »
Eutanazija Turopoljskih svinja
Eutanazija Turopoljskih svinja
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Turopolci
« Odgovori #41 : Lipanj 04, 2013, 01:04:48 prijepodne »
Turopoljska svinja. Autohtona hrvatska pasmina
Flora, fauna i ekologija
Autor: Đikić, Marija - Jurić, Ivan - Kos, Franjo (prired.)
Kataloški broj: 012230
Nakladnik: Plemenita općina turopoljska
Mjesto izdanja: Velika Gorica
Godina izdanja: 2002
Format: 14×20,5
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 181
Jezik: hrvatski
(Cijena: 50,00 kn)
...
http://www.antikvarijatzz.hr/knjige/flora-fauna-i-ekologija/turopoljska-svinja-autohtona-hrvatska-pasmina/12216/

Jel ovo raspoloživo pri POTu?
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Plemenite svinje turopoljske
« Odgovori #42 : Kolovoz 10, 2013, 09:04:55 poslijepodne »
Plemenite svinje turopoljske
Plemenite svinje turopoljske
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Turopolci
« Odgovori #43 : Lipanj 15, 2014, 10:25:51 prijepodne »
Priča o turopoljskoj svinji, Zgrada, Mraclin, 2014.06.11.
http://youtu.be/HADNgYLMTrw

Priča o turopoljskoj svinji
 Povodom Dana svetog Vida u srijedu 11. lipnja 2014. u Mraclinu je ispričana Priča o turopoljskoj svinji.
Autohtona svinja Turopolja uzgaja se u dva gatera i to u Turopoljskom lugu i u Lukavečkom čretu.
U mraclinskoj Zgradi na predavanju o turopoljskoj svinji i o njenoj važnosti za gospodarski život Mraclinaca, ali i cijelog Turopolja, govorili su prof. dr. sc. Željko Cvetnić, Ratko Cvetnić, Mijo Kundić, Željko pl. Stanilović, kaštelan Lukavec-grada, i Juraj pl. Glagolić, komeš Plemenite općine turopoljske. Za glazbeni dio "priče" pobrinuo se Tamburaški sastav Lajbeki.

0:00 TS Lajbeki
3:05
5:35 Ratko Cvetnić
10:05 prof. dr. sc. Željko Cvetnić
35:55 TS Lajbeki
36:12 Mijo Kundić
52:25  TS Lajbeki
55:15 Željko pl. Stanilović, kaštelan Lukavec-grada
1:05:55 TS Lajbeki
1:09:00 Juraj pl. Glagolić, komeš Plemenite općine turopoljske
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Turopolci
« Odgovori #44 : Veljača 26, 2015, 12:48:40 prijepodne »
Turopoljska svinja na HRT-u i MrežiTV
 Plemenita opčina turopoljska nastavila je s promocijom uzgoja Turopoljske svinje sudjelovanjem u dvije televizijske poljoprivredne emisije. Cilj ovih aktivnosti bila je ne samo promocija POT-a već i osvješćivanje o važnosti očuvanja ove hrvatske autohtone pasmine svinje.

Naš gater Lukavečki čret posjetila je TV ekipa HRT-a za emisiju “Plodovi zemlje”, i to za emisiju koja je emitirana 22. veljače. Video možete pogledati OVDJE. http://www.hrt.hr/enz/plodovi-zemlje/

Gater je posjetila i TV ekipa MrežeTV koja je istoga dana, 22. veljače, emitirala prilog o Turopoljskoj svinji u emisiji “Miris zemlje”. Video možete pogledati OVDJE. http://mreza.tv/miris-zemlje-2/
http://turopolje.hr/novosti/turopoljska-svinja-na-hrt-u-i-mrezitv/
wwwg tablice