Baština > Tradicija i baština

Crijep sljemenjak s likom Sv. Florijana

(1/1)

shaka zulu:
Crijep sljemenjak s likom Sv. Florijana       
Petak, 04 Rujan 2009 Pobožnost su i sjećanje na sv. Florijana , kao zaštitnika od požara i vatrogasaca , bili  vrlo rašireni. Svetog Florijana osobito su slavili i štovali vatrogasci u sjeverno zapadnoj  Hrvatskoj, podižu mu  spomenike, postavljaju slike  i kipove u crkvama, u vatrogasnim domovima, na raskrižjima cesta i putova, na zastavama dobrovoljnih vatrogasnih društava, obiteljskim kućama i drugdje.
 
Jedno vrijeme  Sveti Florijan se nije slavio u Hrvatskoj, uklonjen je iz vatrogasnih domova, zabranjivane su i odbačene zastave s likom Svetog Florijana i Sveti Florijan je službeno “nestao” iz vatrogastva.


Time je vjerojatno prestala i proizvodnja završnog crijepa – sljemenjaka s likom Svetog Florijana u tadašnjoj tvornici «Zagorka»  Bedekovčina, a zamijenili su ga  kokoti i druge životinjice. Da je to tako svjedoči crijep sljemenjak s likom svetog Florijana zaštitnika od požara i zaštitnika vatrogasaca, proizveden u tvornici Zagorka u Bedekovčini (sada Tondach Bedekovčina).

 Sveti Florijan  štitio je objekt vatrogasni dom  i vatrogasce DVD-a Lućelnica (Klanjec) , od 1936 godine do ovih dana. Crijep za vatrogasnim zaštitnikom, otkrio je na krovu predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko zagorske županije Ivica Glas. Skinut je za vikenda s puno opreza, da se ne ošteti,  uz pomoć dizalice HEP-a s krova vatrogasnog doma u Lučelnici.

Danas je crijep vraćen u tvornicu « Tondach» Bedekovčina , ranije Zagorka, gdje je i proizveden.  Ivica Glas  i predsjednik VZO Bedekovčina Željko Odak uručili su ga  direktoru tvornice Mladenu Kopreku.

Tom prigodom  rečeno je da vatrogasci DVD Lučelnica poklanjaju tvornici crijep za njen muzej s namjerom da se obnovi proizvodnja završnog crijepa s likom svetog Florijana zaštitnika vatrogasaca, kako bi sveti Florijan štitio od požara sve vatrogasne objekte i obiteljske kuće u lijepoj našoj domovini.

Direktor Mladen Koprek zahvalio se i rekao da su ga prošli trnci kad je vidio ovako star, a dobro očuvan crijep s likom Svetog Florijana,  kojeg  štuje  kao vatrogasac. Pokazati će ga vlasniku tvornice  Franzu Olbrichu , koji će biti oduševljen i vjeruje da će se po ovom uzorku obnoviti proizvodnja.

Ž.O.
http://www.bedekovcina.com/content/view/1116/1/

Navigacija

[0] Lista Poruka

Idi na punu verziju