Autor Tema: Autocesta  (Posjeta: 286940 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline fitt

 • Skoro pa pravi član
 • ***
 • Postova: 193
 • Karma: +3/-0
 • Spol: Muški
Autocesta
« : Rujan 04, 2009, 06:27:48 poslijepodne »
Sad znam zakaj se stari forum zaprl, na njemu su bila sva obečanja o izgradnji autoceste pa je taj tekst trebalo maknuti. Izgradnja se zaustavlja (odnosto prolongira, kak veli Kalmeta)...

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/nema-novca-za-izgradnju-autocesta.html
Besposleni internetski ,nadimkom zaštićen, anonimni zloporabitelj - inanugurirani masturbator

shaka zulu

 • Gost
Odg: Autocesta
« Odgovori #1 : Rujan 04, 2009, 11:03:01 poslijepodne »
Trebali bi intarnet zapreti jel je pun nijove "bahatlukof"

Šuker na radnoj sjednici u Sisku
(04.09.2009.)
 
 Ministar financija i potpredsjednik HDZ-a Ivan Šuker na tiskovnoj konferenciji koja je organizirana u sklopu jučerašnje radne sjednice proširenog Županijskog odbora HDZ-a, osvrnuo se na najaktualnije teme u Hrvatskoj. Njegov osvrt na recesiju je optimističan, jer kaže da je naša država jedna od rijetkih gdje je u krizi plaća radnika porasla za 4%. 'Cilj nam je zadržati potrošnju ispod razine ove godine, smanjiti deficit Proračuna i na taj način smanjiti potrebe za neto financiranjem, ali na početku godine moramo osigurati 550 milijuna eura za servisiranje kredita iz 2002.i 2003. godine', kazao je ministar. Autocestu Zagreb - Sisak, kaže Šuker usporila su arheološka nalazišta, a Ugovor za trasu od Buševaca do Siska će se poništiti iz razloga što će se sklopiti aranžman o kreditu za financiranje ove trase s Europskom bankom za obnovu i razvoj i Europskom investicijskom bankom.

(Petrinjski radio)
http://www.rtl-radio.hr/default/news.php?kat_id=33&news_id=3972#3972

Ministar Šuker u Sisku
04.09.2009. :: 16:46
O aktualnoj situaciji u Hrvatskoj bilo je riječi na konferenciji za medije, koja je uoči proširene sjednice Županijskog odbora HDZ-a, održana sinoć u Sisku.

na konferenciji je nazočio i Ministar financija i potpredsjednik HDZ-a Ivan Šuker, koji je kazao da je stanje u državi zadovoljavajuće.

Šuker je istaknuo da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u kojoj plaće rastu za vrijeme krize. " Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojima plaće u odnosu na isto razdoblje prošle godine rastu oko 4 %. U kriznim trenucima prosječna plaća raste oko 4 %. I sad možete misliti, javi se neki sindikat i kaže da ide prosvjedovati. Ja pitam protiv čega? Lako je svima pričati trebalo bi ovako ili onako. Ja im kažem da sve što predlažu, stave u Proračun, ono najosnovnije. Za razliku od njih ja moram svaki mjesec osigurati 5,5 milijardi za umirovljenike i za zaposlene, 400 - 500 milijuna za porodiljen naknade, dječji doplatak i razne socijalne naknade." - kazao je Ministar, dodajući kako je rebalansom Proračuna u srpnju, osigurano financiranje svih obveza do do kraja godine, uz najvjerojatnije još jednim izdavanjem vrijednosnih papira, te ističući kako je srpanjski rebalans temelj državnog Proračuna za 2010. godinu.

Na konferenciji, Ministar se osvrnuo na autocestu Sisak - Zagreb, najavljujući raskid ugovora o gradnji zbog mijenjanja načina financiranja.

" Mi ćemo poništiti Ugovor za trasu od Siska do Buševca iz jednog jedinog razloga. Želimo sklopiti aranžman o kreditu za financiranje ove trase s Europskom bankom za obnovu i razvoj i Europskom investicijskom bankom, namijenjenim isključivo za ovu trasu. - rekao je Šuker, napominjući da bi probleme pri gradnji, odnosno, usporiti gradnju mogla moguća arheološka nalazišta kojih na dinici Sisak - Lekenik ima podosta.

U Sisku su se sinoć trebali pojaviti i premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor i Andrija Hebrang, ali su se ispričali drugim obvezama.

(imp)
http://www.radiosisak.hr/index.php?page=article&article_id=1201

Raskinuti ugovori o gradnji autoceste do Siska

Prema riječima ministra financija Ivana Šukera postojeći ugovori o izgradnji dionica autoceste od Buševca do Siska raskinuti će se, ali već za mjesec dana otvoriti će se novi natječaj - prenosi Jutarnji list.

Razlog tome je „promjena izvora, odnosno modela financiranja“ pa bi tako sada sredstva trebala osigurati kreditima Europske banke za obnovu i razvoj i Europske investicijske banke. Upravo je raskidanje postojećih ugovora bio i uvjet tih banaka da izdaju namjenske kredite.

Ovakav razvoj događaja odužiti će izgradnju autoceste za par mjeseci, pa bi do Siska autocestom trebali putovati sredinom 2011. godine. Hoće li se trošak radova koji je po raskinutom ugovoru iznosio 1,1 milijardi kuna promijeniti saznat ćemo krajem godine kada novi natječaji završe.

Zbog ovih događaja izgradnja autoceste od Velike Gorice do Zagreba koja je u tijeku se neće odužiti. Ovaj dio autoceste, kao i istočna obilaznica do Domovinskog mosta, trebali bi biti pušteni u promet u proljeće slijedeće godine.
http://www.vgdanas.hr/default.aspx?Content=460

2010...2011...

A ovo više ne vredi?

A 11
AUTOCESTA ZAGREB – SISAK
Zagreb, ožujak 2006.

SEKTOR ZA GRAĐENJE
ODJEL ZA PROJEKTIRANJE
1
A 11
AUTOCESTA ZAGREB - SISAK
OPĆENITO
Programom prostornog uređenja Republike Hrvatske iz 1999. godine autocesta Zagreb - Sisak pripada prvoj skupini prioriteta koji su od važnosti za državu.
Trasa počinje na obilaznici Zagreba kod mjesta Jakuševec u čvorištu Jakuševec te završava spojem na postojeću državnu cestu D37 Sisak - Petrinja. Autocesta je duljine ~ 47,5 km uključivo i odvojak za privremeni spoj na D37 duljine ~1,2 km. Grad Sisak će se preko čvora Sisak spojiti na autocestu te je predviđena spojna cesta za Sisak duljine ~ 3 km koja se spaja na glavnu os autoceste.
Južni ulaz u grad Zagreb u dužini od cca 1.3 km predviđen je nadvožnjakom iznad ranžirnog kolodvora i spojem na produženu Sarajevsku ulicu.
Postojeća prometna infrastruktura (državna cesta D30 i D36) koja spaja Zagreb i Sisak ne zadovoljava potrebe suvremenog prometa, te će se planiranom autocestom povezati najznačajnija gospodarska žarišta u Hrvatskoj koristeći najpovoljnije prirodne mogućnosti za vođenje prometnice.
TRASA
Trasa je “postavljena” na osnovu dosadašnjih istraživanja koridora Zagreb – Sisak i nalazi se unutar koridora predviđenog za tu autocestu iz prostornih planova Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije.
Autocesta ima glavne spojeve na postojeću mrežu u području Zagreb – Velika Gorica (A 3: Bregana – Zagreb – Lipovac, te D 30: Velika Gorica – Petrinja – H. Kostajnica i D 31: Velika Gorica – Pokupsko) i u području Sisak – Petrinja (D 36 Pokupsko – Sisak i D 37: Sisak – Petrinja – Glina). Spomenuti spojevi su čvorišta “Jakuševec” i “Velika Gorica – jug” te priključci Veliko Polje i Velika Gorica u području Zagreb – Velika Gorica, dok su u području Sisak – Petrinja to čvorišta “Sisak” i “Mošćenica”, te čvorišta “Lekenik” kao spoj na D 30 preko Ž 3230 i “Buševec” kao spoj na Ž 3116.
Ostale županijske ceste imaju spojeve na državne ceste i preko njih su spojene na autocestu.
Prema glavnim spojevima na postojeću mrežu državnih cesta te blizinu gradova i naselja određene su dionice:
Jakuševec - Velika Gorica jug, duljine ~ 9,5 km
Velika Gorica jug - Lekenik, duljine ~ 20,2 km
Lekenik -Mošćenica, duljine ~ 17,8 km
Σ 47,5 km
TEHNIČKI ELEMENTI CESTE
Tehnički elementi ceste definirani su prema za kategoriju i značenje predmetne autoceste. Autocesta će se projektirati sa dva razdjelnim pojasom odvojena kolnika koji će svaki imati dva vozna traka i jedan zaustavni trak.
Sva križanja s postojećom prometnom mrežom rješavaju se kao denivelirana, a spojevi s autocestom mogući su samo u čvorištima i priključcima. Ukupna širina poprečnog presjeka autoceste iznosi 28.40 (29.40) m.
OSTALO
SEKTOR ZA GRAĐENJE
ODJEL ZA PROJEKTIRANJE
2
Na budućoj autocesti predviđen je jedan prateći uslužni objekt tipa B + B (benzinska postaja, restoran), šest čvorova (Jakuševec, Velika Gorica jug, Buševec, Lekenik, Sisak i Mošćenica) i priključci Veliko Polje i Velika Gorica.
Na planiranoj autocesti predviđen je zatvoren sustav naplate izuzev prve dionice Jakuševec - Velika Gorica jug.
Na trasi autoceste Zagreb-Sisak predviđen je centar za održavanje i kontrolu prometa u sklopu čvorišta “Sisak”. Centar će biti nadležan za cijelu trasu pedmetne dionice.
Prikaz građevina na trasi autoceste Zagreb - Sisak:
tip građevine
most
vijadukt
nadvožnjak
podvožnjak
propust
količina
17
5
20
7
17
Od značajnijih objekata potrebno je istaknuti most preko kanala Sava - Odra (~280 m duljine), lučni most preko Kupe (~ 270 m) te vijadukt duljine ~ 750 m.
U sklopu izgradnje južnog ulaska u grad Zagreb predviđa se izgradnja nadvožnjaka ranžirnog kolodvora u dužini od ~ 500 m.
DIO AUTOCESTE U IZGRADNJI
U travnju 2006 započinju radovi na izgradnji autoceste A11 od Hrašća Turopoljskog do Velike Gorice jug na dionici Jakuševec-Velika Gorica jug.
U sklopu radova izvest će se:
• Glavna trasa autoceste od Hrašća Turopoljskog do Velike Gorice jug s čvorištem Velika Gorica jug
• Vijadukt Velika Gorica jug duljine L=115 m
• Nadvožnjak “Kolareva” duljine L=168 m
• Podvožnjak “HŽ 2” za željeznicu na obilaznici V. Gorice duljine L=26 m
• Putni prijelaz “Kolareva” u duljini L=1748 m
• Obilaznica Velike Gorice u duljini L=3436 m
Osnovne količine radova iznose:
nasip
925 000 m³
cementna sabilizacija
23 000 m³
asfalti
160 000 m²
SEKTOR ZA GRAĐENJE
ODJEL ZA PROJEKTIRANJE
3
PROGRAM IZGRADNJE
Dionica Jakuševec-Velika Gorica jug,
L= 9,5 km................................................................dovršetak radova listopad 2007.
Dionica Velika Gorica jug-Lekenik,
L= 20,2 km..............................................................dovršetak radova prosinac 2008.
Dionica Lekenik-Mošćenica,
L= 17,8 km .................................................................................. iza 2008 godine.
PLANIRANA CIJENA IZGRADNJE
Jakuševec-Velika Gorica jug..........................................................780.000.000,00 kn
Velika Gorica jug-Lekenik..............................................................580.000.000,00 kn
1.360.000.000,00 kn
dosad ugovoreno: 278.000.000,00 kn (građenje, arheologija, izmještanje instalacija)
SUDIONICI U GRADNJI
Projektant: Institut građevinarstva Hrvatske d.d.
Nadzor: Institut građevinarstva Hrvatske d.d.
Izvođač radova: Poslovna udruga Viadukt d.d., Konstruktor inženjering d.d., Hidroelektra-Niskogradnja d.d. i Strabag d.o.o.
http://www.mmtpr.hr/UserDocsImages/A11.pdf

Offline juraja

 • Inicijativni odbor i osoblje
 • Učim se pisati
 • *******
 • Postova: 81
 • Karma: +1/-0
Odg: Autocesta
« Odgovori #2 : Rujan 05, 2009, 01:47:49 prijepodne »


Raskinuti ugovori o gradnji autoceste do Siska

Prema riječima ministra financija Ivana Šukera postojeći ugovori o izgradnji dionica autoceste od Buševca do Siska raskinuti će se, ali već za mjesec dana otvoriti će se novi natječaj - prenosi Jutarnji list.

Razlog tome je „promjena izvora, odnosno modela financiranja“ pa bi tako sada sredstva trebala osigurati kreditima Europske banke za obnovu i razvoj i Europske investicijske banke. Upravo je raskidanje postojećih ugovora bio i uvjet tih banaka da izdaju namjenske kredite.

Ovakav razvoj događaja odužiti će izgradnju autoceste za par mjeseci, pa bi do Siska autocestom trebali putovati sredinom 2011. godine. Hoće li se trošak radova koji je po raskinutom ugovoru iznosio 1,1 milijardi kuna promijeniti saznat ćemo krajem godine kada novi natječaji završe.

Zbog ovih događaja izgradnja autoceste od Velike Gorice do Zagreba koja je u tijeku se neće odužiti. Ovaj dio autoceste, kao i istočna obilaznica do Domovinskog mosta, trebali bi biti pušteni u promet u proljeće slijedeće godine.
http://www.vgdanas.hr/default.aspx?Content=460

2010...2011...

A ovo više ne vredi?

Ovaj tekst je naknadno izmjenjen, zbog ovog intervjua ministra Kalmete Večernjem listu.
Za nas važne dvije izjave ministra:
*Tri dionice na kojima nije započeta gradnja: Dubrovnik - Doli, Sisak - Buševec i most preko Drave na koridoru Vc također će se prolongirati.
*Sve će se usporiti. One dionice koje su u gradnji nastavit će se graditi, doduše nešto smanjenim tempom, a to je Ravča - Ploče, tunel Sv. Ilija te dionica od Zagreba do Velike Gorice u sklopu autoceste Zagreb - Sisak, kao i Podravski ipsilon.

Offline dobola

 • Skoro pa pravi član
 • ***
 • Postova: 229
 • Karma: +1/-0
 • Imagine
Odg: Autocesta
« Odgovori #3 : Rujan 05, 2009, 01:25:20 poslijepodne »
Ali most na Pelješac i dionica Ploče do mog sela neće se prolongirati, a kamo li obustaviti. Ekonomski je sasvim neopravdano da se spoje Sisak i Zagreb jer protočnost lokalnih cesta ukazuje da navedena dionica nije profitabilna pošto je svakodnevni zastoj manji od 3 sata, dok se dionice oko Kaštela, Ploča, prilazna cesta za most pelješac i ostale dionice poznate kao " iz ničega u ništa" moraju forsirati jer ima nekoliko razloga:
1. Još nisu svim kooperantima dovoljno dužni, dakle ekonomski rejting je opravdan
2. zadnji put je prošao auto po lokalnoj cesti kad su iz Zagvozda lovili braću Kleptomanović u stojadinu TDI
3. Količinu nasipnog materijala nije moguće izmjeriti pa se troškovnici legalno mogu povećavati
4. ima par nadvožnjaka koje projektira poznati arhitektonski ured Idi Ga Harači

Ministar Klameta spreman je maksimalno podržati nastavak gradnje u okolici svog Grada i okolnih sela i zaseoko po cijeni ostavke. Ipak on ima dosta svojih privatnih partnerskih kompanija i nema straha za egzistenciju.
Ko to tamo peva?

Offline pegla

 • Učim se pisati
 • **
 • Postova: 86
 • Karma: +0/-1
Odg: Autocesta
« Odgovori #4 : Rujan 05, 2009, 02:45:41 poslijepodne »
A bude ministar Kalmeta podržal i Vukelićev most ....???? ili nema pojma

Offline Neo

 • Iskusni član
 • ****
 • Postova: 291
 • Karma: +2/-1
 • mas-tur-bator
Odg: Autocesta
« Odgovori #5 : Rujan 05, 2009, 02:52:38 poslijepodne »
Mostove radi IGH tako da tu nema problema, to se mora odraditi.

Offline Stjepan

 • Administrator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 1909
 • Karma: +8/-2
 • Spol: Muški
Odg: Autocesta
« Odgovori #6 : Rujan 05, 2009, 10:43:11 poslijepodne »
http://www.24sata.hr/news/clanak/autocesta-trajala-samo-4-mjeseca-a-sad-opet-radovi/134060/?context=naslovnica&web_page_id=main_page

Autocesta trajala samo 4 mjeseca, a sad opet radovi

Rok trajanja asfalta na dionici Velika Gorica - Buševec, dijela autoceste Zagreb - Sisak, kraći je od roka trajnog mlijeka. Prije četiri mjeseca ondašnji je premijer Ivo Sanader uoči izbora svečano otvorio ovu dionicu. U petak smo se provezli njome. Na dijelu ceste je zbog radova u uporabi samo jedan trak. Radnici su skinuli nedavno postavljeni gornji sloj asfalta, pa će postavljati novi. Inače, gradnju ove dionice Hrvatske autoceste (HAC) platile su ukupno 657 milijuna kuna. U HAC-u kažu kako neophodne popravke neće morati dodatno platiti.

kekec

 • Gost
Odg: Autocesta
« Odgovori #7 : Rujan 06, 2009, 03:57:45 poslijepodne »
... i sad se neki tome čude ko pura ... bijelom kruhu ... na sam dan otvorenja dionice "od kuruze do kuruze" napisao sam post o kvaliteti izvedenih radova, a između ostalog i asfalta .... bio sam primoran čekati sat vremena da se glavešine nakrkaju jer smo svi mi, u desetak auta, koji smo željeli taj danisprobati novu cestu, bili prevelika opasnost za drIvu i ostale HDZetovce ...

plemenitashica

 • Gost
Odg: Autocesta
« Odgovori #8 : Rujan 06, 2009, 09:14:39 poslijepodne »
..........Autocestu Zagreb - Sisak, kaže Šuker usporila su arheološka nalazišta, ...........

A jel, sad im i rimski novčići smetaju.
A možda je bila i koja koščica od nekog rimskog kostura, ili je to bil nečiji pes zakopan daleko na poljani.
........Ovakav razvoj događaja odužiti će izgradnju autoceste za par mjeseci, pa bi do Siska autocestom trebali putovati sredinom 2011. godine. .......

Jesu li kakvi izbori predviđeni u tu vrijeme?


I da vas nisam čula da se ne dela.
Idem neki dan prema Odre i u Gradićima naiđem na pravo radilište:

Kamenje zesipano na vrhu  nove ceste:
a kod križnog drva zatvorena ulica, izmjestili su čovjeku ogradu i skopali cestu da šahtovi vire pola metra da bi mogli napraviti pristup novoizgrađenom (?) nadvožnjaku preko autoceste i željezničke pruge u pravcu ravno prema aerodromu:


     

« Zadnja izmjena: Rujan 06, 2009, 09:17:10 poslijepodne plemenitašica »

Offline pegla

 • Učim se pisati
 • **
 • Postova: 86
 • Karma: +0/-1
Odg: Autocesta
« Odgovori #9 : Rujan 08, 2009, 12:53:35 prijepodne »
I kaj onda jel se dela ona obilaznica od vetrnarske pa do domovinskog.

Offline prvivozac

 • Učim se pisati
 • **
 • Postova: 50
 • Karma: +0/-0
pored Konzuma
« Odgovori #10 : Rujan 09, 2009, 01:31:34 poslijepodne »
Evo da i ja s pitanjem: što je s onim novim dijelom ceste u Gorici pored Konzuma? to je gotovo, prolazim onuda i ne vidim da se išta radi, a zatvorena je.

Offline Alen

 • Iskusni član
 • ****
 • Postova: 344
 • Karma: +3/-0
 • Spol: Muški
  • VG Dnevnik
Odg: Autocesta
« Odgovori #11 : Rujan 09, 2009, 01:40:27 poslijepodne »
Cijeli taj dio od produžetka A.K. Miošića pa do nadvožnjaka za Gradiće rade Hrvatske autoceste. Oni će najbolje znati kakva je situacija i zašto se ta prometnica ne pušta u promet.
The will to greatness clouds the mind
Consumes the senses, veils the signs
We each are meant to recognize.
(VNV Nation)

http://twitter.com/alenf
http://twitter.com/vgdnevnik

Offline Stjepan

 • Administrator
 • Jezerača
 • *****
 • Postova: 1909
 • Karma: +8/-2
 • Spol: Muški
Odg: Autocesta
« Odgovori #12 : Rujan 09, 2009, 02:31:00 poslijepodne »
Nadam se da ne čekaju predizborni skup određenog predsjedničkog kandidata.

Offline pegla

 • Učim se pisati
 • **
 • Postova: 86
 • Karma: +0/-1
Odg: Autocesta
« Odgovori #13 : Rujan 09, 2009, 02:36:40 poslijepodne »
???? Ma gde bi oni to napravili ????

kekec

 • Gost
Odg: Autocesta
« Odgovori #14 : Rujan 09, 2009, 07:39:08 poslijepodne »
baš si zamišljam kak bu onaj kaj ne laže (ZNA SE koji) delal predizborni skup tam negdje oko naplatnih kučica v Mraclinu i obečaval nam da bu sve procvalo ako njega izaberu ... ma steram njih sve u krasan ... klinac i sve one koji su im omogučili da dojdu na vlast ...