Domaće teme > Udruge

ZMAG

(1/5) > >>

kuntakinte:
Domaće sjeme na udaru
...Što donosi nova regulativa EU o sjemenu
http://www.zmag.hr/hr/vijesti/domace-sjeme-na-udaru

Sledgehammer:
Još jedna stavka da se oni koji su glasali za EU srame i da ih se smatra veleizdajicama Hrvatske, jer su dali glas diktaturi prema kojoj su nacizam i fašizam - blago rečeno - benigni sustavi... ljudima se želi, u ime nekakve prozirne sistematičnosti (u biti protežiranja krajnjeg bigbraderosvkog, diktatorskog nadzora nad elementarnim ljudskim pravima i potrebama) i floskulama "da je to za naše dobro" prodati diktatorski, zločinački sustav direktne ucjene i ukidanja temeljnih prava na vlastitu hranu...

http://izbor-news.com/zelite-saditi-vlastito-povrce-e-pa-to-vise-nece-ici-kazu-u-eu/

http://izbor-news.com/obama-potpisao-zakon-kojim-monsanto-dobiva-imunitet/

Pitanje je kada će taj Monsanto-fašizam dobiti legitimitet i u ostatku svijeta...

kuntakinte:
VIDEO: Danas održana press konferencija o budućnosti domaćeg sjemena s novim EU restrikcijama
http://www.zmag.hr/hr/vijesti/video:-danas-odrzana-press-konferencija-o-buducnosti-domaceg-sjemena-s-novim-eu-restrikcijama

SJEMENARSTVO | Protiv EU regulative o sjemenu | Sunčana Pešak i Marijan Jošt
SJEMENARSTVO | Protiv EU regulative o sjemenu | Sunčana Pešak i Marijan Jošt
Objavljeno u 6. 05. 2013.

Raznolikost sjemena na udaru -- Protiv EU regulative o sjemenu koja pogoduje sjemenarskoj industriji
 
Pojedine stavke spomenute uredbe mogle bi imati katastrofalne posljedice za očuvanje, razvoj i širenje domaćih, tradicijskih sorata kultiviranog bilja kao dijela naše baštine i osnove domaće poljoprivredne proizvodnje, a i kvalitete hrane na našem lokalnom tržištu. Ovaj pokušaj reguliranja tržišta sjemenom uvođenjem obavezne certifikacije te geografskih i povijesnih ograničenja pri plasmanu domaćih sorti imat će suprotan efekt i pogodit će mala, tradicijska poljoprivredna gospodarstva, ekološke poljoprivrednike, udruge za zaštitu domaćih sorti i na kraju potrošače koji za svoje vrtove žele nabavljati domaće sorte ili kupovati zdrave, raznovrsne, domaće poljoprivredne proizvode.

Predstavnici civilnog društva naglašavaju da se iza cijele priče vrlo očito krije pokušaj nametanja interesa sjemenarske industrije suprotno javnom interesu.

Na konferenciji za medije govorili su prof.dr.sc. Marijan Jošt kao predstavnik sjemenarske struke te Sunčana Pešak iz udruge ZMAG u ime udruga organizatora i potpisnica otvorenog pisma upućenog budućim hrvatskim zastupnicima u EU parlamentu i mr.sc. Nevenu Mimici, budućem predstavniku u EU komisiji koje ovim putem predstavljamo javnosti.

kuntakinte:
Otvoreno pismo
 Prenosimo tekst otvorenog pisma upućenog jučer našim budućim zastupnicima u Europskoj komisiji i Parlamentu i ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini.
Otvoreno pismo u povodu izrade nacrta
 nove EU legislative o sjemenu i sadnom materijalu kojim se znatno ograničava širenje domaćih sorti, a ujedno je i predmet sukoba interesa
http://www.zmag.hr/hr/vijesti/otvoreno-pismo

Novosti o sjemenarskoj legislativi: je li sve tako divno i krasno kao što se predstavlja?
 Na sjednici održanoj u ponedjeljak 6.5.2013. Europska komisija usuglasila se oko novog sjemenarskog zakona  i on se u sljedećem koraku upućuje Vijeću i Parlamentu koji donose konačnu odluku. Niz izmjena u odnosu na posljednju verziju nacrta ovog zakona donesen je u zadnji čas. Povjerenik T. Borg tvrdi kako zakon ne donosi nikakve opasnosti za mala gospodarstva i domaće sorte no stav civilnog društva je da, pored činjenice da je ovaj prijedlog puno bolji od svih prethodnih, još uvijek nije vrijeme za opuštanje.
http://www.zmag.hr/hr/vijesti/novosti-o-sjemenarskoj-legislativi:-je-li-sve-tako-divno-i-krasno-kao-sto-se-predstavlja

kuntakinte:
Radionice prepoznavanja samoniklog jestivog bilja
 Radionice će pokazati kako promatrati okolinu i prepoznati biljke, gdje, kada i kako ubrati samoniklo bilje, ne narušavajući prirodnu ravnotežu, te kako to bilje iskoristiti za hranu ili kao lijek...
 Podučiti će i kako ga sačuvati za kasniju upotrebu. Biti će prilike i za degustaciju, a svi polaznici će dobiti i popis bilja koje pronađemo s latinskim nazivima, te idejama kako ga iskoristiti. Radionica obuhvaća teoretski i praktični dio nastave, koji će se održati u prirodi i uključit će i laganu fizičku aktivnost.
 
18.05. proljetna radionica prepoznavanja samoniklog jestivog bilja
 vrijeme: od 11 do 16h (pauza u 13h, ručak u 15h)
 cijena: 150 kn (popis bilja i ručak uključeni u cijenu)
 prijave: putem kontakt obrasca http://www.zmag.hr/hr/kontakt
 
12.10. jesenja radionica prepoznavanja samoniklog jestivog bilja
 vrijeme: od 11 do 16h (pauza u 13h, ručak u 15h)
 cijena: 150 kn (popis bilja i ručak uključeni u cijenu)
 prijave: putem kontakt obrasca http://www.zmag.hr/hr/kontakt

http://www.zmag.hr/hr/radionice,-tecajevi,-dogadjanja/radionice-prepoznavanja-samoniklog-jestivog-bilja
http://www.zmag.hr/hr/vijesti/ovaj-vikend-na-imanju:-proljetna-radionica-prepoznavanja-samoniklog-i-jestivog-bilja

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju