Svakidašnje teme > Obitelj i društvo

Obitelj kao temelj društva ili ....?

(1/17) > >>

Mlačanin:
Što mislite o obitelji i kakva bi trebala biti uloga obitelji u današnje vrijeme? Prema klasičnoj sociologiji postoji pet funkcija obitelji:

1.   Reproduktivna funkcija
2.   Odgojna funkcija
3.   Ekonomska funkcija
4.   Zaštitna funkcija
5.   Religijska funkcija

Gotovo u svakom društvu susrećemo pojam obitelji pa iz toga proizlazi da je obitelj univerzalna. Ona kao osnova društva ima svoje mjesto u ljudskoj povijesti i životu čovjeka, i vidimo da je kao takva nadživjela sva društvena uređenja.
Mislim da se nijedno društvo ne može promatrati izvan obitelji i da se uvijek mora promatrati veza između društva i obitelji.
Država ili društvena zajednica ne može i ne smije zanemarivati obitelj, jer je društvo i kvaliteta življenja u tom društvu, proporcionalna ulaganju u samu obitelj.

Danas se polako gubi ona stara „nit“ obitelji jer se u brak stupa „na probu“, ,mnogo se brakove raskine prije nego li su i počeli živjeti zajedno. Više nitko nema strpljenja jedan za drugoga,parovi se osjećaju ugroženi kad kažu svoje „da“, a prije toga su možda hodali i po nekoliko godina. Bračni drugovi vode više brigu o svojim karijerama nego o zajednici koju su zasnovali, više vremena provode na poslu zbog sve većih zahtjeva poslodavca i sve pomalo puca po šavovima dok na kraju od braka, odnosno obitelji ne ostane ni traga. Brak je institucija od koje se jako puno očekuje , a ne ulaže se gotovo ništa.
I kakvo društvo možemo očekivati iz takvih konfuznih odnosa? Kolika je tu uloga vlasti i svih institucija koje imamo?

Tko bi doista trebao voditi brigu o tome,ili je to stvar pojedinca?
Dali ovdje ima mjesta za djelovanje crkve (bilo kojih vjerskih skupina)ili se to nje isto ne tiče?
Kako se postaviti u odgoju prema djeci, koja u svojim obiteljima možda dobivaju jedan nauk i primjer, a svakodnevno su izloženi sasvim drugim primjerima?

Pitanja ima zaista previše, jer je tema tako široka, i nije sve baš tako jednostavno i jednoznačno. Otvaram ovu temu jer mislim da ima dovoljno prostora za raspravu i različite stavove.

Sledgehammer:
Smatram da se u pojmu obitelj nije ništa promijenilo, kao i da se niti ništa ni ne treba mijenjati, možda samo osnažiti tradiciju i sve te razvodnjene priče i posljedice velike "demokracije" svesti opet na pravi kolosijek...

Mlačanin:

* Slovenski CICIBAN objavio priču o 'Moja dva tate'. Kršćansko narodna stranka zgrožena i traži od građana da otkažu preplatu - Ovo je priča o jednom danu u obitelji u kojoj umjesto mame i tate nastupaju dva tate. Jedan od njih je moj sin, a Ana je moja unuka - rekla je jučer M. Lupša u telefonskom razgovoru za Jutarnji te dodala da to nije prva priča koju je napisala o svojim unucima, ali prva u kojoj se spominje da jedno od te unučadi živi u netradicionalnoj obitelji.
http://www.jutarnji.hr/maja-lupsa--kad-mi-je-sin-rekao-da-je-gay--plakala-sam--no-odmah-sam-to-prihvatila--sljedeci-put-plakala-sam-kad-se-rodila-ana--i-to-od-srece-/1012022/
I sada bi ovo trebalo biti ,kao normalno i ponašati se kao da se ništa čudno ne događa oko nas?

Mlačanin:
Monstrum (60) četiri godine silovao maloljetnu unuku Nakon što se djevojčica povjerila svojim roditeljima, oni su djeda prijavili policiji. Policajci su ga uhitili te u subotu prepratili sucu istrage. Da ne bi ponovio zločin i utjecao na svjedoke, idućih mjesec dana djed (60) će ostati iza rešetaka

http://www.24sata.hr/crna-kronika-news/monstrum-60-je-cetiri-godine-silovao-maloljetnu-unuku-259586
 
Evo potvrde primjera kao se problemima na istu  temu, u našem društvu pristupa selektivno i dirigirano. Zbog primjera ovakvog  pisanja jedne se štiti,a druge se razapinje na križ ,jer tako odgovara novinama.
Grubo je uopće govoriti o ovakvim stvarima u obiteljima i društvu, ali ne mogu a da ne povučem paralelu prema istoj temi kada je u pitanju crkva ili osoba iz crkve.
Jedni se spominju imenom i prezimenom, adresom , dok se za druge sve drži u tajnosti. Taj isti djed je bolesnik kao i ranije spomenuti svećenik. Prvoga se odmah uzima u zaštita, a drugoga smo već razapeli.

Toliko o objektivnom novinarstvu.

Bitna je zarad i prodaja novina,a za sve ostalo nije važno. Tako ja doživljavam sva ta njihova pisanja i navodne istine.
 Svi oni, novinari, najprije napišu i objave tekst, a zatim traže „žrtvu“ o kojoj su napisali tekst , da se očituje i prokomentira članak.
Valjda je red takvo pitanje postaviti prije puštanja teksta u javnost, pa objaviti sve sa više argumenata i podataka, ali da , tada se ne može manipulirati.

I ovaj deda može to ponovno učiniti, i on je zaslužio da se objavi ime i prezime, da se upozori susjedstvo tko se nalazi u blizini. I druga su djeca ugrožena.

I na kraju , potvrda da se zlostavljanje djece u svakom pogledu ipak najviše dešava baš u samim obiteljima. Obitelji su apsolutno u krizi, to je problem o kojem treba povesti računa.

 Ali to se zanemaruje i gura u stranu, na žalost.

koko-vg:
Naravno da je to trebalo objaviti, nek susjedi znaju koga imaju u kvartu. Čitao sam komentare po drugim portalima, bilo je svašta ... od smještanja u ludnicu, metka do škopljenja ... isto i za one kaj se skrivaju iza svečeničke obleke.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju