Domaće teme > Događaji

"Gupčeva buna 1573." - 2010.

(1/1)

shaka zulu:

Obilježavanje godišnjice Seljačke bune u stubičkom kraju i ove godine se tradicionalno održava u zimsko vrijeme prateći događaje vezane uz Gupčevo puntanje kmetov i završnu bitku. Događanja se odvijaju u dva vikenda na povijesnim mjestima u organizaciji Družbe vitezova zlatnog kaleža i Muzeja seljačkih buna, u suradnji s Tahyevim puškarima i Družbom vitezova Sv. Jurja uz sudjelovanje gostujućih udruga Beli volk iz Slovenije, Vitezovi zelingradski, Aureus Unicornis i KUD-a Matija Gubec.
Detaljni raspored događanja potražite ovdje ( http://www.druzba-vitezova.hr/gupceva_buna2010.html ). Web galeriju sa prošlogodišnje Seljačke bune pogledajte ovdje (http://picasaweb.google.com/donja.stubica/BitkaKodStubice2009# ). (N.C.)
http://www.stubica.com/


Obilježavanje godišnjice Seljačke bune u stubičkom kraju i ove godine se tradicionalno održava u zimsko vrijeme prateći događaje vezane uz Gupčevo puntanje kmetov i završnu bitku. Događanja se odvijaju u dva vikenda na povijesnim mjestima u organizaciji Družbe vitezova zlatnog kaleža i Muzeja seljačkih buna, u suradnji s Tahyevim puškarima i Družbom vitezova Sv. Jurja uz sudjelovanje gostujućih udruga Beli volk iz Slovenije, Vitezovi zelingradski, Aureus Unicornis i KUD-a Matija Gubec.

 

   1. PUNTANJE KMETOV

6. veljače 2010. Gornja Stubica

   MUZEJ SELJAČKIH BUNA

Program započinje u 10 sati u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici
s prikazom života u dvorcu u Tahijevo vrijeme.

Od 10 sati posjetitelji mogu gađati lukom i strijelom na terasi dvorca.

10.00  interaktivna radionica i škola plesa "Odjeni se i zapleši!"
razgled stalnog postava Muzeja uz kostimirano vodstvo
interaktivna radionica i škola plesa "Odjeni se i zapleši!"

13:00  Dolazak glasnika koji obavještava o pobuni kmetova

13:30  Organizirani odlazak  prema Gupčevoj lipi         

   GUPČEVA LIPA

14.00 Dolazak pobunjenih seljaka
Naoružavanje kmetova i obučavanje za bitku
Pripremanje punte i pučko veselje u Birtiji pod Lipom
Organizatori: Družba vitezova zlatnog kaleža i Muzej seljačkih buna, u suradnji s Tahyevim puškarima, Družbom vitezova Sv. Jurja i KUD Matija Gubec

Pokrovitelj: Općina Gornja Stubica

Sponzori: Birtija "Pod lipom"

   BITKA KOD STUBICE

14. veljače 2010.  Majsecov mlin, Donja Stubica

12:00, Program započinje u središtu Donje Stubice ispred crkve, KUD Matija Gubec.
Okupljeni pobunjeni seljaci kreću u povorci do seoskog imanja, Majsecov mlin u Obrtničkoj ulici.

13:00, započinje spektakularna Bitka kod Stubice koju izvode članovi brojnih udruga: Družba vitezova zlatnog kaleža, Tahijevi puškari, Vitezovi Sv. Jurja, Beli Volk iz Slovenije, Vitezovi Zelingradski, Aureus Unicornis uz sudjelovanje oko stotinjak statista.

15:00, nakon Bitke, na Majsecovom imanju svaka udruga predstaviti će se svojim programom. Posjetitelji mogu uživati u interaktivnim radionicama i delicijama seoskog domaćinstva.

Organizatori: Družba vitezova zlatnog kaleža u suradnji s Muzejom seljačkih buna, Tahyevim puškarima, Družbom vitezova Sv. Jurja i KUD Matija Gubec.

Pokrovitelj: Grad Donja Stubica

Sponzori: Antena Zagreb, Radio Stubica, Ma-plast,  Seosko domaćinstvo Majsecov mlin

--------------------------------------------------------------------------------

Karv, ta slana, kmetska
stubičanska karv,
ta čarna, čerlena,
vonjhava, gosta karv,
zakaj curi ta gluha, masna, slepa,
strahotno mlačna karv?
Kmična, gliboka, čemerna, kam, zakaj kaple kri?
 
Zakaj smo se stali?
Kaj drugo nisme znali...
kaj drugo nisme mogli!
a kaj sme mogli?
 
Kerv neda mi zaspati...
Kerv nemre spati ni zaspati nigdar,
kak čmela žge i peče.
Kak z četrnje za čebrom čeber
hahar nam z droba kervi bednje vleče...
Kerv teče kak voda, kak cesta,
kak melin klopoče, teče,
mi gremo za njom, za glasom kervi naše
 
Megla v megli... Megleni glasi v tami...
Kervavi akordi vu stubičke drami...
 
MIROSLAV KRLEŽA, "Balada Petrice Kerempuha"
 

--------------------------------------------------------------------------------Godine 1573. nakon što su se uzalud žalili caru i banu na zlodjela stranih plemića, seljaci su u znak protesta prestali plaćati nerazumne poreze. Tako je jedan od najgorih plemića Franjo Tahy poslao svoje naoružane plaćenike, ali su ih seljaci s oružjem spremno dočekali.

Zbog tog otpora Hrvatski sabor je seljake proglasio izdajicama domovine, na što su oni odgovorili sveopćim ustankom protiv feudalnih gospodara.

Za vođu bune izabran je Ambroz Gubec (kasnije nazvan Matija) iz Gornje Stubice. Seljaci se nisu samo ograničili na rušenje nepravednog poretka, nego su napravili program po kojem su planirali ukinuti vladavinu plemstva i uspostaviti seljačku vladu, koja će voditi brigu o porezima i drugim davanjima za obranu domovine od Turaka.

Gubec je sa svojim najbližim suradnicima i prijateljima Ilijom Gregurićem, Andrijom Pasancem, Nikolom Pozepcom, Vinkom Lepoićem i drugima podigao seljake na ustanak krajem siječnja god. 1573.

Pokret seljaka brzo se je proširio, a buna je zahvatila 60 vlastelinstava na područjima Hrvatske i Slovenije.Feudalna vojska je brzo slomila bunu. Tako je već 5. veljače 1573. kod Krškog slovenske kmetove rastjerao kapetan žumberačkih uskoka Josip Thurn, a dan kasnije je podban Gašpar Alapić razbio kmetsku vojsku kod Kerestinaca.

Jedino su ostali neporaženi Gupčevi pobunjenici u hrvatskom zagorju u Stubičkoj kotlini (današnje područje Donje i Gornje Stubice te Stubičkih Toplica), koje je 9. veljače 1573. napala plemička vojska pod vodstvom Gašpara Alapića.

Iako su seljaci bili loše naoružani i bez konjaništva, pružili su tako žestok otpor, da se nije znalo tko će pobijediti sve dok feudalnoj vojsci nije stigla pomoć.

Gubec je nakon bitke zarobljen i odveden u Zagreb, gdje je okrutno pogubljen na Markovom trgu 14. veljače god. 1573.http://www.druzba-vitezova.hr/gupceva_buna2010.html

shaka zulu:
ZAPOČELA SELJAČKA BUNA 
Radio Zlatar 
U Gornjoj Stubici u subotu je započeo program obilježavanja obljetnice Seljačke bune, koja se na stubičkim prostorima dogodila 1573. godine, također u zimskim mjesecima.
Prvi dio programa, uprizorenje seljačkog bunta i dogovora za ustanak održan je podno Gupčeve lipe, gdje su Matija Gubec i nezadovoljni kmetovi najavili odlučnu borbu protiv vlastelinske vlasti. Seljačko nezadovoljstvo vođa bune prenio je kraljevskom komorniku, koji je njihove jade prenio kralju, kojem je poručeno kako će se seljaci sami izboriti za svoju pravicu ako im on ne pomogne obuzdati gospodare, posebice stubičkog vlastelina Franju Tahija.
Iduće nedjelje slijedi prikaz završne bitke u polju kod Majsečevog mlina u Donjoj Stubici. Program će početi od 11 sati kod donjostubičke župne crkve odakle će seljaci krenuti na Majsečevo imanje gdje će u 13 sati biti priređen završni prikaz bitke na stubičkom polju.
Organizatori obilježavanja 437. obljetnice seljačke bune su Muzej seljačkih buna, Družba vitezova zlatnog kaleža i vitezova sv. Jurja, Tahyjevi puškari i KUD Matija Gubec, a cijela manifestacija odvija se pod pokroviteljstvom grada Donja Stubica. 
08.02.2010
http://www.zlatar.hr/index.php?subaction=showfull&id=1265640129&archive=&start_from=&ucat=1&do=index&lang=hr

Ljudevit Kaj:
Vuprizorena selačka buna (2019-02-09)

V spomen na boj maloga čoveka za pravicu, v stubičkomu k( r)aju vuprizoruje se "Selačka buna". Rekorden broj posetitelov pratil je ovoletnu spektakularnu rekonstrukciju završne bitke Velike selačke bune.https://magazin.hrt.hr/487641/uprizorena-seljacka-buna


Vide(l)o
Seljačka Buna 2019, 06:01
https://www.youtube.com/watch?v=JTor2L7GlXQ

SELJAČKA BUNA 1573 FILM, 02:04:29
https://www.youtube.com/watch?v=27dp4T4Ep0Y


--- Citat: ---Povijest / Odg: Seljačka buna 1573.
http://www.forumgorica.com/index.php?topic=2680.0
--- Kraj citata ---

kuntakinte:
Buna!!!!!

Ono počem se letošna Buna bu pametila vu našemu malomu kraju su kuruzni kruv, kuvane domače kobase i čobanec. Kolače, `renofke i burgere nek deca jeju.
Buna!!!!!

Navigacija

[0] Lista Poruka

Idi na punu verziju