Svakidašnje teme > Povijest

Hrvatsko protuletje (proljeće) AD 1971

(1/1)

Ljudevit Kaj:
2021 02 05
Okrugli stol Večernjeg lista Hrvatsko proljeće – 50 godina poslije
Vuru-i-frtalni okrugli stol o pol stoletja Hrvatskoga protuletja AD 1971

Okrugli stol Večernjeg lista "Hrvatsko proljeće – 50 godina poslije“. Riječ je o jednom od najvažnijih razdoblja hrvatske povijesti, o pokretu koji je kulminirao 1971. godine i koji je ugušen početkom prosinca te godine. Gosti su Ivan Zvonimir Čičak, jedan od najistaknutijih proljećara i studentski vođa,  Željko Krušelj, Sveučilište Sjever, Hrvoje Klasić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Josip Mihaljević, Hrvatski institut za povijest. Moderator je Žarko Ivković, izvršni urednik Večernjeg lista.

1)
Delomični, skračeni zapis diskusije

POLEMIKA NA VEČERNJAKOVU OKRUGLOM STOLU 'HRVATSKO PROLJEĆE – 50 GODINA POSLIJE'
Jesu li proljećari izgubili, a pobijedio onaj koji je bio najmanje proljećar?
Tome važnom razdoblju suvremene hrvatske povijesti Večernji list posvećuje specijalni magazin na 156 stranica koji će se na kioscima pojaviti 7. veljače 2021. godine.
05. VELJAČE 2021. U 18:00
https://www.vecernji.hr/vijesti/pratite-okrugli-stol-jesu-li-proljecari-izgubili-a-pobijedio-onaj-koji-je-bio-najmanje-proljecar-1466695


2)
Video snimka okrugloga stola:
Okrugli stol Večernjeg lista "Hrvatsko proljeće – 50 godina poslije“, 01:13:10
https://youtu.be/wqZshdbvGbg


Ljudevit Kaj:
Ivan Zvonimir Čičak, 05.02.2021:

Taj pokret (Hrvatsko proljeće) nije počeo 70-tih godina kao što se misli. On je počeo 1966. govorom Miroslava Krleže na obilježavanju 130. obljetnice ilirskog preporoda. Taj njegov govor je objavljen u „Kolu“ Matice Hrvatske, a kasnije je objavljen u knjizi „Govori“ koje je izdala naklada Zadro. On je tada obračunao s Ilirskim preporodom kao sa nečim što je napustilo hrvatsku nacionalnu ideju zapravo u čast unitarističkog ilirizma. Ja sam igrom slučaja bio na tom njegovom predavanju koje je bilo (ja sam tad imao 18 godina) u starogradskoj vijećnici. Navečer je bila akademija u kazalištu i njemu već nisu dali da na početku pozdravi skup. (A) imate na youtube-u jednu malu sekvencu od 4,5 minute. Kad vidite one face koje sjede u prvom redu, iz partijskih redova, onda vidite one kisele, oni su bili svi u šoku. To je prvi dio.

Odgovarajuči video-zapis (početek videa vusklađen z početkom gornoga teksta)
https://youtu.be/wqZshdbvGbg?t=107


--- Citat: ---Odg:Hrvatski trojězični pluralizem ili ŠTO-jěnoumlě / Krleža o ilirskomu pokretu
http://www.forumgorica.com/index.php?topic=274.msg57171#msg57171:

Miroslav Krleža: Referat o ilirizmu na znanstvenom skupu o hrvatskom narodnom preporodu (1966), 04:27
https://www.youtube.com/watch?v=Uas7sxUyY7M
--- Kraj citata ---

Ljudevit Kaj:
Krleža i Hrvatsko protuletje (proljeće)

1967. potpisuje "Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika". U doba Hrvatskoga proljeća simpatizirao je zahtjeve proljećara, no povukao se kad je postalo očito da je Tito odlučio slomiti hrvatski nacionalni pokret.

https://www.krleza.hu/cro/o-miroslavu-krlezi.html

*****************

Na suđenju njegovu ocu (Franji Tuđmanu) 1972. godine obrana je odlučila pozvati Miroslava Krležu i generala Rukavinu za svjedoke. Mladi Miroslav Tuđman uime obitelji bio je zadužen da ode ka Krleži i pita ga bi li on htio doći na sud i biti Franjin svjedok.

– Došao sam u njegov ured i pitao ga hoće li svjedočiti na očevu suđenju. Pristao je istog trenutka, samo me zamolio da ga pričekam pred zgradom suda i da zajedno odemo u sudnicu kako ne bi lutao po zgradi. Međutim, čuvši da će Krleža i Rukavina biti svjedoci u Tuđmanovoj obrani, sudac je – nakon intervencije iz Izvršnog komiteta CK – morao opozvati svoju odluku te rekao da oni ne trebaju dolaziti jer sud prihvaća sve ono što oni trebaju posvjedočiti. Sjećam se da mi je tada, kada sam išao k njemu, Krleža rekao da mu je žao što ga Matica i proljećari nisu zvali. “Ja sam tu iza ugla, a nisu me zvali”, rekao je – sjeća se Miroslav Tuđman, koji je s bratom i majkom ocu svaki dan nosio hranu u zatvor u Petrinjskoj ulici.

https://www.vecernji.hr/vijesti/miroslav-tudman-odrastao-sam-u-kuci-u-kojoj-se-nisu-pricali-vicevi-i-nije-se-pilo-1465312

Navigacija

[0] Lista Poruka

Idi na punu verziju