Autor Tema: Zagrebačka energana (spalionica) u Turopolju?  (Posjeta: 28835 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Zagrebačka energana (spalionica) u Turopolju?
« : Veljača 03, 2013, 07:24:43 poslijepodne »
TRAŽI SE RJEŠENJE
Milan Bandić: Neću spalionicu u našem dvorištu
...Smatra da bi buduća energana (spalionica) trebala biti udaljena 50 do 60 kilometara od Grada Zagreba, a sama lokacija treba se definirati zajedno sa Zagrebačkom županijom i resornim ministarstvom jer to nije problem samo Zagreba nego cijele Hrvatske. Dodao je, također, da svatko proizvodi smeće, ali ga ne želi u svome dvorištu.
...KOMENTARI
O čemu to Bandić trkelja....ili je totalno neupućen ili nas namjerno laže. Na Jakuševcu su se učili i odlagalište Jakuševac je poluproizvod tkz. sigurnog odlagališta. Barijera ispod Jakuševca nije izvedana dobro i polupropusna je te propušta djelomično opasne spojeve u podzemne vode, zbog toga crpilište Petruševac radi na pola kapaciteta, aktivni sustav ekstrakcije već dvije godine ne radi i odlagališni plin spaljuje na plinskoj baklji s ciljem termičke destrukcije metana. Pri projektiranju i izvedbi donjih i bočnih strana odlagališta uočeni su nedostaci koji rezultiraju zadržavanjem procjednih voda unutar dijela izvedenih plinskih bunara čime je automatski smanjenja i njihova učinkovitost. Navedeno ima za posljedicu da se izvlači manje odlagališnog plina, što znači da ga više završi u atmosferi a plinska turbina ne proizvodi strujuveć dvije godine. Pročišćivać otpadnih voda radi djelomićno , a bazeni su puni i počeli su preljevanjem natrag u Savu, a mjesto pročišćivaća je postao mjesto najveće količine kancerogenog i opasnog otpada u Hrvatskoj koji bez spalionice neće moći riješiti. Uostalom nak se dogovori sa Zagrebačkom županijom prije nego opali i ostane živ, župan ga je upravo demantirao na HRT-u da je Zg županija odavno riješila pitanje svojeg odlagališta i da im ne pada na pamet zbrinjavati Zagrebačko smeće. Kada su pokušali to riješiti zajednički 2008. Bandić je imao prioritenije projekte tako da su oni krenuli u realizaciju sami za sebe.
http://www.zagrebancija.com/hr-aktualnosti/milan-bandic--necu-spalionicu-u-nasem-dvoristu_321128

Jel bumo pak v uže konkurencije za jack-pot?
wwwg tablice

Offline domovinesin

 • Skoro pa pravi član
 • ***
 • Postova: 163
 • Karma: +0/-2
 • Spol: Muški
  • hsp velika gorica
Odg: Zagrebačka energana (spalionica) u Turopolju?
« Odgovori #1 : Veljača 07, 2013, 12:36:37 poslijepodne »
ako se pri zbrinjavanju i recikliranju otpada koriste nove i pristupačne tehnologije to može biti unosan posao i isplativa investicija koja bi lokalnoj zajednici donosila višestruku korist. Uostalom, već sam pisao o tome da imamo domaću tvrtku (iz čakovca) koja ima tehnologiju i znanje, samo treba uvjeriti naše političare da izvade svoj gertašlin tamo gdje je to potrebno i korisno za zajednicu. dok se mi gložimo oko toga koja je stara loša tehnologija lošija drugi prate nove tehnologije i rade kvalitetne projekte.
Tu ne cede malis sed contra audentior ito

Jaguar

 • Gost
Odg: Zagrebačka energana (spalionica) u Turopolju?
« Odgovori #2 : Veljača 07, 2013, 03:58:03 poslijepodne »
Upravo tako domovinesin. Samo treba imati znanja, volje i sluha za dobre stvari, ukoliko se želi zaista nešto dobro. Kada se političari nauče slušati i saslušati glas naroda, odakle mogu puno i naučiti, možda se nešto i promijeni. U tom smislu je inicijativa i uloga Akcije za Turopolje još značajnija, kao dobar i poučan primjer.

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Zagrebačka energana (spalionica) u Turopolju?
« Odgovori #3 : Veljača 09, 2013, 09:16:21 poslijepodne »
Inače, do sada je Zagrebačka županija obavila istražne radnje na 8 različitih lokacija, a lokacija Tedrovec u općini Brckovljani  uvrštena je u prijedlog V. Izmjena i dopuna Prostornog plana Zagrebačke županije kao potencijalna lokacija na kojoj će se graditi Županijski centar za gospodarenje otpadom. Također u 2010. godini osnovali smo i Trgovačko društvo "Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije d.o.o." čiji je osnovni zadatak izgradnja i upravljanje Županijskim centrom za gospodarenje otpadom. Sanacije  trenutnih odlagališta otpada su u tijeku ili su dovršene. Ujedno, od 1. srpnja 2012. godine na području Sv. Ivana Zeline provodimo pilot projekt odvojenog prikupljanja otpada.
http://www.zagrebacka-zupanija.hr/vijesti?year=2013&id=2469
wwwg tablice

Jaguar

 • Gost
Odg: Zagrebačka energana (spalionica) u Turopolju?
« Odgovori #4 : Veljača 09, 2013, 09:42:29 poslijepodne »
Ujedno, od 1. srpnja 2012. godine na području Sv. Ivana Zeline provodimo pilot projekt odvojenog prikupljanja otpada.
http://www.zagrebacka-zupanija.hr/vijesti?year=2013&id=2469

Taj pilot projekt je riješen s vrećama, pitanje je koliko je to praktično, obzirom ako se vreće rastrgaju, same ili uz pomoć kućnih i van kućnih ljubimaca, ukoliko još pri tome zapuše, kako zna, ekološka katastrofa.

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Zagrebačka energana (spalionica) u Turopolju?
« Odgovori #5 : Veljača 14, 2013, 11:12:47 poslijepodne »
prijepori oko spalionice
Gradonačelnik nije htio raspravljati, studija povučena
Bandiću, pališ naše novce, vikali su građani na javnoj tribini, a prozvani je povukao studiju
 Gradonačelnik Milan Bandić odbio je na sinoćnjoj javnoj raspravi predstaviti Stratešku studiju o utjecaju prijedloga plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu do 2015. na okoliš.
http://www.vecernji.hr/zagreb/gradonacelnik-nije-htio-raspravljati-studija-povucena-clanak-510077

zeleni mu pred uredom sagradili spalionicu
Bandić: Dok sam ja gradonačelnik, neće biti spalionice u Zagrebu
Zelena akcija i stanari Resnika prosvjedovali pred Bandićevim uredom, no on ih umiruje
http://www.vecernji.hr/zagreb/bandic-dok-sam-ja-gradonacelnik-nece-biti-spalionice-zagrebu-clanak-509556

http://www.h-alter.org/vijesti/ekologija/za-recikliranje-protiv-spalionice-fotogalerija

Priopćenje za javnost
 Povodom javne prezentacije Plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu do 2015.godine
U mandatima aktualnog gradonačelnika Zagreba i SDP-ove većine u gradskoj skupštini izrađena su do sada već dva Plana za gospodarenje otpadom – jedan 2007. i drugi 2009.godine. Ni jedan nije zaživio u praksi, pa se linijom manjeg otpora nastavilo gomilati smeće na pretrpanom jakuševačkom deponiju koji stalno prijeti ekološkom katastrofom.
 Ovih dana je u javnoj raspravi treći Plan i to za isto razdoblje do 2015. Danas je trebala biti i javna prezentacija Plana i Studije utjecaja na okoliš. Trebala je biti ali nije. Jer, u pretrpanu dvoranu na Kaptolu 27 je upao Gradonačelnik Milan Bandić i okupljenoj zainteresiranoj gomili obećao da dok je on živ neće biti ni spalionice u Resniku ni bilo kakvog odlaganja smeća u Dumovcu.
Sve će i dalje biti po starom – gomilat će se smeće na Jakuševcu! ...
http://www.zelena-lista.hr/priopcenja-za-javnost/340-povodom-javne-prezentacije-plana-gospodarenja-otpadom-u-gradu-zagrebu-do-2015godine
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Zagrebačka energana (spalionica) u Turopolju?
« Odgovori #6 : Ožujak 03, 2013, 09:55:30 prijepodne »
Kada si s najboljima, možeš nešto i naučiti
 Prvi veliki projekt za koji Grad Zagreb želi povući novac iz fondova EU nakon 1. srpnja je projekt mehaničko-biološke obrade otpada i spalionice, izjavio je gradonačelnik Milan Bandić jučer u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na konferenciji 20 gradonačelnika glavnih gradova zemalja EU.
 Bandić nije želio otkriti računicu o tome koliko bi takav projekt koštao, ali rekao je kako do 2015. treba odrediti lokaciju i do 2018. napraviti postrojenje za spaljivanje prethodno razvrstanog komunalnog otpada. Kapacitet spalionice mogao bi biti oko 200 tisuća tona godišnje, rekao je Bandić, ali o tome će se još razgovarati.
http://www.novi-zagreb.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=5921:kada-si-s-najboljima-moe-neto-i-nauiti-&catid=73:politika&Itemid=173
wwwg tablice

Offline Sledgehammer

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 5157
 • Karma: +4/-3
 • Spol: Muški
 • oʞɐdoɐu šɐq ɯɐs sɐuɐp
Odg: Zagrebačka energana (spalionica) u Turopolju?
« Odgovori #7 : Srpanj 30, 2014, 02:26:27 poslijepodne »
http://www.vgdanas.hr/Info/Clanak/10120/zagreb-gradi-spalionicu-otpada-na-granici-s-goricom.aspx

Zagreb gradi spalionicu otpada na granici s Goricom

Na samoj granici s Velikom Goricom, na tri kilometra od središta Ščitarjeva, tik uz rijeku Savu i oriontološki biser, planira se nova ekološka prijetnja za Turopolje koja je digla na noge mještane zagrebačkog naselja Resnik, ali i Akciju za Turopolje.

Nakon zatvaranja Jakuševca 2018. godine odahnut će Mičevčani, a otpad i nusprodukti njegova izgaranja zamirisat će ščitarjevskim krajem. Naime, uz zagrebački pročistač otpadnih voda u Resniku gradska uprava na čelu s Milanom Bandićem u planove je ucrtala gradnju Centra za gospodarenje otpadom čiji sporni dio je gradnja velike spalionice otpada.

Problem svoga otpada Grad Zagreb tako namjerava riješiti gradnjom spalionice kapaciteta 400 tisuća tona obrade. Iako je trend u Europi, a tako nalažu i EU direktive, recikliranje sa odvojenjim sakupljanjem otpada na kućnom pragu, u Zagrebu su odlučili svoj problem pretvoriti u pepeo. Točnije u 100 tisuća tona pepela od čega 15 tisuća tona radioaktivnog pepela koji se skladišti kao opasan otpad.

Gradnju spalionice u svome dvorištu pobunili su se stanovnici Resnika, a kako će se sama spalionica naći na samoj granici s Velikom Goricom, svoju podršku Resničanima dala je i Akcija za Turopolje te nekoliko goričkih mjesnih odbora.

Protivnici ovoga projekta ističu nekoliko zamjerki od kojih je najveća sama tehnologija „obrade“ otpada (spaljivanje) te opredjeljenost Zagreba da 25% sirovine za reciklažu spaljivanjem baci u vjetar. Vjetar koji će to zagađenje prema ruži vjetrova najviše proširiti na sjeveroistočni dio grada, ali i na potencijalni oriontološki zaštićeni zavičaj rijeke Save na velikogoričkom području. Goričano tako ne mogu bez zagrebačkog smrada – kada se zatvori Jakuševec zamirisat će resnički dimnjaci.

- Bezrezervno podržavamo sve civilizirane i demokratske napore Udruge UZOR Resnik  u sprečavanju ovog iznimno opasnog projekta stvaranja novog, „goreg Jakuševca u Resniku“, i provođenja partikularnih interesnih grupacija unutar i izvan granica RH, u pokušaju provođenja novog, modernog neokolonijalizma, koji će građani i budućih generacija, kako Grada Zagreba, tako i Zagrebačke županije, zbog svega  navedenog dugoročno plaćati u zdravlju, zagađenom okolišu, resursima i novcu – stoji u potpori Akcije za Turopolje i nekoliko velikogoričkih mjesnih odbora najbližih lokaciji spalionice.

- Zbog čega se ovakvi opasni objekti planiraju u blizini ornitoloških rezervata četiri vrste zaštićenih ptica o čemu je Ministarstvo zaštite okoliša donijelo Pravilnik o ciljevima i osnovnim mjerama za očuvanje ptica  u područjima ekološke mreže gdje spada i Sava kod Drenja Šćitarjevskog odnosno Sava kod Hrušćice,te s drugog osnova zaštičenog arheološkog nalazišta Andautonija, odnosno i vodocrpillišta Kosnica, te da li je pribavljena odgovarajuća dokumentacija i suglasnost Županije i grada Velika Gorica – napominje Branka Genzić-Horvat  iz Udruge za zaštitu okoliša Resnik.

Bez strategije i vizije, rješavanje problema „na horuk“

Sam projekt radi se bez strateškog dokumenta Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba, sveobuhvatne analize koja bi pokazala na koji način se najveći grad u Hrvatskoj treba uhvatiti u koštac s problemom otpada, a koji je vrlo vidljiv u obliku planine Jakuševec koja Goričanima dopunjuje pogled na Sljemensku goru. 

- Bilo kakva koncepcija zasnovana na manipulaciji smećem apsolutno je neprihvatljiva civilizacijski, ekološki, moralno i  financijski. Ono znači ne samo nesagledive zdravstvene i ekološke štete, već i goleme i nepotrebne troškove u teškoj ekonomskoj situaciji, te plasiranje  interesa partikularnih  interesnih grupacija pojedinih proizvođača prljavih tehnologija u tzv. tranzicijske zemlje – kaže iz Udruge za zaštitu okoliša Resnik.

Iz Udruge navode i da je Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, Direktivama i Konvencijama EU kao osnovni standard usvojen sistem odvojenog skupljanja i recikliranja otpada „na kućnom pragu“ te je zakonska obveza najmanje 50% recikliranja komunalnog otpada do 2020.godine.

U Gradu Zagrebu tako su problem svoga otpada ponovno, kao i u slučaju Jakuševca, nagurali na granicu s Velikom Goricom s kojom će podijeliti ispušne plinove dimnjaka spalionice otpada pa se iz Akcije za Turopolje pitaju hoćemo li mi biti „tihi susjedi“ koje ne zanima što se događa u susjednom dvorištu?!

===========================

Dleng, dleng, JACKPOT IS HERE!!
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Offline @Franjo@

 • Iskusni član
 • ****
 • Postova: 394
 • Karma: +0/-0
Odg: Zagrebačka energana (spalionica) u Turopolju?
« Odgovori #8 : Srpanj 31, 2014, 06:53:52 poslijepodne »
spaljionica , i ne smao jedna vec tri, raspredjeno oko zagreba , rijeke , zaledje splita , event. i 4ta..je jedino i jedino ispravno rjesenje.

sve ostalo je mlatarenje prazne slame.

mlatimudani koji se dizu na zadnje noge protivnici spalionice, njihova govna nisu u stanju ni sami zbrinuti, a iz ona dva dimnjaka (toplane)u balkanskoj metropoli izladiji vise smrada, otrova  nego u cijeloj europi ..na tako malom prostoru

netreba napomenutu da upravo bazen oko metropole je zatrovan ..karciogene bolesti haraju u postotku vise nego u cernobilu, a onaj jedinstveni brijeg i ogledalce hrvatske kulture u jakusevcu ne samo sto cini harac oboljenja , vec ce doci jednom za sanaciju,  a ta hrpetina kulture , jedinstvena u svijetu, kostat ce buduce generacije milijarde euro.

naravno d a mlatimudani, ili ona stetocinja koju isti biraju za gradonacelnika svoje palanke, nisu u stanju rijesiti , vec za to ima ljudi koji to znaju i morat ce..

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Zagrebačka energana (spalionica) u Turopolju?
« Odgovori #9 : Kolovoz 22, 2014, 12:55:23 prijepodne »
...Spalionica otpada u Resniku dobila je odbijenicu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja zbog tehničkih nedorečenosti i nepostojanja Plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu. Ministarstvo se tako na zahtjev za izdavanjem lokacijske dozvole očitovalo odbijenicom, a čime je ovaj projekt vraćen na doradu.
...Komentari; ...
Ne Spalionici
 VAŽNO !!!
 Molim Vas da obratite pozornost na ovu obavijest ,a nakon što je pročitate proslijedite dalje !
 Poštovani građani grada Zagreba u četvrtak 28.08.2014 u 08:30h, u Staroj gradskoj vijećnici, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5/I., dvorana "A",
 održat će se 17. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba ,na temu „gospodarenje otpadom u Gradu Zagrebu“.
Ovim putem pozivamo sve zainteresirane građane grada Zagreba i okolice da se dana 28.08.2014. ,u 8:30h , okupe pred skupštinom Grada Zagreba , te da gradonačelniku Milanu Bandiću i svim gradskim zastupnicima ,zajedno ukažemo na činjenicu da grad Zagreb ne treba „ZLO- spalionicu otpada“ ,
te da nećemo dopustiti da se pojedini političari bogate na projektu spalionice ,
 a da ih pritom nije niti briga što će djeca i građani Zagreba i okolice oboljevati i umirati zbog štetnih utjecaja spalionice.
 Nitko nema pravo da se bogati na zdravlju i životima građana Zagreba !!!
 Dimovi koji izlaze iz spalionica karcinogeni su (izazivaju tumor, rak), teratogeni (izaziva defekte u djece), uništavaju hormonski i obrambeni sustav, izazivaju kronični umor, izazivaju neplodnost, napadaju živčani sustav i krvne stanice.
 NE SPALIONICI U ZAGREBU !!!
 MI SMO ZA RECIKLAŽU !!!
 Molimo Vas da ovu obavijest proslijedite dalje .
 Hvala.
http://www.vgdanas.hr/Info/Clanak/10205/ministarstvo-stopiralo-lokacijsku-za-spalionicu-kraj-v-gorice.aspx

Jel to strateški projekt? Ako je...
Temeljem Zakona o Belim bubregima...
wwwg tablice

Offline kuntakinte

 • Jezerača
 • ******
 • Postova: 7436
 • Karma: +0/-0
 • ...besposleni internetski masturbator...
Odg: Zagrebačka energana (spalionica) u Turopolju?
« Odgovori #10 : Siječanj 26, 2015, 08:45:08 poslijepodne »
U ime obitelji - Čestitke Pločanima koji su prepoznali važnost lokalnog referenduma
26 Siječanj 2015
 Udruga „U ime obitelji" čestita svim stanovnicima Grada Ploča koji su najdemokratskijim načinom odlučivanja na jučerašnjem referendumu pokazali kako ne žele izgradnju termoelektrane na ugljen u svom gradu.
 Velika izlaznost od više od 60 posto i više od 90 posto građana koji su protiv izgradnje termoelektrane, pokazali su da su građani prepoznali važnost lokalnog referenduma.
 Svijest lokalne zajednice o samoodlučivanju daljnji je korak za demokratizaciju društva, a time njezine odluke imaju odjek i utjecaj u cijeloj zemlji. Primjer su Ploče u kojima su građani odbacili projekt štetan za puno šire područje. Izgradnja je mogla dovesti u pitanje zdravlje samih stanovnika i njihove djece, ali i ugroziti gospodarstvo, prirodu, ljepotu i resurse čitave neretvanske doline i južne Dalmacije.
 Ploče su referendumom pokazale kako je očuvanje općeg dobra važnije i iznad nečijeg privatnog interesa, a njegovi stanovnici još su jednom potvrdili kako se, unatoč različitim uvjerenjima, mogu ujediniti oko zajedničkog interesa koji uvelike određuje njihovu vlastitu budućnost
 S poštovanjem,
Danita Štrbić
Županijski ogranak Udruge „U ime obitelji"
http://www.dragovoljac.com/index.php?option=com_content&view=article&id=29228:u-ime-obitelji-estitke-ploanima-koji-su-prepoznali-vanost-lokalnog-referenduma&catid=12:obavijesti-i-najave&Itemid=12

-

24.01.2015.
U ime obitelji

Kao Udruga pozivamo građane Grada Ploča da u nedjelju na referendumu odluče o svojoj budućnosti tako da zaokruže PROTIV i ne dopuste izgradnju termoelektrane na ugljen

 U nedjelju 25. siječnja stanovnici Grada Ploča izići će na referendum na kojem trebaju odlučiti hoće li ili neće prihvatiti izgradnju termoelektrane na ugljen, u gotovo pa užem središtu grada.

Građane Grada Ploča podržavamo i ohrabrujemo da iziđu na referendum iz tri razloga:

1.Referendum je čin neposredne demokracije na kojoj građani odlučuju o bitnim pitanjima vezanima za njihov društveni i javni život.

2.Budući da se radi o izgradnji termoelektrane na ugljen, čija izgradnja može dovesti u pitanje Vaše zdravlje, zdravlje Vaše djece, ali i ugroziti prirodu, ljepotu i resurse čitave neretvanske doline i južne Dalmacije, važno je na referendumu izabrati onu odluku koja će više čuvati opće dobro od nečijeg privatnog interesa.

3.Na lokalnom referendumu presudna je izlaznost birača, koja mora biti veća od 50 % i zato je važan svaki glas koji će pokazati da je volja građana provedena i demokratskim referendumskim putem.

Kao Udruga pozivamo građane Grada Ploča da u nedjelju na referendumu odluče o svojoj budućnosti tako da zaokruže PROTIV i ne dopuste izgradnju termoelektrane na ugljen. Protiv izgradnje TE na ugljen izjasnila se i većina vijećnika u gradskom vijeću Grada Ploča i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije koji su odbili promijeniti prostorni plan radi izgradnje TE na ugljen.

Ovaj referendum prilika je da osim neizravnim putem  - preko svojih političkih predstavnika u Gradu Pločama i županiji – i osobno, kao građani, izravnom demokracijom odbacite projekt koji će imati trajan i štetan učinak na zdravlje, prirodu i gospodarstvo u Pločama i dolini Neretve.
http://mojzagreb.info/zagreb/hrvatska/u-ime-obitelji

Buduči da postoje najave da se prinami bu delala spalionica otpada sekak je vredno zeti v obzir.
Zlu ne trebalo.
Vrag nigdar ne spi...
wwwg tablice