Baština > Kajkavski

KAJ & KAJ Kajzertum - Sličnost i razlikôvnost HR i SI kajkavščině

(1/20) > >>

Ljudevit Kaj:


Sârma jě nâjbolša da sě po sedmi pût prekuva
(vésti z POvesti)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Hrvaško-slovenski spor(razum)

Bo mejni spor rešen do konca leta (2009.)?

Hrvaška premierka Jadranka Kosor pričakuje, da bo reševanje mejnega spora s Slovenijo in prilagajanje njihove zakonodaje evropski končana do konca leta ali z začetkom naslednjega.
Ti. Kr./STA, pet, 21.08.2009
   
Foto:
http://www.delo.si/assets/media/picture/20090804/sz5_pahor_kosor_sre%C4%8Danje.jpg

   
Split - Hrvaška premierka Jadranka Kosor je danes izrazila optimizem glede reševanja spora o meji s Slovenijo in odprave slovenske blokade hrvaških pristopnih pogajanj z EU. Izrazila je prepričanje, da "bo celotna zadeva končana do konca leta ali z začetkom naslednjega leta".

"Verjamem, da bomo končno našli rešitev za deblokado pogajanj, a ne morem reči nič bolj konkretnega, saj sva se tako dogovorila s slovenskim premierom Pahorjem. Torej, zdaj je na vrsti tiha diplomacija oziroma iskanje možnega okvira za končni dogovor," je ob obisku na Čiovu dejala Kosorjeva.

Glede svoje napovedi, da "bo celotna zadeva končana do konca leta ali z začetkom naslednjega leta", je Kosorjeva pojasnila, da pri tem misli tudi na delo, ki ga mora Hrvaška opraviti pri prilagajanju svoje zakonodaje evropski, in dodala, da bo to že prihodnji teden na dnevnem redu seje hrvaške vlade.


http://www.delo.si/clanek/86764

*  * * * * * * * * * * *

Kak NADregionâlna geniâlna Regica rešâva hrvacko- slovenski granični spor?
Video:
Kako Regica rješava hrvatsko-slovenski granični spor?

Ljudevit Kaj:


Sârma jě nâjbolša da sě po sedmi pût prekuva
(kajkavskě video-vésti, maker i slovenskě)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Video:
Vseevropski dan spomina, 00:02:43
23. avgust 2009
http://www.rtvslo.si/play/vseevropski-dan-spomina/ava2.42761895/

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Video:
Ogenj ogroža Atene, 00:01:24
23. avgust 2009
http://www.rtvslo.si/play/ogenj-ogroza-atene/ava2.42754867/

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Video:
Barrichello le dočakal novo zmago, 00:01:23
23. avgust 2009
http://www.rtvslo.si/play/barrichello-le-docakal-novo-zmago/ava2.42762797/

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Video:
20 let 'baltske poti', 00:01:43
23. avgust 2009
http://www.rtvslo.si/play/20-let-baltske-poti/ava2.42755144/

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Video:
Zrcalo tedna, 00:13:17
23. avgust 2009
http://www.rtvslo.si/play/zrcalo-tedna-23-8-2009/ava2.42755769/

shaka zulu:
Španija javne finance rešuje z višjim DDV
Poslovni dnevnik - sobota, 26.09.2009 18:33
Tekst: (sta)
 

Madrid - Španska vlada je na današnji seji potrdila predlog proračunske zakonodaje za 2010, ki predvideva zvišanje splošne stopnje davka na dodano vrednost (DDV) s 16 na 18 odstotkov in znižane stopnje s sedem na osem odstotkov. T. i. superznižana stopnja DDV, ki se obračunava za osnovna živila in knjige, pa bo ostala nespremenjena pri štirih odstotkih.

Kot je po seji vlade - ta je potekala v soboto, ker se je premier Jose Luis Rodriguez Zapatero šele danes vrnil iz ZDA, kjer se je med drugim kot gost udeležil vrha 20 najpomembnejših svetovnih gospodarstev (G20) - povedala gospodarska ministrica in podpredsednica vlade Elena Salgado, se bo zaradi vseh sprejetih zvišanj davkov v proračunsko blagajno nateklo za okoli 10,95 milijarde evrov oz. približno odstotek bruto domačega proizvoda (BDP). Izdatki naj bi se medtem skrčili za 3,9 odstotka.

Poleg zvišanja DDV je vlada namreč danes sprejela tudi nekaj drugih ukrepov davčne politike. Tako je odpravila 400 evrov dohodninske olajšave za vse zavezance, ki jo je uvedla, ko je proračunska blagajna pred krizo beležila precejšen presežek, z namenom da bi spodbudila potrošnjo. Zvišala pa je davke na kapitalske dobičke, in sicer z 18 na 19 odstotkov za prihodke s tega naslova, ki so nižji od 6000 evrov, ter na 21 odstotkov na vse prihodke, višje od te meje.

V skladu s predlogom proračuna naj bi proračunski primanjkljaj znašal 5,4 odstotka BDP, skupni javni dolg Španije pa naj bi bil prihodnje leto 62,5 odstotka BDP.

"Gre za varčevalen proračun, ki bo pripomogel k uravnoteženju javnih financ, spremembi našega gospodarskega modela in k obnovi zaposlenosti, obenem pa vztrajal na socialnih izdatkih za zaščito tistih, ki zaradi krize najbolj trpijo," je po pisanju španskega časnika El Pais dejala Salgadova.

Kar 51,6 odstotka proračuna bo sicer odpadlo na izdatke socialne politike, 21 odstotkov na transferje po pokrajinah, 6,6 odstotka za plačilo obresti na obstoječi javni dolg, 6,3 odstotka na investicije in 6,2 odstotka na osnovne javne storitve.

Španijo, ki je svoj hiter razvoj temeljila predvsem na potrošnji in nepremičninskem balonu, ki je navidezno zviševal premoženje Špancev in jim omogočal zadolževanje, je kriza močno prizadela. Po najnovejših ocenah naj bi španski BDP letos upadel za 5,4 odstotka, prihodnje leto pa za 0,3 odstotka. To morda v primerjavi z nekaterimi drugimi velikimi gospodarstvi ni veliko, a v Španiji je glavna težava brezposelnost, ki se približuje 20 odstotkom in je najvišja v območju evra.

Zaradi občutno manjših proračunskih prihodkov je španski proračun iz presežka padel v stanje primanjkljaja, ki naj bi letos znašal kar 9,5 odstotka BDP. Zgornja meja, ki jo za članice evrskega območja dovoljuje pakt o stabilnosti in rasti je tri odstotke BDP.
http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042302395

Guverner Marko Kranjec bi za odstotno točko zvišal DDV
Poslovni dnevnik - četrtek, 24.09.2009
Tekst: ks
 

Ljubljana - Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec bi proračunski primanjkljaj razbremenil z dvigom davka na dodano vrednost (DDV) za eno odstotno točko. Na ministrstvu za finance izjave guvernerja niso komentirali. Pravijo, da izračune glede spremembe DDV še preučujejo, prav tako morebitne negativne in pozitivne učinke ob uvedbi takega ukrepa.

V pogovoru za STA je Kranjec dejal, da delne spremembe davčne zakonodaje le drobijo davčni sistem in ga poslabšujejo."Če že kaj, bi sam verjetno predlagal dvig stopnje DDV za odstotno točko," je dejal. "S tem bi precej razbremenili proračunski primanjkljaj, ki ga bomo morali prej ali slej zmanjšati. Kriza vedno zmanjšuje standard, vprašanje je, kdo nosi breme. Mislim, da moramo pokazati solidarnost," je Kranjec pospremil svoj predlog. "Najprej naj vlada maksimalno racionalizira odhodke javnih financ, tako pri plačah javnih uslužbencev kot investicijah, šele nato bi bili v gospodarstvu pripravljeni podpreti kakršne koli višje davke," je priporočilo guvernerja komentiral generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič. Ekonomista Dušana Mramorja priporočilo o zvišanju DDV ne preseneča, saj kratkoročno gledano obstajata le dve možnosti - zvišanje trošarin, kar je sicer omejeno, ali zvišanje DDV. Vsi drugi ukrepi, zvišanja kakšnih drugih dajatev, bi imeli zapozneli učinek, medtem ko se država s težavami denarnega toka srečuje že zdaj. Vpliv zvišanja DDV za eno odstotno točko na prilive v proračun bi bil po Mramorjevem mnenju relativno velik.
http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042301675

---

SUNITA WILLIAMS JE NAŠLA SVOJE KORENINE
Slovenska astronavtka končno pristala na domačih tleh

Američanka slovensko-indijskega rodu uživa v raziskovanju svojih družinskih korenin - Znova se odpravlja v vesolje, tokrat z rusko raketo - Sloveniji se kmalu obeta novi astronavt
Aktualno - sreda, 23.09.2009
Tekst: Bojan Glavič
 

Sunita Williams, ameriška astronavtka slovenskega (in indijskega) rodu, je te dni skupaj z mamo in stricem obiskala Slovenijo in tu praznovala 44. rojstni dan. V pogovoru za Nedeljski dnevnik je med drugim zaupala, da ne le rada pije pivo, ampak ga tudi sama vari, da je ob vzletu raketoplana kričala kot na vlakcu smrti v lunaparku, predvsem pa je neizmerno vesela, ker bo ob svojem drugem obisku Slovenije spoznala rojstni kraj svojih prednikov, ki ga je pred leti neuspešno iskala. Nič manj veseli niso njenega prihoda v vasi Leše, kjer svoji slavni rojakinji to soboto pripravljajo nepozaben sprejem.
Ko vozi, ne pije
Čestitke za rojstni dan. Je bilo ob praznovanju kaj šampanjca ali je to za astronavte prepovedano?

"Šampanjca ne, najraje imam pivo, zato sem ga nekaj spila že pred zabavo, pri večerji pa smo nazdravili z vinom. Tudi mi lahko praznujemo in kaj popijemo. Razen, seveda, ko vozimo vesoljsko ladjo." (smeh). "Sicer pa znam kar sama delati pivo. Ne v vesolju, ker za to potrebuješ težnost. Je nekaj takega kot peka torte. Preprosto daš skupaj potrebne sestavine."

Imate kakšen poseben recept?

"Ne, to pa ne." ("Prodala ga je Pivovarni Laško," v šali pristavi njen stric John.)

(Več v tiskani izdaji Nedeljskega)
http://www.dnevnik.si/nedeljski_dnevnik/aktualno/1042301211

Astronavtka Williamsova obiskala hišo svojih prednikov
Astronavtka Sunita Williams je prvič obiskala rojstno hišo svojih prednikov, domačini Leš pri Tržiču pa so ji pripravili prisrčen sprejem.

Tržič - Krajevna skupnost Leše in občina Tržič sta danes v Lešah organizirala prireditev Od Leš do zvezd in nazaj. Osrednji del celodnevnega dogajanja je bil sprejem astronavtke Sunite Williams, katere predniki po materini strani so slovenskega rodu, njena prababica Marija Bohinc pa je bila rojena prav v Lešah pri Tržiču.

Williamsova, ki se v teh dneh udeležuje dnevov slovenske znanosti, je danes prvič obiskala rojstno hišo svojih prednikov, kjer so ji domačini pripravili prisrčen sprejem. Rojstno hišo je Sunita obiskala skupaj z mamo Bonnie.

Williamsovo je Nasa pred desetletjem izbrala za astronavtsko kandidatko. V letih 2006-2007 je šest mesecev preživela na vesoljski postaji Discovery. Skupaj ima več kot 29 ur vesoljskih sprehodov, v vesolju pa je preživela 195 dni, s čimer je dolgo časa držala rekord glede dolžine trajanja vesoljskih sprehodov in preživetih dni na vesoljski postaji med ženskami.
http://www.delo.si/clanek/89002

---

Zaradi teroristične grožnje brez poletov preko Oktoberfesta
Prepoved je odredil bavarski notranji minister Joachim Hermann, v veljavi pa bo vse do konca praznika piva 4. oktobra.

Nemške oblasti so zaradi vrste terorističnih groženj, ki so se pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami v Nemčiji pojavile na svetovnem spletu, prepovedale prelete prek pivskega festivala Oktoberfest v Mūnchnu.

Prepoved je odredil bavarski notranji minister Joachim Hermann, v veljavi pa bo vse do konca praznika piva 4. oktobra.
http://www.vecer.com/claneksve2009092605472357

shaka zulu:
Poziv Rusiji za pomoč v Afganistanu
Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je Rusijo pozval, naj zavezništvu pomaga poraziti talibanske upornike v Afganistanu, tako da pomaga pri urjenju in zagotavljanju opreme.
http://www.delo.si/clanek/89723

Deveti primer bolezni norih krav?
Sloveniji se obeta deveti primer bolezni norih krav (BSE). Nacionalni veterinarski inštitut je namreč obvestil republiško veterinarsko upravo, da je bil s hitrim postmortalnim testom postavljen sum na BSE pri tri leta stari kravi, rojeni v Sloveniji.
http://www.delo.si/clanek/89714

Pirati po pomoti napadli vojaško ladjo
V somalijski vodah patruljira približno dva ducata ladij EU
Francoska mornarica je ujela skupino somalijskih piratov, ki so po pomoti napadli njihovo ladjo. Pirati so plovilo francoske vojske zamenjali za tovorno ladjo.
http://www.delo.si/clanek/89710

BMW septembra letos prvič z rastjo prodaje
Nemški proizvajalec luksuznih avtomobilov BMW je septembra nekoliko povečal prodajo. Podjetje je tako prvič v letošnjem letu zabeležilo rast prodaje, trend rasti pa naj bi se po napovedih nadaljeval tudi v prihodnjih mesecih.
http://www.delo.si/clanek/89712

V okolici Črnomlja zasegli več kosov orožja
Novomeški kriminalisti so v okolici Črnomlja našli in zasegli več kosov orožja in eksplozivnih sredstev. 40-letnik je med drugim posedoval 3 avtomatske puške, 7 ročnih bomb in 3 pištole.

http://www.delo.si/clanek/89626

Homer Simpson kot guru za zdravo prehrano
Pozabite na pico ali krofe - britanska vlada želi oboževalcem Simpsonovih sporočiti, naj opustijo hitro prehrano in se začnejo prehranjevati bolj zdravo.

http://www.delo.si/clanek/89624

Denar je zapustila vsem, ki so bili z njo prijazni
Ženska, ki je umrla v starosti 86 let, je skupno 280.000 evrov med drugim razdelila med lekarnarje, prodajalke v veleblagovnici, voznike avtobusov, mesarje in medicinske sestre.

Pariz - Neka Francozinja je svoje premoženje zapustila okoli 200 ljudem, ki jim je skupna le ena stvar: vsi so bili z njo vsaj enkrat prijazni.  Francozinja si je že več let pred smrtjo skrbno beležila imena vseh, ki se jim je hotela oddolžiti za prijaznost. "Razveseliti je hotela čim več ljudi," je še pojasnil njen odvetnik in dodal, da je vsak dedič dobil približno 1200 evrov. Poldrugo leto po smrti starke po besedah njenega odvetnika še vedno niso našli vseh dedičev.

Nekateri med njimi se ženske, ki jih je tako nepričakovano obdarila, le bežno spominjajo. Na to je sicer računala in je v svoji oporoki omenila, naj navedene osebe denar dobijo tudi, če se ne bodo spomnile starke v belem dežnem plašču z berglami.

Francozinja je živela v mestu Dieppe na severu Francije v socialnem stanovanju s črno belim televizorjem. Ni imela bratov ali sester, nikoli ni bila poročena in ni imela otrok. Na njen pogreb je prišlo le okoli deset ljudi.
http://www.delo.si/clanek/89596

Tajkuni in efebofili
Kolumne - sreda, 07.10.2009
Tekst: Vlado Miheljak
 
Duhovniki, ki sodelujejo pri spolnih zlorabah otrok, niso pedofili, ampak homoseksualci, ki jih privlačijo mladi moški, stari od 11 do 17 let. Zato bi bilo pravilneje govoriti o tako imenovani efebofiliji, homoseksualni privlačnosti do mlajših moških. (…)Katoliška cerkev je bila preveč zaposlena s čiščenjem lastnega praga. Izjava Svetega sedeža po sestanku sveta ZN za človekove pravice v Ženevi
http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042305064

Slovenija in Hrvaška se bosta o arbitražnem sporazumu pogovarjali še na tehničnem sestanku
Slovenija - sreda, 07.10.2009 13:13
Tekst: (sta)
 
Ljubljana - Slovenija in Hrvaška bosta o osnutku arbitražnega sporazuma o načinu reševanja meje govorili na tehničnem sestanku, na katerem naj bi rešili predvsem odprto vprašanje časovnice, je na današnji novinarski konferenci povedal uradni govorec zunanjega ministrstva Milan Balažic. Datum tega srečanja je že določen, a ga Balažic ni želel razkriti.
http://www.dnevnik.si/novice/aktualne_zgodbe/1042305166

Blondinke zdržijo dlje
Po podatkih neodvisne ameriške raziskave blondinke pred ogledalom zdržijo precej dlje od rjavolask.

Blondinke za lepotičenje pred večernim izhodom v povprečju porabijo 118 minut

Po podatkih neodvisne ameriške raziskave blondinke pred ogledalom zdržijo precej dlje od rjavolask.

Obema tipoma žensk je sicer skupno, da za ličenje in urejanje pred večernim izhodom porabita več kot dve uri. Blondinke za lepotičenje v povprečju porabijo 118 minut, kar je 7 minut več kot rjavolask.

Podobno je tudi v vsakodnevnih opravilih, kot je tuširanje, pranje las in ličenje, za kar blondinke v povprečju porabijo 72 minut, rjavoloaske pa 62, je pokazala raziskava, ki je bila opravljena na vzorcu 3000 žensk.

Zanimivo je tudi, da so blondinke ponavadi v službi 22 dni v mesecu, ostala dekleta pa 19, a blondink to ne moti.

In še opis dnevne rutine blondinke: za tuširanje porabi 16 minut, za umivanje zob 8 minut, urejanje las traja 14 minut, ličenje 11, izbira obleke prav tako 11 in 12 minut za "ostala" dela.
http://www.vecer.com/clanekslo2009100705475580

Med kmete tudi Danijel in Aneta, Špela se je končno slekla, Alan pa ne vidi večPo tem, ko je Špela Grošelj dolgo časa govorila, da jo golo poziranje ne zanima, si je zdaj vendar le premislila in pristala pred Payboyevim fotografom. Menda sicer ne čisto brez vsega, a kot je sama dejala, bi za dober denar slekla tudi tisto, kar jo bo za zdaj še delalo malce skrivnostno.
http://www.vecer.com/clanekslo2009100705475580

Tragedija z maskaro

So ženske, ki bi jim preprosto morali prepovedati uporabo oziroma zlorabo ličil. Pa vendar...
Roko na srce...nihče ne izgleda bolj simpatično z razmazano maskarko kot Courtney Love...
http://www.ebonbon.si/

95 let pokončnih prsi

Reuters
Letos mineva 95 let, od kar se je v glavi Američanke Mary Phelps porodila nenavadna ideja. Iz dveh trakov in bombažnih robcev je sešila prvi nedrček na svetu.

Ta je kmalu pričel izpodrivati neudobne in nezdrave korzete, še posebej v času prve svetovne vojne. Nedrček je skozi čas doživel številne prilagoditve trendom. V dvajsetih je njegova naloga bila razkošne ženstvene obline spreminjati v fantovsko zadržane. V tridesetih letih so svoj preboj doživele okroglo zaobljene košarice, dvajset let kasneje pa je Christian Dior Newyorčanke osvojil z stožčasto oblikovanimi nedrci za zares "pokončne" prsi. Prelomnico v razvoju nedrca predstavlja tudi leto 1994, ko na prodajne police prispejo prvi "čudežni" nedrci tipa "wonderbra".
http://www.ebonbon.si/

Ljudevit Kaj:


Novice.Dnevnik.si Novice/Svet

Pripadnica "Mansonove družine" Susan Atkins je umrla v zaporu

Svet - petek, 25.09.2009 18:22 Tekst: (tp), Daily Mail

Los Angeles - Morilka Sharon Tate in pripadnica „Mansonove družine“, 61-letna Susan Atkins, je zaradi raka na možganih umrla v zaporu. Pred enim mesecem je ameriško prizivno sodišče zavrnilo njeno prošnjo za pogojni izpust. Slednja je bila njena zadnja možnost za svobodno življenje.

Slika:
http://www.dnevnik.si/uploads/image_cache/94be5df9c0ad1f7bb5a53c7b07739171.jpeg

Predstavnica kalifornijskega prizivnega sodišča Terry Thornton je sporočila, da je Susan Atkins umrla v četrtek zjutraj. Raka na možganih so ji diagnosticirali leta 2008. Istega leta so ji odrezali nogo in operirali možgane.

Atkinsova je kot pripadnica „Mansonove družine“ zakrivila umor noseče 26-letne igralke Sharon Tate, ki je bila znana po vlogi v filmu Valley of the Dolls. Njen umor je bil eden izmed sedmih, ki so ga zakrivili Manson in njegovi privrženci na krvavem pohodu avgusta leta 1969.

Trije drugi pripadniki „Mansonove družine“, Patricia Krenwinkel, Leslie Van Houten in Charles „Tex“ Watson so obsojeni na dosmrtne zaporne kazni. Atkinsova, ki je umor priznala kot priča med zaslišanjem na sodišču, se je za svoj zločin večkrat opravičila. Vendar ji tudi po 40 letih skoraj nihče ni odpustil.


http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042302193

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju