VGdes
VGdanas, 31.03.2015.
Broj 063, str. 30,
www.vgdanas.hrJOŽEKOV ČOŠEK
ČETRTEK NA GORICE
Sekak je trebalo i kojne pogledati. Moj Bog, kak je to bilo liepo! Čmi kojni su mi navek bili nôjlepši. Držal sem se za oca, bilo me strof kad bi teri kojn onak frktal kak da oče skočiti. To ti je se bilo tam de su osnovne škole v sredine Gorice, još nisu bili kostájni posečeni kak denes. Hame i sú ormu tera trieba za kojne se moglo tam kupiti, remenar Kluk je se to delal i tržil.
Kupci i pretršci, gospe i gosponi, se je to stôlno išlo sim - tam. Ludi su se pogajali za marvu ... krika i vika. A ti si...dobro da si došla. Denes mi je bole, nikaj me ne prebôda. Buš si z menum kôvu popila a jô bi ti štel pripovedati o tom kak je negda zgledal gorički sejem. To ti je bilo v četrtek...je, je, dobro ti velim. Ni bilo f petek kak denes.
Posluni.... večer prije je navek došla kuma ze Šilakovine i dotirala pure, tere bi tržila na placu. Z bregof je v sredu navečer puno ludi dohajalo f Kurilovec ze svojemi kojni, kravicami, teleki i pajceki. Oni teri su došli z Pokupskoga celi dôn su hodili vuz svoju marvu, teru na plac tiraju, pok jem je pod večer bilo jôko žmefko. Na kopájne vuz naš zdenec vmivali su se i pili vodu, prôli si obojke i opajnke, napojali marvu.
Si smu skupa znali večerati i spominati se do kesno v noč, a onda bi oni otišli spôt v naš veliki štôgel. Tak je bilo skoro pri sake kurilovečke hiže.
Japica bi me rano zbudil. "Ajde sinek, četrtek je, trieba iti na Goricu na plac. Liepi je dôn, dišeče je proleče. "
Mati bi me oblekla, podragala po glave i dela na kola zmed oca i japice. Rekla bi: "Nôj preveč jesti slôtka čisla i sladoled, da te ne drobec bolel."
I tak bi japica potiral kola i kojne. Kad bi došli na Goricu, privezal bi kojne tam na Havidičevom, otec bi me del dole i krenuli bi gledet svijne. Japica je štel kupiti provoga pikastoga bicka, turopolske pasmine. A kuliko je tam bilo svijn....
Sekak je trebalo i kojne pogledati. Moj Bog, kak je to bilo liepo! Čmi kojni su mi navek bili nôjlepši. Držal sem se za oca, bilo me strof kad bi teri kojn onak frktal kak da oče skočiti. To ti je se bilo tam de su osnovne škole v sredine Gorice, još nisu bili kostájni posečeni kak denes. Hame i sú ormu tera trieba za kojne se moglo tam kupiti, remenar Kluk je se to delal i tržil.
Kupci i pretršci, gospe i gosponi, se je to stôlno išlo sim - tam. Ludi su se pogajali za marvu ... krika i vika.
Bilo mi je več i vruče, dobro da je bila senca od kostajnof. Išel sem za japicum teri je preglédal teliče. Da je mati bila tu sigurno bi pogledala pure, guske, race, kokoši i piceke. Veli da je dobro znati ciene... Kad smu došli do vôge za živinu, mene su več noge bolele, pok je japica rekel da si idemu malo sesti i nekaj pojesti.
Se je dišalo po friško pečene kobase i kotlovine, pečejnôri su imali štande jen do drugoga -od vôge do Hrvačičevoga grunta.
Kobase su bile jôko fine, odmah sem bil žeden.
Japica je štel sekak pogledati po čem se trži sieno. Kola puna siena za kojne i krave, jena vuz druge su stôla tam de je denes ona velika steklena zgrada tera je jenu dobu bila gorička tržnica, a sad moja sneja veli da su nutre v sredinu narivali dučone.
Sieno je dišalo, otec se pogajal z jenem čovekom z Žažine za dvoja kola siena, a jô ...
Jô sem samo gledel štande vuz vulicu - se do store menze; de su vésela liepa šôra čisla i srčeka, dugi bomboni, liepa stekelca i sekakve igračke i obleča, kojneki i bebice od cukora, sladoled i još sekaj finoga. Tak sem dugo zdihoval dok me otec ni zdigel i pital kaj mi je. Rekel sem da bi štel sladoled i jeno črleno čislo, samo jeno.
Násmejal se i odnesel me do drvene slastičarske kolic. Kupil mi je sladoled. To je bilo i prefino. Poveč ti mene, zôkaj denes ni tak finoga sladoleda...
I kupil mi je črlenoga kojneka od cukora, teroga sem lizal se do doma ...
Etno vudruga Kurilovec* * * * * * * *
Buševčica Vanda Vintarova ov je put dobila strostruko pojačajne! 'Lubav se ne trži' grupe 'Coprnice' ('Veštice') (zab)lesiknula se je v novomu ruvu. Poglečte!
http://dnevnik.hr/showbuzz/celebrity/stella-lani-i-matiji-se-prikljucila-i-maja-u-obradi-hita-ljubav-se-ne-trzi---313392.htmlLana, Matija i Maja popevaju "Lubav se ne trži"
(vr)aktori: Vanda Winterova, Vedran Komerički, Ana Kraljevičova
Stella - Lana, Matija i Maja - Ljubav se ne trzi, 02:05
Stella - Lana, Matija i Maja - Ljubav se ne trzi